.
Κατηγορία EDITORIAL
Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 11:07

Editorial τεύχους 63, Οκτώβριος 2020

Βρισκόμαστε στην εποχή...

...που παραδοσιακά οι εταιρείες παρουσιάζουν τα μοντέλα της επόμενης χρονιάς, και παρόλο που EICMA, Intermot, AIMEXPO, και άλλα σαλόνια μοτοσυκλέτας έχουν ήδη ακυρωθεί για το 2020 λόγω Covid-19, οι κατασκευαστές έχουν ήδη ξεκινήσει να παρουσιάζουν, διαδικτυακά για φέτος, τη νέα φουρνιά δικύκλων.

Κι ενώ περιμέναμε να δούμε τουλάχιστον την EICMA να οργανώνει δικτυακό σαλόνι, όπως έκαναν οι Ιάπωνες με το virtual Tokyo Motor Show, δυστυχώς οι Ιταλοί δεν δείχνουν να έχουν τέτοια πρόθεση, κι έτσι δεν θα δούμε όλα τα νέα μοντέλα να συγκεντρώνονται σε κάποιο site. Αντίθετα, το κάθε εργοστάσιο προχωρά στις δικές του παρουσιάσεις στα social media του, με το δικό του χρονοδιάγραμμα.

Είδαμε ήδη να παρουσιάζονται τα Aprilia RS660, Aprilia Tuono V4 X, Bimota Tesi H2, BMW M 1000 RR, BMW R 1250 GS, BMW G 310 GS, CFMOTO 1250TR-G, Ducati Multistrada V4 (επίσημη παρουσίαση στις 15.10.2020), Honda CB125F, Honda CBR600RR, Honda σειρά CB500, Honda Africa Twin, Honda Forza 350, Honda Forza 750 (επίσημη παρουσίαση στις 14.10.2020), Honda CB650R & CBR650R, Honda CB 350, Husqvarna FS 450, KTM 350 EXC-F WESS, ΚΤΜ 890 Adventure R / Rally, Orcal SK03, Peugeot Metropolis, τα κινέζικα μοντέλα της QJMOTOR που θα αποτελέσουν το 2021 την γκάμα της Benelli, Suzuki GSX-S 750, SYM Joymax Z300, Triumph Trident, Zontes 310M, Yamaha YZF-R1 Petronas Sepang Racing Team Replica, Vespa 946 Christian Dior, κ.α.

Είχαμε ακόμα πολλές εταιρείες να φρεσκάρουν χρωματικά τα μοντέλα τους, τα κλασικά ανανεωμένα καθαρόαιμα για το χώμα, ενώ αναμένουμε πολλά ακόμα νέα μοντέλα μέσα σε Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Τα συγκριτικά τεστ είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα άρθρα σε περιοδικό μοτοσυκλέτας, και το ΒΙΚΕΙΤ έχει ήδη βάλει το λιθαράκι του στο θέμα. Από συγκριτικό των best-selling μεσαίων On-Off μοτοσυκλετών, σε συγκριτικό retro μοντέλων που σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, σε συγκριτικό τριών κορυφαίων Superbikes που γράφεται αυτή την ώρα, και σε αρκετά ακόμα, που έχουν γραφτεί ή γράφονται ενόσω γράφεται αυτό το editorial. Μείνετε συντονισμένοι, καθώς οι συγκριτικές δοκιμές θα συνεχιστούν και θα πολλαπλασιαστούν, φέρνοντας δίπλα-δίπλα παραπλήσιες προτάσεις, με αναλύσεις και απαντήσεις για τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους.

Τέλος, μια αρκετά διασκεδαστική ιστορία ανταγωνισμού διεξάγεται αυτές τις ημέρες, για το ποια θα είναι η εταιρεία που θα παρουσιάσει πρώτη μοτοσυκλέτα με Adaptive Cruise Control, ένα σύστημα με ραντάρ που έχουμε δει πρώτα στα αυτοκίνητα, που θα επιτρέπει στη μοτοσυκλέτα να… φρενάρει μόνη της, αν τα ηλεκτρονικά της αντιληφθούν το προπορευόμενο όχημα να πλησιάζει επικίνδυνα κοντά σας.

Το εν λόγω σύστημα πρόκειται για σύστημα της Bosch, που θα εφαρμοστεί το 2021 σε μοντέλα των BMW, Ducati και KTM. Η Ducati ανακοίνωσε την επίσημη παρουσίαση του Multistrada V4 στις 14/10/2020, και έσπευσε να δηλώσει πως η μοτοσυκλέτα θα είναι «η πρώτη με Adaptive Cruise Control». Για την ώρα, ούτε η BMW, αλλά ούτε η KTM έχουν δώσει στη δημοσιότητα τις ημερομηνίες που θα παρουσιάσουν τα μοντέλα που θα φοράνε το σύστημα της Bosch, οπότε οι Ιταλοί… προηγούνται. Εκτός κι αν Βαυαροί και Αυστριακοί κάνουν την έκπληξη, παρουσιάζοντας τις δικές τους προτάσεις πριν τις 14 Οκτωβρίου.

Όπως και να έχει, μικρή είναι η διαφορά πέρα από τα «bragging rights» που λένε κι οι Βρετανοί, καθώς και οι 3 εταιρείες θα έχουν μοντέλα του 2021 με ACC. Το σημαντικό εδώ είναι πως για πρώτη φορά τοποθετείται ένα τόσο παρεμβατικό σύστημα ασφαλείας σε δίκυκλο όχημα, και μένει να δούμε το πόσο αποτελεσματικό ή ακόμα και πόσο… τρομακτικό θα είναι. Γιατί είναι διαφορετικά να έχεις τη σιγουριά των 4 τροχών από κάτω σου και να νιώθεις ξαφνικό φρενάρισμα δίχως εσύ να έχεις ζητήσει κάτι τέτοιο, και διαφορετικά να ισορροπείς σε 2 τροχούς, ισορροπώντας σε βρεγμένο ή ολισθηρό οδόστρωμα.

Από την άλλη, είμαστε σίγουροι πως η Bosch και οι κατασκευαστές μοτοσυκλέτας έχουν προβεί σε εκτεταμένες δοκιμές, και ο σκεπτικισμός μας πιθανώς να είναι τόσο άκυρος όσο ήταν και με τις προηγούμενες τεχνολογικές καινοτομίες όπως το ABS, το Traction Control, ο… ψεκασμός, κ.α.

Κάποιοι μάλιστα αναρωτιούνται αν το ACC αποτελεί προάγγελο της γενναίας νέας εποχής των ημί-αυτόνομων και αυτόνομων οχημάτων, που σε τελικό στάδιο θα οδηγούνται μόνα τους, με τον οδηγό / αναβάτη να μπορεί να χαλαρώσει και να χαζέψει το περιβάλλον γύρω του. Πιστεύουμε πως έχουμε πολλά να δούμε ακόμα όσον αφορά στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, ενώ η τελική λύση των αυτόνομων οχημάτων μπορεί ακόμα και να… καταργήσει τις μοτοσυκλέτες, ως επικίνδυνα οχήματα, με τους αναβάτες τους να περιορίζονται στην οδήγηση αποκλειστικά σε πίστες! Δυστοπικό όραμα μεν, αλλά θα πρέπει να το αναλογιστούμε και αυτό.

Κώστας Γκαζής

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 11:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon