.
Κατηγορία Harley - Davidson
Πέμπτη, 11 Μαϊος 2023 06:59

Test - Harley-Davidson FXBR Breakout 117 2023 - Αποστολή στην California

Του Laurent Cortvrindt

Με κυβισμό σχεδόν δύο λίτρων, κολασμένη ροπή 167 Nm και ένα τεράστιο πίσω ελαστικό 240 mm, μόνο ενδιαφέροντα πράγματα μπορούν να συμβούν και το Breakout το επιβεβαιώνει.

Ο χώρος στάθμευσης στο ξενοδοχείο μας μπορεί να είναι μεγάλος, αλλά είναι αδύνατο να αγνοήσω το Breakout που με περιμένει. Ιδιαίτερα εξαιτίας του χρώματος, του Baja Orange (+550 ευρώ στην τιμή), το οποίο και τραβάει τα βλέμματα όλων των περαστικών, Κάτι που θα γινόταν έτσι και αλλιώς δηλαδή, χάρη στο τεράστιο πίσω ελαστικό, τη διπλή εξάτμιση στη δεξιά πλευρά και κυρίως το χρώμιο που αστράφτει στον ήλιο. Δεν υπάρχει διαφωνία για τα γούστα και τα χρώματα, αλλά προσωπικά μου αρέσει το όλο στυλ του και η προσοχή στη λεπτομέρεια.

Harley-Davidson_FXBR_Breakout_117_b0.jpg

Το χρωμιωμένο φινίρισμα των στηριγμάτων του πίσω φτερού, τα πλαϊνά καλύμματα, τα προστατευτικά σιγαστήρα, τα φλας, οι καθρέφτες, η Heavy Breather εισαγωγή αέρα και οι τροχοί είναι μερικές από τις διαφορές του μοντέλου του 2023. Μια σαφής στυλιστική αλλαγή σε σύγκριση με το πολύ πιο «σοβαρό» προηγούμενο μοντέλο. Το χρώμιο βρίσκεται επίσης στις όμορφες ζάντες από χυτό αλουμίνιο με τις 26 ακτίνες με γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα και επεξεργασμένες λεπτομέρειες. Ένα έργο τέχνης που δημιουργήθηκε από τους σχεδιαστές του Milwaukee με βάση τους τροχούς άλλων μοντέλων της σειράς.

Harley-Davidson_FXBR_Breakout_117_b3.jpg

Ακόμα, ακούγοντας τις κριτικές πελατών, η Harley-Davidson έδωσε σε αυτό το μοντέλο ένα μεγαλύτερο ρεζερβουάρ καυσίμου. Με χωρητικότητα 18,9 λίτρων, αυξάνει σημαντικά την αυτονομία και μειώνει τις καθημερινές, άρα και γρήγορα ενοχλητικές, διαδρομές στο βενζινάδικο που απαιτούσε το παλιό μοντέλο. Το νέο τιμόνι είναι κατασκευασμένο από γυαλισμένο, ανοξείδωτο ατσάλι. Είναι 1,9 cm μακρύτερο από το προηγούμενο μοντέλο, γεγονός που διευκολύνει και βελτιώνει το χειρισμό. Και σε αντίθεση με ό,τι νομίζετε, οι ελιγμοί στο Breakout είναι πολύ εύκολοι. Ακόμη και μια αναστροφή σε στενό δρόμο είναι εύκολη χάρη στην καλή γωνία του τιμονιού. Επίσης καλό είναι να γνωρίζετε ότι το cruise control είναι πλέον στάνταρ, όπως και το traction control. Το τελευταίο μπορεί επίσης να απενεργοποιηθεί με ένα κουμπί στο χειριστήριο του τιμονιού.

Harley-Davidson_FXBR_Breakout_117_b2.jpg

Στην καρδιά αυτής της μοτοσυκλέτας βρίσκεται ο εντυπωσιακός Milwaukee-Eight 117 V-twin, με την απόλυτη ροπή και το μεγαλύτερο κυβισμό μεταξύ της παραγωγής της Harley-Davidson. Και πράγματι, τα 1.923 cc, τα 17 σχεδόν κιλά ροπής από τις 3.500 σ.α.λ. και οι περισσότεροι από 100 ίπποι είναι τιμές που δεν θα ήταν ακατάλληλες για πολλά… αυτοκίνητα. Φανταστείτε λοιπόν τι μπορεί να κάνει ένας τέτοιος κινητήρας με το ένα τέταρτο του βάρους. Είναι απλό, το Breakout 117 είναι περισσότερο dragster παρά cruiser. Σε κάθε σχέση, από τις 2.000 σ.α.λ., ο δικύλινδρος κινητήρας «τραβάει» σαν τρελός. Και όταν το στροφόμετρο πλησιάζει τις 3.000 σ.α.λ., τότε είναι που πρέπει να κρατηθείς γερά από το τιμόνι. Λίγη.. γυμναστική επίσης δεν είναι περιττή, διαφορετικά θα δείτε τα χέρια σας να μακραίνουν κατά 10 cm με κάθε επιτάχυνση. Είναι απλά εθιστικό και θέλεις περισσότερα μόλις ανοίξει ο δρόμος μπροστά σου. Με ένα τέτοιο κινητήρα είναι αδύνατο να αντισταθείς στον πειρασμό και να μην του δώσεις.. τέρμα το γκάζι!

Harley-Davidson_FXBR_Breakout_117_b5.jpg

Εντωμεταξύ, πριν ξεκινήσω τη «βόλτα», φοβόμουν πως θα βρω μια κουραστική θέση οδήγησης. Δεν ήταν όμως έτσι τα πράγματα. Η σέλα είναι αρκετά άνετη και ευρύχωρη. Με τα υποπόδια τοποθετημένα προς τα εμπρός, τα πόδια είναι αρκετά χαλαρά και μετά από 200 χλμ. οδήγησης δεν ένιωσα καμία κούραση. Μόνο η εισαγωγή αέρα -Heavy Breather- είναι λίγο άβολη για το δεξί γόνατο. Από την άλλη, η απόσταση από το έδαφος στις γωνίες δεν είναι και η καλύτερη, με τα μαρσπιέ να γδέρνουν γρήγορα την άσφαλτο.

Harley-Davidson_FXBR_Breakout_117_b6.jpg

Στις πρώτες στροφές, το τεράστιο πίσω ελαστικό πλάτους 240 mm μπορεί να δίνει περίεργη αίσθηση λόγω της ροπής της μοτοσυκλέτας. Όσον αφορά το πλαίσιο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πίσω ανάρτηση έχει μέτρια διαδρομή και «προβληματίζεται» όταν χρειαστούν μεγάλες συμπιέσεις. Αυτό μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με το βάρος του αναβάτη για να παρέχει την καλύτερη δυνατή απόσβεση. Τέλος, όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, ο πίνακας οργάνων παραμένει μινιμαλιστικός με τις βασικές πληροφορίες να παρουσιάζονται σε μια μικρή οθόνη LCD 2,14 ιντσών τοποθετημένη στο τιμόνι.

Harley-Davidson_FXBR_Breakout_117_b7.jpg

Μετά από αυτό το test ride, ονειρεύομαι να προσθέσω ένα Breakout στο γκαράζ μου. Κυρίως λόγω της διασκέδασης που δίνει ο κινητήρας χωρίς να χρειάζεται να φτάσετε σε… στρατοσφαιρικές ταχύτητες. Αλλά και για την ευχαρίστηση των ματιών μου, που πιστεύω ότι δεν θα κουραστούν ποτέ να βλέπουν αυτή τη μοτοσυκλέτα. Ειδικά σε αυτό το… Baja Orange.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας:

Τύπος: αερόψυκτος V-twin

Χωρητικότητα: 1.923 κ.εκ

Διάμετρος x Διάσταση: 103,5 x 114,3 mm

Αναλογία συμπίεσης: 10,2:1

Συμπλέκτης: υγρός πολύδισκος

Μετάδοση: έξι σχέσεων

Τελική μετάδοση: ιμάντας

Μέγιστη ισχύς: 101 ίπποι @ 4.750 σ.α.λ

Μέγιστη ροπή: 167 Nm @ 3.500 σ.α.λ

Ηλεκτρονικά βοηθήματα: Cruise / Traction Control

Πλαίσιο: σωληννωτό ατσάλινο

Μπροστινή ανάρτηση: Τηλεσκοπικό μπροστινό πιρούνι 49mm

Επιλογές ρύθμισης: καμία

Πίσω ανάρτηση: μονοσόκ

Επιλογές ρύθμισης: προφόρτιση ελατηρίου

Διαδρομή εμπρός ανάρτησης: 130/86 χλστ

Μπροστινό φρένο: Διπλοί δίσκοι 300mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων

Πίσω φρένο: Μονός δίσκος 292 mm με δαγκάνα δύο εμβόλων

Ελαστικά f/a: 130/60-B21, 240/40-R18

Διαστάσεις

Βάρος: 310 κιλά

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 18,9 λίτρα

Μεταξόνιο: 1.695 χλστ

Ύψος καθίσματος: 665mm

Γωνία κεφαλιού: 34°

Διαδρομή: 145 mm

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Μαϊος 2023 08:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Harley-Davidson Street Glide 120th Anniversary – Αποστολή στην California
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon