.
Κατηγορία UM Motorcycles
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023 14:41

Test - UM Motorcycles Renegade Sport 125 2023

Νιώσε λίγο… Αμερικάνος!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Στυλάκι που βρίσκεις σε πολύ ακριβότερες μοτοσυκλέτες, μοτέρ που ανοίγει την πόρτα του μοτοσυκλετισμού σε τεράστια μερίδα χρηστών, τιμή που… πετσοκόβει την πραγματικότητα. Αυτό είναι, με λίγα λόγια, το UM Renegade Sport 125.

UM Renegade Sport 125 τιμή: 3.000 ευρώ

Οι μοτοσυκλέτες τύπου bobber/cruiser ασκούν μια διαχρονική γοητεία, στους λάτρεις του ρετρό και της αμερικανικής σχολής στυλ, καθώς καταφέρνουν να έχουν εκπροσώπους σε όλες τις χρονικές περιόδους, από την στιγμή της γένεσης της μοτοσυκλέτας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Φυσικά οι «αυθεντικές» εξ αυτών προέρχονται από μάρκες όπως η Harley-Davidson και η Indian, με το ανάλογο… αντίτιμο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η προσπάθεια μίμησης του στυλ τους είναι αποτυχημένη. Ευτυχώς, η UM Motorcycles δεν υπέπεσε σε καμία από τις παραπάνω παγίδες, σχεδιάζοντας το Renegade Sport 125…

Ποια είναι όμως η UM Motorcycles;

Όπως γράφει και η αντιπροσωπεία της UM Motorcycles στην χώρα μας, TEOREN MOTORS, «Η UM® Motorcycles γεννήθηκε στο Μαϊάμι της Φλόριντα το 1999. Από την πρώτη μέρα, οι ιδρυτές της UM Motorcycles, με γνώμονα την καινοτομία και το εξαιρετικό design, κατασκεύαζαν δίκυκλα και μοτοσυκλέτες που όχι μόνο καλύπτουν όλες τις ανάγκες των πελατών, αλλά και εντυπωσιάζουν για την ποιότητά τους.» (μπορείτε να διαβάσετε το αντίστοιχο δελτίο τύπου εδώ). Πρόκειται δηλαδή, για μία ακόμα μάρκα που μπαίνει στο στίβο της αγοράς, προσφέροντας επιπλέον επιλογές για την λύση του γρίφου της καθημερινής κινητικότητας. Και, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ίσως ποτέ άλλοτε οι αναβάτες δεν είχαν τόσες επιλογές μοτοσυκλέτας σε μικρά κυβικά.

Mac ‘n Cheese και Burger με… παχιά αμερικάνικη προφορά!

Η εμφάνιση του Renegade Sport 125 σε προσελκύει με την πρώτη ματιά! Το κοιτάς και κάπου στο βάθος ακούγεται… Steppenwolf και W.A.S.P., καθώς το μυαλό σου πηγαίνει αμέσως στην chopper σχολή και τους… ασυμβίβαστους καβαλάρηδες των ατελείωτων δρόμων της Αμερικής. Renegade, άλλωστε, σημαίνει αποστάτης, επαναστάτης, το άτομο που εγκαταλείπει μια καθιερωμένη τάξη πραγμάτων και ακολουθεί τον δικό του δρόμο. Στυλιστικά, το Renegade τα έχει όλα. Κυκλικός εμπρός προβολέας –με λάμπα αλογόνου, παρακαλώ- και κυκλικά φλας εμπρός και πίσω, sissy bar, custom-look σέλα, «καπάκια φίλτρου» και στις δύο πλευρές, πλατφόρμες αντί για μαρσπιέ, προστατευτικά ελαστικά για τα καλάμια του πιρουνιού. Από όλα έχει ο μπαξές.  Την ίδια στιγμή, τα ελαστικά ψηλού προφίλ υποστηρίζουν το bobber look, ενώ και τα γκριπ παραπέμπουν απευθείας σε αμερικανική κατασκευή.

Και στην ποιότητα κατασκευής, το επίπεδο που συναντάς είναι πολύ καλό, αν σκεφτείς ότι αυτή η μοτοσυκλέτα κοστίζει μόλις 3.000 ευρώ. Εντάξει, ένας πιο απαιτητικός θα ήθελε, τα αυτοκόλλητα και τα γραφικά του μοντέλου να είναι κάπως καλύτερα ή/και θωρακισμένα κάτω από μια στρώση βερνίκι, όμως μην ξεχνάμε για τι πράγμα μιλάμε. Σε γενικές γραμμές, τα υλικά και η συναρμολόγηση των επιμέρους τμημάτων ανταποκρίνονται πλήρως στις προσδοκίες του αναβάτη και είναι σαφώς καλύτερα, από αρκετά scooters σε παρόμοιο επίπεδο τιμής…

Την chopper-like ταυτότητα υποστηρίζουν και οι εργονομικές επιλογές, με το υπερυψωμένο τιμόνι να φέρνει τα χέρια σχετικά κλειστά, στο ύψος του θώρακα, τις πλατφόρμες για τα πόδια να είναι τοποθετημένες εμπρός και έτσι τελικά ο αναβάτης, κάθεται «προς τα πίσω»… αραχτός και έτοιμος να καταπιεί αποστάσεις. Για να ενεργοποιήσεις το Renegade, ο κεντρικός διακόπτης βρίσκεται στο πλάι, κάτω από το λαιμό του τιμονιού, στην δεξιά πλευρά. Λίγο πιο ψηλά, βρίσκεται και ο ξεχωριστός αφαλός ενεργοποίησης της κλειδαριάς του τιμονιού, μια επιλογή κάπως… απαρχαιωμένη, με τα σημερινά δεδομένα, αλλά απλή, λειτουργική και φθηνή. Σπαρτιατική είναι και η προσέγγιση όσον αφορά τον εξοπλισμό, αφού η μοτοσυκλέτα προσφέρεται… ως έχει και αυτό δεν είναι κακό, μιας και μιλάμε για ένα προσιτό bobberάκι 125 κυβικών. Το όργανο, έχει μια αναλογική ένδειξη ταχύτητας, ολικό χιλιομετρητή και ένδειξη σχέσης, αλλά τίποτα παραπάνω.

Όρεξη για βόλτα να έχεις!

Και να μην έχεις… το Renegade θα σου δημιουργήσει. Αφού σε έχει προδιαθέσει ευχάριστα με τα εμφανισιακά του προσόντα, είναι ώρα να νιώσεις και την οδηγική του ταυτότητα. Αρχής γενομένης από τον κινητήρα, μιλάμε για μια αερόψυκτη μονάδα 125 κυβικών, όσο πιο απλή αλλά και σύγχρονη γίνεται. Με τροφοδοσία ψεκασμού και με σασμάν 5 ταχυτήτων, ο κινητήρας αποδίδει 9,5 ίππους και καίει πραγματικά… αέρα κοπανιστό: Με την μέση κατανάλωση, να μην ξεπερνά τα 3 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα. Χάρη στην νέα νομοθεσία, μπορείς να οδηγήσεις το Renegade είτε με δίπλωμα A1, είτε με δίπλωμα αυτοκινήτου χωρίς να έχεις δίπλωμα μοτοσυκλέτας, βάσει των νέων προϋποθέσεων.

Βάζεις μπροστά το μοτέρ και η λειτουργία του χαρακτηρίζεται από πλήρη απουσία κραδασμών και θορύβου. Εξαιρετικά πολιτισμένο. Χαράς ευαγγέλια αυτά τα χαρακτηριστικά, φυσικά, για τους νεοεισερχόμενους που προφανώς δεν περιμένουν –ούτε και επιθυμούν, ίσως- να τους τραντάζει στα χέρια ένα ισχυρό V2 μοτέρ. Πρώτη και φύγαμε και, μέσα στην πόλη, που θα αποτελέσει βασικό πεδίο χρήσης του Renegade, η μοτοσυκλέτα σου φτιάχνει το κέφι με την ευχάριστη συμπεριφορά της. Με την άνεση να εξασφαλίζεται στο ακέραιο, το μικρό βάρος του μοντέλου (145 κιλά) συμβάλλει σε μια υψηλή ευκολία χειρισμών, τόσο στατικών όσο και εν κινήσει. Το πολύ χαμηλό ύψος της σέλας (730 χιλιοστά μόνο!) αναβαθμίζει ουσιαστικά, την αίσθηση ασφάλειας και το στιβαρό πάτημα των ποδιών στο έδαφος, ειδικά αν είστε άτομο κάτω από τον μέσο όρο ύψους ή πιο μικρόσωμο. Ο 125άρης κινητήρας δεν βάζει σε καμία περίπτωση φωτιά στην άσφαλτο, όμως εξασφαλίζει το απαραίτητο επίπεδο επιδόσεων, για το «φιλτράρισμα» της καθημερινής κίνησης. Ακόμα και με την πιο χαλαρή γεωμετρία του, το Renegade 125 κινείται απροβλημάτιστα ακόμα και σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος, ενώ η ακρίβεια χειρισμών του ικανοποιεί απόλυτα.

Σε πιο «ταλαιπωρημένα» και κακοτράχαλα σημεία των αθηναϊκών δρόμων, θα θέλαμε καλύτερη λειτουργία από τις αναρτήσεις, τόσο εμπρός όσο και πίσω, όμως σε γενικές γραμμές, η ποιότητα κύλισης του Renegade είναι απόλυτα αποδεκτή. Το σύστημα πέδησης με τους δύο δίσκους φέρει CBS – με το πεντάλ του πίσω φρένου, ενεργοποιείται και το εμπρός. Στην πράξη, η λειτουργία του CBS μέσω του τεράστιου πεντάλ φρένου, που θυμίζει άμεσα Harley, είναι πολύ καλή, με ικανοποιητική αίσθηση που δεν ξαφνιάζει και καλορυθμισμένη προοδευτικότητα απόδοσης της πέδησης. Κάπως έτσι, το εμπρός φρένο αποβαίνει χρήσιμο μόνο αν χρειαστεί, σε υψηλότερες ταχύτητες ή σε εντονότερη πέδηση. Ο 125άρης κινητήρας, έχει αρκετή δύναμη και στο υψηλότερο φάσμα των στροφών του, επιτρέποντας στο Renegade να ξεπεράσει εύκολα τα 100 χλμ/ώρα και να βγει απροβλημάτιστα, στον αυτοκινητόδρομο.

Είναι γνωστό: Στην μοτοσυκλέτα, όλα είναι (και) θέμα αίσθησης. Τα τεχνοκρατικά δεδομένα, δεν αρκούν. Έτσι και εγώ λοιπόν, οδηγώντας το Renegade κατά το καθιερωμένο διάστημα της εβδομαδιαίας δοκιμής, ένιωθα ξέγνοιαστος, χαλαρός, ξεκούραστος. Το παρκάρεις για καφέ και το χαζεύεις, το χρησιμοποιείς ως αξεσουάρ στο στυλ σου στις βραδινές εξόδους σου –μια απαίτηση της εποχής, η οποία βγαίνει ολοένα και περισσότερο στην επιφάνεια. Η θέση συνεπιβάτη, αποδεικνύεται αρκετά βολική και ειδικά αν είσαι κοπέλα. Άρα, παίρνεις μαζί το… έτερον ήμισυ και έφυγες για βόλτα. Και πριν ίσως το καταλάβεις, μπορεί να έχεις διανύσει και εκατοντάδες χιλιόμετρα!

«Δεν παίρνεις ούτε παπί…»

«Ρε συ, πάλι μικρό δοκιμάζεις; Θα φέρεις καμιά μηχανάρα να χαζέψουμε λίγο; Να πάμε και καμιά βόλτα;» διατείνεται ένας καλός μου φίλος, με τον οποίο πίνω καφέ, κοιτάζοντας το Renegade.

«Στάσου λίγο», απαντάω. «Αυτές οι μηχανάρες που έχεις εσύ στο μυαλό σου, κοστίζουν. Δεν είναι για όλους. Ξέρεις πόσο κάνει αυτό; 3 χιλιάρικα. Δεν παίρνεις ούτε παπί…» του λέω με έντονο ύφος, προσπαθώντας να τον φέρω κοντά σε μία άλλη άποψη της πραγματικότητας: Που εμείς, λόγω επαγγέλματος βλέπουμε πιο εύκολα, αλλά άλλοι την προσπερνούν. Μια μοτοσυκλέτα την κρίνεις ως σύνολο, και με βάση την τιμή της, αλλά και την αγορά στην οποία απευθύνεται. Και στην περίπτωση της Renegade, δεν γίνεται να αγνοήσεις την εξαιρετικά προσιτή της τιμή, η οποία τελικά της προσδίδει μεγαλύτερη αξία. Για τα λεφτά της, το στυλ της, το κοινό της, η UM Renegade 125 είναι μια «μηχανάρα».  

Σε βάζει στο πνεύμα του μοτοσυκλετισμού, αποτελώντας τον «βατήρα» εκκίνησης σου, ειδικά αν είσαι φίλος αυτής της κατηγορίας. Σε συνάρτηση με την τιμή της, δεν απογοητεύει σε κανέναν κρίσιμο τομέα ως όχημα, «δεν καίει τίποτα» και οδηγείται εύκολα από άνδρες και γυναίκες, ενώ ακόμη και αν αποκτήσεις μια μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα κάποια στιγμή αργότερα, παίζει να μην αποχωριστείς καν την Renegade. Αξίζει την προσοχή σας και, πιθανότατα, και μία θέση στο γκαράζ σας.  

 

 

Εξοπλισμός αναβάτη (Moto Market)

Κράνος: Bell Custom 500 Vintage Row

Τζάκετ: Nordcode Cafe Race

Γάντια: Nordcode Glenn II

Μποτάκια: Eleveit Town WP

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο UM Renegade Sport 125
Αντιπρόσωπος TEOREN MOTORS Α.Ε. 
Τιμή (€) 3.000
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1K, Α/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 125
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 57,8 x 52,4
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Χειροκίνητος υγρού τύπου
Μετάδοση Χειροκίνητη 5 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ.Α
Μεταξόνιο (mm) 1.410
Ύψος σέλας (mm) 730
Μήκος (mm) 2.095
Πλάτος (mm) 890
Ύψος (mm) 1.168
Απόσταση εδάφους (mm) 143
Βάρος (kg)   145
Ρεζερβουάρ (lt)  13,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/80-17"
Πίσω  130/90-15" 
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 280 mm με δαγκάνα 3 εμβόλων, CBS
Πίσω Δίσκος 240 mm με δαγκάνα 1 εμβόλου, CBS
   
Εξοπλισμός Αναλογικού τύπου ταχύμετρο με οθόνη LCD, sissy bar με πλάτη συνεπιβάτη, μαρσπιέ πλατφόρμες αναβάτη, διπλή κόρνα, κεντρικό και πλαϊνό στάντ
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  9,52/8,500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  Δ/Α
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 10:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - UM Motorcycles Renegade Commando 125 (2023) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon