.
Κατηγορία World Rally Championship
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 23:37

Rally Dos Sertoes 2011

 

Για δεύτερη φορά νικητής ο Despres

 

 

 

Του Χρήστου Σώκου

Το Rally Dos Sertoes πραγματοποιείται εδώ και 19 χρόνια στην εξωτική Βραζιλία! Πρόκειται για ένα δύσκολο rally, τόσο από άποψη διάρκειας, φτάνοντας τις 10 ημέρες, όσο και από συνολική κάλυψη χιλιομέτρων, τα οποία αγγίζουν τα 4.000.
Οι πρώτες ημέρες είναι κυρίως σε χωματόδρομους, αλλά περίπου στη μέση του αγώνα το τοπίο ανοίγει και θυμίζει πλέον τις γνωστές διαδρομές του Dakar. Εξάλλου και τα δύο αυτά rally γίνονται στην Λατινική Αμερική, οπότε και οι ομοιότητες στο τερέν είναι αρκετές.
Ο περυσινός νικητής Marc Coma, δεν συμμετείχε φέτος. Ο κύριος διεκδικητής της νίκης όμως για την ΚΤΜ ήταν ο Cyril Despres, ο οποίος μάλιστα είχε τερματίσει πρώτος στον συγκεκριμένο αγώνα το 2006.
Μετά από 10 ημέρες αγώνα, ο Despres πήρε τελικά τη νίκη, αρκετά δύσκολα όμως, αντιμετωπίζοντας μεγάλο ανταγωνισμό από τον Βραζιλιάνο αναβάτη Felipe Zanol (Honda).  

Δύσκολο ξεκίνημα


Η αρχή του rally δεν ήταν αυτή που θα περίμενε ο Despres. Μία καθυστέρηση στην πτήση του για Βραζιλία τον ανάγκασε να χάσει τον πρόλογο του αγώνα, που είχε μάλιστα την μορφή υπερειδικής με κερκίδες για τους θεατές. Σα να μην έφτανε αυτό, ξεκίνησε την πρώτη ημέρα από την 20η θέση και μέσα στην σκόνη μόλις που κατάφερε να τερματίσει 8ος. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και την δεύτερη ημέρα, αφού η στενή εντουράδικη διαδρομή έκανε δύσκολες τις προσπεράσεις. Παράλληλα ο Despres έχασε και ένα checkpoint την τρίτη ημέρα, πήρε ποινή 5 λεπτών και έχασε κι άλλες θέσεις.
Από την άλλη μεριά ο τοπικός αναβάτης Felipe Zanol, ξεκίνησε αεράτα και ήδη την τρίτη ημέρα βρισκόταν πρώτος με 12 λεπτά διαφορά από τον Despres.

Μάχη μέχρι το τέλος


Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από την πέμπτη ημέρα του αγώνα, όταν και οι αναβάτες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις δύο ειδικές τύπου marathon! 440 χιλιόμετρα μέσα σε συνθήκες εξαντλητικής ζέστης (38 βαθμοί Κελσίου!) δοκίμασαν τις αντοχές όλων. Εδώ έλαμψε η εμπειρία του Despres, ο οποίος κάλυψε την διαφορά από τον Zanol και πέρασε μπροστά με διαφορά δευτερολέπτων όμως!
Από εκεί και πέρα ο Despres μπόρεσε να ελέγξει την κατάσταση, κερδίζοντας κι άλλες ειδικές μέχρι το φινάλε, όπου πανηγύρισε τη νίκη με δύο λεπτά διαφορά από τον Zanol.
Πολύ πιο πίσω (1 ώρα), την τριάδα συμπλήρωσε ο επίσης Βραζιλιάνος Dario Julio Souza (Honda).
Ο Γάλλος David Casteu (Yamaha) δεν μπόρεσε να κάνει την δυνατή εμφάνιση που ήλπιζε και τερμάτισε πέμπτος με 2 ώρες διαφορά από τον Despres.

Despres: “ Αυτός ο αγώνας ήταν μία πολύ καλή προετοιμασία για το Dakar του 2012. Ευτυχώς το ΚΤΜ μου είναι πολύ αξιόπιστο και μπορέσαμε να καλύψουμε πολλά χιλιόμετρα χωρίς προβλήματα. Κάναμε μερικές βελτιώσεις στον κινητήρα και το πλαίσιο. Η Βραζιλία ήταν το καλύτερο μέρος για να τις δοκιμάσουμε, αφού είναι αδύνατο να βρεις στην Ευρώπη τόσο δύσκολες συνθήκες και κλίμα όπως εδώ.”

Αποτελέσματα

{arttinytable}

Αποτελέσματα

1 Cyril Despres, France KTM 28:58.38
2 Felipe Zanol, Brazil Gas Gas +2 minutes 07
3, Dario Julio Souza, Brazil Honda 1 hour 09.23
4, Juan Pedrero, Spain, KTM +1:22.11
5 David Casteu, France Yamaha +2:05.53

{/arttinytable}

Φωτογραφίες


Video

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 23:11

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon