.
Κατηγορία Ασία
Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 09:48

Ταξιδιωτικό “DAYTONA EAST”, Α' Μέρος - Τουρκία & Λίβανος με Daytona Maverick 500

Το «DAYTONA EAST» έμελλε να είναι το τέταρτο -και τελευταίο- ταξίδι μου μέσα στο 2021. Με όχημα απόδρασης μια μοτοσυκλέτα DAYTONA MAVERICK 500 (ευγενική χορηγία της ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε.), οραματίστηκα ένα οδοιπορικό Ιστορίας 7.000 χλμ. στην Τουρκία και την Μέση Ανατολή (Λίβανος), χρονικής διάρκειας 22 ημερών.

Με συντεταγμένες την ιστορική γνώση και μνήμη, θα ταξίδευα στην ευλογημένη γη της Μικρασίας για να καταγράψω τις εναπομείναντες μαρτυρίες της μακραίωνης παρουσίας του προγονικού μας πολιτισμού. Πάνω στη σέλα μιας DAYTONA MAVERICK 500, ήθελα να περιηγηθώ σε ένδοξες αρχαιοελληνικές πολιτείες, σε ρωμαίικα αρχοντικά με σφαλισμένες πόρτες και σε πλακόστρωτες γειτονιές που κάποτε αντηχούσαν από ελληνικές φωνές.

arxi daytona east 00001

Μεταβαίνοντας κατόπιν στη ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα αναζητούσα ίχνη ελληνικά χαμένα στα βάθη των αιώνων. Επιδίωξή μου ήταν να επισκεφθώ διαχρονικά μνημεία και ιστορικούς τόπους που σχετίζονται άμεσα με το πέρασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έτσι, λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2021, φόρεσα το κράνος, φόρτωσα τις αποσκευές, πάτησα την μίζα και ξεκίνησα την ανατολική πορεία του “DAYTONA EAST”.

ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΓΗ

Όταν σχεδίαζα το “DAYTONA EAST”, γνώριζα ότι οι καιρικές συνθήκες στην διάρκεια του ταξιδιού θα ήταν αρκετά… κρύες – τόσο στην Ελλάδα, όσο (κυρίως) στην Κεντρική Τουρκία. Παρόλο αυτά, αποφάσισα να δοκιμάσω τις αντοχές μου στην κατάψυξη, κι έτσι προετοιμάστηκα ψυχολογικά (και ενδυματολογικά) και εντέλει ξεκίνησα, με μόνιμο συνεπιβάτη μου την παγωνιά.

5Η προσέγγιση της ελληνο-τουρκικής μεθορίου (Κήποι) έγινε αυθημερόν, με τον υδράργυρο να φλερτάρει μονοψήφια νούμερα κοντά στο μηδέν, σε όλη την διάρκεια της διαδρομής. Πιο πολλές ήταν οι στάσεις που έκανα για έναν ζεστό καφέ, παρά για ανεφοδιασμό σε καύσιμα.

Στα 860 χλμ. που οδήγησα μέχρι τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, η μαύρη DAYTONA MAVERICK 500, χάρη στα υψηλά επίπεδα απόδοσης του δικύλινδρου compact κινητήρας της και την εκπληκτική άνεσή της, με αιφνιδίασε ευχάριστα με τις αρετές του sport/touring χαρακτήρας της.

Φορτωμένη με 1 tank bag και 3 βαλίτσες (2 σαμάρια & dry bag 90 lt), με το ανάλογο πρόγραμμα ταξιδιού (safe) και μέση ωριαία ταχύτητα τα 130 χλμ., η ελληνική διαδρομή του “DAYTONA EAST” αποτέλεσε μια ξεκούραστη, όσο και άνετη οδηγική εμπειρία. Το πρώτο τεστ με την DAYTONA MAVERICK 500 μού πρόσφερε μόνο χαμόγελα, καθώς η μαύρη μοτοσυκλέτα της DAYTONA ανταποκρινόταν απόλυτα στις συνθήκες και τις απαιτήσεις του ταξιδιού μου.

Σύντομες οι συνοριακές διαδικασίες και νυχτερινή είσοδος στην Τουρκία – πρώτη διανυκτέρευση στη συνοριακή κωμόπολη Kesan. Ένα ζεστό μπάνιο και μετά ακολούθησε η απαραίτητη γαστρονομική εξόρμηση για κεμπάπ και κιουνεφέ. Αυτή την στιγμή την περίμενα όλη μέρα.

6

Στην Τουρκία είχα να διανύσω περίπου 1.200 χλμ., οδηγώντας την DAYTONA MAVERICK 500 πάνω στην διαδρομή Kesan-Gelibolu-Bursa-Afyon-Konya-Karaman-Tasucu. Το ευχάριστο νέο για την τσέπη μου ήταν το γεγονός πως η τιμή της βενζίνης είχε κατρακυλήσει στα 0.80 Euro/lt, λόγω της «σφαλιάρας» που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα η τουρκική λίρα. Με την ισοτιμία Ευρώ-Τουρκική Λίρα να αγγίζει το 1 προς 12, δικαίως ένιωθα ένας μικρός κροίσος μέσα στην κρίση!

Η διαδρομή της επομένης (Kesan-Gelibolu-Bursa-Kutahya-Afyon) άγγιζε τα 600 χλμ. κι είχε ως σημείο αναφοράς το σύντομο ακτοπλοϊκό πέρασμα των Στενών των Δαρδανελλίων (Ελλήσποντος). Αποβιβαζόμενος πλέον στην ασιατική ακτή της Τουρκίας, ήξερα πως πατούσα στα χώματα της μικρασιατικής γης, σ’ έναν τόπο ευλογημένο που αγαπήθηκε πολύ, τόσο από Έλληνες όσο και Τούρκους. Πάντα νιώθω εδώ ένα σφίξιμο στην καρδιά, μια θλίψη, μια πικρία.

Αργά το ίδιο απόγευμα, τα πρώτα χιόνια με υποδέχτηκαν στη διαδρομή Kutahya-Afyon. Το πάλλευκο σκηνικό πρόσφερε στην ματιά μου μια ξεχωριστή εικόνα, ενισχύοντας την εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

12

Το ταξίδι στην… εποχή των παγετώνων της Ανατολικής Μικρασίας συνεχίστηκε στην διαδρομή Afyon-Konya (240 χλμ.), με αποκορύφωμα μια σύντομη -αλλά σφοδρή- χιονοθύελλα στην είσοδο της Konya. Αναγκάστηκα να διακόψω και να βρω καταφύγιο σ’ ένα βενζινάδικο για περίπου μισή ώρα. Εντάξει, είπαμε να χιονίσει για να δω μια άσπρη μέρα, αλλά όχι κι έτσι.

Αφού η κατάσταση ηρέμησε, κατευθύνθηκα στο κέντρο της πόλης, και συγκεκριμένα στο Μουσείο–Μαυσωλείο του φιλόσοφου-ποιητή Mevlana Rumi, τον ιδρυτή του περιστροφικού χορού των Δερβίσηδων. Ήταν μια αρκετά εντυπωσιακή ξενάγηση και τα στοιχεία που αποκόμισα ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα.

16

Η πόλη του Ικονίου, με συνολικό χριστιανικό πληθυσμό περίπου 53.225 κατοίκους (εκ των οποίων 3.000 ελληνορθόδοξοι), υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Μικρασιατικού Ελληνισμού πριν την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Αποτελούσε πόλη με ιδιαίτερο χαρακτήρα, ενώ οι κύριες επαγγελματικές δραστηριότητες των Ελλήνων του Ικονίου ήταν η ταπητουργία, η παραγωγή πυρίτιδας και η επεξεργασία δερμάτων.

Η διαδρομή Konya-Karaman-Tasucu (260 χλμ.) ήταν το τελευταίο ετάπ στην τουρκική ενδοχώρα. Αντικρίζοντας την γαλάζια εικόνα της Ανατολικής Μεσογείου δικαίως φώναξα παθιασμένα «Θάλαττα, Θάλαττα»! Χιονοθύελλα και -2 C στην Konya, λιακάδα και 17 C στην παραλία – μέσα σε μια μέρα είχα βιώσει μια διαφορά 19 βαθμών.

4

Από το λιμάνι της Tasucu, η μαύρη DAYTONA MAVERICK 500 θα συνέχιζε ακτοπλοϊκώς το ταξίδι της με προορισμό την Μέση Ανατολή, αποβιβαζόμενος στην Τρίπολη του Λιβάνου. Μέσα σε μισή μέρα κατάφερα να βγάλω εισιτήρια και να κάνω παράλληλα το απαραίτητο PCR TEST στο τοπικό νοσοκομείο. Κι όταν σηκώθηκε η άγκυρα (με 6 ώρες καθυστέρηση), ήταν περασμένα μεσάνυχτα και στο πλοίο υπήρχαν 65 νταλίκες, ένα επιβατικό αυτοκίνητο και μια μοτοσυκλέτα. Πάμε για άλλους τόπους…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 12:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon