.
Κατηγορία Kawasaki
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 16:41

Test - Kawasaki Vulcan S 2021

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το Vulcan S είναι η cruiser πρόταση της Kawasaki, με τον γνωστό και δοκιμασμένο σε μια σειρά μοτοσυκλετών δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 649 κ.εκ. και 60 hp. Μια εξαιρετικά φιλική μοτοσυκλέτα, με πολύ καλό κράτημα για την κατηγορία, προσφέροντας easy riding σε ιαπωνικό στιλ. Για το 2021, αυτό που αλλάζει στο μοντέλο είναι μόνο τα χρώματα.

Για το 2021, το Vulcan S θα διατίθεται στα εξής χρώματα:

• Metallic Spark Black
• Metallic Flat Raw Graystone
• Ebony

Χρώματα που στα ελληνικά μεταφράζονται ως μαύρο-μπλε, μαύρο-κόκκινο και μαύρο.

Σημειώνουμε πως το Vulcan S δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου (πλην χρωμάτων και Euro 5 προδιαγραφών) από το 2015 όπου και έκανε το ντεμπούτο του στην παγκόσμια αγορά.

Παραμένει το ίδιο φιλικό, με αξιοπρεπέστατες επιδόσεις και όμορφο design, αποτελώντας μια προσιτή και εναλλακτική πρόταση σε όσους αγαπούν το cruising και δεν είναι κολλημένοι με το American Iron.

Japanese Ironkawasaki vulcan s 2021 bikeitgr 00031

Η οικογένεια Vulcan παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1984 με το Vulcan 750, ενώ συνέχισε να έχει τακτική παρουσία στην γκάμα της Kawasaki με διαφορετικούς κυβισμούς, από 400-2.000 κυβικά, ως επί το πλείστον με V2 κινητήρες. Όμως μερικά από τα μοντέλα της οικογένειας υιοθέτησαν δικύλινδρο εν σειρά μοτέρ, κι ένα από αυτά είναι και το Vulcan S.

Τον ίδιο κινητήρα έχουμε δει τόσο στο Versys 650, όσο και στο Z650, ένα σύνολο 60 hp και 6,4 κιλών ροπής που έχει αποδείξει την αξία του, την αξιοπιστία του, τη φιλικότητα του και την οικονομία καυσίμου του εδώ και πολλά χρόνια.

Η ποιότητα κατασκευής της μοτοσυκλέτας είναι υψηλή, ενώ το design παραμένει όμορφο, όσα χρόνια και αν έχουν περάσει από τη μέρα που πρωτοκυκλοφόρησε το Vulcan S.

Σημειώστε πως στην οικογένεια Vulcan S, θα βρείτε και 3 ακόμα εκδόσεις της μοτοσυκλέτας (Urban, Tourer & Cafe) φορτωμένες διαφορετικά επίσημα αξεσουάρ, και σε μοναδικά χρώματα.

Η δική μας έκδοση ήταν η πλέον βασική, και στο πιο απλό αλλά συνάμα και κλασσικό μαύρο χρώμα.

kawasaki vulcan s 2021 bikeitgr 00001

Το design είναι μυώδες, ενώ το Vulcan S είναι αρκετά μακρύ στα 2.310 mm, με μεταξόνιο 1.575 mm.

Διαθέτει μικρή μάσκα στον προβολέα, ενώ πλαίσιο και κινητήρας εκτίθενται στα βλέμματα, με λίγα πλαστικά τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία.

Οι σέλες είναι τεράστιες και εξαιρετικά άνετες, ενώ το μεγάλο φτερό πίσω δίνει στιλ αλλά και προστατεύει αποτελεσματικά από λάσπες και νερά.

Στις αναρτήσεις βρίσκουμε ένα συμβατικό πιρούνι 41 mm και ένα παράκεντρα τοποθετημένο μονό αμορτισέρ πίσω με μοχλικό, ενώ στα φρένα έχουμε έναν δίσκο 300 mm μπροστά, με διπίστονη δαγκάνα, και έναν ακόμα 250 mm πίσω με δαγκάνα ενός εμβόλου. Συμβατικές και οικονομικές λύσεις που κάνουν όμως καλά τη δουλειά τους.

kawasaki vulcan s 2021 bikeitgr 00026

Στα όργανα έχουμε συνδυασμό αναλογικών ενδείξεων για το στροφόμετρο, με ψηφιακές ενδείξεις κοντέρ, στάθμης καυσίμου, ολικού και 2 μερικών χιλιομετρητών, σχέσης ταχύτητας κιβωτίου, ένδειξη κατανάλωσης, θερμοκρασία περιβάλλοντος, κ.α.

Για να αλλάξει κανείς ρυθμίσεις, θα πρέπει να βγάλει το χέρι του από το τιμόνι και να πιέσει τα κλασικά 2 κουμπιά πάνω στην οθόνη οργάνων. Πολύ όμορφος είναι ο μπλε φωτισμός του οργάνου τη νύχτα, αλλά και η φωτιζόμενη μπλε βελόνα στο στροφόμετρο!

Κερασάκι ποιότητας οι ρυθμιζόμενες μανέτες.

Cruising down the highway

kawasaki vulcan s 2021 bikeitgr 00003

Αφού χορτάσεις ομορφιά, μύες και κλασικό cruising design, καβαλάς εύκολα το Vulcan S, ενώ με την ίδια ευκολία -με ύψος αναβάτη 1.70- πατάς και τα 2 πέλματα των ποδιών σου στο έδαφος. Αιτία, η ιδιαίτερα χαμηλή σέλα, που βρίσκεται στα 705 mm από το έδαφος. Είναι τόσο χαμηλή, που στα διόδια έβαζα νεκρά, και μετά σηκωνόμουν όρθιος για να πληρώσω, κρατώντας τη μοτοσυκλέτα με τα πόδια.

Κι αν τα 229 κιλά του Vulcan S ακούγονται μπόλικα, μην σκάτε, καθώς η χαμηλή σιλουέτα του σημαίνει πως η μοτοσυκλέτα ελέγχεται εύκολα, τόσο στις επιτόπιες μανούβρες, όσο και στον δρόμο.

Μπορεί τώρα το 1.70 μου να ήταν ιδανικό για εύκολο πάτημα των ποδιών στο έδαφος, όμως στη στάση οδήγησης βρισκόμουν σχετικά τεντωμένος για να φτάσω το τιμόνι, τέντωμα που γινόταν πιο έντονο όταν έπρεπε να στρίψω πολύ το τιμόνι. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν ήμουν άνετος, απλώς πιο… τεντωμένος από ότι σε μια συνηθισμένη γυμνή μοτοσυκλέτα.

Παράλληλα, τα πόδια τοποθετούνται πολύ μπροστά, στην κλασική στάση για την κατηγορία.

Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως η Kawasaki προσφέρει τη δυνατότητα ρύθμισης τιμονιού και μαρσπιέ, ώστε να έρθουν ακριβώς στα μέτρα σας, αν και θα χρειαστεί να αγοράσετε τα έξτρα αξεσουάρ της για να κάνετε κάτι τέτοιο.

Στην αρχή, η διαφορετική στάση οδήγησης και ο τροχός που βρίσκεται πιο μακριά από ότι έχεις συνηθίσει θέλουν λίγη εξοικείωση, ώστε να χαράζεις με ακρίβεια την πορεία που θα ακολουθήσει η μοτοσυκλέτα -ιδίως μέσα στην πόλη- όμως μετά από λίγο αυτό γίνεται δεύτερη φύση στον αναβάτη.

Πιο πολύ από όλα εντυπωσιάστηκα από την ομοιογένεια του συνόλου, καθώς πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα συνεργάζονται αρμονικά, προσφέροντας σου την επιλογή να οδηγήσεις είτε σε ρυθμούς cruising, είτε ακόμα και sport, πληροφορώντας σε για το τι συμβαίνει και προειδοποιώντας σε για τα όρια πολύ πριν αρχίσεις να τρομάζεις.

Στις… βαθιές λακκούβες και στα μεγάλα σαμάρια θα φανεί το μαλακό στήσιμο των αναρτήσεων, όπου το Vulcan S θα αναπηδήσει μαζί με τον αναβάτη του. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ακόμα κι αν συμβεί το παραπάνω, η ταλάντωση τερματίζει άμεσα, δείγμα της καλής δουλειάς που έχει γίνει στις αναρτήσεις.

Ο κινητήρας είναι ροπάτος και ελαστικός, ενώ τα 61 άλογα του είναι αρκετά για να κινήσουν σβέλτα το Vulcan S, με δυνατές επιταχύνσεις και επίσης πολύ καλές ρεπρίζ.

kawasaki vulcan s 2021 bikeitgr 00015

Και μόλις βρείτε καλή άσφαλτο, εκεί το Vulcan S θα στρίψει όπως έρχεται, διασκεδάζοντας τον αναβάτη και εκπλήσσοντας τους υπόλοιπους οδηγούς που βλέπουμε ένα cruiser να ελίσσεται και να στρίβει με τέτοια άνεση και ταχύτητα.

Σούζες δεν κάνει (τουλάχιστον όχι με μένα στη σέλα του, και ναι, προσπάθησα), αλλά θα κάνει υπέροχα drift σε γλιστερή άσφαλτο, με το μακρύ μεταξόνιο να προσφέρει άριστο έλεγχο, και rolling burnout, αν φυσικά είστε… τέτοιος τύπος αναβάτη.

Κι όταν θελήσετε να σταματήσετε, το Vulcan S θα φρενάρει δυνατά, γραμμικά και με καλή πληροφόρηση, γεμίζοντας εμπιστοσύνη τον αναβάτη.

Στις λεπτομέρειες ένα μικρό παράπονο από τον δείκτη βενζίνης που όταν γεμίσεις το ρεζερβουάρ παραμένει για πολλά χιλιόμετρα κολλημένος στο γεμάτο, κάνοντας σε να φανταστείς τεράστια αυτονομία, όμως μόλις αρχίσει να χάνει τις μπάρες, αυτές εξαφανίζονται πολύ πιο γρήγορα από ότι περιμένεις. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η μέση κατανάλωση έφτασε τα 5,2 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, που μεταφράζεται σε αυτονομία 270 χλμ.

Ένα ανεπαίσθητο τίναγμα στο άνοιγμα του γκαζιού από τέρμα κλειστό δεν είναι αρκετά έντονο για να γίνει ενοχλητικό, ενώ κραδασμοί από το μοτέρ θα φανούν μόνο κοντά στην τελική της μοτοσυκλέτας, που βρίσκεται στα 170+ χλμ/ώρα.

Ο συμπλέκτης είναι αρκετά μαλακός σε τράβηγμα, ενώ το κιβώτιο είναι θετικό αν και έχει λίγο μεγαλύτερες διαδρομές στις αλλαγές από ότι θα θέλαμε.

Εκεί που δείχνει την ηλικία της η μοτοσυκλέτα είναι στην ανυπαρξία Traction Control και λοιπών ηλεκτρονικών βοηθημάτων -όχι ότι τα χρειάζεται- και στην απουσία συνδεσιμότητας.

Nippon ichi-ban

kawasaki vulcan s 2021 bikeitgr 00019

Ναι, μπορεί εδώ να μην έχουμε αερόψυξη και V2 κινητήρα που να κάνει «ποτατό-ποτατό» όταν δουλεύει, όμως έχουμε βελούδινη λειτουργία, αξιοπρόσεκτο κράτημα για την κατηγορία, και μέγιστη φιλικότητα και ευχρηστία, μαζί με όμορφη εμφάνιση που εντυπωσιάζει. Και το commuting σας θα κάνετε, και το cruising σας θα απολαύσετε, αλλά και το μαρσπιέ-scratching σας θα εξασκήσετε, όλα με το αειθαλές Vulcan S της Kawasaki, ενώ παράλληλα θα τραγουδάτε το «Born to be wild» σε ιαπωνική version. 

Εξοπλισμός αναβάτη: Κράνος Bell, μπουφάν Nordcode, μποτάκια Forma, γάντια Nordcode, από το Moto Market gr.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 
Μοντέλο Kawasaki Vulcan S 2021
Αντιπρόσωπος ΤΕΟΜΟΤΟ Α.Ε.
Τιμή (euro) 8.590 - 8.890 (Special Colour)
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 2K, 4B/K, 2EEK
Κυβισμός(κ.εκ.) 649
Διάμετρος x διαδρομή (mm x mm) 83 x 60
Συμπίεση (:1) 10,8
Τροφοδοσία ψεκασμός με σώματα διαμέτρου 38mm της Keihin
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  αντλία λαδιού, ημίξηρο κάρτερ
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 2.095 (88/42)
1η σχέση 2.438 (39/16)
2η σχέση 1.714 (36/21)
3η σχέση 1.333 (32/24)
4η σχέση 1.111 (30/27)
5η σχέση 0.966 (28/29)
6η σχέση 0.852 (23/27)
Τελική μετάδοση 3.067 (46/15)
Πλαίσιο  
Τύπος Περιμετρικό, ατσάλινο, με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2.310
Πλάτος (mm) 880
Ύψος  (mm) 1.100
Μεταξόνιο (mm) 1.575
Γωνία κάστερ (°) 31
ίχνος (mm) 120
Ύψος σέλας (mm) 705
Απόσταση εδάφους (mm) 130
Βάρος (kg)  229
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 14
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι ΚΥΒ 41mm, καμία ρύθμιση
Πίσω Μονό αμορτισέρ ΚΥΒ έκκεντρα τοποθετημένο, ΠΕ σε 7 θέσεις
Φρένα  
Μπροστά Δ 300mm με δαγκάνα δύο εμβόλων, ABS
Πίσω Δ 250mm με δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS
Τροχοί  
Μπροστά 120/70-18
Πίσω 160/60-17
Εξοπλισμός Αναλογικό στροφόμετρο, δύο οθόνες υγρών κρυστάλλων με ενδείξεις για ταχύμετρο, θερμόμετρο, ολικό και δύο μερικοί χιλιομετρητές, στάθμη καυσίμου, ρολόϊ, τρέχουσα, μέση κατανάλωση, υπολοιπόμενη αυτονομία, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά, φώτα, φλας, ρεζέρβα, πίεση λαδιού, υψηλή θερμοκρασία και καλή λειτουργία μονάδας ECU
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 60.14 / 7.500
Ροπή στον τροχό (kgm/rpm)  6,4 / 6.600
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 16:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon