.
Κατηγορία EDITORIAL
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 12:43

Editorial Δεκεμβρίου 2017- Πλουραλισμός και νέα μοντέλα

 

Με το βλέμμα στην Ασία

 

Του Τάκη Μανιάτη

Η αγορά μοτοσυκλέτας σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελείται από αμέτρητες μεμονομένες αγορές τις απαιτήσεις των οποίων καλούνται να καλύψουν τα εργοστάσια παραγωγής ανά τον κόσμο. Η φετινή έκθεση EICMA στο Μιλάνο ήταν ξεκάθαρη αναφορικά με τον πλουραλισμό στον χώρο της μοτοσυκλέτας, που από ιαπωνική υπόθεση έως και την δεκαετία του '90, και ευρωπαϊκή έως και σήμερα, τείνει να γίνει ασιατική υπόθεση.

Πλουραλισμός στην παρουσίαση νέων μοντέλων, με όλες τις εταιρίες πλέον να δραστηριοποιούνται σε πολλές κατηγορίες, με κάποιες να δημιουργούν νέες, προκειμένου να ανιχνεύσουν νέες τάσεις, σε μία αγορά που μεταλλάσσεται διαρκώς.

Να μιλήσουμε για το παράδειγμα X-ADV της Honda που άνοιξε μία νέα κατηγορία πριν ένα χρόνο, και πλέον στοχεύουν και άλλοι κατασκευαστές σε αυτή την νέα "τύπου SUV" κατηγορία; Βλέπε Quadro, BMW, και άλλες, που δειλά - δειλά, ετοιμάζουν αυτόματα πολυχρηστικά εργαλεία για καθημερινή και όχι μόνο χρήση.

Μία νέα κατηγορία ανοίγει και η Yamaha, με το Niken, την πρώτη τρίτροχη μοτοσυκλέτα 900 κυβικών εκατοστών, με δύο τροχούς μπροστά, μία μοτοσυκλέτα η οποία έρχεται να δώσει νέα υπόσταση στα τρίκυκλα, νέες δυνατότητες sport οδήγησης, πρόσθετη ασφάλεια και επιπρόσθετες κλίσεις.

Μέχρι πρότινος, μόνο scooter όπως τα Peugeot Metropolis 400, Quadro 350,  Piaggio MP3, Gilera Fuoco, Yamaha Tricity, εκπροσωπούσαν επάξια την ασφαλή μετακίνηση στην πόλη. Τα παραπάνω, είναι υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό για την εισροή νέου κοινού από τον χώρο του αυτοκινήτου, στον χώρο της μοτοσυκλέτας.

Το θέμα είναι πως πλέον υπάρχουν νέοι κατασκευαστές που γιγαντώνονται απότομα, με εισροή ασιατικών κεφαλαίων, και έχοντας πλέον μία εξωστρεφή παρουσία, θέλουν και καταφέρνουν να διεισδύσουν με σοβαρές βάσεις στην αγορά της Δύσης.

Με απλά λόγια, οι ασιάτες έχουν βγει στην αγορά και αποκτούν ονόματα με ιστορία, και με τα κεφάλαια τους, σκοπεύουν να τα απογειώσουν - και θα το κάνουν. Οι SWM, Benelli, Lambretta, είναι οι πιο γνωστές εταιρίες που έχουν από πίσω αυτό που θα λέγαμε, ''πολλά λεφτά''.

Η αγορά αλλάζει και μαζί της, και τα σημεία στα οποία οι μοτοσυκλέτες κάθε κατηγορίας, ξεκινούσαν την καριέρα τους.

Βλέπουμε αρκετούς κατασκευαστές να παράγουν τα προϊόντα τους σε ασιατικές αγορές, προκειμένου να διατηρήσουν χαμηλές τιμές, διατηρώντας όμως τα standards που έχουν, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων, βρίσκονται ''εκεί'' και ελέγχουν. Δεν δίνουν απλά τα σχέδια για να τους φτιάξει κάποιος τρίτος κατασκευαστής μία μοτοσυκλέτα - γίνεται και αυτό σε πολλές περιπτώσεις, ευτυχώς όχι γνωστών εταιριών.

Συνεργασίες με εταιρίες - κολοσσούς όπως η TVS που κατασκευάζει στην Ασία το BMW G 310R / G 310GS, αλλά και η Bajaj, που φτιάχνει τα μικρά Duke 125/200/250/390 και τα αντίστοιχα RC, κατέχοντας παράλληλα το 33% της αυστριακής KTM, είναι άλλο ένα παράδειγμα συνεργασιών με γνώμονα τον πλουραλισμό μοντέλων σε κάθε του εκδοχή.

Οι ασιατικές αγορές είναι πιο απαιτητικές σε μικρά μοντέλα, και εκεί πλέον γεννιόνται πολλά από αυτά που έρχονται στην Ευρώπη, ή οι εταιρίες σκοπεύουν να εισάγουν αφού τα δουν να εξελίσσονται και να προχωρούν εκεί. Κακά τα ψέματα, τα ευρωπαϊκά νούμερα είναι αμελητέα σε σχέση με τα ασιατικά, και δεν θα σύμφερε ένα εργοστάσιο να εξελίσσει μικρά μοντέλα απλά για την Ευρώπη.

Η Ασία είναι αυτή τη στιγμή η αγορά μεγαλύτερου ενδιαφέροντος στον κόσμο, και τα εργοστάσια παράγουν σύμφωνα με τις εκεί απαιτήσεις. Κάποια από τα μοντέλα, επιλέγονται ή δημιουργούνται, για να έρθουν και σε ''μας".

Σίγουρα η αγορά αλλάζει, νέες κατηγορίες δημιουργούν, και αν συνυπολογίσουμε και τα ηλεκτρικά μοντέλα που παρουσιάστηκαν ήδη από μεγάλους κατασκευαστές, όπως η Vespa, τότε θα έχουμε μία εικόνα για το ποιες θα είναι οι επόμενες τάσεις της ''μόδας'' στους δύο τροχούς.

Νέες, διαφορετικές, ίσως λιγότερο παιχνιδιάρικες, περισσότερο οικολογικές, ευρύτερα διαδεδομένες. Είδομεν!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 12:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon