.
Κατηγορία EDITORIAL
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 13:51

Editorial τεύχους 66, Ιανουάριος 2021

Φτάσαμε αισίως στο πρώτο Editorial του ΒΙΚΕΙΤ για το 2021.

Δεν είναι και λίγο να λέμε “είμαστε ακόμα εδώ”, μετά από μια πανδημία που κρατάει τώρα σχεδόν ένα χρόνο. Κι όμως η αγαπημένη σας συντακτική ομάδα παραμένει δυνατή, ανεβάζοντας καθημερινά νέα για τον κόσμο των 2 τροχών, και δοκιμάζοντας νέα μοντέλα όσο μας το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Στην “κανονικότητα” έχουν ήδη επιστρέψει οι αγωνιζόμενοι του Rally Dakar που τις στιγμές που γραφόταν το editorial μας βρισκόταν στη μέση του, με τους κορυφαίους αναβάτες Honda και KTM να αγωνίζονται σώμα με σώμα, δίχως μέχρι στιγμής να έχει καταφέρει να κάνει διαφορά ασφαλείας κανείς από την πρώτη δεκάδα – και βάλε!

Φέτος έχουμε το ντεμπούτο των γιλέκων με αερόσακο στο Rally Dakar, κάτι που μέχρι στιγμής δείχνει να αποδίδει, και ελπίζουμε να μειώσει την επικινδυνότητα και τους θανάτους στο σκληρότερο ράλι του κόσμου.

Μέχρι και την 8η μέρα του αγώνα, οι σοβαρότεροι τραυματισμοί αφορούσαν σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (βλ. CS Santosh και Pierre Cherpin), ενώ είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια τα πρώτα φουσκώματα αερόσακων, καθώς η κάμερα της διοργάνωσης έπιασε αρκετές από τις πτώσεις αναβατών.

Μπαίνοντας πάντως στη ρουτίνα του Rally Dakar, με λύπη μας διαπιστώνουμε πως η διοργάνωση έχει ρίξει σχεδόν όλο το βάρος στους πρωταγωνιστές εργοστασιακούς αναβάτες και στο κυνήγι για ένα ακόμα εταιρικό τρόπαιο, αφήνοντας το ανθρώπινο στοιχείο, τους ιδιώτες και την Original by MOTUL κατηγορία με ελάχιστη κάλυψη.

edito 66 2

Κατά τη γνώμη μας, η νοοτροπία του ASO θέλει στροφή 180 μοιρών, και εστίαση στις μικρές ιστορίες των αναβατών που εντυπωσιάζουν με τη δύναμη και τη θέληση τους, παρά τις όποιες οδηγικές και οργανωτικές τους αδυναμίες.
Στο τέλος, καταντά βαρετό να αναφέρεσαι μόνο στους πρώτους, οι οποίοι έχουν μεν τον αμέριστο θαυμασμό μας, αγωνίζονται δε με μέσα που περισσότερο θυμίζουν αγώνα… F1 παρά αγώνα περιπέτειας.

Μηχανικοί, “νεροκουβαλητές”, μασέρ, μάγειρες, γυμναστές, προπονητές, κάθε είδους βοηθοί, ένας στόλος από οχήματα υποστήριξης, και αξεσουάρ και μηχανήματα που δεν βλέπεις ούτε στο πιο πλούσια εξοπλισμένο συνεργείο κάποια μεγαλούπολης. Είναι αυτό το πνεύμα του Rally Dakar;

Συγκεκριμένα, βλέποντας τα στεγνά και βαρετά βίντεο της διοργάνωσης, με την πρώτη κιόλας ματιά ξεχωρίζουν τα συγκινητικά ή ξεκαρδιστικά βίντεο ιδιωτών αναβατών και οδηγών, όπως της Sara Jugla και του Alexandre Bispo στις μοτοσυκλέτες, αλλά και του ζεύγους Verdaguer στα buggy.

Μέσα στο εταιρικό πανηγύρι, χάσαμε τη μπάλα, και το Dakar ξέφυγε από την αυθεντική του μορφή, από όταν αναβάτες όπως ο πρόσφατα χαμένος από την Covid-19 θρυλικός Hubert Auriol αγωνιζόταν και κέρδιζε, έχοντας μαζί του μια τσάντα πλάτης!

Αφήνοντας το Rally Dakar, που γίνεται για 2η φορά φέτος στη Σαουδική Αραβία, μια χώρα με μαύρο μητρώο στα ανθρώπινα δικαιώματα, μια μεγάλη είδηση από τον αγωνιστικό χώρο του Hard Enduro αφορά στην σφραγίδα της FIM που μπήκε επιτέλους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WESS, πίσω από το οποίο βρίσκεται το KTM Group.

edito 66 3

Ενώ στην αρχή WESS και FIM βρισκόταν στα μαχαίρια, με την δεύτερη να μη δίνει τη σφραγίδα της στον θεσμό, τελικά οι δυο οργανώσεις βρέθηκαν στη μέση, και το Πρωτάθλημα μετονομάστηκε σε FIM Hard Enduro World Championship!

Και σε μια περαιτέρω ένδειξη ευρείας αποδοχής του νέου θεσμού, η Yamaha δήλωσε πως θα συμμετάσχει στο FIM Hard Enduro World Championship το 2021, με τον Pol Tarres και πιθανότατα το δίχρονο WR250, ενώ στο ίδιο Πρωτάθλημα θα δούμε και τον Johnny Walker στη σέλα μιας Beta!

Λίγο παραπάνω από δυο μήνες έμειναν για την έναρξη των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων μοτοσυκλέτας, με πρώτο το MotoGP με το ντεμπούτο του Κατάρ στις 28 Μαρτίου, με το MXGP να ξεκινά στις 3 Απριλίου στο Ομάν, το WorldSBK να κάνει ποδαρικό στις 23 Απριλίου στο Assen, και το νέο Hard Enduro Πρωτάθλημα στις 7 Μαΐου του 2021.

Το θέμα είναι σε ποιο βαθμό θα έχει προχωρήσει ο παγκόσμιος εμβολιασμός για την Covid-19, ώστε να δούμε αν οι παραπάνω ημερομηνίες θα παραμείνουν δίχως αλλαγές, και φυσικά να δούμε αν θα έχουμε επιστροφή του κοινού στους αγώνες.

Κι αν αναρωτιέστε για τα ελληνικά Πρωταθλήματα και Κύπελα, ίσως να μην εκπλαγείτε αν σας πληροφορήσουμε πως η ΑΜΟΤΟΕ δεν έχει δώσει ακόμα την παραμικρή λεπτομέρεια στη δημοσιότητα.

Πέρα από τα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, οι κατασκευαστές μοτοσυκλέτας έχουν σχεδόν τελειώσει τις παρουσιάσεις των νέων μοντέλων για το 2021, ενώ οι ελληνικές αντιπροσωπείες έχουν ξεκινήσει να δημοσιεύουν νέους τιμοκαταλόγους που περιέχουν αρκετά από τα μοντέλα της νέας χρονιάς. Παρόλα αυτά, κάντε λίγη υπομονή παραπάνω φέτος, καθώς τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και των μέτρων για την πώληση του Euro 4 στοκ μοτοσυκλετών από τις εταιρείες στην Ευρώπη και το 2021, θα αργήσουμε λίγο περισσότερο από ότι συνήθως να δούμε όλα τα νέα μοντέλα να πατάνε τις ρόδες τους στη χώρα μας.

Η σοδειά πάντως είναι πλούσια, με πολλά νέα μοντέλα, και τεχνολογική έμφαση στη συνδεσιμότητα σε όλες τις κατηγορίες, από τις τουριστικές ναυαρχίδες έως και τα urban commuter δίκυκλα!

edito 66 1

Δεν είναι και παράλογο το τελευταίο, αν σκεφτείς πως είναι κυρίως οι αστοί αναβάτες που λατρεύουν περισσότερο τα gadget και δεν μπορούν να ζήσουν εύκολα αποκομμένοι, αναζητώντας ευκολίες GPS, μουσικής, διαδικτύου και τηλεφωνίας ακόμα και την ώρα που βρίσκονται πάνω στο δίκυκλο τους. Scooter Α1 κατηγορίας με συνδεσιμότητα; Τσεκ. Τι μας έμεινε χωρίς συνδεσιμότητα; Το παπί και μόνο!

Αισιόδοξες είναι οι ειδήσεις από τη μηχανοργάνωση και ψηφιοποίηση της ελληνικής πραγματικότητας που, κάτω από την πίεση της Covid-19, έχει να επιδείξει αξιοσημείωτα παραδείγματα όπως η χρέωση διοδίων ανά χιλιόμετρο, που ξεκίνησε ήδη στην Ολυμπία Οδό, η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής ότι σύντομα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν εκείνοι πότε θα εξεταστούν για δίπλωμα οδήγησης, η ψηφιακή αντικατάσταση της άδειας οδήγησης με δικαιολογητικά που θα κατατίθενται μέσω του gov.gr, η δυνατότητα για ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων στην εφαρμογή MyCar, κ.α. Αφού δεν μπορούμε εύκολα πλέον να συγχρωτιζόμαστε, ας κάνουμε τουλάχιστον εύκολα τη δουλειά μας μέσω διαδικτύου.

Δυο ακόμα ιστορίες που ξεχωρίσαμε τον περασμένο μήνα, πέρα από τις θετικές ταξινομήσεις του Νοεμβρίου, ήταν το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με το οποίο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προσπαθεί να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί στη χώρα, και δεύτερο, το σχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για έργα οδικής ασφάλειας σε 7.000 επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου της Ελλάδας.

Καλή χρονιά σε όλους λοιπόν, συνεχίζοντας ακμαίοι, γιατί αυτή είναι η ζωή, με τα ωραία και με τα δύσκολα της. Ευχόμαστε υγεία, κουράγιο και δύναμη, και θέλουμε να πιστεύουμε πως σύντομα θα επιστρέψουμε σε κάποιο βαθμό (νέας) κανονικότητας, οδηγώντας ξανά μοτοσυκλέτα κάθε μέρα.

Κώστας Γκαζής

Bikeit, Τεύχος 66, Ιανουάριος 2021 - Διαβάστε το online ή κατεβάστε το (σε κωδικοποίηση pdf), πάντα ΔΩΡΕΑΝ, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Issuu

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 14:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon