.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 14:44

Test – Honda SH 125i 2024

Business look

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Σοβαρό και μοντέρνο στην εμφάνιση, χωρίς συμβιβασμούς ως προς την αποστολή του, με αξιοζήλευτη ποιότητα κατασκευής, το SH 125i συνεχίζει μια ιστορία 40 χρόνων ως ένα από τα καλύτερα scooters μεγάλων τροχών της αγοράς μας.

Honda SH125i 2024 Τιμή: Από 3.950 ευρώ

 

Τα Honda SH ντεμπούταραν το 1984, με το SH50 τότε – ένα απλό γκουγκλάρισμα, φτάνει να σας αποκαλύψει τις ομοιότητες του αρχέτυπου μοντέλου, με την σημερινή φιλοσοφία! Μεγάλοι τροχοί, επίπεδο πάτωμα και σχήμα που θύμιζε... παπί, εξαρχής. Φυσικά, σήμερα, η έκφραση των scooter με μεγάλους τροχούς αφορά κυρίως, τα οδηγικά τους πλεονεκτήματα. Μεγαλύτερη σταθερότητα και καλύτερη συμπεριφορά στο δρόμο, παντού, πλεονεκτήματα τα οποία για κάποιους είναι Must και όχι απλά... nice to Have.

40 χρόνια μετά, η Honda προσφέρει το SH σε διάφορες επιλογές κυβισμού, φτάνοντας και μέχρι τα 350 – το σημερινό μας μοντέλο, είναι το SH125, ίσως το φιλικότερο για την ευρωπαϊκή αγορά με τα παρόντα δεδομένα, μετά και από την εξίσωση των διπλωμάτων Α1 και Β. Το υποψήφιο κοινό του είναι τεράστιο: Νέοι και όχι μόνο, που θέλουν να μετακινούνται στην πόλη χωρίς να πήζουν στην κίνηση.

Επίσκεψη σε high-end ράφτη

«Ανελέητη κομψότητα» μας λέει η Honda στην ιστοσελίδα της για το SH125 -αχ αυτή η γλώσσα της διαφήμισης και οι υπερβολές της. Το «ανελέητη» είναι συζητήσιμο, το «κομψότητα» σε καμία περίπτωση όμως, καθώς το SH είναι ένα από τα λίγα scooter που πετυχαίνει τόσο καλό πάντρεμα μοντέρνας αλλά και μετρημένης σχεδίασης. Είναι σαν να έχεις να κάνεις με ένα ένδυμα υψηλής ραπτικής και η σύνδεση με το ιταλικό φλέγμα του στυλ και της κομψότητας, δεν είναι τυχαία. Άλλωστε, το SH είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα στην γειτονική μας χώρα, ενίοτε ξεπερνώντας σε πωλήσεις ακόμα και τα «παραδοσιακά» ιταλικά όπως τα Piaggio! Ένα πανέμορφο δίκυκλο, τόσο νεανικό όσο και «σοβαρό» ταυτόχρονα, χωρίς ακρότητες για το θεαθήναι αλλά και χωρίς να γίνεται... βαρετό «κουτί». Μόνη μας παρατήρηση, κάποια μεγάλα κενά στα άκρα του τιμονιού, στην περιοχή με τις μανέτες και τα γκριπ, που χτυπάνε στο μάτι περισσότερο από όσο θα θέλαμε ειδικά για το επίπεδο που περιμένεις από την Honda.

Όπως γίνεται σαφές, μετά από την μεγάλη σχεδιαστική αλλαγή που το μοντέλο δέχθηκε το 2020, για φέτος δεν αλλάζουν πολλά στην εμφάνιση. Προστίθενται ωστόσο, νέες χρωματικές επιλογές, μαζί με το πολύ διαφορετικό και μοναδικό Vetro Edition με ημιδιάφανα πράσινα πλαστικά. Συνολικά έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε 7 χρωματισμούς σε εκδόσεις απλή και Sporty, ενώ όλα τα μοντέλα προσφέρονται και με Top Box στο χρώμα του δικύκλου, αν το επιθυμείτε. Στις Sporty εκδόσεις, ξεχωρίζουν τα κόκκινα γράμματα στα λογότυπα Honda και SH.

Έχω κάποιες απορίες

Ποτέ δεν είναι όλα ρόδινα όταν δοκιμάζεις ένα δίκυκλο. Μπορεί το SH να θεωρείται ένα από τα κορυφαία scooters της κλάσης του, αλλά δυο-τρια σημεία μου έδωσαν λαβή για σοβαρές απορίες. Αρχικά: Γιατί δεν υπάρχει κάποιο ντουλαπάκι ποδιάς; Μια μάλλον παράξενη επιλογή από την Honda που, αν και προσπάθησα να την απαντήσω στο βίντεο της δοκιμής (μπορείτε να το δείτε εδώ), πιθανώς ο λογισμός μου είναι ανεπαρκής και θα ήταν μια σημαντική αναβάθμιση, αν τελικά το ντουλαπάκι προστεθεί στο μέλλον.

Απορία 2η: Από την στιγμή που φαίνεται να υπάρχει ένδειξη θερμοκρασίας περιβάλλοντος στην οθόνη LCD (πάνω αριστερά)… γιατί δεν δουλεύει; Ναι, γίνομαι ψείρας, το ξέρω, αλλά δεν είμαι ο μόνος -αν οι αναβάτες αντιληφθούν ότι το δίκυκλο τους έχει κάποιο στοιχείο εξοπλισμού ήδη επάνω, αλλά είναι απενεργοποιημένο για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. λόγω έκδοσης)... τσινάνε, και εν μέρει με το δίκιο τους. ΟΚ, δεν είναι κάτι τόσο σοβαρό, οπότε το προσπερνάμε πιο εύκολα. Πάμε να δούμε τώρα πιο ουσιαστικές εντυπώσεις, από την εργονομία, την θέση οδήγησης και την χρηστικότητα.

Στο ύψος των περιστάσεων, κατά τα άλλα

Κάτω από την σέλα, επιβεβαιώνεται ένα από τα βασικότερα ατού της πλατφόρμας SH, αυτό του έξυπνα διαμορφωμένου χώρου που μπορεί να φιλοξενήσει και ένα full-face κράνος. Και αυτό, διατηρώντας τον πίσω τροχό στις 16 ίντσες, την στιγμή που ανταγωνιστικά μοντέλα... θυσιάζουν το σημείο αυτό, βάζοντας 14άρα πίσω ζάντα για να κερδίσουν λίτρα στον «κουβά». ΟΚ, δεν μπορείς να βάλεις δύο κράνη Full-Face ταυτόχρονα κάτω από την σέλα, ούτε και κάποια από τα μεγαλύτερα ή τα πιο «αιχμηρά» κράνη, αλλά αν προσθέσεις και ένα Top-Box,αυτό λύνεται. Και, σημειωτέον, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην το κάνεις, μιας και οι εκδόσεις Top Box έχουν αστεία χρηματική διαφορά από τις απλές. Στο πίσω μέρος του ο αποθηκευτικός χώρος έχει πιο παραλληλεπίπεδο σχήμα, όπως επίσης και ειδικό θηκάκι για κινητό και παροχή ρεύματος USB. Αυτά που θα υπήρχαν στο ντουλαπάκι, δηλαδή, μετακόμισαν πίσω. Πάντως, ακόμα και χωρίς το Top Box, μπορείς να κουβαλήσεις πολύ πράγμα!

Το πάτωμα παραμένει εντελώς επίπεδο, κατά το αρχέτυπο SH με τα γνωστά πλεονεκτήματα μεταφοράς μεγαλύτερων αντικειμένων. Μπροστά και χαμηλά, βρίσκεται και η τάπα πλήρωσης του ρεζερβουάρ, που ξεκλειδώνει από τον κεντρικό, keyless διακόπτη. Στο τιμόνι, τα χειριστήρια παραμένουν λιτά και απλά, ξεκάθαρα ό,τι θα χρειαστείς, μαζί με την προσθήκη δύο κουμπιών αριστερά, για τον έλεγχο των χιλιομετρητών και του Traction Control. Και, εννοείται, όσοι ξέρετε από νεότερα Honda ήδη, το πλήκτρο της κόρνας που βρίσκεται στην μέση και αρκετά ψηλότερα από τον αντίχειρα σου, ο οποίος κλειδώνει στο διακόπτη των φλας.

Η θέση οδήγησης είναι τυπική για τα δεδομένα ενός step-through σκούτερ. Κάθεσαι σε εντελώς όρθια θέση, με χέρια και πόδια σε φυσιολογικές θέσεις που δεν σε κουράζουν. Αντιθέτως, πρώτα θα σε κουράσει η σέλα, ιδιαίτερα σκληρή στο κομμάτι του επιβάτη ακόμη και σε σύντομες διαδρομές. Ο συνεπιβάτης είναι πιο τυχερός, τόσο ως προς την σέλα όσο και ως προς τις μεγάλες χειρολαβές της πίσω σχάρας και της θέσης των μαρσπιέ.

Αίσθηση πολυτέλειας στο δρόμο

Εδώ είναι που το SH125i έχει τα μεγαλύτερα ατού του, θυμίζοντας σου πιο μεγάλο σε κυβισμό και μέγεθος scooter. Στο προσκήνιο η ποιότητα κύλισης, η οποία χάρη και στους μεγάλους τροχούς, παίζει σε δυσθεώρητα ύψη -ειδικά σε καλό οδόστρωμα, όπου το scooter κυλά σαν μαγικό χαλί. Οι αναρτήσεις, τόσο εμπρός όσο και πίσω, κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την απόσβεση των οδικών ανωμαλιών (ειδικά το πιρούνι), αλλά προφανώς το χάλι της Αθήνας και των ελληνικών πόλεων εν γένει... τους βάζει δύσκολα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι «σουμιέδες» -κάτι που δεν βελτιώνει αλλά υπονομεύει εν τέλει την συμπεριφορά- αλλά ούτε και «πέτρες». Ευπρόσδεκτη είναι η δυνατότητα να ρυθμίσεις την προφόρτιση των ελατηρίων πίσω, ανάλογα με τις ανάγκες σου ή εάν φορτώνεις το SH συχνά και πολύ.

Ο κινητήρας είναι, και αυτός, μια κατηγορία από μόνος του. Πάρα πολύ ήσυχος, με ελάχιστους κραδασμούς ίσα για να σου θυμίζει ότι λειτουργεί, όταν φυσικά δεν τον σβήνει το Start-Stop στα φανάρια. Κατανάλωση απίστευτα χαμηλή, που δεν ξεπερνά ποτέ τα 2,5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα και μια αυτονομία που προκύπτει στο επίπεδο των 280 χιλιομέτρων με ένα γέμισμα ή και παραπάνω. Αυτά έρχονται βέβαια με το... τίμημα των επιδόσεων και όχι τόσο στα απόλυτα νούμερα, αλλά στην αίσθηση. Τα 13 άλογα που αποδίδει ο κινητήρας είναι «νορμάλ» για ένα 125άρι scooter, όμως ο χαρακτήρας του είναι ήπιος, ράθυμος και γίνεται σαφές ότι προσανατολίζεται σε ανάλογο στυλ οδήγησης. Τελική ταχύτητα, είδαμε στο επίπεδο των 105-110 (όλα τα 125άρια κάπου εκεί παίζουν πλέον).

Στις μανούβρες και στους ελιγμούς, το SH125 είναι πανάλαφρο και αρκετά σβέλτο, ενώ χάρη στους μεγάλους τροχούς σε ανταμείβει και με την ανάλογη αίσθηση σιγουριάς. Με ακτίνα στροφής στα 2 μέτρα και 5 εκατοστά μόλις, οι αναστροφές είναι αστεία υπόθεση, ενώ τα φρένα αξιολογούνται ως απόλυτα επαρκή για τον ρόλο τους χωρίς το κάτι παραπάνω. Αυτό, το προσφέρει το ABS που, κατά τα γνωστά για Honda, είναι εξαιρετικό στην λειτουργία του αν χρειαστεί. Το Traction Control, αν και υπάρχει (και δεν μας χάλασε που υπάρχει) σπάνια θα σας χρειαστεί, παρά μόνο σε κάτι εντελώς έκτακτο και στο... εντελώς λάθος οδόστρωμα.

To ρεζουμέ

Η τιμή του SH125 ξεκινά από τα 3.950 ευρώ στην βασικότερη των εκδόσεων, ενώ αν το επιλέξεις με το Top Box, η τιμή προσαυξάνεται μόλις κατά 100 ευρώ -και εδώ επανερχόμαστε, σε αυτό που σας είπαμε παραπάνω. Ευτυχώς, η πολύ ιδιαίτερη Vetro Edition δεν χρεώνεται... παράλογα προς τα επάνω και «τερματίζει» στα 4.150, με το Top Box. Φυσικά, αυτή η τιμή καθιστά το SH μία από τις πιο ακριβές γενικά επιλογές στην κατηγορία του, αλλά η Honda έχει όλες τις απαντήσεις. Μια ποιότητα κατασκευής εξαιρετική, σε πρώτη ανάγνωση και χρήση, κατανάλωση-μαγεία που φαίνεται να είναι κανόνας σε όλα τα Honda, πολύ καλή συμπεριφορά στο δρόμο και οτιδήποτε συνεπάγεται η χρήση του ισχυρότερου ονόματος, στον κόσμο του δικύκλου. Να το πάρεις; Αν σου καλύπτει τις ανάγκες και σου αρέσει, ασυζητητί.

Εξοπλισμός αναβάτη (Moto Market)

Κράνος: MT Thunder 4

Μπουφάν: Nordcode Raptor

Μποτάκια: Eleveit Diverge     

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα Honda
Μοντέλο SH125i 
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) Από 3.950 ευρώ
   
Κινητήρας  
Χωρητικότητα 125
Διάμετρος x Διαδρομή 53,5 x 55,5
Συμπίεση 11,5:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Εξάτμιση Από 1 σε 1 με μονό τελικό
Τελική μετάδοση Ιμάντας και οδοντωτοί τροχοί
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Κιβώτιο Αυτόματη CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος Σωληνωτό ατσάλινο τύπου underbone
Πλάτος 730 mm
Ύψος 2.090 mm
Ύψος σέλας 799 mm
Μεταξόνιο 1.350
Γωνία κάστερ 26 Μοίρες
Ίχνος 85,2 mm
Απόσταση από το έδαφος 145 mm
Ψαλίδι Ενσωματωμένο στον κινητήρα, από αλουμίνιο
Βάρος, πλήρες 133,9 kg
Ρεζερβουάρ 7 L
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Τηλεσκοπικό πιρούνι 33 mm
Πίσω ανάρτηση Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Τροχοί / ελαστικά Michelin City Grip (στο μοντέλο δοκιμής)
Μπροστά 100/80-16", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 120/80-16", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 2-2,5 lt/100 km
Ρύποι EURO 5 Standard
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 13/8.250
Ροπή (kg/rpm 1,2/6.500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 14:45

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Honda SH 125i (2024)
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon