.
Κατηγορία UM Motorcycles
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 15:57

Test - UM Motorcycles Renegade Commando 125 (2023)

Η απόβαση της χαλαρότητας

Το πιο "πολεμικό" μοντέλο της οικογένειας UM Renegade πατά τις ρόδες του στην Ελλάδα με στρατιωτική σχεδίαση, πρακτικότατες ικανότητες και άφθονο, ψαρωτικό όγκο.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η UM Motorcycles είναι σχετικά νέα στην Ελλάδα, όπως και γενικότερα στην Ευρώπη, ωστόσο μετρά πάνω από δύο δεκαετίες ιστορίας στην πλάτη της. Δημιουργήθηκε το 2000 στο Μαϊάμι των ΗΠΑ από την κολομβιανής καταγωγής οικογένεια Llano και βάσισε το επιχειρηματικό της πλάνο σε μοτοσυκλέτες με κινητήρες μικρού κυβισμού που κατασκευάζονται από συνεργάτες της στην Κίνα, στη Νότια Κορέα και στην Ταϊβάν.

Με παρουσία πλέον σε περισσότερες από 40 χώρες και τουλάχιστον 2,000 σημεία πώλησης ανά τον κόσμο, η United Motors (UM) έκανε το ευρωπαϊκό της βήμα στην EICMA 2016, εισάγοντας για πρώτη φορά τη γκάμα του 2017 στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ στην Ελλάδα έφτασε φέτος μέσω της Teoren Motors του ομίλου Θεοχαράκη.

DSC 6619

Η ευρωπαϊκή της παρουσία δεν περιορίζεται μόνο σε δίκτυα πωλήσεων, καθώς έχει στήσει το παγκόσμιο σχεδιαστικό της κέντρο στο Τορίνο της γειτονικής Ιταλίας, απ' όπου και τρέχει το δίκτυο πωλήσεων και μάρκετινγκ για όλη την Ευρώπη. Στη δε Πορτογαλία και το λιμάνι του Πόρτο η UM εγκατέστησε την κεντρική της μονάδα ανταλλακτικών για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η παγκόσμια γκάμα της UM απλώνεται σε διάφορες κατηγορίες, ωστόσο η αρχή έγινε αναμενόμενα με τα μια σειρά cruiser μοντέλων που αντανακλούν τις αμερικανικές ρίζες της εταιρείας, ενώ στην Ελλάδα προς το παρόν εισάγονται μαζί τους τρία σκούτερ και ένα παπί.

REN COMMANDO 125 GREEN SIDE

Το Renegade Commando 125 ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των Renegade cruisers, η οποία μετρά τρία μοντέλα - Sport, Commando και Freedom - πάνω στην ίδια βάση, με τα δύο τελευταία να προσφέρονται και με κινητήρες 300 cc.

Το βαρύ χαρτί του είναι σαφώς η εμφάνιση, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμπει σε μοτοσυκλέτα Α1 κατηγορίας. Στην πρώτη ματιά βλέπεις μια μεγάλη cruiser με κλασική σχεδίαση που στην περίπτωση της έκδοσης Commando επενδύεται με χακί στρατιωτική αισθητική και ένα μεγάλο αστέρι (αλά US Army) στο ρεζερβουάρ που το κάνει να μοιάζει με βετεράνο των πεδίων μαχών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην εικόνα αυτή συνεισφέρει τα μάλλα η ρετρό λογική στις γραμμές του, με το ψηλό γυμνό τιμόνι, το στρογγυλό φανάρι και το εν γένει λιτό σουλούπι της μοτοσυκλέτας, ενώ από πλευράς εξοπλισμού η UM προσφέρει βασικά πρακτικά εργαλεία, όπως κεντρικό σταντ, κάγκελα προστασίας κινητήρα, χειρολαβές και πλάτη συνεπιβάτη.

DSC 6622

Στην καρδιά του Renegade Commando 125 βρίσκεται ένας σύγχρονος μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας 125 cc με δύο εκκεντροφόρους και τετραβάλβιδη κεφαλή, με απόδοση που ελάχιστα ξεπερνά τους 12 ίππους μέσω εξατάχυτου κιβωτίου.

Πρόκειται για μια μονάδα που οφείλω να ομολογήσω πως με εξέπληξε ευχάριστα στην πρώτη αυτή γνωριμία, καθώς διέψευσε τη σκέψη που στο μυαλό μου είχα ανάγει σε βεβαιότητα: πως θα είναι πολύ βαρύ για 125άρι.

Τα 176 υγρά κιλά του δεν είναι και λίγα, ωστόσο αυτό που κάνει τη διαφορά δε φαίνεται σε καμιά ζυγαριά. Είναι η ροπάτη απόδοση του μονοκύλινδρου στις χαμηλές και μεσαίες που το κάνει να φαντάζει πολύ πιο ανάλαφρο απ' όσο πραγματικά είναι στις ταχύτητες της πόλης και του χαρίζει αξιοπρεπέστατες επιταχύνσεις.

Ο κόσμος του περιορίζεται απολύτως στο φάσμα των διψήφιων ταχυτήτων, αφού με τον μπαμπάτσικο υπογράφοντα στη σέλα του δύσκολα θα δει πάνω από 90 km/h, και αυτό είναι κάτι που επίσης δεν περίμενα δοθέντος πως φορά εξατάχυτο κιβώτιο. Πριν πρωτοκαβαλήσω τον Commando της UM μάντευα πως η έκτη θα είναι ψόφια και κρεμασμένη οπουδήποτε εκτός από ψηλά, αλλά θα υπηρετούσε αξιόλογες μουαγιέν στον ανοικτό δρόμο.

Στην πράξη οι θεωρητικές εκτιμήσεις μου αποδείχθηκαν λανθασμένες, η μοτοσυκλέτα καταφέρνει να τσουλά αξιοπρεπώς με την τελευταία σχέση και στις μεσαίες στροφές του κινητήρα, λειτουργώντας ως λίγο πιο "ξεκούραστη" για cruising συγκριτικά με την πέμπτη.

Το Renegade Commando 125 ταξιδεύει άνετα με ταχύτητες έως 80 km/h, καθώς όσο πλησιάζει μετά στα 90 τόσο περισσότερο αισθητοί γίνονται οι κραδασμοί του κινητήρα του, χαλώντας τόσο την αίσθηση χαλαρότητας που εκ φύσεως θέλει να βγάλει ως cruiser, όσο και δίνοντας την εντύπωση πως αρχίζει να ζορίζεται μηχανικά.

Το βασίλειό του είναι η πόλη, εκεί όπου οι καλές επιταχύνσεις του χαρίζουν πρακτικότητα, ενώ η χαμηλή σέλα (770 mm) προσθέτει φιλικότητα καθώς πολύ δύσκολα θα φανεί ψηλή σε οποιαδήποτε ή οποιονδήποτε βρεθεί πάνω της.

DSC 6592

Η θέση οδήγησης χαρακτηρίζεται ως ευρύχωρη ακόμη και για έναν αναβάτη ικανών διαστάσεων, με άνετες γωνίες στα πόδια και τη χαμηλή σέλα να προσφέρει σιγουριά σε κάθε ανάστημα. Για τα προσωπικά μου γούστα το τιμόνι έρχεται λίγο πιο κοντά στο σώμα απ' όσο θα ήθελα, ενώ βγαίνει και αρκετά ψηλά αλλά αυτό ουδόλως με ενόχλησε και το συνήθισα πολύ γρήγορα.

Ένα χαρακτηριστικό που βρήκα κάπως αντιεργονομικό είναι η τοποθέτηση της στρογγυλής LCD οθόνης των οργάνων πάνω στο ρεζερβουάρ, καθώς έπρεπε να σκύψω ελαφρώς και να αποτραβήξω το βλέμμα μου από τον δρόμο για να δω τις ενδείξεις της.

Εκτίμησα το πολύ μεγάλο ρεζερβουάρ καυσίμου που χωρά 21 λίτρα καυσίμου και, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα χαμηλή του κατανάλωση βγάζει μεγάλη αυτονομία. Οδηγώντας το χαλαρά η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να πέσει και κάτω από τα 3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, οπότε μιλάμε για εν δυνάμει αυτονομία πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων με ένα γεμάτο ντεπόζιτο.

DSC 6621

Τα δυναμικά χαρακτηριστικά του Renegade Commando 125 περιλαμβάνουν αναρτήσεις χωρίς ρυθμίσεις - πλην προφόρτισης των δύο αμορτισέρ πίσω σε πέντε θέσεις - και συνδυασμένα φρένα με μια τριπίστονη δαγκάνα μπροστά και διπίστονη πίσω. Η λειτουργία του συστήματος CBS ενεργοποιεί το μεσαίο έμβολο της μπροστινής δαγκάνας με το πίσω φρένο και στην πράξη δουλεύει εξαιρετικά.

Το μπροστινό φρένο είναι αρκούντως δυνατό και, παρά την απλωτή γεωμετρία, το χρησιμοποιούσα άφοβα για να σταματήσω το Renegade Commando 125 ζωρίς ποτέ να με προδώσει. Αυτό αποτελεί ένα δείγμα σωστής κατανομής στο σύστημα συνδυασμένων φρένων, ενώ και η αίσθηση στη μανέτα είναι καλή, με προοδευτικότητα και ακρίβεια στον χειρισμό.

Το στρίψιμο προφανώς και δεν είναι πρωταγωνιστικό χαρακτηριστικό μιας cruiser μοτοσυκλέτας, πάντως το Renegade Commando 125 δείχνει ένα θετικότατο πρόσωπο όταν προσπαθείς να το πιέσεις λίγο στη στροφή.

Μπαίνει σταθερά και με αυτοπεποίθηση, κρατά λογικές κλίσεις απροβλημάτιστα και σε καμιά περίπτωση δε δυστροπεί σε οποιοδήποτε στροφιλίκι και να το πας. Δεν προσφέρεται φυσικά για να πας γρήγορα, καθώς ούτε τη δύναμη έχει, αλλά ούτε και τη γεωμετρία για να ψάχνεις τα όριά του στη στροφή, αλλά για cruiser ανταποκρίνεται πολύ σωστά στο πλάγιασμα και συνεχίζει να βγάζει αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς στον αναβάτη.

DSC 6607

Στο ταμείο η UM Motorcycles δείχνει να έχει πετύχει τον στόχο της. Το Renegade Commando 125 παίρνει άριστα στο επικοινωνιακό κομμάτι με όψη μεγαλύτερης μοτοσυκλέτας και, στην εβδομάδα που πέρασα μαζί του στην Αθήνα, διαρκώς προκαλούσε τον κόσμο τριγύρω να αναφέρεται στη "Harley" που καβαλώ.

Σαφώς όταν ακούσεις τον 125άρη κινητήρα του από κοντά αντιλαμβάνεσαι πως Harley-Davidson δε θα μπορούσε να είναι, αλλά για τη UM το ζητούμενο έχει επιτευχθεί: πουλά μούρη με μεγάλη επιτυχία, κάτι πολύ σημαντικό ειδικά στις νέες ηλικίες που αποτελούν (ελέω Α1) βασικό κομμάτι του πελατολογίου στο οποίο απευθύνεται. Αν βάλεις πολλές μοτοσυκλέτες αυτής της κατηγορίας 125 cc στη σειρά, το Commando θα ξεχωρίζει από μακριά λόγω κορμοστασιάς και μόνο.

DSC 6620

Αγοράζοντας το Renegade Commando 125 αποκτάς μια μοτοσυκλέτα με πειστική εμφάνιση, εύκολη κι φιλική για κάθε μπόι και σωματότυπο, με σωστά περιφερειακά που εξυπηρετούν τόσο την πρακτικότητα όσο και την ασφάλεια.

Είναι άριστη στο να προσθέτει μπαχάρι στην καθημερινή μετακίνηση, μανούλα στο να τραβά βλέμματα και ικανή να ακολουθήσει τον αναβάτη της σε μικρές ή λίγο πιο μακρινές βόλτες, σόλο ή δικάβαλη, με το απαραίτητο στυλ και την πολυπόθητη οικονομία.

Στα €3,900 είναι αισθητά ακριβότερη από τον ευρύτερο ανταγωνισμό των 125 cc, μάλλον βασίζοντας την τιμή της στη μοναδικότητά της. Η cruiser γωνία αυτής της κατηγορίας κυβισμού μετρά απειροελάχιστα μοντέλα και εδώ η UM ποντάρει στην ξεχωριστή εμφάνιση που κάνει το Renegade Commando 125 να δείχνει μοναδικό στην αγορά.

Εξοπλισμός δοκιμής Moto Market
Κράνος: Bell Custom 500
Μπουφάν: Nordcode Senegal
Γάντια: Five E3 Evo
Μπότες: Forma

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο UM Motorcycles Renegade Commando 125 (2023)
Αντιπρόσωπος Teoren Motors Α.Ε.
Τιμή (€) 3,900
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 124
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 58 x 47
Συμπίεση 12:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,530
Ύψος σέλας (mm) 770
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2,300 x 822 x 1,200
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg)   176 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  21
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι 41 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
   
Ελαστικά Cordial με αεροθάλαμο (σαμπρέλα)
Μπροστά 100/90-16
Πίσω  140/90-15
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 280 mm, δαγκάνα τριών εμβόλων, συνδυασμένη πέδηση (CBS)
Φρένα Δίσκος 240 mm, δαγκάνα δύο εμβόλων, συνδυασμένη πέδηση (CBS)
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  12.1 / 9,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 1.1 / 7,500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 10:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - UM Motorcycles Renegade Sport 125 2023 Video Test Ride- UM Renegade Sport 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon