.
Κατηγορία EDITORIAL
Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2020 10:24

Editorial τεύχους 61, Αύγουστος 2020

Το Καλοκαίρι έφτασε, και παραδοσιακά όταν εσείς θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, η σύνταξη του ΒΙΚΕΙΤ θα βρίσκεται σε διακοπές, φορτίζοντας μπαταρίες για να επανέλθουμε δριμύτεροι από τα τέλη του Αυγούστου.

Στα θέματα που μας απασχολούν λίγο πριν φύγουμε για διακοπές, πέρα από το φλέγον ζήτημα της Covid-19, είναι σίγουρα ο νέος Κ.Ο.Κ., οι εξελίξεις του Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας, και η επιδότηση ηλεκτρικού οχήματος.

Ας δούμε λίγο τον νέο Κ.Ο.Κ. που εντάσσεται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια για την περίοδο 2021 -2030, σχέδιο που στοχεύει στη μείωση των νεκρών, αλλά και των σοβαρά τραυματιών κατά 50%, με έτος αναφοράς το 2020.

Ο νέος Κ.Ο.Κ. περιλαμβάνει την Online καταχώρηση των τροχαίων παραβάσεων, με την αστυνομία να αντικαθιστά σταδιακά το παραδοσιακό μπλοκάκι των κλήσεων με σύγχρονες ειδικές ταμπλέτες (tablets) που θα συνδέονται απευθείας με το κέντρο. Με αυτό τον τρόπο, πέρα από το χαρτί που θα γλιτώσει η τροχαία, θεωρητικά θα είναι αδύνατο να σβηστούν οι κλήσεις από κάποιον ανώτερο αξιωματικό, όπως δυστυχώς συμβαίνει ακόμα και σήμερα.

Αν τώρα ο οδηγός δεν είναι παρών στην βεβαίωση της παράβασης (πχ παράβαση παράνομης στάθμευσης, υπερβολική ταχύτητα), η αστυνομία πέρα από την ηλεκτρονική καταχώρηση της κλήσης, θα ενημερώνει ηλεκτρονικά και πάλι τον οδηγό, με την ενημέρωση να γίνεται μέσω των προσωπικών μηνυμάτων του TAXIS.

Τέλος, ο παραβάτης θα μπορεί να πληρώσει κι αυτός ηλεκτρονικά μέσω e-banking ή σε ATM το πρόστιμο, αποφεύγοντας δρομολόγια και ουρές.

Σωστή κρίνεται η ίδρυση μηχανισμού ώστε τα πρόστιμα να επενδύονται σε έργα ενίσχυσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας, στον ίδιο Δήμο μέσω ενός Ταμείου Οδικής Ασφάλειας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους και μέσα από τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Στις σημαντικότερες παρεμβάσεις του νέου Κ.Ο.Κ. βρίσκουμε και την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων του ΚΟΚ ανά βαθμό επικινδυνότητας με έμφαση στις παραβάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος. Διαφορετικές θα είναι οι κυρώσεις, με βασικό κριτήριο την οδηγική συμπεριφορά και την ασφάλεια του οχήματος.

Στον νέο Κ.Ο.Κ. θα δούμε και μείωση της μέσης ταχύτητας κίνησης στις κατοικημένες περιοχές, ενώ φορά θα μπουν κανόνες για την ενσωμάτωση νέων κατηγοριών οχημάτων όπως αυτό της μικροκινητικότητας. Έτσι θα δούμε επιτέλους ένα νομικό πλαίσιο και για τα ηλεκτρικά πατίνια, τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα μονόροδα, κλπ..

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή, που όμως έχει και δόσεις παραλογισμού, είναι η υποχρεωτική χρήση προστατευτικού κράνους για χρήστες ποδηλάτου ηλικίας έως 12 ετών. Γιατί μόνο μέχρι 12 ετών; Από εκεί και πάνω τα κρανία είναι άθραυστα; Ποιος σκέφτηκε αυτή την παράγραφο; Μακάρι να τη δούμε να αλλάζει, και να γίνει υποχρεωτικό το κράνος σε όλες τις ηλικίες. Ή να μη γίνει. Αλλά όχι «έτσι για κάτω των 12 ετών» και «αλλιώς για άνω των 12», ας είμαστε σοβαροί.

Τέλος, online χαρακτηριστικά αποκτά το νέο point system για σοβαρές παραβάσεις, με ηλεκτρονική ενημέρωση του από τα αστυνομικά όργανα, και με ηλεκτρονική ενημέρωση του παραβάτη. Το νέο point system θα αποτελεί μέρος του ευρύτερου μηχανισμού αντιμετώπισης των παραβατών οδηγών, με διαδικασίες επαναξιολόγησης της ικανότητας οδήγησης και εναλλακτικές μορφές κυρώσεων όπως η υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων οδήγησης κ.λπ.

Περνώντας στα κίνητρα της ηλεκτροκίνησης, βλέπουμε πως η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού οχήματος είναι αρκετά γενναιόδωρη, με πιο αξιοπρόσεκτη αυτή της επιδότησης ηλεκτρικού ποδηλάτου, που αναλογεί στο 40% της αξίας του οχήματος, με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ.

Τα ηλεκτρικά δίκυκλα, μοτοσυκλέτες και scooter απολαμβάνουν μικρότερης επιδότησης, στο 20% ενώ και πάλι το μέγιστο ποσό επιδότησης δεν θα ξεπερνά τα 800 ευρώ.

Το ίδιο 20% ισχύει και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με αξία έως και 30.000 ευρώ, με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 6.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 15% για τα αυτοκίνητα με αξία άνω των 30.000 ευρώ, με ίδιο μέγιστο ποσό επιδότησης, τα 6.000 ευρώ.

Δεν τα λες και άσχημα. Ειδικά για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα κίνητρα είναι πραγματικά δελεαστικά.

Μένει να δούμε ποιο θα είναι το ενδιαφέρον στις παραπάνω κινήσεις, στη δύσκολη όσον αφορά στα οικονομικά εποχή που ζούμε, ενώ η μάχη για τους σταθμούς ανεφοδιασμού των ηλεκτρικών οχημάτων έχει ανάψει για τα καλά, με τους πρατηριούχους να απαιτούν οι σταθμοί ταχείας φόρτισης να βρίσκονται αποκλειστικά στα πρατήρια.

Όσον αφορά στον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας, για την ώρα οι απόψεις διίστανται, με πολλές αντιδράσεις τόσο για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, όσο και για τις αστοχίες του project, αστοχίες όπως οι τεράστιες γλάστρες με τους φοίνικες, τα δέντρα στο Σύνταγμα που ξεράθηκαν, τη βαφή στους δρόμους που ξέφτισε κλπ..

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των μέτρων θα μας επιτρέψετε να μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, καθώς οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που βιώνουμε είναι προσωρινές, τα πάντα έχουν τεθεί σε διαβούλευση, ενώ στο σχέδιο για την τελική μορφή του Μεγάλου Περίπατου εμπλέκονται συγκοινωνιολόγοι που όσο να ‘ναι ξέρουν κάτι παραπάνω.

Δεν κρύβουμε πως κι εμείς έχουμε τους φόβους μας για πιθανό φιάσκο, και φυσικά για το μεγάλο φαγοπότι από τους «ημετέρους», που ελλοχεύει ανέκαθεν σε όλα τα δημόσια έργα.

Θέλουμε μεγαλύτερο χώρο για πεζούς και ποδήλατα στην Αθήνα; Θέλουμε. Θέλουμε να προβλεφθεί και η μοτοσυκλέτα στο σχέδιο του Μεγάλου Περίπατου; Εννοείται πως θέλουμε. Πιστεύουμε πως η κατάσταση πρέπει να αλλάξει; Ναι. Και για αυτό προτιμούμε τη δράση παρά την απραξία, και ελπίζουμε σε μια καλύτερη καθημερινότητα βάσει των ολοκληρωμένων σχεδίων των συγκοινωνιολόγων.

Καλό Καλοκαίρι σε όλους και σε όλες.

Κώστας Γκαζής

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 10:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon