.
Κατηγορία Αμερική
Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 07:40

Amazonas 2023, Ανταπόκριση Α΄ - Τροπικός Ταξιδευτής

Ξανά στην Αμαζονία

Μετά το οδοιπορικό Sym Middle East στην πολυτάραχη Μέση Ανατολή, στο ταξιδιωτικό calendar του 2023 σειρά είχε το Amazonas 2023, μια δίτροχη βόλτα στη καρδιά της Νότιας Αμερικής.

Έτσι, με το πολυπόθητο αεροπορικό εισιτήριο στο χέρι, το διαβατήριο στη τσέπη και τον απαραίτητο μοτοσυκλετιστικό εξοπλισμό στις αποσκευές μου, ετοιμάστηκα να πάω αεροπορικώς στη πόλη Manaus της Βραζιλίας, στις όχθες του Αμαζονίου ποταμού. Ποιο ήταν όμως το ταξιδιωτικό πλάνο του Amazonas 2023; Με αφετηρία την Manaus, την πρωτεύουσα της Αμαζονίας, θα ταξίδευα κατόπιν με μια μοτοσυκλέτα Honda XRE 300 Rally βορειοανατολικά για να βάλω ρόδα σε τρία απομονωμένα κρατίδια της Νότιας Αμερικής: την Γουιάνα, το Σουρινάμ και την Γαλλική Γουιάνα. Μιλάμε για 3.000 τροπικά χιλιόμετρα στην καρδιά της Αμαζονίας…

am5.jpg

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που «περπατούσα» μ’ αυτόν τον τρόπο στους δρόμους της Νότιας Αμερικής. Μόλις δυο χρόνια νωρίτερα (2021) είχα ξαναβρεθεί στην Βραζιλία, όπου παρέλαβα μια Honda XRE 300 Rally (ήταν μια ευγενική παραχώρηση–χορηγία της εταιρείας #TaginoAdventureTour). Τότε, με αφετηρία το κοσμοπολίτικο Sao Paulo (στο βραζιλιάνικο νότο), ταξίδεψα στο βορρά της χώρας με τελικό προορισμό την παραποτάμια πόλη Manaus, πραγματοποιώντας ένα συναρπαστικό βραζιλιάνικο οδοιπορικό 5.500 χλμ.

am2.jpg

Στην αφετηρία του ταξιδιού

Αεροπορική μετάβαση από την Ελλάδα στην Βραζιλία, με 4 πτήσεις και συνολικά 32 ώρες ταξιδιού – έκανα 2 μέρες να συνέλθω από το jet lag! Με την άφιξη μου στη πόλη Manaus ξεκίνησαν τάχιστα οι ετοιμασίες του Amazonas 2023, μιας και το χρονοδιάγραμμα των 17 ημερών που είχα στη διάθεσή μου για το αμαζόνιο ταξίδι ήταν λίγο «σφικτό». Αφού κατέλυσα στο ξενοδοχείο, συναντήθηκα σχεδόν αμέσως με τους ανθρώπους της εταιρίας #TaginoAdventureTour, οι οποίοι και μου παρέδωσαν τα έγγραφα και την μοτοσυκλέτα του ταξιδιού – ήταν μια μαύρη Honda XRE 300 Rally, που αποτελούσε ξανά μια ευγενική παραχώρηση-χορηγία της εταιρείας #TaginoAdventureTour. Η εν λόγω εταιρία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ενοικιάσεων μοτοσυκλετών στην Βραζιλία, η οποία διοργανώνει παράλληλα και οργανωμένες εξορμήσεις σε όλη την Νότια Αμερική.

am3.jpg

Κι όσον αφορά την Honda XRE 300 Rally του ταξιδιού, αυτή ήταν μονοκύλινδρη-αερόψυκτη (μ' ένα ψυγείο λαδιού) που κατασκευάζεται στην Βραζιλία και προορίζεται για τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, αλλά και της νοτιοαμερικανικής γενικότερα.
Στη Manaus δεν περπάτησα πολύ, αφού την είχα εξερευνήσει διεξοδικά το 2021, όταν και πρώτο–βρέθηκα εδώ. Αυτή την φορά έκανα μόνο μια χαλαρή βόλτα στο χώρο του λιμανιού και στο κέντρο της παραποτάμιας πολιτείας. Κι αφού ολοκλήρωσα την προετοιμασία της μαύρης μοτοσυκλέτας (τοποθέτηση tank bag και βάσης GPS, αυτοκόλλητα χορηγών, ρυθμίσεις τιμονιού), στάθηκα με περίσσια ανυπομονησία στην αφετηρία του Amazonas 2023. Μπροστά μου με καρτερούσαν 3.000 τροπικά χιλιόμετρα, σε περιοχές άγνωστες που δεν είχα ξαναβάλει ρόδα. Κι αυτό ήταν το στοιχείο που πραγματικά με εξιτάριζε περισσότερο. Πρώτος σταθμός η πόλη Boa Vista, 750 χλμ. βόρεια της Manaus.

am6.jpg

Ως τα σύνορα της Γουιάνα

Και το ταξίδι ξεκίνησε! Όχι όμως με τους καλύτερους οιωνούς. Πριν καλά–καλά αποχαιρετήσω την Manaus, στα βόρεια προάστια της πόλης ένοιωσα τον πίσω τροχό να χορεύει! Δεν είναι δυνατόν, με το καλημέρα έπαθα λάστιχο! Μετά από ένα Γολγοθά, κατάφερα να πάω –σχεδόν σπρώχνοντας– την μοτοσυκλέτα στο πλησιέστερο κατάστημα μοτοσυκλετών, όπου κι άλλαξα σαμπρέλα. Τρεις ώρες αφότου έφυγα από το ξενοδοχείο, επέστρεψα και πάλι εκεί με καθόλου διάθεση για ταξίδι! Δεν πειράζει, φεύγω την επομένη!
Χωρίς άλλα απρόοπτα, το Amazonas 2023ξεκίνησε νωρίς το επόμενο πρωινό, με αρχικό προορισμό την πόλη Boa Vista. Το πιο δυνατό σημείο της καταπράσινης διαδρομής ήταν η προσέγγιση της νοητής γραμμής του Ισημερινού, που με καρτερούσε 344 χλμ. βόρεια της Manaus. Ήταν μοναδική η αίσθηση να βρίσκομαι στο σημείο 0 του πλανήτη, πατώντας με το ένα πόδι στο νότιο ημισφαίριο και με το άλλο στο βόρειο ημισφαίριο!

am4.jpg

 

Ένα οικοσύστημα πυκνής τροπικής βλάστησης συνόδεψε όλη την διαδρομή από την Manaus ως την Boa Vista. Λίγες οι κωμοπόλεις καθοδόν (όλες όμως διέθεταν ξενοδοχεία και εστιατόρια για τις ανάγκες των ταξιδιωτών), ενώ τακτικά ήταν τα πρατήρια καυσίμων – η τιμή της βενζίνης κυμαινόταν περίπου στα 1,2 ευρώ/lt. Με κατανάλωση περίπου 3,2lt/100 km, η αυτονομία της μαύρης Honda XRE 300 Rally (διέθετε ντεπόζιτο 12lt) άγγιζε τα 350 χλμ. Όχι και άσχημα!

Μετά από δυόμιση μέρες στο δρόμο (μεσολάβησε μια διανυκτέρευση στην κωμόπολη Rorainopolis και μια διανυκτέρευση στην Boa Vista) προσέγγισα τις συνοριακές εγκαταστάσεις της Γουιάνα, που βρίσκονταν 140 χλμ. ανατολικά της Boa Vista. Και μπορεί το τροπικό οικοσύστημα των προηγούμενων χιλιομέτρων να είχε «υποχωρήσει» αισθητά, η θερμοκρασία όμως είχε πάρει την ανιούσα (37C) και ο ιδρώτας έλουζε συνεχώς το κορμί μου. Πάμε λοιπόν Γουιάνα…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 08:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon