.
Κατηγορία Kawasaki
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 15:24

Test - Kawasaki Z650RS - Αποστολή στη Γαλλία

Κείμενο: Gijs Gilis
Φωτογραφίες: Kawasaki

Retrovolution το αποκαλεί η Kawasaki. Με άλλα λόγια, η εξέλιξη των ρετρό μοτοσυκλετών. Στην περίπτωση του Z650RS, αυτό είναι ένα γνωστό design concept με βάση το Ζ650. Ταιριάζοντας το σύγχρονο με το παλιό, σύμφωνα με την Kawasaki. Οδηγήσαμε με την πράσινη μοτοσυκλέτα κατευθείαν στο παρελθόν, στα νότια της Γαλλίας. Αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήσεις που στην πραγματικότητα είναι περιττές. Γιατί μπορείς να προβλέψεις από πριν, πως αυτός θα είναι ένας ωραίος κινητήρας.

Win-win κατάσταση

Όπως ο μεγάλος αδελφός Z900RS χρησιμοποιεί το Z900 ως βάση, την ίδια συνταγή για να μειώσει το κόστος ακολουθεί η Kawasaki με το Z650RS. Και γιατί όχι; Το Ζ650 είναι μια πολύ καλή μοτοσυκλέτα, η αξιοπιστία της είναι κορυφαία, και εσείς, ως αγοραστής, θα γλιτώσετε ευρώ λόγω του μικρότερου κόστους εξέλιξης. Μια Win-Win κατάσταση, όπου δηλαδή κερδίζουν όλοι. Τουλάχιστον στη θεωρία. Γιατί μπορεί το RS να δείχνει όμορφο και να σε πείθει με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που μας δίνει η Kawasaki, όμως η συνταγή πρέπει να πετύχει και στην πράξη.

Μαγνητίζει τα βλέμματα

apostoli test kawasaki z650rs 00021

Το design μιας τέτοιας μοτοσυκλέτας είναι το πιο σημαντικό ίσως κομμάτι της συνταγής. Κανείς δεν θα αγοράσει το RS μόνο και μόνο γιατί είναι ωραίο στην οδήγηση. Αν στοχεύεις στην οδήγηση πρώτα από όλα, τότε επιλέγεις το Ζ650 και γλιτώνεις και μερικές εκατοντάδες ευρώ. Όχι όμως, αγοράζεις το RS γιατί σου αρέσει πρώτα απ’ όλα η εμφάνιση του, και μετά επειδή οδηγείται το ίδιο ευχάριστα με το Ζ650.

Τα γούστα διαφέρουν, αλλά κατά την αποστολή μας στη Μασσαλία της Γαλλίας, δεν υπήρξε ούτε ένας συντάκτης του ειδικού τύπου που να μην είχε εντυπωσιαστεί από την επιτυχημένη εμφάνιση. Παράλληλα, κατά την οδική μας δοκιμή, είδαμε πολλά μάτια περαστικών να ακολουθούν τη μοτοσυκλέτα. Σίγουρα ένα τέτοιο έντονο πράσινο χρώμα χρησιμεύει και στο να σε εντοπίζουν και να σε θαυμάζουν, όμως την ίδια στιγμή έχει επιλεγεί σωστά, και δεν είναι υπερβολικό. Το όνομα του είναι Candy Emerald Green και βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στο χρώμα του original Z650 B1 του 1977!

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφοράapostoli test kawasaki z650rs 00009

Οι λεπτομέρειες στη νέα μοτοσυκλέτα της Kawasaki ολοκληρώνουν με απόλυτη επιτυχία την εικόνα. Από το όμορφο 3D λογότυπο της Kawasaki στο ρεζερβουάρ, στην ανοιχτοπράσινη και χρυσή ρίγα που κυκλώνουν ρεζερβουάρ και ουρά, και στο ματ χρυσό χρώμα των τροχών που διαθέτουν sport design με λεπτά μπράτσα που θυμίζουν ακτίνες. Επιπρόσθετα έχουμε και έναν τυπικό στρογγυλό προβολέα και δυο αναλογικά “ρολόγια” στα όργανα που προσθέτουν αυθεντικότητα στη μοτοσυκλέτα. Το design είναι ισορροπημένο, η μοτοσυκλέτα αναδύει χαρακτήρα και τραβά τα βλέμματα. Τα full LED φώτα αποτελούν μια μοντέρνα πινελιά που όμως δεν μας χαλάει.

Έλλειψη τεχνολογίας. Υπέροχα!

apostoli test kawasaki z650rs 00007

Δυστυχώς, στην αρχή της δοκιμής ήμασταν αναγκασμένοι να φανούμε ευγενικοί με το γκάζι. Βλέπετε, είχαμε καταιγίδα στην περιοχή και έριχνε καρέκλες. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα με μια ελαφριά μοτοσυκλέτα όπως το Z650RS. Είναι εύκολη στην οδήγηση και στο βρεγμένο, και δεν σε τρομάζει. Δεν έχει Traction Control, και δεν το χρειάζεται στο στεγνό, όμως δεν θα ήταν άσχημο στη βροχή. Η Kawasaki μας λέει πως το Z650RS απευθύνεται περισσότερο στους άπειρους αναβάτες, οπότε δεν θα ήταν κακό να είχαμε και Traction Control. Όμως σίγουρα θα ανέβαζε την τιμή, και τότε θα είχαμε διαφορετικές συζητήσεις. Ευτυχώς το RS έρχεται εξοπλισμένο με μονόδρομο συμπλέκτη, οπότε ο πίσω τροχός δεν μπλοκάρει αν κατεβάσεις ταχύτητες απότομα. Πέρα από αυτό, η μοτοσυκλέτα δεν διαθέτει κανένα ηλεκτρονικό βοήθημα: ούτε Riding Modes, ούτε launch control, ούτε quickshifter. Κι όμως αυτές οι ελλείψεις προσθέτουν στην αυθεντικά vintage συνταγή του Z650RS. Κι αυτό είναι υπέροχο! Εδώ υπάρχει μόνο ένα Riding Mode. Το σωστό.

Περί cruisingapostoli test kawasaki z650rs 00017

Οι διαφορές μεταξύ Ζ650 και Z650RS δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Για παράδειγμα η στάση οδήγησης του RS είναι ελαφρώς πιο όρθια και όχι τόσο επιθετική, η απόκριση στο γκάζι είναι πιο γλυκιά, και οι αποσβέσεις των αναρτήσεων πιο μαλακές.

Θα πρέπει όμως να οδηγήσετε τις 2 μοτοσυκλέτες τη μια δίπλα στην άλλη, για να καταλάβετε τις διαφορές, είναι τόσο μικρές. Αλλά υπαρκτές. Έτσι κι αλλιώς τείνεις να οδηγείς πιο αργά στο RS. Το μυαλό σου μπαίνει αυτόματα σε cruising mode, παρά σε sport mode. Είναι λόγω της λιγότερο επιθετικής εμφάνισης και του πιο μαλακού set-up;

Πιθανώς ναι, αλλά πιστεύουμε πως κύριος υπεύθυνος είναι η πιο χαλαρή στάση οδήγησης. Χάρη σε αυτή, και χάρη στην πιο ίσια σέλα, αυτόματα ηρεμείς περισσότερο.

Στο Z650 θα οδηγούσαμε ένα κλικ πιο γρήγορα στις στροφές και θα κυνηγούσαμε γραμμές. Η μοτοσυκλέτα ζητά από τον αναβάτη της να την οδηγήσει έτσι αν είναι να σπρώξει τα όρια, καθώς έχει και πολύ καλό κράτημα. Και το RS το κάνει αυτό, αλλά στο μυαλό σου δεν θα έπρεπε να πηγαίνει τόσο γρήγορα. Κι εντωμεταξύ ο καιρός έχει καθαρίσει, οπότε είναι φυσιολογικό να έχει ανέβει ο ρυθμός μας, καθώς στη βροχή οδηγείς πολύ πιο ήρεμα.

Αγγίζοντας την τελειότηταapostoli test kawasaki z650rs 00018

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρα παράγει 68 άλογα, που ως επί το πλείστον θα τα ανακαλύψεις στις ψηλές στροφές. Παρόλα αυτά η καμπύλη απόδοσης μέχρι αυτές τις ψηλές στροφές είναι πολύ γραμμική. Κι έτσι μπορείς να στρίψεις με ασφάλεια σε μια απότομη στροφή, ακόμα και με μια ταχύτητα πάνω στο κιβώτιο. Για να σας δώσουμε ένα παράδειγμα: οι φουρκέτες δεν αποτελούν πρόβλημα ακόμα κι αν τις πάρεις με τρίτη στο κιβώτιο. Βάλτε όμως δευτέρα και θα εκτοξευτείτε στην έξοδο σαν πράσινη τορπίλη, καθώς όταν είσαι στη σωστή, ψηλή περιοχή στροφών, το RS θα αποδειχθεί αρκούντως συναρπαστικό. Κι αυτά δεν είναι λόγια από έναν αρχάριο αναβάτη, αλλά από κάποιον που έχει συνηθίσει να δαμάζει μοτοσυκλέτες των 200+ ίππων.

Χωρίς ψηφιακό κοντέρ

apostoli test kawasaki z650rs 00014

Δίπλα στον υπέροχο κινητήρα έχουμε ένα άριστο κιβώτιο, με θετικές, εύκολες αλλαγές. Πότε δεν θα αναρωτηθείς την ώρα που οδηγείς, αν έχει μπει η σχέση που επέλεξες. Επιπλέον, το τράβηγμα της μανέτας του συμπλέκτη είναι εύκολο, ενώ η ρύθμιση σου επιτρέπει να φέρεις το σημείο σύμπλεξης ακριβώς εκεί που θέλεις. Αυτό που μας λείπει είναι ένα ψηφιακό ταχύμετρο. Και επιτρέψτε μου να εξηγηθώ πριν με κατηγορήσετε ως κακομαθημένο συντάκτη μοτοσυκλέτα. Σε ένα κόσμο δίχως κάμερες και όρια ταχύτητα, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν οδηγείς με 82 ή 85 χλμ/ώρα. Αλλά όταν περνάς δίπλα από μια κάμερα, είναι ωραίο να ξέρεις πως δεν σε έβγαλαν φωτογραφία, αντί να υποθέτεις πως δεν σε έβγαλαν, καθώς δεν ξέρεις την ταχύτητα σου με ακρίβεια. Και μερικές φορές τα έξτρα 5 χλμ/ώρα κάνουν τη διαφορά στο “μπιλιετάκι”. Πιστεύουμε πως η Kawasaki θα μπορούσε εύκολα να χώσει μια οθονούλα ανάμεσα στα 2 αναλογικά όργανα, όμως από αισθητικής πλευράς έπραξε σωστά που δεν το έκανε.

Συμπέρασμα

apostoli test kawasaki z650rs 00022

Αν συγκρίνεις το Z650RS με ένα Ζ650, με τις 2 μοτοσυκλέτες να μοιράζονται την ίδια βάση, το RS είναι ελαφρώς πιο μαλακό, πιο ήσυχο και γλυκό. Αλλά δεν θα έπρεπε να συγκρίνουμε τις 2 μοτοσυκλέτες, καθώς όσον αφορά στην εμφάνιση διαφέρουν παρασάγγας.

Οι Ιάπωνες σχεδιαστές εργάστηκαν σκληρά για να χαρίσουν τη σωστή vintage ταυτότητα στο Z650RS, και φαίνεται πως πέτυχαν τον στόχο τους. Είναι μια μοτοσυκλέτα που αιχμαλωτίζει το βλέμμα, και δεν σταματάς να τη χαζεύεις. Αλλά παράλληλα είναι μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να σε βοηθήσει να ποζάρεις μαζί της, για χάρη του στιλ. Το πιο δυνατό της σημείο μετά την εμφάνιση, είναι η ευκολία με την οποία την οδηγείς. Καβαλάς, επιταχύνεις, το διασκεδάζεις. Το RS κάνει ελάχιστα πράγματα λάθος, και σε κάνει να αισθανθείς οικία μαζί του με το καλημέρα.

Σωστή θέση οδήγησης, ωραίος κινητήρας με τσαγανό, και καλό κράτημα που εμπνέει ασφάλεια. Νομίζουε πως αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται κανείς για να ευχαριστηθεί μια καλή βόλτα. Ή από την άλλη, απλώς παρκάρετε το έξω από μια καφετέρια.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
Κατασκευαστής Kawasaki
Μοντέλο Z650RS
Αντιπρόσωπος TEOMOTO AE
Τιμή (€) Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 2K, Υ/Ψ, 2 ΕΕΚ, 8Β
Κυβισμός (cc) 649
Σχέση συμπίεσης 10.8:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 83 x 60
Τροφοδοσία Ψεκασμός 36mm x 2 μπεκ
Λίπανση Ημίξηρο κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Συμπλέκτης Μηχανικός, μονόδρομος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο χωροδικτύωμα
Κάστερ (°) 24
Ίχνος (mm) 100
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2,065 x 800 x 1,115
Μεταξόνιο (mm) 1405
Ύψος σέλας (mm) 820
Απόσταση εδάφους (mm) 125
Βάρος (kg) 187 (γεμάτο)
Ρεζερβουάρ (l) 12
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι 41 mm
Διαδρομή τροχού (mm) 125
Πίσω Μονό αμορτισέρ, ΠΕ
Διαδρομή τροχού (mm) 130
   
Ελαστικά Dunlop Sportmax Roadsport 2
Mπροστά 120/70-17
Πίσω 160/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά 2Δ 300 mm, δαγκάνες 2Ε, ABS
Πίσω Δ 260 mm, δαγκάνα 1Ε, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 69,7 / 8,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 6.5 / 6,700 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 15:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Kawasaki Vulcan S 2021 Video Test Ride - Kawasaki Vulcan S 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon