.
Κατηγορία Ασία
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 12:48

Σεργιάνι στην Αρχαία Ιστορία - Μέρος 1ο

 

Ταξιδιωτικό του Κωνσταντίνου Μητσάκη με Honda Supra-X 125 στην αρχαία Ιωνία και Λυκία

 

Οδοιπορώντας στις Χαμένες Πατρίδες του Αιγαίου, σ’ έναν τόπο που πρωτοκατοικήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες περίπου την 2η χιλιετία π. Χ., ο συνειδητοποιημένος Έλληνας ταξιδευτής του σήμερα δεν στέκεται σ’ αυτά που χωρίζουν σήμερα τους δύο λαούς, αλλά αντίθετα, αναζητά τις αδιάσειστες αποδείξεις της μακραίωνης παρουσίας του προγονικού μας πολιτισμού στην αντίπερα όχθη.

Σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, που τόσο αγαπήθηκε από Έλληνες και Τούρκους, επιχείρησα ένα ακόμα δίτροχο ταξίδι 2.300 χλμ. με το ίδιο Honda Supra-X 125 Helmin που είχα ταξίδεψα πρόσφατα στον Εύξεινο Πόντο. Με την ιδιότητα ενός σεβάσμιου προσκυνητή των ιστορικών και πολιτιστικών θησαυρών της αντίπερα αιγαιοπελαγίτικης όχθης, ήθελα να πραγματοποιήσω ένα ιδιότυπο σεργιάνι στην αρχαία Ιστορία μας, επισκεπτόμενος έναν μεγάλο αριθμό αρχαίων πόλεων της Μικράς Ασίας, οι οποίες μεγαλούργησαν και έγραψαν με λαμπρά γράμματα το όνομά τους στην παγκόσμια Ιστορία.

efesos

Έφεσος, Μίλητος, Τελμεσσός, Πριήνη, Δίδυμα, Μύρα, Ξάνθος και Πάταρα ήταν ορισμένες από τις πόλεις της αρχαίας Ιωνίας και Λυκίας που ήθελα να γνωρίσω από κοντά, προκειμένου να βιώσω ένα συναρπαστικό οδοιπορικό πίσω στον χρόνο.

aigaio

Και το ταξίδι στην απέναντι αιγαιοπελαγίτικη όχθη, με συντεταγμένες την ιστορική γνώση και μνήμη και “χρονομηχανή” το μαύρο Honda Supra-X 125 Helmin, ξεκίνησε –ως συνήθως– από το λιμάνι του Cesme, ακριβώς απέναντι από την Χίο.

Με βάση την παραθαλάσσια κοσμοπολίτικη πόλη Kusadasi, μέσα στις πρώτες τέσσερεις μέρες, ο γεωγραφικός χώρος της αρχαίας Ιωνίας αποτέλεσε το πεδίο δράσης του μαύρου παπιού και τόπος δημιουργικής αναζήτησης του δίτροχου ιχνηλάτη της μικρασιατικής γης.

efesos 2

Αρχικός προορισμός μου υπήρξε η κοντινή Έφεσος, το πλουσιότερο κέντρο της αρχαίας Ιωνίας και ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά κέντρα της Μεσογείου, που διέγραψε μια ένδοξη ιστορική πορεία 2.000 ετών. Με μνημεία που αναφέρονται στην ελληνιστική, την ρωμαϊκή και στην πρωτοχριστιανική περίοδο, η Έφεσος είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα υπαίθρια αρχαιολογικά μουσεία του κόσμου.

Η Βιβλιοθήκη του Κέλσου, η μαρμαρόστρωτη Οδός των Κουρητών, η Αγορά, η κρήνη του Τραϊανού, το Ωδείο, το Μεγάλο Θέατρο (όπου κήρυξε ο Απόστολος Παύλος), το Πρυτανείο, τα Θερμά Λουτρά της Σχολαστικίας, τα δημόσια αποχωρητήρια και ο ναός του Αδριανού μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μου και με εντυπωσίασαν με την αριστουργηματική αρχιτεκτονική τους.

militos 2

Μια από τις δώδεκα ιωνικές πόλεις της Μικράς Ασίας και «μητέρα» δεκάδων αποικιών στον Ελλήσποντο και στον Εύξεινο Πόντο, η Μίλητος δεν μπορούσε να λείπει από το οδοιπορικό μου. Σημαντικότατο κέντρο φιλοσοφίας και επιστήμης, ανέδειξε σπουδαίους προσωκρατικούς φιλόσοφους, όπως τον Θαλή (έναν από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας), τον Αναξαγόρα και τον Αναξίμανδρο.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Μιλήτου, το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτόνημα ήταν αναμφισβήτητα το Θέατρο (4ου π. Χ. αιώνα), ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα της Μικράς Ασίας, ενώ ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα μνημεία του χώρου είχαν η Ιωνική στοά, η Δυτική Αγορά, το Νυμφαίο και το Στάδιο.

priini

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πριήνης απλωνόταν σε μικρή απόσταση από την Μίλητο. Από τις αρχαιότερες ιωνικές πόλεις, η Πριήνη βρισκόταν κτισμένη κλιμακωτά στην πλαγιά-άκρη ενός βραχώδη λόφου και ήταν χωρισμένη σε 4 επίπεδα.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των αρχαιολογικών χώρων της Μικρασίας, όπου τα κατάλοιπα ήταν κυρίως ρωμαϊκά, η Πριήνη διέσωζε σχεδόν ακέραιο το ελληνιστικό της πρόσωπο. Οι αρχαιολογικές μαρτυρίες και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που αντίκρισα στον χώρο (το Στάδιο, το Γυμνάσιο, ο ναός της Αθήνας Πολιάδος, το Θέατρο, το Ιερό των Αιγυπτίων, το Εκκλησιαστήριο, το Βουλευτήριο, το Ασκληπιείο και το Πρυτανείο) ανήκαν στην ύστερη κλασική και στην ελληνιστική περίοδο και αποτελούσαν ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής της Μικρασιατικής Ιωνίας.

didima

Διασχίζοντας κάτω από την ομπρέλα ενός καυτού ήλιου ένα οικείο μεσογειακό τοπίο, το μαύρο Honda Supra με οδήγησε κατόπιν στην κωμόπολη Didym (80 χλμ. νότια της Kusadasi). Στα βόρεια προάστια της τουρκικής κωμόπολης βρισκόταν ο αρχαιολογικός χώρος των Διδύμων, όπου με καρτερούσε ο γιγαντιαίων διαστάσεων μεγαλόπρεπος ναός του Απόλλωνα.

didima medousa

Σε περίοπτη θέση διασωζόταν επίσης η μαρμάρινη προτομή της Γοργώς, της γνωστής Μέδουσας, που αποτελούσε τμήμα της ζωφόρου του ναού -σύμφωνα με τη μυθολογία, όποιος θνητός αντίκριζε το βλέμμα της Μέδουσας απολιθωνόταν. Την ίδια αναπαράσταση της Μέδουσας έφερε έντεχνα σκαλισμένη στο μπροστινό μέρος του θώρακά του ο Μέγας Αλέξανδρος. Παρεμπιπτόντως, κατά την επίσκεψή του στο μαντείο της πόλης των Διδύμων, ο Μακεδόνας στρατηλάτης είχε λάβει τον χρησμό για την μελλοντική επικυριαρχία του στην Ασία….

Με την παρουσία μου, ωστόσο, στα Δίδυμα, ολοκληρώθηκε το κεφάλαιο της αρχαίας Ιωνίας. Σειρά είχε κατόπιν η αρχαία Λυκία, που απλωνόταν στην νοτιοδυτική γωνιά της ένδοξης μικρασιατικής γης…

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 14:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon