.
Κατηγορία Αναβάτες
Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2023 13:40

Αφιέρωμα - Οι νέες Kawasaki 2023

Για την Kawasaki το 2023 είναι η χρονιά των επιστροφών, σε όλα τα επίπεδα.

Μιλώντας για την Kawasaki στην Ελλάδα, η συζήτηση ξεκινά από ένα θέμα αποκλειστικά εγχώριου ενδιαφέροντος, καθώς τα τελευταία λίγα χρόνια η αντιπροσωπεία στη χώρα μας βρισκόταν σε μια κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Το καλό νέο είναι πως τελικώς έγινε η μετάβαση σε εταιρικό επίπεδο καθώς την αντιπροσώπευσή της στη χώρα μας ανέλαβε εν τέλει η KSR Hellas και αυτή τη στιγμή η νέα αντιπροσωπεία είναι σε φάση στησίματος.

hi 24MY Ninja ZX 4RR 1

Όσον αφορά στην επικαιρότητα του ιαπωνικού εργοστασίου, η επίσημη αποκάλυψη του νέου τετρακύλινδρου supersport Ninja ZX-4R αποτελεί μάλλον τη σημαντικότερη είδηση από το Akashi, γεμίζοντας τη γκάμα της με ένα ακόμη σπορ μοντέλο που μας υπενθυμίζει τις δεκαετίες του 1980 και 1990, δίπλα στο ZX-25R που τα είχε ξεκινήσει όλα πρόπερσι.

Η έτερη νέα μοτοσυκλέτα του 2023 είναι η motocross ΚΧ250 που άλλαξε εκ βάθρων και αποτελεί την πρώτη μοτοσυκλέτα που επισήμως κοινοποιήθηκε για την ελληνική αγορά, με λιανική τιμή, από τη νέα αντιπροσωπεία.

Η συνέχεια περιλαμβάνει φρεσκάρισμα σε υπάρχοντα μοντέλα της γκάμας της, με τις βασικότερες αλλαγές να αφορούν το H2 SX και το νέο του σύστημα φώτων, ενώ από κει και πέρα οι ανανεώσεις αφορούν εν πολλοίς νέα χρώματα.

Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη σημαντική είδηση, η οποία αφορά στα πλάνα της Kawasaki για την ηλεκτροκίνηση, όπου μέσα στο 2023 περιμένουμε να δούμε τα πρώτα της δύο μοντέλα, Z EV και Ninja EV.

e9121997795420575cba14cc06232313 XL

Δειλά-δειλά αρχίζουν και οι Ιάπωνες να μπαίνουν στο παιχνίδι των μπαταριών, αν και η Kawasaki δε χάνει ευκαιρία να επιδεικνύει και την υβριδική της τεχνολογία, δηλαδή τη σύζευξη βενζινοκινητήρα με μια ηλεκτρική μονάδα που θα τροφοδοτείται από κυψέλες υδρογόνου.

Προς το παρόν όλα αυτά περιορίζονται σε δηλώσεις προθέσεων, αλλά η επανειλημμένη παρουσία των ηλεκτρικών και υβριδικών πρωτοτύπων σε κάθε έκθεση που δίνει το παρόν η Kawasaki δείχνει να επιβεβαιώνει πως θα δούμε το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο μέσα στην τρέχουσα χρονιά, πιθανότατα με απόδοση προδιαγραφών Α1.

Τέλος, η επανεμφάνιση μοντέλων όπως το Ninja ZX-14R, δηλαδή το παλαί ποτέ ZZR1400, στην αγορά των ΗΠΑ είναι μια ακόμη επιστροφή του μυαλού μας στο ένδοξο πρόσφατο παρελθόν, αν και πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που πολύ δύσκολα θα δούμε στην ήπειρο των Euro 5.

Ninja ZX-4R

kawa ninja zx 4r

Η Kawasaki έδωσε τέλος στο «σήριαλ» του μικρού τετρακύλινδρου supersport μοντέλου, αποκαλύπτοντάς το!

Είχαν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από το ύστατο πράσινο 400άρι που γεφύρωνε πίστες και δρόμους, το ZXR400 και τώρα ήρθε η ώρα της αναγέννησης του με τη σύγχρονη μορφή της γνωστής οικογενείας των Ninja.

Ο τετρακύλινδρος, υγρόψυκτος, εν σειρά κινητήρας των 399 κ.εκ. αναφέρεται πως αποδίδει κάτι λιγότερο από 80 ίππους -78,9 για την ακρίβεια- με τη βοήθεια του Ram Air, «ουρλιάζοντας» ως τις 15.000 και πλέον στροφές! Το στιβαρό χωροδίκτυωμα από ατσάλι του ZX-25R είναι και το πλαίσιο που φιλοξενεί το πολυαναμενόμενο και προαναφερθέν μηχανικό σύνολο.

Όμως τα περιφερειακά αναμένεται να έχουν ανώτερα χαρακτηριστικά, όπως οι αναρτήσεις της Showa (SFF-BP εμπρός ενώ η πίσω ανάρτηση είναι όμοιας συμπεριφοράς με το ZX-10R!). Στα φρένα έχουμε ακτινικές δαγκάνες για τους δυο εμπρός δίσκους στα 290 χλστ.,με το πίσω δισκόφρενο να είναι αντίστοιχα στα 220 χλστ. Στα ελαστικά, οι επιλογές θα είναι μπόλικες καθώς οι διαστάσεις είναι 120/70×17 εμπρός και 160/60×17 πίσω.

Η εμφάνιση φωνάζει ZX από μακριά με τους Ιάπωνες σχεδιαστές να μη βάζουν φωτιά στα μολύβια τους καθώς όλες οι σχεδιαστικές γραμμές και γραφικά έχουν συντηρητικά θα έλεγε κανείς την ταυτότητα της σειράς. Άπαντα τα φωτιστικά σώματα είναι τεχνολογίας LED, με τα γκάτζετ να δίνουν το παρών στην έγχρωμη LCD οθόνη 4,3’’ που επέχει θέση πολυοργάνου με την επιλογή της προβολής της πληροφορίας για πίστα. Το δε πολυόργανο είναι συνεργαζόμενο με την εφαρμογή «Rideology» της Kawasaki, φέρνοντας τις ανέσεις του smartphone όπως το GPS, μπροστά στα μάτια του αναβάτη. Φυσικά δε λείπουν το Traction Control και τα δέοντα Riding Modes, με τις επιλογές Sport, Road, Rain και Rider - κοινώς κατά το δοκούν του αναβάτη.

Το Ninja ZX-4R θα διατίθεται σε δυο εκδόσεις πλέον της βασικής, SE και RR. Στην SE έχουμε τα αγωνιστικά χρώματα της πράσινης ομάδας στα WSBK, φιμέ ζελατίνα, θύρα USB, προστατευτικά πλαισίου και Quickshifter για ανεβάσματα και κατεβάσματα. Η RR έκδοση έχει επιπλέον τον ίδιο τύπο πίσω ανάρτησης με το ZX-10R, το BFRC-Lite της Showa.

Κερασάκι στην τούρτα του μικρού πυραύλου εδάφους-εδάφους, είναι ενδεικτικά το βάρος της «βαριάς» SE στα 189 κιλά πλήρης υγρών -άρα και των 15 λίτρων καυσίμου του ρεζερβουάρ.

Μακάρι το ZX-4R να ήρθε για να μείνει καθώς αναμένεται στην Ευρώπη το φθινόπωρο του 2023 συνιστώντας μια κατηγορία μόνο του.

H2 SX

kawa ninja h2 sx

Πέρυσι η Kawasaki ανανέωσε την σπορ τουριστική πτέρυγα της υπερτροδοφοτούμενης οικογένειας των Η2 προσθέτοντας ένα σύστημα ραντάρ στο Η2 SX. Αυτό εξυπηρετεί μια σειρά από υπηρεσίες που συνεισφέρουν σε άνεση και ασφάλεια, τα Adaptive Cruise Control, Blind Spot Detection και Forward Collision Warning και ολοκληρώνεται με το σύστημα Emergency Stop Signal που ειδοποιεί τους επερχόμενους από πίσω οδηγούς όταν συμβαίνει ένα δυνατό φρενάρισμα.

Η κορυφαία sport touring της Kawasaki είναι πλουσιότατη σε ηλεκτρονικούς αυτοματισμούς και συστήματα ασφαλείας, όπως η ανάφλεξη χωρίς κλειδί, το σύστημα αισθητήρων πίεσης ελαστικών, τα LED φώτα στροφής και το σύστημα που υποβοηθά εκκινήσεις στην ανηφόρα, Vehicle Hold Assist, ενώ η έκδοση του 2023 παρουσιάστηκε στην EICMA με ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον σύστημα.

Χρησιμοποιώντας το μπροστινό ραντάρ και την πληροφορία που αυτό μεταδίδει, το Auto High Beam διαθέτει μια κάμερα που μετρά την ένταση των φώτων των οχημάτων που βρίσκονται μπροστά από τη μοτοσυκλέτα, καθώς και αυτά του δρόμου, για να σβήνει τη δυνατή σκάλα του Η2 SX όταν αντιλαμβάνεται όχημα που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση και κινδυνεύει να τυφλωθεί από τα φώτα μας, ενώ μετά τα επαναφέρει στην πρότερη κατάστασή τους.

Το σύστημα αυτό τίθεται σε λειτουργία όταν είναι ενεργοποιημένη η μεγάλη σκάλα φώτων, έχει σκοτάδι και η μοτοσυκλέτα κινείται με ταχύτητα πάνω από 20 km/h, ενώ η λειτουργία του εκδηλώνεται και με σχετική ένδειξη στην οθόνη της μοτοσυκλέτας.

Κατά τα λοιπά οι δύο εκδόσεις του Ninja H2 SX, βασική και SE (με ηλεκτρονικές αναρτήσεις Skyhook) δεν έχουν καμιά αλλαγή για το 2023, και θα είναι διαθέσιμες στα εξής χρώματα: Ninja H2 SX σε μαύρο και Ninja H2 SX SE σε τριχρωμία πράσινου/μαύρου/γκρι.

Z900

kawa z900

Η Kawasaki πάντα έδινε μεγάλο βάρος στις μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτες της και έχει δημιουργήσει παράδοση σε αυτό τον τομέα. Παίρνει τον αναβάτη από το χέρι εισάγοντάς τον στους μεγάλου κυβισμούς με τη Ζ400 και Ninja400, ακολουθούν τα 650 κυβικά σε όλους τους τύπους, γυμνό Ζ, σπορ Ninja, adventure Versys και το cruiser Vulcan.

Και φυσικά η Ζ900 μία μοτοσυκλέτα θρύλος για τους οπαδούς της Kawasaki, η οποία λανσάρεται για το 2023 με αλλαγές μόνο στην εμφάνιση. Τεχνικά και επιδόσεις παραμένουν τα ίδια.

Τα δύο νέα χρώματα είναι:

• Metallic Phantom Silver with Metallic Carbon Gray
• Ebony with Metallic Matte Graphene Steel Gray

Κατά τα άλλα στο μοντέλο του 2023 μεταφέρονται όλα τα τεχνολογικά εφόδια όπως το traction control, τα διαφορετικά mode οδήγησης και απόδοσης, το ABS, όπως και τα LED φώτα, η TFT οθόνη και η συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth, πάντα με τον τετρακύλινδρα σε σειρά 948 cc, με απόδοση 123.6 ίππων στις 9,500 σ.α.λ.

Ninja ZX-10R / ZX-10RR

kawa ninja zx 10r

Δεν αλλάζει το superbike δίδυμο της Kawasaki για το 2023, παρά μόνο προσθέτει ένα νέο λευκό χρώμα στο ZX-10R.

Με απόδοση 203 hp από το βασικό μοντέλο ZX-10R και 214 από το σπεσιαλάκι ομολογκασιόν ZX-10RR με το ανώτερο όριο περιστροφής του κινητήρα και τα εξωτερικά εξαρτήματα, οι δύο Ninja της Kawasaki δεν αλλάζουν σε τίποτα για το 2023.

Το κορυφαίο ZX-10RR παραμένει στο ένα και μοναδικό Lime Green χρώμα του δίχως γραφικά σχέδια, ενώ το ZX-10R κρατά το πράσινο (Lime green/ebony) και αλλάζει το μαύρο του 2022 με ένα παρόμοιο μοτίβο σε άσπρη βάση (Pearl robotic white/metallic diablo black).

Ninja ZX-25R

kawa zx 25r

Όσο ντόρο είχε προκαλέσει όταν πρωτοεμφανίστηκε το 2020 το τετρακύλινδρο Ninja ZX-25R των 250 κυβικών και 51 ίππων, άλλο τόσο αναμένεται να κάνει η νέα έκδοση των 400 cc, ZX-4R, ωστόσο η Kawasaki παρουσίασε στο μεταξύ την ανανεωμένη έκδοση του ZX-25R για το 2023, στο οποίο οι αλλαγές είναι πολύ περιορισμένες και αφορούν εξ ολοκλήρου σε χρώματα και εξοπλισμούς.

Η μεγάλη είδηση για το μοντέλο του 2023 είναι η συνδεσιμότητα, καθώς έχουμε μια νέα έγχρωμη TFT οθόνη που διαθέτει πακέτο Bluetooth για να συνδέεται με την εφαρμογή Kawasaki Rideology.

Επιπλέον αυτής, η Kawasaki απλώς ολοκλήρωσε το πακέτο φωτισμού LED προσθέτοντας και τα φλας σε αυτήν την τεχνολογία, ενώ έχουμε και μια νέα εξάτμιση.

Για το νέο έτος το Ninja ZX-25R θα προσφέρεται πλέον σε τρεις εκδόσεις, ξεκινώντας από τη βασική Ninja ZX-25R STD (εκ του standard) με όλες τις προαναφερθείσες αλλαγές και διαθέσιμο μόνο σε μαύρο χρώμα.

Στη συνέχεια έχουμε την έκδοση Ninja ZX-25R SE που διαφέρει μόνο σε χρώματα – σκούρο γκρι (γραφίτης) με πράσινες λεπτομέρειες ή κόκκινο με μαύρες λεπτομέρειες.

Τέλος η κορυφαία έκδοση Ninja ZX-25RR φορά αποκλειστικά τα χρώματα της KRT όπως και τα μεγαλύτερα αδέλφια του και επιπλέον ξεχωρίζει καθώς διαθέτει ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, με προφόρτιση στο μπροστινό Showa και πλήρεις ρυθμίσεις πίσω.

Z650RS

kawa z650rs

Το Z650RS για το 2023 επανέρχεται με νέα χρώματα Metallic Moondust Gray/Ebony color και κατά τα άλλα μένει ως είχε, ακριβώς όπως αγαπήθηκε, με 67 ίππους από τον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα του.

Ninja 400 / Z 400

kawa z400

Για ένα μικρό διάστημα έμειναν εκτός βιτρίνας τα δύο δικύλινδρα 400άρια της Kawasaki, για να επιστρέψουν τώρα ξαναρυθμισμένα και δίχως άλλες αλλαγές.

Οι δύο Α2 μοτοσυκλέτες της Kawasaki, η γυμνή Ζ400 και η τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια SSP300 Ninja 400, επιστρέφουν στη γκάμα της ιαπωνικής εταιρείας μετά το πέρας των σπουδών τους με θέμα “Συμμορφώνομαι με τις Euro 5”.

Αμφότερα φορούν έναν υγρόψυκτο δικύλινδρο σε σειρά με χωρητικότητα 399 cc και μέγιστη απόδοση που ανακοινώνεται ακριβώς ίδια με πριν και στο νέο περιβάλλον ευρω-προδιαγραφών: 44.4 hp στις 10,000 rpm και 3.8 kgm στις 8,000 rpm.

Ο κινητήρας κρέμεται από ένα ατσάλινο χωροδικτύωμα που απεικονίζεται καλύτερα εκτεθειμένο στο roadster/streetfighter Z400 και τη γυμνή Sugomi σχεδιαστική του φιλοσοφία.

Τόσο το Z400 όσο και το Ninja 400 διατηρούν τα σημαντικά εφόδια που διέθεταν στην πρώτη τους γενιά, που δεν είχε αλλάξει από το 2019 ως τώρα, δηλαδή τον συμπλέκτη slip & assist, μονόδρομος με υποβοήθηση δηλαδή.

Όσον αφορά στα χρώματα, αυτά είναι νέα για την ελληνική αγορά, όχι όμως και για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς γνωρίζουμε πως ήταν σίγουρα διαθέσιμα από πέρυσι σε Ασία και ΗΠΑ.

Το Ζ400 θα πωλείται σε συνδυασμό μαύρου-πράσινου ή σε λευκό, ενώ το Ninja 400 στο γνωστό πράσινο της Kawasaki.

Ninja 125 / Z 125

kawa z125

Χωρίς αλλαγές συνεχίζουν οι δύο Α1 μοτοσυκλέτες της Kawasaki, με μικρή ανανέωση στις χρωματικές επιλογές τους.

Η κοινή τεχνική βάση των δύο μοτοσυκλετών δεν έχει καμιά αλλαγή για το 2023, με τον τετράχρονο μονοκύλινδρο κινητήρα των 125 cc που αποδίδει μέγιστη ισχύ 15 ίππων.

Αυτό που θα διαφοροποιήσει τα Z125 και Ninja 125 τη νέα χρονιά είναι τα χρώματα, με ένα νέο γκρί για το Ζ125 δίπλα στο μαύρο πράσινες ανταύγειες, ενώ το Ninja 125 συνεχίζει αποκλειστικά στο πράσινο χρώμα, χωρίς πλέον τη λευκή καρίνα που είχε το 2022.

W800

kawa w800

Το W800 είναι μία αερόψυκτη ωδή 773 cc δικύλινδρων σε σειρά που παραπέμπει ευθέως στις αγγλικές μοτοσυκλέτες προηγούμενων δεκαετιών.

Εξοπλίζεται με υποβοηθούμενο συμπλέκτη, δισκόφρενα με ABS, τροχούς με ακτίνες και διαστάσεις 19 μπροστά και 18 πίσω, ενώ θα διατεθεί σε χρώματα Metallic Slate Blue/Metallic Diablo Black.

Z EV / Ninja EV

hi 23MY 0321 0322 STYLING1

Ο πρόεδρος της Kawasaki Motors Corporation, κος Hiroshi Ito, παρουσίασε τη γκάμα ηλεκτρικών και υβριδικών μοντέλων που ετοιμάζει η Kawasaki, πλέον με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Η Kawasaki έχει επενδύσει σημαντικά στην ηλεκτροκίνηση και φέτος μας έχει ήδη προσφέρει μερικά δείγματα γραφής, κάτι που επαναλήφθηκε και στις δύο μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του 2022, Intermot και EICMA.

Στο Μιλάνο μάλιστα η νέα παρουσίαση δεν περιορίστηκε απλά σε επανάληψη των προθέσεων της ιαπωνικής εταιρείας, καθώς τα αποκαλυπτήρια πέντε πρωτοτύπων συνοδεύτηκαν από χρόνους παραγωγής και λιγοστές, μα πιο συγκεκριμένες, πληροφορίες.

Η αρχή θα γίνει μέσα στο 2023 με δύο ηλεκτρικές Ζ EV και Ninja EV που θα έχουν απόδοση προδιαγραφών Α1 τροφοδοτούμενες από μπαταρίες χωρητικότητας 3 kWh.

Επιπλέον δίπλα στις δύο ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες επέστρεψε η υβριδική Kawasaki που παντρεύει έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης με έναν ηλεκτροκινητήρα και η οποία θα είναι διαθέσιμη στην αγορά το 2024.

Επιπλέον, επειδή η ανάπτυξη της υδρογονοκίνησης είναι ένα ζητούμενο που προωθείται δυναμικά από την αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, η Kawasaki επέδειξε δύο ακόμη πρωτότυπα που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια μέσω κυψελών υδρογόνου, ένα side-by-side κι ένα σπορ μοντέλο με κινητήρα που βασίζεται στον υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο του Η2.

Κατά τον κύριο Ito, η μετάβαση της Kawasaki στην ηλεκτροκίνηση, αλλά και η επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα για την παραγωγικής της διαδικασία, έχει πλέον ενταχθεί στην πρωτοβουλία που αποκαλείται Go with Green Power.

KX250

kawa kx250

To KX250 του 2023 έρχεται με ισχυρότερο τετράχρονο κινητήρα 249 κ.εκ., αναβαθμισμένες ρυθμίσεις μπροστινής και πίσω ανάρτησης που συμβάλλουν στη βελτίωση της συμπεριφοράς στις στροφές, νέο μοτίβο ελαστικών και μεγαλύτερη διάσταση πίσω ελαστικού προσφέρουν αυξημένη πρόσφυση και ταιριάζουν με την αυξημένη ισχύ του κινητήρα.

Εκτός από τη μεγαλύτερη απόδοση του κινητήρα, ένας μακρύτερος σωλήνας εξαγωγής (από 457 mm σε 557 mm) προσφέρει αυξημένη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, ενώ οι μηχανικοί του Akashi εξασφάλισαν επίσης ότι ο προηγμένος χρονισμός ανάφλεξης ταιριάζει με τις αλλαγές στον κινητήρα. Όσον αφορά την αίσθηση ισχύος, ένας νέος μαγνητικός ρότορας με αυξημένη ροπή αδράνειας (9,5 kg-cm2 σε 10,0 kg-cm2) συμβάλλει σε μια πιο φιλική προς τους αγωνιζόμενους απόδοση ισχύος.

Οι αναβαθμίσεις των ρυθμίσεων της μπροστινής και της πίσω ανάρτησης συμβάλλουν στη βελτίωση των ελιγμών. Κατά την είσοδο στις στροφές, ενώ η καλύτερη πληροφόρηση προς τον αναβάτη που παρέχει η εμπρόσθια ανάρτηση συμβάλλει σε μια πιο σταθερή αίσθηση. Η αυξημένη απόδοση πρόσφυσης στο έδαφος διευκολύνει τη διατήρηση της επιλεγμένης γραμμής μέσα στη στροφή. Μετά την έξοδο από τη στροφή, οι βελτιωμένες ρυθμίσεις της πίσω ανάρτησης συμβάλλουν στην ισχυρότερη επιτάχυνση. Όπως και στο KX450, ο υδραυλικός συμπλέκτης προσφέρει πιο άμεση αίσθηση και ελαφρύτερη πίεση στη μανέτα.

Τα ελαστικά της Dunlop, MX33 προσφέρουν αυξημένη πρόσφυση που ταιριάζει με την αυξημένη ισχύ του κινητήρα. Ένα φαρδύτερο πίσω ελαστικό 110/90-19 συμβάλλει στην αυξημένη πρόσφυση του πίσω τροχού. Ακόμα, το πλαίσιο με βάση το μεγαλύτερο KX450 (εξέλιξη της τρέχουσας σχεδίασης) και το ψαλίδι δανεισμένο από το μεγαλύτερο KX450 προσφέρουν βελτιωμένο χειρισμό και αυξημένη πρόσφυση του πίσω τροχού.

Τέλος, το KX250 Dιαθέτει μίζα που σε κάθε περίπτωση κάνει την εκκίνηση του κινητήρα παιχνίδι, με το νέο κουστούμι με σχεδιαστικά όμοιο με το μεγαλύτερο KX450 διαθέτει μακριές, λείες επιφάνειες και μια πιο επίπεδη γραμμή ρεζερβουάρ-καθίσματος που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την κίνηση και τον έλεγχο του αναβάτη.

Το νέο KX250 MY2023 έρχεται σε χρωματισμό Lime Green και με προτεινόμενη αγωνιστική τιμή πώλησης στα €8,595.

Ninja ZX-14R

kawa ninja zx14r

Πριν λίγα χρόνια ήταν το αντίπαλο δέος της Suzuki Hayabusa, κουβαλώντας ένα όνομα με μεγάλη και λαμπρή ιστορία: ZZR. Mε τον τετρακύλινδρο κινητήρα των 1,441 cc, το ZZR1400 κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα ως και τη σεζόν του 2019, όταν πια βγήκε εκτός προδιαγραφών και σταμάτησε να διατίθεται στην αγορά, όπως ακριβώς συνέβη και στην πατρίδα του, την Ιαπωνία.

Συνέχισε ωστόσο εκεί που μπορούσε να συνεχίσει να πωλείται και η πιο γνωστή τέτοια αγορά είναι αυτή των ΗΠΑ, όπου είναι γνωστό με ένα λίγο διαφορετικό όνομα: Ninja ZX-14R.

Στη γκάμα 2023 της Kawasaki για την αμερικανική αγορά το ZX-14R επιστρέφει με έναν νέο χρωματισμό για το 2023.

Πέραν αυτού βέβαια, η μοτοσυκλέτα έχει και μια ακόμη διαφορά που είναι άμεσα αντιληπτή σε όποιον θυμάται το “ευρωπαϊκό” ZZR1400. Αντί για τις δαγκάνες της Nissin που φορούσε όσο πωλείτο εδώ, στην Αμερική εξοπλίζεται με ακτινικές τετραπίστονες Brembo M50 monobloc.

Κατά τα λοιπά ο εξοπλισμός μοιάζει ίδιος με αυτόν που φορούσε όταν άφησε πίσω του την Ε.Ε., με ρυθμιζόμενο traction control, τρεις επιλέξιμες power modes και την πολύ χαρακτηριστική εμφάνιση με τα γλυπτά πλαϊνά του φέρινγκ.

Η απόδοσή του πάντως στην αμερικανική έκδοση δείχνει αρκετά τονωμένη, καθώς η μέγιστη ονομαστική ισχύς του φτάνει στους 207.9 ίππους, δηλαδή σχεδόν 11 περισσότερους από τους 197 που δήλωνε το 2019 στη Euro 4 εκδοχή του.

Vulcan 1700 Vaquero

kawa vulcan 1700

Χαμηλό, μακρύ και έτοιμο για ταξίδια με στυλ. Πρόκειται για ένα μοντέλο σχεδιασμένο για την αγορά των ΗΠΑ, το οποίο δεν εμφανίζει καμιά αλλαγή από την προηγούμενη χρονιά.

Με δικύλινδρο V κινητήρα 1700 cc και απόλυτα αμερικάνικη αισθητική, είναι φορτωμένο με βαλίτσες, τεράστιο ανεμοθώρακα, μετάδοση με είναι φτιαγμένο για τους ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων.

W175

kawa w175

Η Kawasaki παρουσίασε την ρετρό μοτοσυκλέτα της W800 πολλά χρόνια πριν η ρετρό μανία χτυπήσει κατακούτελα την παγκόσμια μοτοσυκλετιστική αγορά. Στη συνέχεια επέκτεινε τη γκάμα προς τα κάτω παρουσιάζοντας το μικρό W175, μία μικρή ρετρό μοτοσυκλέτα για όσους ήθελαν να μπουν με στυλ στον κόσμο των δύο τροχών.

Η W175 διατίθεται εδώ και μερικά χρόνια στην αγορά της Ασίας αφού είναι μία βολική μοτοσυκλέτα για καθημερινή χρήση, αξιόπιστη και με μικρό κόστος συντήρησης. Όμως στις 25 Σεπτεμβρίου η Kawasaki ανακοίνωσε το λανσάρισμα της W175 για πρώτη φορά στην αγορά της Ινδίας.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι η τιμή της στην Ινδία θα είναι γύρω στα 1.885 δολάρια και ότι η κατασκευή της θα γίνεται επίσης στην Ινδία ώστε να κρατήσει χαμηλά το κόστος παραγωγής και να μπορεί να έχει ανταγωνιστικές τιμές.

Η W175 είναι μονοκύλινδρη με 177 cc, 13 ίππους και ροπή 12.5 Nm, το κιβώτιο είναι πέντε ταχυτήτων και η τελική μετάδοση γίνεται με αλυσίδα.

Η μικρή μοτοσυκλέτα έχει άρωμα προηγούμενων δεκαετιών με προστατευτικές φυσούνες στα καλάμια, εξάτμιση κινητήρα και πλαϊνά καπάκια σε μαύρο ματ χρώμα και ρεζερβουαρ μπλε με χρυσή ρίγα. Ένα δισκόφρενο εμπρός, ένα ταμπούρο πίσω και διπλή ίσια σέλα όπως παλιά συμπληρώνουν τη ρετρό εμφάνιση με το σήμα W, στο ρεζερβουάρ.

Το ερώτημα πλέον είναι το εξής: θα μπορούσε να έρθει και στην Ευρώπη; Από τη στιγμή που η μοτοσυκλέτα θα διατεθεί εμπορικά στην Ινδία, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει προσαρμοστεί στις προδιαγραφές BS6 της χώρας, οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες με τις δικές μας Euro 5, άρα ο δρόμος ίσως και να είναι ανοικτός. Απομένει να μάθουμε αν υπάρχει η πρόθεση από πλευράς Kawasaki.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2023 13:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon