.
Κατηγορία Αναβάτες
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 11:33

Αφιέρωμα - Marc Marquez και το «καταραμένο» 4ετές συμβόλαιο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Υπογράφηκε με προοπτική, να κάνει τον Marquez 12 φορές πρωταθλητή. Εξελίχθηκε, κυριολεκτικά, σε ταινία τρόμου, με θέμα την κατάρρευση ίσως του μεγαλύτερου αστέρα που είδε το άθλημα τα τελευταία 20 χρόνια.

Από το 2013 μέχρι και το 2019, με μοναδική εξαίρεση το 2015, όλα τα «πλακάκια» του τροπαίου του MotoGP, έγραφαν Marc Marquez. Το φαινόμενο από την Cervera της Ισπανίας, ο νεότερος πρωταθλητής ever στην ιστορία των MotoGP με την απίστευτη λίστα των ρεκόρ που έσπασε στο άθλημα, ήταν πραγματικά ανίκητος.

Εντυπωσίασε το 2013, παίρνοντας το πρωτάθλημα στην ηλικία των 20 ετών και 266 ημερών μόλις. Σάρωσε το 2014, κάνοντας 13 νίκες, οι 10 εξ αυτών σερί και ολοκλήρωσε ακόμα μία χρονιά ρεκόρ. «Σκόνταψε» το 2015, χάνοντας τον τίτλο από τα δικά του λάθη και εμπλεκόμενος στο πασίγνωστο πλέον σκάνδαλο, με τον Valentino Rossi, όμως από το 2016 μέχρι και το 2019, τα 4 πρωταθλήματα ήρθαν το ένα μετά από το άλλο. Με 8 τίτλους στο παλμαρέ του, ο Marc Marquez φάνταζε ως ο επόμενος ρέκορντμαν, με στόχο τους τουλάχιστον 10 τίτλους, που θα έσπαγαν και την ανάλογη επίδοση του Valentino Rossi. Το 2020 ξεκινούσε πολλά υποσχόμενο. Όμως…

Φεβρουάριος 2020 – Ο Marquez υπογράφει 4ετές συμβόλαιο

Στην αρχή του 2020 και πριν η πανδημία σκάσει ως το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς και όχι μόνο, ήρθε η ανακοίνωση της ανανέωσης του συμβολαίου, για τον Marc Marquez. Σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, ο Ισπανός και η Honda υπέγραψαν συμβόλαιο 4ετούς διάρκειας. Συνήθως, τα συμβόλαια στο MotoGP είναι ενός ή δύο ετών και ήταν προφανές, ότι αυτή η κίνηση έγινε, ώστε ο Marquez να «κλειδώσει» στην Honda, γκρεμίζοντας τα όνειρα άλλων εταιρειών να τον αποκτήσουν.

Όπως αργότερα θα γινόταν γνωστό, το συμβόλαιο αυτό ήταν ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα –αν όχι ΤΟ πιο ακριβό- συμβόλαια στην ιστορία του MotoGP, με τον Marquez να βάζει στην τσέπη του, 12,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο (ή, σύμφωνα με κάποιες άλλες πηγές, πάνω από 20!), συν μπόνους 570.450 ευρώ για κάθε συμμετοχή και πριμ 1,2 εκατομμύρια, για την κατάκτηση πρωταθλήματος. Προσθέστε σε αυτά τα ποσά, και τα περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (!) που ο Marc λαμβάνει από τους χορηγούς του!

Ο τρομακτικός τραυματισμός στην Jerez το 2020 και το «μηδενικό» βαθμών

Το 2020 είναι μια χρονιά που όλοι μας θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Κορωνοϊός, καραντίνα, όλα τα συναφή. Για τον Marquez, αυτή η χρονιά ήταν το σημείο καμπής, για την καριέρα του. Η πανδημία, είχε ήδη επηρεάσει την διεξαγωγή των αγώνων του 2020 με το πρόγραμμα να «κόβεται» μόλις στα 14 Grand Prix, ξεκινώντας από αγώνα στην Jerez στις 19 Ιουλίου.

Ο Marc Marquez ξεκίνησε τον αγώνα και σύντομα ήταν πρώτος, όμως στον 5ο γύρο έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του. Κάνοντας ένα ακόμη από τα απίστευτα «σωσίματα» του, έμεινε στον αγώνα, αλλά είχε πέσει στην 16η θέση! Αυτό που ακολούθησε δεν είχε προηγούμενο. Ο Marquez, ως ταύρος σε υαλοπωλείο, έκανε έναν απίστευτο ρυθμό αγώνα, προσπερνώντας έως και δύο αντιπάλους του σε κάθε γύρο και έχοντας φτάσει στην 3η θέση, μέσα σε 17 γύρους!

Εκεί χτύπησε η καταστροφή. Στον 22ο γύρο, στην 3η στροφή της Jerez, ο Marquez «τρώει» highside, πέφτει και η μοτοσυκλέτα τον χτυπά στο δεξί βραχίονα, προκαλώντας του κάταγμα στο βραχιόνιο οστό και πιθανή νευρολογική ζημιά. Ο Marquez αποσύρεται και μεταφέρεται στην Βαρκελώνη, για να χειρουργηθεί. Ο τραυματισμός του είναι εξαιρετικά σοβαρός και η λειτουργία του χεριού του κινδυνεύει, αν επιβεβαιωθεί η νευρολογική ζημιά.

Η αρχή του τέλους: Το σοβαρό ατύχημα του Marquez στην Jerez, το 2020

 

Οι αποφάσεις που ακολούθησαν αυτόν τον αρχικό τραυματισμό, ήταν για πολλούς εγκληματικές. Ο Marquez χειρουργείται και αποφασίζει, μαζί με την ομάδα του, να ξαναμπεί στην πίστα μόλις 4 ημέρες μετά την επέμβαση… Αυτό ΔΕΝ πήγε καλά, όπως πολλοί έλεγαν και δικαίως, τότε. Ο Marquez αποσύρεται από την δράση στην πίστα παραπονούμενος για σοβαρούς πόνους στο χέρι. Λίγο αργότερα, ακούστηκε και μάλιστα από επίσημα χείλη, η πιο... απίστευτη δικαιολογία της χρονιάς, για τον υποτροπιασμό του τραυματισμού: ότι αυτός συνέβη, όταν ο Marc προσπάθησε να... ανοίξει ένα βαρύ παράθυρο στο σπίτι του. Όχι, ας πούμε, ότι αποφασίστηκε να οδηγήσει 4 μέρες μετά το χειρουργείο, μια μοτοσυκλέτα 300 ίππων... Η δήλωση αυτή ήταν ένα πρώτο δείγμα "άρνησης" της Honda να αποδεχθεί την κατάσταση, αλλά και ένα πρώτο σημάδι πανικού. Δεν είναι δυνατόν, ο απόλυτος αθλητής των MotoGP, να κινδυνεύει να χάσει όλη τη χρονιά ή και την καριέρα του, τώρα! 

Στην πορεία, η υπόθεση ανάρρωσης του έγινε εξαιρετικά περίπλοκη, με τον Marc να κάνει και άλλα χειρουργεία και, τελικά, να χάνει όλη την σεζόν πετυχαίνοντας μηδέν (0) βαθμούς. Στο τέλος της χρονιάς, ο Marc πρότεινε στην Honda να τους… επιστρέψει τα λεφτά του 2020, κάτι που η εταιρεία αρνήθηκε.

2021 – Ψήγματα αισιοδοξίας, αλλά η διπλωπία ξαναχτυπά την πόρτα

Ο Marc Marquez έχασε την δράση στους πρώτους 2 αγώνες του 2021, στο Qatar, όμως έτρεξε στους επόμενους 2 αγώνες, πετυχαίνοντας μία 7η και μία 9η θέση. Σύσσωμη η δημοσιογραφία του MotoGP και των αγώνων μοτοσυκλέτας, γενικότερα, ασχολείται με τον Marc Marquez, ο οποίος παραδέχεται ότι ακόμα «δεν το διασκεδάζει». Υποφέρει τόσο από το χειρουργημένο του χέρι, όσο και από τον πολύ ταλαιπωρημένο του δεξιό ώμο, και δηλώνει αργότερα μέσα στην χρονιά ότι «δεν οδηγεί με φυσικότητα».

Το "μπανταρισμένο" χέρι του Marquez, μετά από τις απανωτές επεμβάσεις, είναι εμφανές. 

 

Η επιστροφή στις νίκες θα γίνει πραγματικότητα, αφού στο Grand Prix του Sachsenring, ο Marquez θα κερδίσει για 11η συνεχόμενη φορά. Θα ακολουθούσαν άλλες δύο νίκες, στην Αμερική και στο Misano, όπως και μία δεύτερη θέση στην Aragon.

Η στιγμή της πρώτης νίκης του Marquez, στην Γερμανία, το 2021. Η ελπίδα επέστρεψε. Όχι για πολύ. 

Και εκεί έρχεται ακόμα ένας τραυματισμός. Τον Νοέμβριο του 2021, ανακοινώνεται ότι ο Marquez χτύπησε στο κεφάλι, κάνοντας προπόνηση και έτσι, μένει εκτός δράσης, για τα 2 τελευταία Grand Prix της χρονιάς. Η διπλωπία, το πρόβλημα που παραλίγο να σταματήσει την καριέρα του Marquez πριν αυτή καν ξεκινήσει, του χτυπούσε ξανά την πόρτα…

Εν τέλει, ο Marquez τελείωσε την σεζόν στην 7η θέση την βαθμολογίας, συγκεντρώνοντας 142 βαθμούς. Όμως, τα πολλαπλά χτυπήματα στην σωματική και ψυχική του ευεξία, είχαν αρχίσει να φαίνονται, σε όλα τα επίπεδα.  

2022 – Καμία νίκη, προβλημάτων συνέχεια, εφιάλτης χωρίς τέλος

Μετά από δύο χρονιές αγώνων χαμένες, το σενάριο περί απόσυρσης του Marc Marquez ξεκίνησε να κυκλοφορεί στην επικαιρότητα. Πόσα να αντέξει ένα σώμα και ένα μυαλό που, στο τέλος της μέρας, είναι ανθρώπινο; Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Alberto Puig, του Team Manager της Repsol Honda, ο Marquez δεν θα ήταν έτοιμος 100% στην αρχή του 2022, μια σοκαριστική παραδοχή. Με την έναρξη της σεζόν, τα προβλήματα ήταν πανταχού παρόντα για τον Marquez. Στην Ινδονησία, μόλις τον 2ο αγώνα της χρονιάς, ο Marquez κάνει σοβαρή πτώση και υφίσταται ξανά διάσειση και επεισόδιο διπλωπίας, χάνοντας τον αγώνα της Αργεντινής που ακολουθούσε. Οι φωνές επικριτικότητας εναντίον του, που του λένε ότι οδηγεί επικίνδυνα και απερίσκεπτα, μη μπορώντας να αποδεχθεί την κατάσταση του, πληθαίνουν.

Η πτώση του Marc Marquez στην Mandalika της Ινδονησίας, που άνοιξε έναν νέο κύκλο προβλημάτων για τον αθλητή, το 2022. 

 

Στο τέλος Μαΐου του 2022, ο Marquez ανακοινώνει ότι θα χειρουργηθεί για 4η φορά στον δεξιό του ώμο και θα διακόψει την αγωνιστική του σεζόν, μέχρι νεωτέρας. Ό,τι χειρότερο. Ακολούθησε μια μακρά περίοδος αποκατάστασης, με τον Marc να χάνει 6 αγώνες, να αποσύρεται από το Grand Prix της Aragon τον Σεπτέμβριο του 2022, όμως να επιστρέφει στα αποτελέσματα από το Motegi και μετά, με highlight την 2η θέση στο Phillip Island, στις 16 Οκτωβρίου του 2022. Όμως, ο Marquez δεν έχει πετύχει καμία νίκη. Το όνειρο για το σερί πρωταθλημάτων από το 2020 και μετά, έχει καταρρεύσει με κρότο. Οι τριγμοί στις σχέσεις του Marquez με την Honda αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους.

2023 – Ακόμα μία απογοητευτική σεζόν και η ανακοίνωση του τέλους

Ο Marc Marquez δεν ήταν πλέον ο ίδιος –ο «υπερήρωας» των MotoGP, πήρε το μάθημα του, όπως δήλωσε και ο ίδιος. Το πρόσχαρο παιδί, με το αλήτικο χαμόγελο και τους αμφιλεγόμενους τρόπους στην πίστα, είχε εξελιχθεί σε έναν προβληματισμένο ενήλικα, που δεν μπορεί να επιστρέψει στις εποχές της δόξας του. Προφητικά, θα έλεγε κανείς, ο Alberto Puig δήλωσε, στην αρχή της χρονιάς, ότι «αν η Honda δεν μπορέσει να κατασκευάσει μοτοσυκλέτα που να κερδίζει αγώνες, χάνει τον Marc Marquez», τονίζοντας ακόμα ένα κομμάτι του προβλήματος. Μέχρι το 2019, ο Marc Marquez πραγματικά κουβαλούσε μία ολόκληρη Honda στην πλάτη του. Από τον τραυματισμό του και πέρα, η Big-H δεν πέτυχε απολύτως τίποτα εντυπωσιακό. Από το 2020 μέχρι και το 2023, η μοτοσυκλέτα της Honda "δεν οδηγιέται", κανένας δεν μπορεί να την κάνει καλά. Ούτε καν και ο Marquez, ο οποίος παραπονιέται διαρκώς, για την τροπή την οποία πήραν τα πράγματα. 

Στον πρώτο αγώνα της φετινής σεζόν, στο Portimao, ο Marquez πέτυχε μία pole-έκπληξη, όμως ο τρόπος που οδήγησε στον αγώνα και το ατύχημα που προκάλεσε, έστρεψαν ξανά τον κόσμο εναντίον του. Ξανά χειρουργείο, ξανά απώλεια 3 αγώνων στην σειρά. Ακολουθεί μια απόσυρση από το GP Ιταλίας, απώλεια των αγώνων της Γερμανίας και της Ολλανδίας, απόσυρση από το Grand Prix Βρετανίας. Εφιάλτης χωρίς τέλος. Τον Μάιο του 2023, ο Marc Marquez έφτασε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε όλη την καριέρα του, χωρίς νίκες. Ενδιαμέσως, προσπαθώντας προφανώς να αποσυνδεθεί από όλο αυτό, ο Marquez δημοσιοποίησε την σχέση του με την Gemma Pinto, μοντέλο και content creator από την Ισπανία, δείχνοντας μας μια πλευρά του που δεν είχαμε ξαναδεί.

Πλέον, η πιθανότητα αποχώρησης του Marquez από την Repsol Honda ακούγεται όλο και περισσότερο. Δεν ενδιαφέρει κανέναν, πλέον, τι κάνει αγωνιστικά ο Marquez, αλλά το σε ποια ομάδα θα βρεθεί το 2024. Μετά από μια σειρά… αποτυχημένων ενεργειών από την Honda και τον ίδιο, να διαψεύσουν τα σενάρια, ήρθε τελικά η βόμβα, εχθές Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.

 

Το πρόωρο διαζύγιο είναι πλέον γεγονός: Πριν να ολοκληρωθεί το συμβόλαιο, ο Marquez και η Honda ανακοίνωσαν την λύση του, συναινετικά. Έτσι, το πιο φιλόδοξο συμβόλαιο, πιθανόν στην ιστορία του MotoGP, λαμβάνει άδοξο τέλος και στοιχηματίζουμε, ότι θα κάνουμε πάρα πολύ καιρό να δούμε, επανάληψη μιας τέτοιας συμφωνίας μεταξύ οποιουδήποτε αναβάτη και οποιασδήποτε ομάδας. Αν, μάλιστα, ξαναδούμε ποτέ…

Ευχόμαστε τα καλύτερα στον Marc Marquez αλλά και στην Repsol Honda, μετά το «τέλος εποχής», που διήρκεσε 11 χρόνια και άλλαξε για πάντα τους αγώνες MotoGP.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 14:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα - Οι νέες Kawasaki 2023
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon