.
Κατηγορία Αμερική
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 07:42

Amazonas 2023, Ανταπόκριση Β΄ - Αναθεώρηση ταξιδιωτικών πλάνων

Κάθε εμπόδιο για καλό

Στα σύνορα της Γουιάνα τα νέα δεν ήταν καθόλου ευχάριστα. Τα έγγραφα που συνόδευαν την μοτοσυκλέτα ήταν ελλιπή (οι εξουσιοδοτήσεις δεν ήταν επικυρωμένες από την πρεσβεία της Γουιάνα στην Βραζιλία), με αποτέλεσμα η είσοδός μου στη χώρα να μην είναι εφικτή. Παρά τις επίμονες εκκλήσεις μου, συνάντησα ένα τοίχο άρνησης από τις συνοριακές Αρχές της Γουιάνα. Εντέλει, μετά από μια ώρα επέστρεψα απογοητευμένος πίσω στην Βραζιλία!

Και τώρα τι κάνουμε; Το αρχικό σενάριο του Amazonas 2023 δεν έπαιζε πλέον – έπρεπε να καταστρώσω ένα άλλο, καινούριο ταξιδιωτικό πλάνο. Για να γίνει όμως αυτό, ήμουν υποχρεωμένος να επιστρέψω στη Manaus και να συζητήσω με τους ανθρώπους της εταιρείας #taginoadventuretour τις εναλλακτικές λύσεις που είχα στην διάθεσή μου. Αν και είχα στεναχωρηθεί, ενδόμυχα πίστευα πως «κάθε εμπόδιο για καλό»! Με θετική διάθεση και όρεξη για νέες διαδρομές, γύρισα τελικά την πλάτη μου στις συνοριακές εγκαταστάσεις της Γουιάνα και πάτησα μίζα! Μικρό το κακό, ευκαιρία να κάνω κάτι άλλο! Άλλωστε, η πορεία ενός ταξιδιού διαμορφώνεται κι από τις αναποδιές που συμβαίνουν καθοδόν!

AMZB6.jpg

Πριν όμως κατευθυνθώ στην πρωτεύουσα της Αμαζονίας, για δυο μέρες περιπλανήθηκα δίχως προορισμό στη περιοχή της βόρειο–ανατολικής Βραζιλίας. Αυτή η ανέμελη βόλτα μου μέσα από σκονισμένους επαρχιακούς δρόμους με μικρά χωριά και εγκάρδιους ντόπιους αποδείχθηκε τελικά η καλύτερη ψυχοθεραπεία. Στη Manaus όλα τα εφικτά σενάρια “έπεσαν” στο τραπέζι, προκειμένου να αποφασίσω τα επόμενα ταξιδιωτικά βήματά μου. Το θετικό ήταν πως είχα στη διάθεσή μου μια μοτοσυκλέτα με την οποία μπορούσα να ταξιδέψω σε όλη την Βραζιλία. Ίδωμεν!

AMZB1.jpg

Ροζ δελφίνια και ιθαγενείς

Μέχρι καταλήξω στο plan B του Amazonas 2023, άδραξα την ευκαιρία και αφιέρωσα λίγο χρόνο στη γνωριμία με την Manaus. Η όγδοη σε πληθυσμό πόλη της Βραζιλίας (φιλοξενεί 2.100.000 κατοίκους) αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο του αμαζονικού Δάσους και αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό (αλλά και βάση τροπικών εξερευνήσεων) για επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Το εμβληματικό Amazon Theater, ένα λαμπρό αρχιτεκτόνημα του 1896, ήταν η απόδειξη της μεγάλης οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης που γνώρισε (χάρη στην τεράστια παραγωγή καουτσούκ) στις αρχές του 20ου αιώνα η πρωτεύουσα της Αμαζονίας, στην οποία δόθηκε το προσωνύμιο «Παρίσι των Τροπικών».

AMZB2.jpg

Θέλοντας να πάρω μια μικρή γεύση από τον τροπικό κόσμο του Αμαζονίου, πραγματοποίησα (όπως και την προηγούμενη φορά) μια μονοήμερη εκδρομή μ’ ένα τουριστικό πλοιάριο στις αντιπροσωπευτικότερες ατραξιόν της ευρύτερης περιοχής της Μanaus: γνωριμία με τα μοναδικά ροζ δελφίνια του Αμαζονίου, επίσκεψη σε παραδοσιακό οικισμό ιθαγενών, σύντομη περιήγηση στην πυκνή ζούγκλα και μετάβαση στο σημείο όπου ενώνονται ο ποταμός Αμαζόνιος με τον ποταμό Rio Negro! Το τροπικό όνειρο της Αμαζονίας ήταν πράγματι σαγηνευτικό και καταγράφηκε για πάντα στο «σκληρό δίσκο» του μυαλού μου!

AMZB4.jpg

Στο νότο της Αμαζονίας

Στη περίπτωση του Amazonas 2023 , το απόφθεγμα “σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός” συναντούσε την απόλυτη ταύτιση. Στην Manaus, αφού παρέδωσα την Honda XRE 300 Rally στους ανθρώπους της #taginoadveturestour, μετέβηκα κατόπιν αεροπορικώς στην πόλη Porto Velho, όπου με υποδέχθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας #taginoadveturestour ο εγκάρδιος ιδιοκτήτης της Joao Tagino. Σύμφωνα με το plan B, στο οποίο καταλήξαμε από κοινού με τον Joao Tagino, με ορμητήριο την Porto Velho και όχημα περιπέτειας μια άλλη Honda XRE 300 Rally, θα εξερευνούσα τις επαρχίες Rondonia και Acre, που εκτείνονταν νότια του Αμαζονίου ποταμού. Έτσι λοιπόν –και σε συνδυασμό με το δίτροχο ταξίδι του Αμαζονίου που πραγματοποίησα το 2021– θα ολοκλήρωνα την γνωριμία μου με τον τροπικό κόσμο της Αμαζονίας.

AMZB5.jpg

Ξεκίνησα το οδοιπορικό μου στη νότια Αμαζονία από την επαρχία Acre. Αρχικά κινήθηκα δυτικά της Porto Velho, ως την πόλη Rio Branco (550 χλμ. μακριά), ρολάροντας πάνω σε μια αραιοκατοικημένη διαδρομή, με μέτρια άσφαλτο (και κάποια κομμάτια χωματόδρομων) και δίχως αρκετές εξυπηρετήσεις καθοδόν. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής χρειάστηκε να οδηγήσω κάτω από υγρές καιρικές συνθήκες, αφού ήταν εποχή βροχών στα νότια της Αμαζονίας – ευτυχώς ήταν στο τελείωμά της! Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να διακόψω την πορεία μου εξαιτίας του τεράστιου όγκου της σύντομης τροπικής βροχής, οι χωματόδρομοι είχαν μετατραπεί σε «λασποπαγίδες» και οι αμέτρητες πλημμυρισμένες λακκούβες του δρόμου παραμόνευαν να με “καταπιούν”!

Αποζημιώθηκα όμως από την επαφή με την καθημερινότητα της βραζιλιάνικης επαρχίας. Στις κωμοπόλεις Extrema, Capixaba και Brazileia όπου διανυκτέρευσα, οι αυθόρμητοι και εξυπηρετικοί ντόπιοι μού πρόσφεραν μόνο καλοσύνη και διάπλατα χαμόγελα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αισθάνθηκα φόβο ή απειλή. Αυτό ήταν το πρόσωπο μιας άλλης, υπέροχης Βραζιλίας, που τόσο μου άρεσε και με κέρδισε ολοκληρωτικά.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 08:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon