.
Κατηγορία Αναβάτες
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 12:56

Αφιέρωμα - Ludivine Puy

 

Μια κυρία στην κορυφή του enduro

 

 

του: Ανδρέα Γκλαβά
φωτό: ludivinepuy.com, motardimpression.com, ABC Communication


Όσοι βρεθήκαμε τον Αύγουστο του 2008 στις καυτές Σέρρες, είδαμε την Ludivine Puy να αγωνίζεται στο International Six Days Enduro και να κερδίζει με άνεση την πρώτη θέση στην τελική κατάταξη της κατηγορίας των γυναικών, αλλά και το τρόπαιο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας με την γυναικεία ομάδα της Γαλλίας. Μια εικοσιεφτάχρονη, που χωρίς την στολή του enduro μπορεί και να μπέρδευες με μοντέλο, σίγουρα, όμως, δεν θα φανταζόσουν να σκαρφαλώνει με παραδειγματική άνεση πάνω στο αγαπημένο της δίχρονο Gas Gas τα δύσκολα κομμάτια που σε έναν αγώνα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro μπορείς να συναντήσεις.
H Ludivine Puy, όμως, δεν είναι μια οποιαδήποτε κοπέλα. Με τέσσερις συμμετοχές στο ιστορικό Paris-Dakar, δύο τερματισμούς και δύο νίκες στην κατηγορία γυναικών, έχει να υπερηφανεύεται για την 42η θέση της στην Γενική Κατάταξη στον αγώνα του 2007, μια θέση που εκατοντάδες άνδρες θα ζήλευαν. Δύο φορές Πρωταθλήτρια Enduro Ευρώπης και Πρωταθλήτρια Enduro Γαλλίας το 2008 σε μια κατηγορία γεμάτη άνδρες (National E3), αν μη τι άλλο έχει αποδείξει την αξία της στους αγώνες.
Εδώ και λίγες μέρες η όμορφη γαλλίδα έγραψε το όνομά της στην ιστορία του αθλήματος, καταφέρνοντας να γίνει η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ιστορία του enduro. Κέρδισε πέντε από τους έξι αγώνες στην ξεχωριστή κατηγορία γυναικών που για πρώτη φορά φέτος έγιναν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, λαμβάνοντας την καλύτερη ηθική αποζημίωση για είκοσι δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, αγώνων, τραυματισμών και τεράστιας υπομονής.
Αφορμή για να παρουσιάσουμε το προφίλ της νεαρής Γαλλίδας πρωταθλήτριας εκτός από την πρόσφατη επιτυχία της του να κατακτήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα, στάθηκε και μια συγκλονιστική εξομολόγηση που πρόσφατα διαβάσαμε στην προσωπική της ιστοσελίδα (www.ludivinepuy.com) και μας άφησε άφωνους. Για αυτό και σας την μεταφέρουμε αυτούσια. Μέσα από τα μάτια της ίδιας της πρωταθλήτριας, ας κάνουμε μια αναδρομή στους τελευταίους μήνες.

Η εξομολόγηση - Παγκόσμια πρωταθλήτρια!

“Καλημέρα σε όλες και όλους
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια… Είναι η φράση που δεν έχω πάψει να επαναλαμβάνω εδώ και δύο μέρες.
Κυριακή βράδυ, μετά από ακόμη μια σχεδόν τέλεια αγωνιστική μέρα, έρχεται η απονομή. Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Δεν θέλω να σας περιγράψω, όπως κάθε φορά, τον αγώνα μου με λεπτομέρειες, την προσπάθεια, τις τούμπες, την βροχή, την μοτοσυκλέτα και ούτω καθεξής. Έχω περισσότερο την ανάγκη αυτή την φορά να σας πω αυτό που αισθάνομαι στο βάθος της καρδιάς μου γυρνώντας λίγο πιο πίσω.
2008: Η χρονιά των επιτυχιών. Κέρδιζα τα πάντα, όλα όσα είχα σαν στόχο να κερδίσω, στον επαγγελματικό όσο και στον αθλητικό τομέα. Στέφθηκα πρωταθλήτρια Ευρώπης, πρωταθλήτρια Γαλλίας στην κατηγορία National E3 απέναντι στους άνδρες και πρωταθλήτρια ISDE (στις Σέρρες). Δεν μπορούσα παρά να είμαι ευτυχισμένη. Μετά ήρθε το 2009 και η ζωή μου άλλαξε, γνώρισα άλλους ανθρώπους, ανέβηκα στην κατηγορία Elite, πήρα αποφάσεις που θεωρούσα σωστές. Έκανα πολλά λάθη, τόσο στον προσωπικό τομέα, όσο και στον αθλητικό, παρόλο που τα αποτελέσματά μου θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζήλια. Οδηγούσα τόσο πολύ που κατέληξα στο να εξουθενωθώ. Και μετά αρρώστησα βαριά. Αρνιόμουν να αποδεχτώ την αρρώστια και να δεχθώ την φροντίδα που μου έπρεπε, τραυματίστηκα και κατόπιν έμαθα για την αρρώστια της μητέρας μου. Έζησα πολύ δύσκολες στιγμές, με τις οποίες βρέθηκα αντιμέτωπη χωρίς να καταλαβαίνω το γιατί, για ποιο σκοπό και με τι αποτέλεσμα όλα αυτά συνέβαιναν. Περνούσα από την μια απογοήτευση στην άλλη: τραυματισμοί, ασθένεια, οικογενειακό δράμα. Πίστεψα πως ποτέ δεν θα επανακάμψω, αλλά ευτυχώς, η ζωή που είχα μάθει να ζω με βοήθησε να βγω από αυτή την κατάσταση και έστω και λιγάκι συνέχισα να πιστεύω στον εαυτό μου!
Ο περασμένος χειμώνας ήταν ένα αληθινό σταυροδρόμι για την ζωή μου. Πέρασα χρόνο με την οικογένειά μου, με τους φίλους μου, άφησα την μοτοσυκλέτα σε μια γωνιά του μυαλού μου. Μου ανακοίνωσαν και επίσημα την έναρξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος γυναικών και η φλόγα άρχισε να ανάβει σιγά σιγά ξανά. Άρχισα να αισθάνομαι την ανάγκη να καβαλάω, έτσι απλά για την ευχαρίστηση του να βρίσκεσαι πάνω σε μοτοσυκλέτα, έκανα λίγο motocross και κάποιες εντουράδες με φίλους και η απόλαυση ήταν ξανά εκεί.
Δυστυχώς ο θάνατος της μητέρας μου, τον Φεβρουάριο του 2010, άλλαξε για άλλη μια φορά τα πράγματα στο μυαλό μου. Ήταν πολύ περήφανη για εμένα, παρόλο που έλειπε από τους αγώνες. Αλλά στεκόταν πάντα δίπλα μου και πάντα ενδιαφερόταν για τα αποτελέσματά μου. Η ζωή μου άλλαξε ραγδαία, ο χαμός της μητέρας μου κι ακόμη ένας τραυματισμός στο χέρι στην αρχή της χρονιάς μου στοίχισαν αρκετά. Είχα την όρεξη και το πάθος να τρέξω, αλλά με τόσο σωματικό και ψυχικό πόνο, περνούσα δύσκολες στιγμές. Ευτυχώς η συναισθηματική μου ζωή ήταν σε καλά επίπεδα. Για να είμαι ειλικρινής, είχα στιγμές αμφιβολίας. Αισθανόμουν ότι πέρασε η φουρνιά μου.
Έτρεξα στα πρώτα δύο GP κάτω από δύσκολες συνθήκες, ήθελα να κερδίσω τα πάντα με διαφορά και χωρίς να υποφέρω πολύ, αλλά ο τραυματισμός μου δεν επέτρεπε να οδηγήσω όπως μπορώ. Τον Ιούνιο, μετά από ένα Trefle Lozerien εξουθενωτικό, και το εξαιρετικά δύσκολο GP της Πολωνίας, δέχθηκα την λύση των γιατρών: έπρεπε να κάνω ένα διάλειμμα δέκα εβδομάδων. Μια απόφαση δύσκολη που άλλη μια φορά έπρεπε να λάβω, καθώς το να μην προπονούμαι μέσα στο καλοκαίρι θα μου δημιουργούσε αρκετές ενοχές. Σιχάθηκα να μην κάνω τίποτα γενικά.
Όμως το διάλειμμα και η φροντίδα που δέχθηκα είχαν αποτέλεσμα στις έξι κιόλας εβδομάδες. Αισθανόμουν πραγματικά καλύτερα. Μόλις πήρα το πράσινο φως από τους γιατρούς και τον κινησιοθεραπευτή, ξαναξεκίνησα την σκληρή δουλειά με τον Julien, τον προπονητή φυσικής κατάστασής μου, και σαν μοναδικό στόχο είχαμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα!!!
Η προσπάθεια πέτυχε. Το πάλεψα πολύ και δεν μετανιώνω για τίποτα.

Η εξομολόγηση - Οι καρποί των αγώνων

Σήμερα, απολαμβάνω τους καρπούς 22 χρόνων δουλειάς. Έζησα όμορφες στιγμές χάρη στην μοτοσυκλέτα, γνώρισα ανθρώπους απίστευτούς και άλλους όχι τόσο. Σε κάθε περίπτωση, η μοτοσυκλέτα και συγκεκριμένα το enduro και όλοι αυτοί που το εξασκούν, με έκαναν να ωριμάσω αρκετά και σήμερα είμαι πιο δυνατή.
Ευχαριστώ την FFM, την ABC Communication και τις λέσχες που οργάνωσαν αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών. Λοιπόν, θα έπρεπε να ευχαριστήσω όλους τους χορηγούς μου, αλλά θα προτιμήσω να ευχαριστήσω του ανθρώπους που τους εκπροσωπούν. Πάνω από όλα είναι άνθρωποι που με εμπιστεύτηκαν και θέλησαν να γίνουν γνωστοί μέσα από εμένα και από αυτό που κάνω για να γίνω η καλύτερη. Ελπίζω να τους έδωσα κάθε ευχαρίστηση και εύχομαι να συνεχίσουν να με στηρίζουν.
Ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Gas Gas, με την οποία συνεργάζομαι 8 χρόνια, που επίσης με εμπιστεύτηκε και επένδυσε σε εμένα. Με βοήθησε να ωριμάσω και σήμερα με έφερε στο σημείο να κερδίσω τον τίτλο. Μια όμορφη οικογένεια.
Θα το κάνω λίγο σε στυλ Όσκαρ, αλλά είναι σημαντικό για εμένα. Έχω μια θέση στην καρδιά μου για έναν Κύριο, που με έβγαλε από την ανωνυμία, και το motocross και από ένα προδιαγεγραμμένο τέλος καριέρας. Είναι ο Marcel Seurat, με την γυναίκα του, που με ανέθρεψαν, με προπόνησαν και μου έμαθαν τόσα πράγματα, που αυτοί ήξεραν ήδη.
Ευχαριστώ την Αστυνομία, που μου έδωσε μια δουλειά και χρόνο να προπονούμαι.
Ευχαριστώ τον Olive, μηχανικό, προπονητή και βοηθό, με τον οποίο είμαστε σε πλήρη αρμονία. Προτιμά να μένει λίγο στην αφάνεια, αλλά σήμερα δεν θα ήμουν παγκόσμια πρωταθλήτρια χωρίς αυτόν, και πάνω από όλα είναι ένας φίλος μου.
Ευχαριστώ όλη μου την οικογένεια, που αγαπώ. Είμαι το είδωλό τους, την Angele, μητέρα, πατέρα, τις θείες μου, τις αδελφές μου και τον αδελφό μου. Περισσότερο από ένα ευχαριστώ στον Ed μου, που με έκανε να ανθίσω και να αποκτήσω την γαλήνη του να μοιράζεσαι την ζωή σου με κάποιον. Ευχαριστώ την οικογένεια Bouisson και τον Martine D.
Προφανώς φυλάω το καλύτερο για το τέλος. Χίλια ευχαριστώ, κι ακόμη δεν είναι αρκετά, για τον Μπαμπά μου, που ήταν πάντα εκεί για ‘μένα, έγινε χίλια κομμάτια για το πάθος μας, με μεγάλωσε, με προστάτευσε, με προπόνησε σκληρά και πάντα είχε μια σωστή συμβουλή να μου δώσει. Είναι ο άνδρας της ζωής μου, παρά τις περιστασιακές μας διαφωνίες. Αλλά έχουμε τόσο καλές αναμνήσεις, είναι το είδωλό μου, τον ευχαριστώ που μου έδωσε το δικαίωμα να ζήσω αυτό το όνειρο.
Στην μητέρα μου Lolo, που πρέπει να είναι περήφανη…
Ευχαριστώ όλους όσους ήρθαν να με υποστηρίξουν στην Noiretable, ευχαριστώ για τις φωνές σας στις Ειδικές, αλλά η χρονιά δεν έχει τελειώσει. Μένει το ISDE στο Μεξικό κι ακόμη ένας τίτλος να κατακτηθεί.
Φιλιά, Ludivine”

πηγή: www.ludivinepuy.com

Προφίλ


Ημ/νία Γέννησης:    30/06/1983
Τόπος Γέννησης:    St Germain en Laye, Γαλλία
Εθνικότητα:    Γαλλίδα
Ύψος:    1,77μ
Βάρος:    64kg
Ψευδώνυμο:    Lulu
Αγαπημένες ασχολίες:    Enduro, τρέξιμο
Χόμπυ:    Διάβασμα, αθλητισμός και ξεκούραση
Αγαπημένη ταινία:    Million dollar baby
Αγαπημένη ηθοποιός:    Scarlett Johanson
Τι σου αρέσει περισσότερο:    Μια ελεύθερη βόλτα στο βουνό και το να βρίσκομαι σε μαγικά μέρη
Τι μισείς περισσότερο:    Το να είμαι θυμωμένη και κακοδιάθετη
Πρώτη μοτοσυκλέτα:    Yamaha PW50
Πρώτος αγώνας:    To 1987, στο Motocross του Noailles στην περιοχή Picardie
Καλύτερες αναμνήσεις:    Το πρώτο μου Dakar και το ISDE του 2008 στις Σέρρες
Αναβάτες πρότυπο:    Seb Tortelli και Stephane Peterhansel
Προπονητής:    Αυτός που βρίσκεται στο σπίτι μου

Ιστοσελίδα:    www.ludivinepuy.com

Αγωνιστικές Επιτυχίες


2010    Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Enduro (EWC – Κατηγορία Γυναικών)
2009    Πρωταθλήτρια Enduro Ευρώπης (Κατηγορία Γυναικών)
Πρωταθλήτρια ISDE Πορτογαλίας με την ομάδα των Γυναικών (1η ατομική θέση)
9η στην Κατηγορία Elite E3 του Γαλλικού Πρωταθλήματος
2008    Εγκατάλειψη στο Dakar λόγω μηχανικού προβλήματος
Πρωταθλήτρια ISDE Ελλάδας με την ομάδα των Γυναικών (1η ατομική θέση)
Πρωταθλήτρια Enduro Γαλλίας (Κατηγορία National E3, απέναντι στους άνδρες)
Πρωταθλήτρια Enduro Ευρώπης (Κατηγορία Γυναικών)
Νικήτρια σε όλους του αγώνες τύπου Classique στην Γαλλια (Κατηγορία Γυναικών)
2007    Νικήτρια του Dakar (Κατηγορία Γυναικών) και 42η στη Γενική Κατάταξη
Πρωταθλήτρια Enduro Γαλλίας (Κατηγορία Γυναικών)
Πρωταθλήτρια Enduro Ευρώπης (Κατηγορία Γυναικών)
Νικήτρια του ISDE στην Χιλή (1η στην ατομική κατάταξη)
2006    Πρωταθλήτρια Γαλλία Enduro (Κατηγορία Γυναικών)
2η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Enduro (Κατηγορία Γυναικών)
2005    Πρωταθλήτρια Enduro Γαλλίας (Κατηγορία Γυναικών)
Νικήτρια του Dakar (Κατηγορία Γυναικών) και 97η στη Γενική Κατάταξη

Φωτογραφίες



Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Αντρέας Γκλαβάς Γράφτηκε από Αντρέας Γκλαβάς
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 22:27

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα - Johnny Aubert Αφιέρωμα - Roger De Coster »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon