.
Κατηγορία EDITORIAL
Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020 16:04

Editorial τεύχους 58, Μάιος 2020

Επανεκκίνηση

Η 11η Μαΐου 2020 σηματοδοτεί ίσως τη μεγαλύτερη επανεκκίνηση στην σύγχρονη ιστορία του ανθρώπου, καθώς τα κράτη όλου του κόσμου προχωρούν στη δεύτερη φάση της αντιμετώπισης του Covid-19, προσπαθώντας να βάλουν ξανά μπροστά την παγκόσμια βιομηχανία, και να αποτρέψουν μια οικονομική κρίση που όμοια της δεν έχει ξαναδεί ο πλανήτης.

Η πρώτη φάση ανάλογα με τη χώρα είχε διάρκεια 2-3 μήνες, και αφορούσε σε ένα γενικό lockdown, μια αυστηρή καραντίνα, ως έσχατος τρόπος δραστικού περιορισμού της μετάδοσης του ιού. Έγινε γνωστή και ως “flatten the curve”, καθώς το μεγάλο στοίχημα ήταν να μειωθούν τα κρούσματα και να πέσει ο ρυθμός μετάδοσης της ασθένειας, ώστε να μην καταρρεύσουν τα συστήματα υγείας, που ήταν ήδη βεβαρημένα από την εποχική γρίπη, και τη γρίπη Η1Ν1.

Η καραντίνα είχε αποτελέσματα. Τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Στα θετικά βέβαια, η επίτευξη του στόχου για την ανακοπή του ρυθμού διάδοσης του Covid-19 επετεύχθη. Οι ασθενείς και οι θάνατοι ελαττώθηκαν, η εποχική γρίπη και η H1N1 μας αποχαιρέτησαν, και τα συστήματα υγείας γλίτωσαν στο παρά ένα σε πολλά κράτη την κατάρρευση.

Έξτρα θετικά αποτελέσματα η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής και των μετακινήσεων / μεταφορών, η “επανασύνδεση” πολλών από εμάς με τη σωματική άσκηση, και ο δημιουργικός οργασμός που αφορά σε όλες τις δραστηριότητες που άκμασαν στην καραντίνα, από τη μαγειρική, στη συγγραφή, κλπ.

Στα αρνητικά, πρώτα από όλα η τεράστια οικονομική ζημιά τόσο στη βιομηχανία όσο και στο λιανεμπόριο, με τον αντίστοιχα τρομακτικό αντίκτυπο που έχει, και θα έχει, στις ζωές όλων μας. Προσθέστε και τη ζημιωμένη ψυχική υγεία όλων μας, αλλά ιδιαίτερα των παιδιών που γνώρισαν μια νέα δυστοπική πραγματικότητα με την απουσία οποιασδήποτε κοινωνικοποίησης, πέραν του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, και η ανάγκη για επανεκκίνηση γίνεται εξαιρετικά επείγουσα. Πάντα φυσικά υπό όρους, και με τον φόβο για κάποιο καταστροφικό πισωγύρισμα το οποίο θα μπορούσε να επαναφέρει την καραντίνα.

Επανεκκίνηση λοιπόν, με νέους κανόνες και πρωτόκολλα ασφαλείας, που θα σημαδέψουν -ίσως για πάντα- την καθημερινότητα μας από εδώ και πέρα.

Πρέπει να σημειώσουμε πως η εποχή της γενικότερης επανεκκίνησης έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα μας εποχή, αυτή της έναρξης της τουριστικής περιόδου, από την οποία μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας αντλεί τα βιοποριστικά του έσοδα. Δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα η επανεκκίνηση θα καθυστερήσει κι άλλο, καθώς η εξίσωση για ασφαλή τουρισμό στην μετά-Covid-19 εποχή είναι εξαιρετικά δύσκολη, και θέλει εξαντλητικό σχεδιασμό, πάντα σε συνάρτηση με τις συμβουλές των επιστημόνων, αλλά και των ειδικών πάνω σε θέματα πανδημίας.

Το νέο στοίχημα αφορά στις προσπάθειες όλων μας για ασφαλή διαβίωση, και για αποφυγή υποτροπής σε κρούσματα του ιού. Προσέχουμε για να έχουμε.

Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν οι μάσκες, το καλό πλύσιμο χεριών, οι αποστάσεις ασφαλείας, και φυσικά η υπομονή όλων μας μέχρι να βρεθούν πρώτα οι συνδυασμοί των φαρμάκων που θα αποτρέπουν τη θανατηφόρα εξέλιξη του Covid-19 στις σοβαρές περιπτώσεις, και κατόπιν το εμβόλιο -αν βρεθεί.

Όσον αφορά στη μοτοσυκλέτα, η επανεκκίνηση έχει ήδη γίνει.

Τα περισσότερα από τα εργοστάσια σε παγκόσμια κλίμακα ξεκίνησαν ήδη την παραγωγή, με νέα αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας, ενώ κι οι περισσότερες εκθέσεις μοτοσυκλετών στην Ελλάδα έχουν πλέον ανοίξει, και αυτές με τα ανάλογα πρωτόκολλα, και οι πωλήσεις έχουν ξεκινήσει. Θυμίζουμε πως τα συνεργεία λειτουργούσαν κανονικά και την περίοδο της καραντίνας, και συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και μετά την έξοδο από αυτή.

Εκδηλώσεις όπως το ετήσιο Orange Days των KTM / Husqvarna, ένα από τα μεγαλύτερα εταιρικά test-ride event της χώρας έχουν ήδη λάβει ημερομηνίες για τη διεξαγωγή τους, και μένει να δούμε πόσο έτοιμο και πόσο ανυπόμονο είναι το αγοραστικό κοινό να προχωρήσει σε test-ride αλλά κυρίως σε αγορές μοτοσυκλετών, σε αυτή τη νέα αρχή.

Παράλληλα, πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν ξεκινήσει σειρά προσφορών σε μοτοσυκλέτες και αξεσουάρ, όπως για παράδειγμα η KTM με το τελευταίο κομμάτι Super Duke, η Husqvarna με τα Vitpilen 401 και 701, η SWM με ένα τελευταίο κομμάτι στοκ RS 650SM, η BMW με τις προσφορές “Deal and Ride Now” σε όλη τη γκάμα της, η Triumph με προσφορά άτοκου διακανονισμού στις κλασικές της μοτοσυκλέτες, η Daytona με το Velos R 125i που διατίθεται σε ειδική τιμή για εργαζόμενους delivery, η Piaggio με προσφορά στο Liberty 150, η Suzuki με έκπτωση 25% σε αξεσουάρ και ρουχισμό, η Andeli Mototouring με έκπτωση 20% στην ενοικίαση μοτοσυκλέτας, κ.α.

Σημαντική κίνηση υποστήριξης στο αγοραστικό κοινό είναι και η επέκταση της εργοστασιακής εγγύησης των μοτοσυκλετών από πολλές εταιρείες, σε παγκόσμια κλίμακα.

Αν τώρα στην εποχή προ του Covid-19 η μοτοσυκλέτα αποτελούσε ένα από τα ιδανικότερα μέσα μετακίνησης, ιδιαίτερα στα σύγχρονα αστικά κέντρα, στην εποχή του Κορωνοϊού θα μπορούσε να μεταβληθεί σε ασύγκριτο υπέρ-ατού, καθώς πέρα από την ταχύτατη και οικονομική καθημερινή μετακίνηση, και πέρα από την οικονομική συντήρηση και χρήση της (μειωμένα τέλη και ασφαλιστικά κόστη σε σχέση με το αυτοκίνητο, ελάχιστη κατανάλωση, κ.α.), πλέον αποτελεί και το πιο ασφαλές μέσο μετακίνησης για την υγεία του χρήστη.

Ειδικά μετά τα μέτρα που λαμβάνονται στα ΜΜΜ, την υποχρεωτική μάσκα και τον μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσα από τον συγχρωτισμό, η “μοναχική” μοτοσυκλέτα αναδεικνύεται στην απόλυτη λύση για ασφαλή μετακίνηση, δίχως κινδύνους τόσο για τον αναβάτη όσο και για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, ειδικά όταν οι αναβάτες φορούν το κράνος τους.

Μια ενθαρρυντική πληροφορία που προέρχεται από τα καταστήματα ποδηλατικών ειδών είναι πως τα ποδήλατα έγιναν ανάρπαστα τον τελευταίο καιρό, με τα e-shops να έχουν πάρει φωτιά κατά την περίοδο της καραντίνας. Δεύτερο καλό σημάδι, όσον αφορά στα πλεονεκτήματα των 2 τροχών, η εξάντληση του στοκ των αναλώσιμων ειδών, με τις ποδηλατικές σαμπρέλες να έχουν σε πολλές περιπτώσεις εξαφανιστεί, καθώς πολλοί αποφάσισαν να ξεσκονίσουν και να καβαλήσου ξανά τα αποθηκευμένα και ξεχασμένα ποδήλατα τους.

Ελπίζουμε η παραπάνω τάση να βρει τον δρόμο της και στον χώρο της μοτοσυκλέτας, για να γίνει ουσιαστική η επανεκκίνηση στον τομέα μας, και να ανακάμψει το ταχύτερο δυνατόν ο χώρος.

Εμείς τόσα χρόνια πιστεύαμε στη δύναμη των δύο τροχών, κι ελπίζουμε ο Covid-19 να αποτελέσει εφαλτήριο για να πειστούν πολλοί περισσότεροι για τα πλεονεκτήματα της χρήσης δικύκλων.

Καλή επανεκκίνηση, με ευχή για πλημμύρα νέων μοτοσυκλετών στους δρόμους του κόσμου.

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 16:11

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon