.
Κατηγορία World Rally Championship
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 08:45

Cross Country Rally Championship 2012, 1ος αγώνας: Abu Dhabi Desert Challenge

 

Έκτη νίκη για Coma

 


Του Χρήστου Σώκου


Όπως και πέρυσι, το πρωτάθλημα Cross Country Rally ξεκίνησε με τον αγώνα στο εμιράτο του Abu Dhabi. Στις 5 αγωνιστικές ημέρες οι αναβάτες είχαν να καλύψουν σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα (500 περισσότερα σε σύγκριση με τον περυσινό αγώνα), εκ των οποίων τα 1.510 ήταν χρονομετρημένες ειδικές. Παραδοσιακά στον συγκεκριμένο αγώνα κυριαρχεί η άμμος, προσομοιάζοντας αρκετά στις παλιές καλές ειδικές του Dakar στην αφρικανική ήπειρο, αλλά με μικρότερη διάρκεια.

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά ο Marc Coma (KTM) ήταν αυτός που πήρε τη νίκη, ξεκινώντας με τον καλύτερο τρόπο το πρωτάθλημα. Όπως ήταν αναμενόμενο μετά την φοβερή του εμφάνιση στο φετινό Dakar, o Joan Barreda τερμάτισε δεύτερος, περίπου 10 λεπτά πίσω από τον Coma.

Οι πρώτες ημέρες


 Την πρώτη ημέρα οι αναβάτες είχαν να αντιμετωπίσουν έντονη ζέστη στα 460 χιλιόμετρα της διάρκειάς της. Δεδομένης της μικρής συνολικής διάρκειας του ράλυ δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου, κάτι που γνωρίζει καλά ο Coma. Άνοιξε λοιπόν το γκάζι από την αρχή και πήρε τη νίκη μπροστά από τον περυσινό πρωταθλητή του θεσμού Helder Rodriguez (Yamaha).
Την δεύτερη ημέρα, η οποία ήταν αρκετά δύσκολη με πολλούς μεγάλους αμμόλοφους, ο Coma ένιωσε για τα καλά το μειονέκτημα του να ανοίγεις μία τέτοια ειδική. Οι αντίπαλοί του ευνοήθηκαν ακολουθώντας τα πατήματα του Coma και έτσι ο Ισπανός αναβάτης τερμάτισε ενδέκατος.
Τη νίκη πήρε ο Ruben Faria (KTM) έχοντας κοντά του δεύτερο τον Jordi Viladoms (KTM). Πρώτος στη γενική πέρασε ο Joan  Barreda (Husqvarna), μόλις 20 δεύτερα μπροστά από τον Coma.
Η τρίτη ημέρα ήταν η κρισιμότερη από άποψη δυσκολίας αλλά και στρατηγικής. Με 320 χιλιόμετρα ειδικές δεν υπήρχαν περιθώρια για λάθη. Ο Coma πήρε το αίμα του πίσω ξεκινώντας ενδέκατος και περνώντας στη συνέχεια όλους τους μπροστινούς του αναβάτες. Έτσι πήρε τη νίκη 8 λεπτά μπροστά από τον Barreda και μαζί με αυτή και την πρωτοπορία στη γενική.

Το φινάλε

Με θερμοκρασίες ξανά κοντά στους 40 βαθμούς κελσίου η τέταρτη ημέρα ήταν εξίσου απαιτητική με τις προηγούμενες. Ο Coma ήξερε ότι θα έχανε σήμερα χρόνο, αφού ξεκινούσε πρώτος και γι’ αυτό ο σκοπός του ήταν να διατηρήσει το γενικό του προβάδισμα. Κατάφερε να ελέγξει πολύ καλά την κατάσταση αφού ναι μεν τερμάτισε ενδέκατος ξανά, αλλά σε συνδυασμό με την μέτρια επίδοση του Barreda παρέμεινε πρώτος στη γενική με διαφορά έξι λεπτών.
Την ειδική κέρδισε ο Rodriguez, ο οποίος είχε ταλαιπωρηθεί από προβλήματα μη μπορώντας να πρωταγωνιστήσει σε αυτό το ράλυ. Δεύτερος ο Ruben Faria, ο οποίος βρέθηκε στην τέταρτη θέση της γενικής. Ο Paulo Goncalves ήρθε τρίτος διατηρώντας και την ανάλογη θέση στη γενική.
Η πέμπτη και τελευταία ημέρα του αγώνα δεν επεφύλασσε κάποιες εκπλήξεις. Ο Coma πήρε άνετα τη νίκη και μαζί με αυτή πανηγύρισε και την πρωτιά στον αγώνα. Δεύτερος τελικά ο Barreda, 10 περίπου λεπτά πιο πίσω και τρίτος ο Goncalves κατά 20 λεπτά.

Αποτελέσματα

2012 Abu Dhabi Desert Challenge: Final Overall Results:
1.  Marc Coma  20:33:35
2. Joan Barrreda  +00:09:33
3. Paulo Gonçalves  +00:20:24
4. Rubén Faría  +00:23:03
5. Jordi Viladoms +00:27:25

Φωτογραφίες


Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 23:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Rally Dos Sertoes 2011 Cross Country Rally 2012, 2ος αγώνας, Sealine Rally Qatar »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon