.
Κατηγορία Αναβάτες
Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 09:28

Αφιέρωμα - Ben Townley

 

Never give up

 

 

του Ανδρέα Γκλαβά
Φωτό: ktmimages.com, bentownleymx.com

Έφυγε από το σπίτι του, στην μακρινή Νέα Ζηλανδία, για να κυνηγήσει το μεγάλο όνειρο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Έφτασε σε ηλικία μόλις δεκαπέντε χρόνων στην Γερμανία, και κατόπιν στην Ολλανδία, δύο από τις πλέον αφιλόξενες χώρες της Ευρώπης, χωρίς καν να ξέρει την γλώσσα τους, αλλά τα κατάφερε. Με την ευκαιρία της επιστροφής του Ben Townley στα “Ευρωπαϊκά” χώματα για το 2011 στην ομάδα Monster Energy CLS Kawasaki, σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε ένα πορτρέτο ενός αναβάτη που έχει μάθει να μην τα παρατάει με τίποτα.

Από μικρός στα βάσανα


Μετά από μερικά πρωταθλήματα Νέας Ζηλανδίας, και στην τρυφερή ηλικία των δεκαέξι ετών, ο Ben μετακόμισε στην Γερμανία το 2001, αρχικά ως μέλος της Γερμανικής ομάδας Phase Suzuki. Μετά από προβλήματα, όμως, στο εσωτερικό της ομάδας, εισήλθε στο ελπιδοφόρο ρόστερ του Vangani Racing Team και μετακόμισε στα σύνορα της Ολλανδίας με το Βέλγιο. Με συναδέλφους στην ίδια ομάδα τους άσημους τότε έφηβους Tanel Leok και Tyla Rattray, η ομάδα θα έμενε στην ιστορία ως παραγωγός ταλέντων παγκόσμιου στερεώματος.

“Στην πρώτη μου χρονιά ως επαγγελματίας στο πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας, τερμάτισα στην δεύτερη θέση. Από τον πρώτο αγώνα της ζωής μου, κάπου στα έξι μου χρόνια, ονειρευόμουν να τρέξω στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, και ξαφνικά, μέσα σε έξι μόλις μήνες, η ζωή μου άλλαξε. Άφησα την οικογένεια και τους φίλους μου και βρέθηκα στην Ευρώπη στο μέσο ενός σκληρού χειμώνα. Στην αρχή τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα”, έχει σε παλαιότερες δηλώσεις του πει ο ίδιος ο Ben.

Ήταν μόλις δεκαέξι ετών, κι έπρεπε εκτός από την εξαντλητική καθημερινή του προετοιμασία, να μάθει να συμβιώνει με δύο άλλους έφηβους από εντελώς διαφορετικές χώρες και με ξεχωριστές κουλτούρες (Ν. Αφρική και Εσθονία). Μαζί με τις άπειρες ώρες πάνω στο αγωνιστικό του KTM 125 SX, όφειλε να μάθει να φροντίζει μόνος τον εαυτό του, χιλιάδες χιλιόμετρα από γονείς, φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα. Έπρεπε να ωριμάσει γρήγορα και να στρωθεί στην δουλειά, κι αυτό ακριβώς έκανε. Ξεκίνησε με ένα δίχρονο KTM 125 SX το 2002 με ένα τερματισμό στο βάθρο του αγώνα στο Valkenswaard, και μετά από λίγα ακόμη βάθρα, ήρθε η στιγμή της κατάκτησης της νίκης στο πρώτο του GP, στην Uddevalla της Σουηδίας.

Ως μέλος της ομάδας Champ KTM, μπήκε δυνατά στο 2003, αποτελώντας πια έναν υπολογίσιμο αντίπαλο, ικανό για όλα, ενώ η χρονιά του ήταν το 2004. Πάνω στο πρωτότυπο εργοστασιακό KTM 250 SX-F, κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας MX2, αφήνοντας πίσω τους Tony Cairoli, Tyla Rattray και Marc de Reuver.


Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή


Η σκληρή προσπάθεια ανταμείβεται, κι έτσι μετά την κατάκτηση του πρώτου του παγκόσμιου τίτλου, το 2004, ο Ben έθεσε το όνομά του στην ελίτ των αναβατών του παγκόσμιου στερεώματος, σε όποια κατηγορία κι αν έτρεχε. Οι αντίπαλοί του είχαν να αντιμετωπίσουν, πέρα από έναν απλά γρήγορο αναβάτη, έναν σκληροτράχηλο πολεμιστή, που δεν θα το έβαζε κάτω με τίποτα πριν τη πτώση της καρό σημαίας του τερματισμού. Το 2005 τον βρήκε να αγωνίζεται πλάι στο όνομα θρύλο του παγκόσμιου motocross, τον Stefan Everts, στην μεγάλη κατηγορία MX1 με ένα KTM 450 SX-F.
Κέρδισε πέντε σκέλη στην πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία και τερμάτισε τρίτος πίσω από τον Everts και τον καλό του φίλο Josh Coppins. Όμως ο αγώνας της χρονιάς για τον Ben δόθηκε στο Motocross των Εθνών εκείνης της χρονιάς, στο Ernee της Γαλλίας. Αντιμετωπίζοντας τους καλύτερους αναβάτες της δεκαετίας, ο Ben τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Ricky Carmichael στο μεικτό σκέλος της MX1 με την Open, ενώ κέρδισε το σκέλος MX2 και Open. Ήταν το καλύτερο πειστήριο για το επόμενο μεγάλο του βήμα.

Λίγες μέρες μετά τον αγώνα αυτό, ανακοινώθηκε η απόκτηση του Ben από την ομάδα του Mitch Payton στις ΗΠΑ, την Monster Energy/Pro Circuit Kawasaki. Ο Νεοζηλανδός έπρεπε μέσα σε λίγους μήνες να αλλάξει για δεύτερη φορά τη ζωή του ριζικά, μετακομίζοντας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Οι καλές του σχέσεις με τον Ricky Carmichael, τον έκαναν να μετακομίσει στο Tallahassee της  Florida, κοντά στο σπίτι του Ricky, με τον οποίο μάλιστα περνούσαν αρκετές ώρες μαζί στην προπόνηση. Όμως κατά την διάρκεια της προετοιμασίας για το πρωτάθλημα Supercross, ο Ben είχε έναν άσχημο τραυματισμό στο γόνατο, που τον έκανε να χάσει το μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος μένοντας εκτός για αρκετούς μήνες. Ήταν ο πρώτος μεγάλος τραυματισμός της καριέρας του, και δυστυχώς όχι ο μοναδικός.


Στιγμές δόξας


Αλλά ο Ben δεν το έβαλε κάτω. Υπέμεινε κάθε στιγμή της μακράς περιόδου αποθεραπείας με πυγμή και γύρισε το 2007 πιο γρήγορος και περισσότερο αποφασισμένος για τη νίκη από ποτέ. Πραγματοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά του, κερδίζοντας το πρωτάθλημα AMA SX Lites East Coast, και ρίχτηκε στην μάχη του καλοκαιριού για το αντίστοιχο πρωτάθλημα Motocross. Ήταν μια συναρπαστική χρονιά, με την μάχη του με τον ομόσταυλό του στην ομάδα της Monster Energy/Pro Circuit Kawasaki, Ryan Villopoto, σε κάθε σκέλος να μένει στην ιστορία. “Εκείνο το καλοκαίρι, είμαι βέβαιος πως εγώ και ο Ryan ήμασταν οι δύο γρηγορότεροι αναβάτες στον κόσμο πάνω σε τετράχρονες μοτοσυκλέτες motocross”, έχει δηλώσει ο ίδιος ο Ben. Όμως ο τίτλος χάθηκε στον τελευταίο αγώνα, κι έτσι ο Νεοζηλανδός τερμάτισε το πρωτάθλημα στην δεύτερη θέση.

Είχε πια αποδείξει την αξία του, κι έτσι η μεταγραφή του στην εργοστασιακή ομάδα της Honda για το 2008 δεν αποτέλεσε έκπληξη. Αλλά καθώς προετοιμαζόταν για το επερχόμενο πρωτάθλημα Supercross, τον χειμώνα του 2007, ακόμη ένας τραυματισμός, ένα σπασμένο πόδι για την ακρίβεια, τον έστειλε στο κρεβάτι για μερικούς ακόμη μήνες.

Ήταν ένα ακόμη σκληρό πλήγμα για την ψυχολογία του Νεοζηλανδού, και η αρχή μιας ολόκληρης διετίας γεμάτης προβλήματα. Μετά από μήνες αποθεραπείας, επέστρεφε στις πίστες της προπόνησης, αλλά έδειχνε αδύναμος. Εκείνη την περίοδο, είχαν μάλιστα ακουστεί πολλά, πως έπασχε από μια σπάνια ασθένεια που δεν επέτρεπε στα κόκαλά του να δέσουν σωστά, κι έτσι κάθε ασήμαντη πτώση μπορούσε να του επαναφέρει στην επιφάνεια παλιά τραύματα. Προσπάθησε να επανέλθει, αλλά χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να τον ξαναδούμε στην κορυφή.

Η τρίτη αλλαγή ζωής


Το συμβόλαιο με την εργοστασιακή ομάδα της Honda έληξε, και ο χειμώνας του 2009, βρήκε τον Ben απομονωμένο στη Νέα Ζηλανδία να ψάχνει για ομάδα. Τελικά ήταν η Troy Lee Designs / Lucas Oil / Honda που του πρόσφερε μια θέση για το 2010, δίνοντάς του πάλι το δικαίωμα να λάμψει. Ήταν μια χρονιά με σκαμπανεβάσματα, κατά την οποία ο Ben προσπαθούσε πολλές φορές πιέζοντας υπερβολικά να φτάσει στο επίπεδο που βρισκόταν στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα έρχονταν σιγά σιγά, όμως, και η καλύτερη στιγμή ίσως της χρονιάς ήταν το πρόσφατο Motocross των Εθνών στις ΗΠΑ. Εκεί ο Ben κέρδισε το σκέλος της MX2 και Open, και απέδειξε πως μπορεί να κυνηγήσει ξανά την κορυφή.

Κι εκεί που έψαχνε να ανανεώσει το συμβόλαιό του με κάποια Αμερικανική ομάδα, ήρθε η πρόταση της Monster Energy CLS Kawasaki, κι έτσι για την χρονιά που πλησιάζει, ο Ben επιστρέφει στην Ευρώπη και θα αγωνίζεται στην κατηγορία MX1 του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Εκεί θα βρει τον παλιό του γνώριμο, Tony Cairoli, που μπορεί να κέρδισε το 2004, όμως από τότε ο Σικελός έχει κάνει τεράστια βήματα, κερδίζοντας τρία παγκόσμια πρωταθλήματα στην πορεία. Η ταχύτητα υπάρχει, αλλά το αν μπορεί ο Ben να ξαναπαλέψει για το πρωτάθλημα, απομένει να αποδειχτεί εντός ολίγων μηνών. Γιατί ένας σκληρός μαχητής όπως ο Ben έχει μπόλικα και καλά κρυμμένα όπλα.

Profile και αγωνιστική πορεία

 

Προφίλ Αναβάτη
Όνομα Ben Townley
Ψευδώνυμο BT 101
Ημερ/νία γέννησης 9-Δεκ-84
Τόπος γέννησης Taupo, Ν. Ζηλανδία
Ύψος 1,79μ.
Βάρος 68kg
Χόμπυ Προπόνηση, BMX, Squash, Mountain Bike, Jet-Ski
Αγαπημένες πίστες McEwen Park, Taupo και Gaillac Toulza, Γαλλία
Αγαπημένο φαγητό Τορτελίνι, μπανάνα milk-shake
Αγαπημένο βιβλίο “It’s not about the bike” του Lance Armstrong
Αγωνιστική Πορεία
2010 Troy Lee Designs / Lucas Oil / Honda
Νικητής στο σκέλος MX2/Open του Motocross of Nations στις ΗΠΑ
2009 Honda Racing
Τραυματισμός
2008 Honda Racing
Τραυματισμός
2007 Monster Energy/Pro Circuit Kawasaki
Πρωταθλητής AMA SX, Κατηγορία Lites (East Coast) με 3 νίκες
2ος στο Πρωτάθλημα AMA MX, Κατηγορία Lites
2006 Monster Energy/Pro Circuit Kawasaki
3ος στο Πρωτάθλημα AMA MX
2005 KTM Factory Racing
3ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MX1, με νίκη σε 4 GP
2004 KTM Factory Racing
Παγκόσμιος Πρωταθλητής MX2, με 9 νίκες σε GP
Πρωταθλητής MX Ολλανδίας
2003 Champ KTM
11ος στο Παγκόσμιο MX, Κατηγορία 125 με 2 βάθρα
2002 Vangani Racing Team (KTM)

{/arttinytable}

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την προσωπική του ιστοσελίδα: www.bentownleymx.com

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Αντρέας Γκλαβάς Γράφτηκε από Αντρέας Γκλαβάς
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 22:26

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα - Jeremy Mc Grath Αφιέρωμα - Johnny Aubert »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon