.
Κατηγορία Kawasaki
Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 11:24

Test - Kawasaki Vulcan S - 2015

 

Cruising για κάθε τσέπη

 

Του Thierry Sarasyn

Με το Vulcan S, η Kawasaki προσθέτει στην γκάμα Vulcan το μικρότερο μέχρι στιγμής μοντέλο, θυμίζοντας μας πως το cruising δεν πρέπει απαραίτητα να βασίζεται σε μεγάλες χωρητικότητες, μεγάλες ιπποδυνάμεις και μεγάλες τσέπες. Στα 650 κυβικά εκατοστά, έχεις έναν πολύ καλό ποιοτικό και οικονομικό λόγο για να οδηγείς με στυλ.

Πιο ενδιαφέρουσα από ό,τι θα περίμενες


Η οδήγηση μιας custom μοτοσυκλέτας δεν είναι η ίδια όπως στο παρελθόν. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όλοι έπρεπε να έχουν μια custom μοτοσυκλέτα, δέκα χρόνια μετά, κανείς. Το comeback έγινε με τις cruisers, custom στην πιο σεμνή εκδοχή τους, οι οποίες προσφέρουν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία οδήγησης. Το νέο Kawasaki Vulcan S μας αποδεικνύει ότι μια custom μοτοσυκλέτα δεν είναι απαραίτητο να είναι ούτε δύσκολη στην οδήγηση, ούτε απρόσιτη στην αγορά της, τα δύο μεγάλα μειονεκτήματα του παρελθόντος δηλαδή.

Η Kawasaki τα έχει μελετήσει όλα στο νέο Vulcan S, και σε ό,τι αφορά στην ποιότητα οδήγησης και στο ταμπελάκι της τελικής τιμής. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν επέλεξε έναν παραδοσιακό αερόψυκτο δικύλινδρο V κινητήρα, αντ’ αυτού προτίμησε τον υγρόψυκτο παράλληλο δικύλινδρο που διαθέτουν επίσης το ER6 και το Versys 650. Αυτός ο κινητήρας αποδίδει 61 ίππους, όπως θα περιμέναμε από μια μοτοσυκλέτα cruiser της μεσαίας κατηγορίας. Έχει δύναμη στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, αλλά και στις υψηλές όμως τα καταφέρνει μια χαρά.

Οι μηχανικοί της Kawasaki δεν αρκέστηκαν μόνο στον κινητήρα για να προσφέρουν οδηγική ευχαρίστηση. Η σχεδίαση της μοτοσυκλέτας έχει γίνει με γνώμονα την ευκολία κατά την οδήγηση, κάτι που καταλαβαίνεις αμέσως, όταν βρίσκεσαι στην σέλα. Αυτή, είναι φαρδιά και άνετη, με χαμηλό ύψος, μόλις στα 705 χιλιοστά, νούμερο που θα φανεί ιδιαίτερα προσιτό στο ασθενές φύλο.

Προσιτό σε όλους


Τα μαρσπιέ του αναβάτη είναι ρυθμιζόμενα σε τρεις θέσεις για να προσαρμοστούν στις διαστάσεις αλλά και προτιμήσεις έκαστου, και μετακινούνται 25 χιλιοστά μπροστά και πίσω. Παράλληλα, οι μανέτες φρένου και συμπλέκτη είναι και αυτές ρυθμιζόμενες για να προσαρμόζονται ανάλογα στα χέρια του κάθε αναβάτη. Με τις ρυθμίσεις αυτές, την χαμηλή σέλα και τα μαρσπιέ τοποθετημένα μπροστά, ο αναβάτης μπορεί να κάτσει αναπαυτικά και να απολαύσει χαλαρή οδήγηση.
Οι τροχοί του Vulcan S είναι 18 και 17 ιντσών, και οι αναρτήσεις έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε να προσφέρουν ευκολία κατά την οδήγηση - στην άνετη αλλαγή κατεύθυνσης βοηθάει και το τελικό της εξάτμισης που βρίσκεται τοποθετημένο στο κέντρο της μοτοσυκλέτας, κάτω από τον κινητήρα.

Τα φρένα του είναι εξίσου καλά με τον μονό δίσκο των 300 χιλιοστών στο μπροστινό μέρος, να λειτουργεί απότομα ή προοδευτικά, ανάλογα με το στυλ οδήγησης που θέλεις πάνω σε μια cruiser. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απόδοση των φρένων είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις αναρτήσεις, οι οποίες είναι μαλακές και εξαιρετικά άνετες, αλλά και με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οδόστρωμα με λακκούβες. Αυτό δεν θα πρέπει να συγκαταλέγεται στα μειονεκτήματα όμως, αφού η άνεση θα πρέπει να είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό μιας μοτοσυκλέτας τέτοιου τύπου, και ειδικά στις χαμηλές ταχύτητες.

Τεχνολογία και cruisers


Από πλευράς ταχύτητας, εκτιμούμε ότι το Vulcan S φτάνει στην τελική του στα 170 χ.α.ω. αλλά μάλλον το όριο της άνετης οδήγησης είναι στα 140 χ.α.ω. Στο στρίψιμο όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η Vulcan, εν αντιθέσει με τις περισσότερες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας της, είναι αρκετά ψηλότερη από το έδαφος. Βέβαια δεν υπάρχει κανέναν πρόβλημα με τον ήχο του μέταλλου που ξύνει την άσφαλτο, κάτι συνηθισμένο σε τέτοιου είδους μοτοσυκλέτες.

Όταν μιλάμε για αποδόσεις και τελικές ταχύτητες αναφερόμενοι στο νέο Kawasaki Vulcan S ξεφεύγουμε από την ουσία όμως. Η ουσία είναι ότι η Kawasaki έβαλε περισσότερη δύναμη από ό,τι περιμέναμε, σε έναν κινητήρα αυτής της κατηγορίας. Η απόδοσή του είναι αξιοπρεπέστατη και το κόστος της μοτοσυκλέτας δεν ξεπερνά τα 7.290 ευρώ (7.790 με ABS).

Και σε αυτή την τιμή αποκτάς έναν υγρόψυκτο παράλληλο δικύλινδρο κινητήρα με ωραίο στυλ, εξαιρετικά φρένα και άνετες αναρτήσεις, δισκόφρενα, σε ένα εντυπωσιακό εξωτερικό περίβλημα. Τι είναι αυτό που δεν αποκτάς; Δεν αποκτάς τα χαρακτηριστικά αυτά που στις μέρες μας θεωρούνται σημαντικά μεν, αφορούν μοτοσυκλέτες μεγαλύτερου κυβισμού δε. Μιλάμε για το ride-by-wire γκάζι, το traction control, την ρυθμιζόμενη χαρτογράφηση, και άλλα τέτοια φανταχτερά πράγματα, που κάθε ηλεκτρονικό πακέτο που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να διαθέτει. Αυτό που σου δίνει το Vulcan όμως, είναι ένας μοντέρνος, ευανάγνωστος πίνακας οργάνων με οθόνη LCD, με όλα τα απαραίτητα (και μη), δείχνοντας ότι η τεχνολογία και τα cruiser, μπορούν να συνυπάρξουν. Είναι νέας σχεδίασης και περιλαμβάνει αναλογικό ταχύμετρο, και ηλεκτρονικό οδόμετρο, με ενδείξεις για ενημέρωση του αναβάτη.

Επιστροφή στα βασικά


Η Kawasaki θέλησε με το Vulcan να μας ταξιδέψει πίσω στην ουσία του μοτοσυκλετισμού. Παρέχοντας 61 ίππους και 66Nm ροπής, έχοντας ως μοτοσυκλέτα, χαμηλό προφίλ, χωρίς πρόσθετα ηλεκτρονικά, χωρίς προστασία από τον αέρα, σου τονίζει ότι είσαι μόνο εσύ και αυτή. Με το 14λιτρο ρεζερβουάρ και το σύστημα Economical Riding Director, την ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα, η κατανάλωση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το άνοιγμα του γκαζιού, τις στροφές και την επιλογή σχέσης, κι έτσι, η οικονομική λειτουργία θα σας πάει αρκετά μακριά με μικρές καταναλώσεις - η ένδειξη ECO θα παραμένει αναμμένη όταν οδηγάτε οικονομικά. Το νέο Vulcan S είναι ικανό να σαγηνεύει κάθε μοτοσικλετιστή, δεδομένου ότι αυτό που αναζητά και με το οποίο είναι ικανοποιημένος είναι η ουσία και όχι τα έξτρα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Kawasaki Vulcan S 2015
Αντιπρόσωπος ΤΕΟΜΟΤΟ Α.Ε.
Τιμή (euro) 7.290 - 7.790 (ABS)
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Δικύλινδρος, DOHC, οκταβάλβιδος
Κυβισμός(κ.εκ.) 649
Διάμετρος x διαδρομή (mm x mm) 83 x 60
Συμπίεση (:1) 10,8
Τροφοδοσία ψεκασμός με σώματα διαμέτρου 38mm της Keihin
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  αντλία λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 2.095 (88/42)
1η σχέση 2.438 (39/16)
2η σχέση 1.714 (36/21)
3η σχέση 1.333 (32/24)
4η σχέση
1.111 (30/27)
5η σχέση 0.966 (28/29)
6η σχέση 0.852 (23/27)
Τελική μετάδοση 3.067 (46/15)
Πλαίσιο
Τύπος Περιμετρικό, ατσάλινο, με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2.310
Πλάτος (mm) 880
Ύψος  (mm) 1.100
Μεταξόνιο (mm) 1.575
Γωνία κάστερ (°) 31
ίχνος (mm) 120
Ύψος σέλας (mm) 705
Απόσταση εδάφους (mm) 130
Βάρος (kg)  225 / 228 (ABS)
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 14
Αναρτήσεις
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα της ΚΥΒ, διάμετρος 41mm, καμία ρύθμιση
Πίσω Μονό αμορτισέρ έκκεντρα τοποθετημένο της ΚΥΒ, προφόρτιση ελατηρίου σε 7 θέσεις
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 250mm με δαγκάνα ενός εμβόλου
Τροχοί
Μπροστά 120/70-18
Πίσω 160/60-17
Εξοπλισμός Αναλογικό στροφόμετρο, δύο οθόνες υγρών κρυστάλλων με ενδείξεις για ταχύμετρο, θερμόμετρο, ολικό και δύο μερικοί χιλιομετρητές, στάθμη καυσίμου, ρολόϊ, τρέχουσα, μέση κατανάλωση, υπολοιπόμενη αυτονομία, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά, φώτα, φλας, ρεζέρβα, πίεση λαδιού, υψηλή θερμοκρασία και καλή λειτουργία μονάδας ECU
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 61 / 7.500
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  6,4 / 6.600

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 11:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Kawasaki W 800 Test - Kawasaki Vulcan S »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon