.
Κατηγορία EDITORIAL
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 16:12

Editorial τεύχους 59, Ιούνιος 2020

Το lockdown για την ασθένεια Covid-19 που προκαλεί ο SARS-CoV-2 το ζήσαμε. Το restart το είδαμε κι αυτό. Τώρα μένει να δούμε κατά πόσο θα κρατηθούν χαμηλά τα νέα κρούσματα του Κορωνοϊού, ώστε να μην έχουμε πισωγύρισμα και περαιτέρω περιορισμούς κίνησης των πολιτών.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τα παραπάνω και να είμαστε ασφαλείς; Καταρχήν να οδηγούμε δίκυκλο, τρίκυκλο ή ATV. Έτσι, πέρα από τα πλεονεκτήματα της γρήγορης, ανεμπόδιστης, οικονομικής και διασκεδαστικής μετακίνησης, πλέον προσθέτουμε και αυτό της ασφάλειας από την Covid-19.

Αυτό είναι και ένα πλεονέκτημα που μπορεί να δράσει σαφέστατα υπέρ της βιομηχανίας μοτοσυκλέτας αυτή την περίοδο, πλεονέκτημα που έχουν χρησιμοποιήσει ήδη σε διαφημίσεις τους σύνδεσμοι κατασκευαστών αλλά και εταιρείες σε παγκόσμια κλίμακα.

Έτσι, μαζί με την υπεύθυνη στάση του καθενός μας, και την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, η μοτοσυκλέτα έρχεται να συμπληρώσει ιδανικά την συνταγή για αποτροπή της εξάπλωσης του Κορωνοϊού.

Το BIKEIT παραμένει κοντά σας, όπως παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, ενώ πλέον έχουμε μπει δυναμικά και στην πραγματοποίηση φρέσκων δοκιμών, οδηγώντας όλα τα νέα μοντέλα του 2020 που καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο και στη χώρα μας.

Αυτό που λείπει ακόμα από το restart είναι η γενικευμένη έναρξη των αγώνων μοτοσυκλέτας, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Για την ώρα κάποια Πρωταθλήματα έχουν πάρει ήδη μπροστά, αν και κεκλεισμένων των θυρών, όπως το AMA SX και το Moto America, αλλά τα υπόλοιπα παραμένουν δίχως αγώνες για την ώρα. MotoGP, WorldSBK, WESS, Enduro, MX, Trial, και τα εθνικά Πρωταθλήματα είναι για την ώρα ανενεργά, με τις διοργανώσεις να σχεδιάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα τους.

Οι αγώνες εικονικής πραγματικότητας είναι για την ώρα μια λύση ανάγκης που βοηθά τους φαν να παραμένουν κοντά στα είδωλα τους, αν και δεν αποτελούν ούτε καν υποψία υποκατάστατου της αληθινής αγωνιστικής δράσης.

Στα θετικά της εποχής πρέπει να βάλουμε και τα κίνητρα της ηλεκτροκίνησης που φέρνει το Σχέδιο Νόμου «Μετάβαση στην κινητικότητα χαμηλών καυσίμων: Μέτρα Προώθησης και Εφαρμογής της Ηλεκτροκίνησης» της κυβέρνησης.

Στα ηλεκτρικά Ι.Χ. η κρατική ενίσχυση θα φτάνει το 15% της αξίας του αυτοκινήτου, με «πλαφόν» τα 6.000 ευρώ με αγορά και φορτιστή, στα ηλεκτρικά scooter / δίκυκλα η ενίσχυση ανεβαίνει στο 20% της λιανικής τιμής προ φόρων, με «πλαφόν» τα 800 ευρώ, ενώ για τα ηλεκτρικά ποδήλατα η ενίσχυση θα φτάνει το 40%, με «οροφή» πάλι τα 800 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης μπόνους απόσυρσης 1.000 ευρώ για την απόσυρση παλαιού συμβατικού αυτοκινήτου και 400 ευρώ για την απόσυρση δικύκλου.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2021 οι εθνικές οδοί, οι βασικοί οδικοί άξονες της χώρας θα έχουν καλυφθεί πλήρως από φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2021 οι δήμοι υποχρεούνται να χωροθετήσουν εντός των ορίων της ευθύνης τους τα σημεία για τους φορτιστές. Τέλος οι εταιρίες εισαγωγής αυτοκίνητων δεσμεύονται να λειτουργήσουν άμεσα 1200 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Μακάρι τα παραπάνω κίνητρα να αποτελέσουν εφαλτήριο για αφύπνιση της αγοράς ηλεκτρικών δικύκλων στην Ελλάδα, καθώς για την ώρα οι πωλήσεις τους είναι το λιγότερο υποτονικές.

Μια ακόμα μεγάλη αλλαγή, όσον αφορά στους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας, αφορά στο όραμα του Δήμου για λιγότερα αυτοκίνητα στο ιστορικό κέντρο.

Πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή της παρέμβασης του Μεγάλου Περιπάτου, που επισπεύδεται και υλοποιείται άμεσα λόγω της πανδημίας, ενώ τίθεται σε διαβούλευση στην πράξη, ώστε αν χρειαστεί να υπάρξουν προσαρμογές.

Η Αθήνα υιοθετεί τις πρακτικές πολλών άλλων πρωτευουσών με στόχο:

- Την απελευθέρωση και απόδοση επιπλέον 50 στρεμμάτων δημοσίου χώρου στους πολίτες για την διασφάλιση των κοινωνικών αποστάσεων,

- Την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς δίνεται προτεραιότητα στους πεζούς και ποδηλάτες, ενώ αυξάνεται η συχνότητα των λεωφορείων λόγω ταχύτερης κυκλοφορίας στις λεωφορειολωρίδες.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βασίζονται σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έλαβαν την σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσια Υγείας έναντι του κορωνοϊού.

Η παρέμβαση ξεκινά να υλοποιείται σταδιακά από τα μέσα Ιουνίου, με μια σειρά ήπιων και προσωρινών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί. Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κάθε μια από τις οδούς που αναφέρονται στην ΚΥΑ, θα υπάρχουν έγκαιρες και αναλυτικές ανακοινώσεις για την διευκόλυνση κατοίκων, εργαζόμενων και επισκεπτών της πόλης.

Έτσι από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου η πρόσβαση με αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας θα επιτρέπεται μόνο με SMS, ενώ θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ στους παραβάτες! Σημειώστε πως αυτή είναι μόνο η αρχή, ενώ αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη της εφαρμογής του «Μεγάλου Περίπατου», για ένα πιο ανθρώπινο κέντρο στην Αθήνα.

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 16:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Editorial τεύχους 58, Μάιος 2020 Editorial τεύχους 60, Ιούλιος 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon