.
Κατηγορία EDITORIAL
Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 10:32

Editorial τεύχους 62, Σεπτέμβριος 2020

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν, και η σύνταξη του ΒΙΚΕΙΤ είναι ξανά στις επάλξεις, έτοιμη να συνεχίσει να σας ενημερώνει για όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο των 2 τροχών.

Για την ώρα τα νέα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αφορούν κυρίως στην εξέλιξη των νέων μοντέλων που θα δούμε είτε στην παραγωγή μέσα στο Φθινόπωρο, είτε να παρουσιάζονται από τις εταιρείες ως μοντέλα 2021.

Φυσικά δεν ξεχνάμε πως μεγάλες και μικρές εκθέσεις μοτοσυκλέτας έχουν όλες ακυρωθεί λόγω Covid-19, και αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει κάποιο ενιαίο virtual σαλόνι στο ιντερνέτ, ή αν κάθε εταιρεία προβεί στην παρουσίαση των δικών της μοντέλων, πάντοτε με δικτυακό τρόπο.

Παρόλη όμως την πανδημία, τα γρανάζια της βιομηχανίας αλλά και της αγοράς δικύκλου συνεχίζουν να γυρίζουν, ενώ χαρακτηριστικά τον Ιούλιο του 2020, στην ελληνική αγορά το δίκυκλο είχε πτώση μόλις 5,6% από τον περυσινό αντίστοιχο μήνα, την ίδια ώρα που το αυτοκίνητο έπεφτε κατά 18,8%!

Σίγουρα η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και η αποφυγή της καθημερινής μεταφοράς με ΜΜΜ ευνοούν τα ατομικά μέσα μετακίνησης, και σε καιρούς που όλοι κάνουν οικονομία το δίκυκλο αποδεικνύεται σχεδόν ακαταμάχητο.

Ενθαρρυντικές είναι και οι δηλώσεις της κυβέρνησης πως δεν θα μπούμε ξανά σε καθολικό lockdown, καθώς κανείς δεν θέλει να παγώσουν και πάλι τα πάντα.

Όπως θα έχετε ήδη παρατηρήσει, το νέο καθεστώς στους αγώνες επιβάλλει την απουσία θεατών, και κάτι που κατά το Καλοκαίρι είδαμε στα μεγάλα Πρωταθλήματα, όπως το MotoGP, το WorldSBK και άλλα, αλλά και στις τοπικές διοργανώσεις. Εδώ όμως υπάρχει ένα πρόβλημα καθώς οι μεγάλες διοργανώσεις είναι πιο ευέλικτες μπορώντας να έχουν ακόμα έσοδα λόγω της τηλεοπτικής κάλυψης, κάτι που δεν συμβαίνει με τα τοπικά Πρωταθλήματα.

Αναλογιστείτε για παράδειγμα πως το MotoGP μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο είτε τηλεοπτικά, είτε μέσω διαδικτύου με συνδρομή, και από την άλλη σκεφτείτε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας, ΜΧ, Enduro ή Dragster, στα οποία δεν υπάρχει τηλεόραση ή άλλος τρόπος εξεύρεσης εσόδων.

Πόσο ακόμα θα αγωνίζονται οι αναβάτες, όταν δεν θα υπάρχουν χορηγοί, αφού δεν θα μπορούν να προβάλλονται, και πόσο ακόμα θα αναλαμβάνουν οι διοργανωτές να στήσουν αγώνες, να νοικιάσουν πίστες και να πληρώσουν προσωπικό, όταν δεν θα υπάρχουν έσοδα από θεατές; Δύσκολη εξίσωση, που ειδικά στην Ελλάδα που πέρναγε ήδη κρίση στο αγωνιστικό πεδίο γίνεται σχεδόν άλυτη. Σημειώνουμε πως ακόμα κι αν γινόταν να προβληθούν οι αγώνες μοτοσυκλέτας από -έστω και τοπικά- τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα, το επίπεδο κάλυψης με τη μία, άντε τις 2 κάμερες εγγυάται τη χαμηλή έως μηδενική παρακολούθηση τους.

Σκεφτείτε τώρα τα παραπάνω υπό ένα διαφορετικό πρίσμα. Ίσως στους δύσκολους καιρούς της Covid-19, ειδικά σε αυτή τη φάση, πριν δηλαδή κυκλοφορήσουν εμβόλιο και φάρμακα που να μειώνουν δραστικά ή και να εξαλείφουν τους θανάτους, ίσως… να μην έχουμε την «πολυτέλεια» της διοργάνωσης αγώνων τοπικού / εθνικού επιπέδου. Υπερβολή; Βλασφημία; Ίσως. Ο χρόνος θα δείξει.

Αφήνοντας για λίγο την Covid-19 που δυστυχώς όλα τα καπελώνει / επηρεάζει, ελπιδοφόρα είναι τα πρώτα αποτελέσματα από το άνοιγμα της πλατφόρμας επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μέσα στις πρώτες 18 ώρες που άνοιξε η πλατφόρμα, απορροφήθηκε 1 εκατομμύριο ευρώ από τα συνολικά 45 που προβλέπονται, με μεγάλο πρωταγωνιστή το ηλεκτρικό ποδήλατο που κατέλαβε το 80% των αιτήσεων. Έχουμε ακόμα μεγάλο δρόμο να διανύσουμε για τη μετάβαση από τη βενζίνη στην ηλεκτροκίνηση, όμως η αρχή έγινε, και αυτό είναι σημαντικό.

Η συνέχεια επιβάλλει αύξηση των σταθμών φόρτισης, και νέα οικονομικότερα ηλεκτρικά οχήματα, που λόγω κόστους θα απευθύνονται σε μεγαλύτερο αγοραστικό μερίδιο. Ως προς το τελευταίο, ελπίζουμε οι παραδοσιακά «πιστές στη βενζίνη» κατασκευάστριες εταιρείες να επιταχύνουν τους ρυθμούς εξέλιξης οχημάτων και μπαταριών, ώστε η μετάβαση να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Θα μας πείτε, «γίνατε ξαφνικά φανατικοί οπαδοί του ηλεκτρισμού»; Και «τόσο εύκολα πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων τον βενζινοκινητήρα»; Απαντούμε «όχι» και στα δύο, όμως όσο κι αν μεγαλώσαμε με τη μυρωδιά της βενζίνης, και τον ήχο από τις εκρήξεις του θερμικού κινητήρα, όσο κι αν ερωτευτήκαμε τους 2 τροχούς καβάλα σε μοτοσυκλέτες που κάπνιζαν και μόλυναν δίχως αύριο, κατανοούμε την ανάγκη της προστασίας του πλανήτη μας, και πιστεύουμε πως το μέλλον θα είναι ηλεκτρικό. Είτε μας αρέσει, είτε όχι.

Το δεχόμαστε, και συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες μας όσο ακόμα μπορούμε. Και πιστεύουμε, έχοντας οδηγήσει ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, πως θα συνεχίσουμε να διασκεδάζουμε και στο μέλλον καβάλα σε αυτές.

Κώστας Γκαζής

 

 

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon