.
Κατηγορία Αναβάτες
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 12:43

R.I.P. Jay «PeeWee» Gleason - Video Αφιέρωμα

 

Πέθανε ο θρύλος του αμερικάνικου Dragster

 

Στα μέσα Φεβρουαρίου 2017 πέθανε ο θρυλικός αγωνιζόμενος του αμερικάνικου Dragster Jay «PeeWee» Gleason, ο οποίος είχε γίνει γνωστός τόσο με τις επιδόσεις του στους αγώνες, όσο και με τους χρόνους που έγραφε με μοτοσυκλέτες παραγωγής όπως τα Kawasaki Ninja και Yamaha VMax -τόσο με το παλιό όσο και με το νεότερο μοντέλο. Δείτε ένα video-αφιέρωμα στον μεγάλο αναβάτη.

Αρκετοί ήταν οι κατασκευαστές που έδιναν στον Gleason τις δυνατότερες μοτοσυκλέτες τους, ζητώντας του να γράψει εξωπραγματικούς χρόνους για διαφημιστικούς σκοπούς, και ο Αμερικανός δεν τους απογοήτευε ποτέ.

Ο Gleason ήταν ο αστέρας στη διαφήμιση του Honda Magna V65 (βίντεο άνω), ενώ στη συνέχεια θα εμφανιζόταν με μοτοσυκλέτες της Kawasaki, της Yamaha, κ.α.

Ο Jay Gleason ήταν ο αναβάτης που έγραψε τον πρώτο χρόνο κάτω από τα 10 δευτερόλεπτα με μοτοσυκλέτα παραγωγής στην ιστορία του περιοδικού Cycle, δοκιμάζοντας το Kawasaki GPz1100 του 1983.

Ο Αμερικανός αναβάτης ήταν το αστέρι της επίσημης παρουσίασης της Yamaha για το νέο VMAX, το 1985 (βίντεο άνω), όπου τον βλέπουμε στο τέλος να πετυχαίνει στο τετρακοσάρι χρόνο 10.270 με τη μοτοσυκλέτα παραγωγής! Τότε ο κόσμος έμαθε πως το VMAX ήταν η ταχύτερη και δυνατότερη μοτοσυκλέτα παραγωγής, και ο ιστορικός άθλος του Αμερικανού σίγουρα βοήθησε πολύ στις πωλήσεις και την μετέπειτα δημοτικότητα του μοντέλου.

Το 1986, για ένα άρθρο του περιοδικού Cycle World ο «PeeWee» είχε δοκιμάσει τις δυνάμεις του, καβάλα σε ένα Yamaha VMAX, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με χρόνο κάτω από τα 9 δευτερόλεπτα στο τετρακοσάρι (εξωπραγματικός χρόνος, με πιθανότερο υπεύθυνο είτε τα όργανα μετρήσεων του περιοδικού, είτε την "φτιαγμένη" μοτοσυκλέτα).

Το 2009, μετά από δύο δεκαετίες και βάλε, ο Gleason επανέλαβε τον άθλο του, με το νέο VMAX αυτή τη φορά, γράφοντας 9.513 στο τετρακοσάρι, ενώ αργότερα βελτίωσε τον χρόνο του αυτόν στο 9.392.

Το παρατσούκλι του (PeeWee) είχε να κάνει με το ύψος του, ενώ ο ίδιος δεν του έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια. 

Ο χαρακτήρας του ήταν χαμηλών τόνων, ενώ δεν σήκωνε ποτέ τη φωνή του για κανένα λόγο. Αντίθετα, στους αγώνες ήταν από τους καλύτερους αγωνιζόμενους που πέρασαν από την ιστορία του αμερικάνικου dragster, ταχύτατος και σταθερός όσοι λίγοι.

Rest in Peace Jay Gleason.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 13:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon