.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 15:29

WorldSBK 2022, 12ος αγώνας, Phillip Island

Τέλος σεζόν με επιτυχίες για Bautista και Rea.

Ο τελευταίος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbikes 2022 ταξίδεψε στην Αυστραλία, με έναν μόνο τίτλο να εκκρεμεί στη μεγάλη κατηγορία, αυτόν των Κατασκευαστών, καθώς ο Alvaro Bautista είχε εξασφαλίσει τον τίτλο Αναβατών για τη Ducati από τον προηγούμενο αγώνα στην Ινδονησία.

Στο Phillip Island ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο καιρός, προσφέροντας ξαφνικές δυνατές μπόρες και αγώνες σε ενδιάμεσες συνθήκες.

53252 JDR R12 Action

Όπως έγινε στο πρώτο σκέλος του WorldSBK, όπου οι αναβάτες μπήκαν στην πίστα με βρόχινα λάστιχα και αρκετό λιμνάζον νερό σε διάφορα σημεία, ωστόσο η βροχή είχε σταματήσει και σταδιακά η άσφαλτος στέγνωνε.

Από την αρχή η τριάδα των Bautista, Jonathan Rea (Kawasaki) και Toprak Razgatlioglu (Yamaha) ήταν στην κορυφή της μάχης, ωστόσο το κρίσιμο σημείο καμπής ήταν η αλλαγή μοτοσυκλέτας όταν πια ήταν σαφές πως τα βρόχινα είχαν μετατραπεί σε μειονέκτημα αρκετών δευτερολέπτων ανά γύρο.

Η καθυστέρηση του Bautista να μπει για αλλαγή, έναν γύρο μετά τους άλλους δύο πρωταγωνιστές, του κόστισε την ευκαιρία για νίκη και εν τέλει τον άφησε εκτός βάθρου, καθώς στο κλείσιμο του αγώνα έχασε και την τρίτη θέση από τον Alex Lowes (Kawasaki).

Στο μεταξύ, νικητής αναδείχθηκε ο Rea, για την πρώτη του νίκη μετά τον τρίτο γύρο στο Estoril τον περασμένο Μάιο...

54767 JDR R12 Ambience

Στη Superpole Race, νωρίς την Κυριακή (20/11), η πίστα ήταν ξανά βρεγμένη στη διαδικασία του στεγνώματος, μα τώρα ο αγώνας είχε διάρκεια μόλις 10 γύρους και όχι 22 όπως τα κανονικά σκέλη. Εδώ ο Bautista πήρε ένα ρίσκο, αποφασίζοντας να φορέσει εξαρχής σλικ λάστιχα και όχι ενδιάμεσα όπως οι περισσότεροι αντίπαλοί του.

Για μερικούς γύρους ο νέος πρωταθλητής γυρνούσε σε μια ισορροπία πέφτω-δεν πέφτω, καθώς η πίστα ήταν διάσπαρτη από υγρές παγίδες, και έτσι βρέθηκε πολύ πίσω στους πρώτους γύρους. Γύρω στη μέση του σύντομου αυτού αγώνα ο Bautista άρχισε να συλλέγει τους καρπούς του ρίσκου του, καθώς η στεγνή γραμμή που είχε δημιουργηθεί του επέτρεψε να αρχίσει μια φρενήρη πορεία προς την κορυφή, την ώρα που τα ενδιάμεσα βρόχινα όλων των υπολοίπων βρίσκονταν αντιμέτωπα με τη διάλυση.

Στο τέλος ο Ισπανός κατάφερε να περάσει τους πάντες με χαρακτηριστική άνεση και να πάρει τη νίκη, μπροστά από τον Razgatlioglu που στο τέλος επικράτησε του Rea.

52618 JDR R12 Action

Στο δεύτερο σκέλος της Κυριακής, ο καιρός δεν επηρέασε τα τεκταινόμενα και ο Bautista κυνήγησε από την αρχή τον Rea που οδήγησε στους πρώτους γύρους, ενώ στη μάχη σύντομα μπήκε και ο Scott Redding που πάλευε για να εξασφαλίσει την τέταρτη θέση στην κατάταξη Κατασκευαστών για τη BMW.

Ο Bautista γρήγορα πέρασε πρώτος και έμεινε εκεί ως το τέλος, αν και αυτή τη φορά ο Rea δεν του επέτρεψε να μετατρέψει τον αγώνα σε βόλτα, μένοντας κοντά του.

Πιο πίσω, από τα μέσα του αγώνα ο Redding άρχισε να χάνει έδαφος έχοντας φάει τα λάστιχα της BMW του για να μείνει με τους πρωτοπόρους, έτσι οι Lowes και Razgatlioglu τον πέρασαν άνετα και έδωσαν μάχη για το τελευταίο σκαλί του βάθρου, στο οποίο τελικά ανέβηκε ο, πολύ δυνατός στην Αυστραλία, ομόσταυλος του Rea, αφήνοντας του Τούρκο πρωταθλητή του 2021 τέταρτο.

Πέντε γύρους πριν το τέλος, ένα συμβάν μεταξύ των Xavi Fores (Ducati) και Eugene Laverty (BMW) είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του δεύτερου και προκάλεσε τη διακοπή του αγώνα. Καθώς τα δύο τρίτα του είχαν ήδη γίνει, ο αγώνας έληξε εκεί χωρίς επανεκκίνηση και ο Rea δεν πρόλαβε να επιτεθεί στον Bautista για να διεκδικήσει τη νίκη εκ νέου, κάτι που φαινόταν πως θα προσπαθούσε στους τελευταίους γύρους.

Η σεζόν έκλεισε έτσι με τον Bautista να χαρίζει στη Ducati το αναπόφευκτο τρεμπλ (τίτλοι Αναβατών, Κατασκευαστών και Ομάδων), ενώ ο Razgatlioglu τελικώς κράτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και άφησε τον Rea τρίτο.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες WorldSBK 2022

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon