.
Κατηγορία EDITORIAL
Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 16:20

Editorial τεύχους 60, Ιούλιος 2020

Οι πρώτες μεγάλες ζέστες έφτασαν, ενώ παράλληλα με αυτές ξεκίνησε κι η τουριστική περίοδος, ένα μεγάλο στοίχημα που ελπίζουμε να εξελιχθεί θετικά για όλους, καθώς η χώρας μας στηρίζεται σε τεράστιο βαθμό στον τουρισμό.

Όσον αφορά στην άνοδο της θερμοκρασίας, αυτό έχει όπως κάθε καλοκαίρι αρνητικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των αναβατών μοτοσυκλέτας όσον αφορά στην ασφάλεια τους, με κράνος, μπουφάν, γάντια, παντελόνι και μποτάκια να παίρνουν στις περισσότερες περιπτώσεις μια θέση στο ράφι.

Χίλιες τετρακόσιες σαράντα έξι κλήσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους. Σε ένα μόλις μήνα, τον Ιούνιο του 2020. Στην Αττική και μόνο. Όσους έπιασαν τα μπλόκα και μόνο. Και εις ανώτερα.

Η δικαιολογία των περισσότερων αυτή την εποχή είναι πως… δεν αντέχουν τη ζέστη, ενώ κάποιοι παράλληλα θα σου αναφέρουν πως έχουν κόψει και ταχύτητα, οπότε αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς.

Σε μια συζήτηση που είχα με έναν αναβάτη, μου είχε μάλιστα αναφέρει πως «καλά όλα τα άλλα, αλλά μποτάκια δεν χρειάζονται». Γιατί δεν χρειάζονται μάστορα; «Γιατί όποτε έχω πέσει δεν χτύπησα ποτέ στα πόδια». Ο άλλος δεν έχει πέσει ακόμα, και πιστεύει πως δεν θα πέσει ποτέ.

Κάπως έτσι βγαίνουν αβίαστα τα «επιστημονικά» συμπεράσματα, και παγιώνονται ανόητες δικαιολογίες και επικίνδυνες τακτικές.

Αν δεν αντέχετε τη ζέστη, μην οδηγείτε μοτοσυκλέτα, περπατήστε, πάρτε αυτοκίνητο, πάρτε ποδήλατο, πάρτε ΜΜΜ, ή καθίσετε σπιτάκι σας. Το «ζεσταίνομαι» και έτσι υποκρίνομαι πως είμαι ασφαλής με τισερτάκι, βερμούδα και σανδάλια μπορεί να είναι ξεκαρδιστικά αστείο για εμάς που σας βλέπουμε και σας ακούμε, αλλά πιστέψτε μας, δεν θα είναι καθόλου αστείο όταν βρεθείτε να σέρνεστε στην άσφαλτο, παίρνοντας τούμπες, μην γνωρίζοντας πού θα καταλήξετε. Been there, done that, το μάθημα ελήφθη, όποιος δεν το έπαθε, δεν χρειάζεται να γνωρίσει την πτώση χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό από πρώτο χέρι. Δεν είμαστε παιδιά, να πρέπει ντε και καλά να πάθουμε για να εμπεδώσουμε ένα μάθημα. Ακούμε λίγο τη φωνή της λογικής, και σεβόμαστε την σωματική ακεραιότητα, τη ζωή μας και την ψυχική υγεία των κοντινών μας προσώπων.

Αφήνοντας το θέμα της ασφάλειας μας από τα τροχαία ατυχήματα κατά μέρος, τα μεγάλα, και άσχημα νέα για τους φαν της μοτοσυκλέτας, είναι πως λόγω Covid-19 δυστυχώς θα μείνουμε χωρίς εκθέσεις μοτοσυκλέτας με φυσική παρουσία το 2020.

Ακυρώθηκε η Intermot, ακυρώθηκε η EICMA, ενώ ούτε και έκθεση στην Ελλάδα από τον ΣΕΑΑ θα έχουμε.

Υποκατάστατο των άνω είναι το διαδίκτυο, στο οποίο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές παρουσιάσεις νέων μοντέλων, ενώ αναμένονται πολλές περισσότερες όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες που οι εταιρείες παρουσιάζουν τα μοντέλα της επόμενης χρονιάς -βλ. Οκτώβριος-Νοέμβριος.

Αν τώρα οι αγώνες μέσω playstation των αγωνιζομένων του MotoGP απεδείχθησαν φτωχό υποκατάστατο των πραγματικών αγώνων, ευτυχώς πλησιάζει η ημερομηνία της επανέναρξης των MotoGP / Superbike και λοιπών Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων, τα οποία άλλαξαν τα αγωνιστικά τους ημερολόγια, προσθέτοντας πολλούς αγώνες τον ένα δίπλα στον άλλο, ελπίζοντας για το καλύτερο.

Οι αγώνες σε τοπικό επίπεδο έχουν ήδη ξεκινήσει και στη χώρα μας, τόσο στο Dragster όσο και στο Motocross, και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την Ταχύτητα και το Enduro.

Στα σημαντικά γεγονότα του 2020 εντάσσεται και η κίνηση του ΥΜΕ να επιτρέψει την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, ΜΟΝΟ για φέτος για την ώρα, κίνηση που έγινε κυρίως ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών να κάνουν άρση ακινησίας με αναλογική καταβολή τελών. Εμείς θα θέλαμε να βλέπαμε το μέτρο να γενικεύεται και για τα έτη μετά το 2020.

Ευχάριστα νέα έχουμε από τον τομέα των εργοστασιακών εγγυήσεων μοτοσυκλέτας και στην Ελλάδα, καθώς η μία μετά την άλλη οι αντιπροσωπείες ανεβάζουν τα έτη της επίσημης εργοστασιακής εγγύησης από τα κλασικά 2 στα 3, στα 4 ακόμα και στα 5 χρόνια! Επιτέλους η πολύχρονη εγγύηση που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε μόνο στα αυτοκίνητα ήρθε και στη μοτοσυκλέτα. Γιατί αξίζουμε και εμείς την ίδια υποστήριξη με τους οδηγούς αυτοκινήτου.

Καλό καλοκαίρι σε όλους και σε όλες, και μην ξεχνάτε κράνος και τεχνικό εξοπλισμό ακόμα και μέσα στον Καύσωνα.

Κώστας Γκαζής

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 16:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon