.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 31 Μαϊος 2021 15:16

WorldSBK 2021, 2ος αγώνας, Estoril (Πορτογαλία)

Rea κυρίαρχος και στα δύσκολα

Ο δεύτερος γύρος του παγκοσμίου Superbikes ανέδειξε ουσιαστικά τους δύο αναβάτες που θα προσπαθήσουν να σταματήσουν φέτος τον Jonathan Rea.

Ο εξάκις πρωταθλητής του WorldSBK, Jonathan Rea (Kawasaki), ξεκίνησε τη χρονιά κυριαρχικά στην Aragon πριν μια εβδομάδα και πολύ γρήγορα το γνωστό ερώτημα ήταν στα χείλη όλων: μπορεί κανείς να τον σταματήσει φέτος;

Δύο ονόματα έχουν ξεχωρίσει φέτος στην κορυφή του WorldSBK, Scott Redding (Ducati) και Toprak Razgatlioglu (Yamaha). Ο Άγγλος και ο Τούρκος δείχνουν σταθερά σημάδια της ικανότητάς τους να παλέψουν με τον Rea και να τον κερδίσουν στα ίσια, έτσι ο δεύτερος αγώνας της Πορτογαλίας έφερε την τριάδα αυτή ξανά στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Ο Rea πήρε την pole στο Estoril, αν και δεν κατάφερε να σπάσει το απόλυτο ρεκόρ που είχε θέσει πέρυσι εδώ ο Razgatlioglu., ο οποίος έμεινε τρίτος στην Superpole καθώς ο Redding ήταν αυτός που έγραψε τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο στην προκριματική διαδικασία.

Στο μεταξύ, ένα σημείο αναφοράς του αγώνα αυτού ήταν τα νέα λάστιχα της Pirelli, SCX, τα οποία διαθέτουν λίγο σκληρότερη γόμα και έτυχαν ανάμεικτης αποδοχής στην Πορτογαλία – λ.χ. ο Rea επέλεξε να μην τρέξει με αυτά, προτιμώντας τα πιο γνώριμά του SC0, σε αντίθεση με τους δύο προαναφερθέντες αντιπάλους του.

WorldSBK – Αγώνας 1ος

Ο Rea έφυγε πρώτος στην εκκίνηση, μα σύντομα τον πέρασε ο Redding και λίγο μετά και ο Razgatlioglu, καθώς ο πρωταθλητής έδειχνε να μην βρίσκει την επιθυμητή πρόσφυση στα αρχικά στάδια του αγώνα. Στη συνέχεια ένας τρίτος αναβάτης, ο Michael Ruben Rinaldi (Ducati) θα περνούσε στην τρίτη θέση, μα η απάντηση του Rea ήρθε μόλις έναν γύρο αργότερα.

Οι τρεις αναβάτες άρχισαν να χτίζουν διαφορά από τους άλλους, ωστόσο το ενδιαφέρον εστίασε στους δύο πρώτους που έδιναν μάχες, ενώ ο Rea δεν φαινόταν ικανός να εμπλακεί στον ρυθμό τους.

Περίπου στα μέσα του αγώνα ο Redding άρχισε να ξεμακραίνει, δείχνοντας πως μόνο από τον εαυτό του θα μπορούσε να χάσει, ενώ ο Rea άρχισε να βρίσκει ταχύτερο ρυθμό και να πλησιάζει τον Razgatlioglu.

Ο Τούρκος νεαρός ωστόσο αντιστάθηκε επιτυχώς και κράτησε τη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο τον πρωταθλητή – ο οποίος πάντως δήλωνε ικανοποιημένος, μιας και η συγκεκριμένη πίστα δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα φιλική για την Kawasaki τις προηγούμενες χρονιές και δήλωνε πως περίμενε χειρότερη απόδοση.

WorldSBK – Superpole Race

Η σύντομη κούρσα των 10 γύρων το πρωί της Κυριακής άνοιξε με τους ίδιους τέσσερεις πρωταγωνιστές: Redding, Rea, Razgatlioglu και Rinaldi.

Για μια φορά ακόμη οι Redding και Razgatlioglu προσπάθησαν να φύγουν μπροστά, ωστόσο αυτή τη φορά ο πρώτος έκανε ένα λάθος που τον έστειλε μερικές θέσεις πιο πίσω, ενώ ο δεύτερος δεν άντεξε και πολύ στην πίεση του Rea που, από τη στιγμή που πέρασε πρώτος, δεν ξανακοίταξε πίσω.

Έτσι η κατάταξη της Superpole Race ολοκληρώθηκε με τον Redding να καταφέρνει να ανέβει στο βάθρο, μα όχι και να πιάνει τον Razgatlioglu.

WorldSBK – Αγώνας 2ος

Το τελευταίο σκέλος της μεγάλης κατηγορίας στο Estoril ήταν εξόχως επειδοσιακό και γεμάτο ανατροπές, πριν καν πέσουν τα φώτα εκκίνησης.

Ο Razgatlioglu έκανε εμφανέστατα άκυρη εκκίνηση και τιμωρήθηκε με 2 long laps (διέλευση από τον μακρύ γύρο), ωστόσο μέχρι αυτή να του ανακοινωθεί, πάλευε λυσσαλέα με τον Redding για την πρωτοκαθεδρία της μάχης, με τον Rea να ακολουθεί λίγο πιο πίσω και για μια φορά ακόμη να δείχνει πως η επιλογή των “παλιών” ελαστικών δεν τον δικαίωνε στο πρώτο κομμάτι του αγώνα.

Καθώς ο Τούρκος άρχισε να εκτελεί τις ποινές του, έχασε επαφή με τον Redding που βρέθηκε με μια υγιή διαφορά άνω των 3 δευτερολέπτων από τον Rea και όλα έδειχναν πως θα έπαιρνε εύκολα τη νίκη. Όταν όμως πίσω σου είναι ο πιο πετυχημένος αναβάτης WorldSBK όλων των εποχών σε πλήρη φόρμα, δεν είναι να εφησυχάζεις.

Όσο περνούσε η ώρα και τα λάστιχα φθείρονταν, τόσο καλύτερος γινόταν ο Rea και σταδιακά έφτασε στον πίσω τροχό του Redding, ασκώντας ασφυκτική πίεση. Στον 14ο γύρο ο Redding έκανε το μικρό λάθος και ο Rea το εκμεταλλεύτηκε άριστα περνώντας πρώτος.

Στη συνέχεια ο αναβάτης της Ducati προσπάθησε να πιέσει κι άλλο τη μοτοσυκλέτα του για να ξαναπάρει την πρωτιά, γεγονός που αποδείχθηκε μοιραίο, καθώς λίγες στροφές μετά έχασε το μπροστινό του και έπεσε.

Πρόλαβε μεν να ξαναμπεί, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν μια επική προσπάθεια για να φτάσει από τη 16η στην 14η θέση και να πάρει έστω 2 βαθμούς – που θα μπορούσαν πάντως να αποδειχθούν κρίσιμης σημασίας στο μέλλον.

Στο μεταξύ μπροστά ο Rea απλά κάλπασε ως τη δεύτερη νίκη του σε μια μέρα στο Estoril, η οποία σε συνδυασμό με την ελάχιστη συγκομιδή του Redding, τον ισχυροποίησε ακόμη περισσότερο στην κορυφή της βαθμολογίας.

Ο πιο εντυπωσιακός αναβάτης στην πίστα πάντως ήταν ο Razgatlioglu, ο οποίος με τις δύο διελεύσεις long lap υποχώρησε αρκετές θέσεις, μα έδωσε μια μοναδική παράσταση για να ξαναφτάσει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Η Kawasaki θα πρέπει να έχει μετανιώσει πολύ που άφησε να της ξεφύγει ο ταλαντούχος αυτός αναβάτης για να πάει στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha, την οποία πλέον οδηγεί σε πολύ ψηλές θέσεις σε κάθε σκέλος, βάζοντας υποψηφιότητα ακόμη και για τίτλο.

Εξίσου μεγάλος κερδισμένος από την πτώση του Redding και την ποινή του Razgatlioglu ήταν ο Chaz Davies (Ducati), ο οποίος βρέθηκε αναπάντεχα δεύτερος και προσπάθησε να πιάσει τον Rea, μα του ήταν αδύνατον.

Στην βαθμολογία ο Rea έφτασε στους 110 βαθμούς, με τον Razgatlioglu να περνά δεύτερος με 75 και τον Redding τρίτο με 72.

WorldSSP

Ο Steven Odendaal (Yamaha) άνοιξε τη φετινή χρονιά των Supersport εντυπωσιακότατα, παίρνοντας τις δύο πρώτες νίκες της καριέρας του συνεχόμενες στην Αραγονία πριν μιας εβδομάδα.

Στο δε Estoril συνέχισε να εκπλήσσει κερδίζοντας το πρώτο σκέλος της κατηγορίας, δηλαδή την τρίτη του σερί νίκη, μπροστά από τους Phillip Oetl (Kawasaki) και Jules Cluzel (Yamaha), μετά από μια σφικτή μάχη που είχε τους τέσσερεις πρώτους να τερματίζουν σε απόσταση 0.7 δευτερολέπτων.

Στο δεύτερο σκέλος της Κυριακής ήρθε η απογοήτευση για τον Odendaal, καθώς έμεινε από τεχνικό πρόβλημα στη μοτοσυκλέτα του ενώ πάλευε για το βάθρο.

Σε αυτό πρώτος ανέβηκε ο Dominique Aegerter (Yamaha), για πρώτη φορά στην καριέρα του στο WorldSSP, μετά από πολλά χρόνια στις μικρές κατηγορίες των GP. Δεύτερος τερμάτισε ο Luca Bernardi (Yamaha) και τρίτος ο Oetl.

Στην κατάταξη εξακολουθεί να προηγείται ο Odendaal με 75 βαθμούς, με δεύτερο τον Aegerter με 69 και τρίτο τον Oetl με 52.

WorldSSP 300

Εντυπωσιακότατος ο Adrian Huertas (Kawasaki) κέρδισε το πρώτο σκέλος των 300 κυβικών σε έναν δραματικό αγώνα που διακόπηκε με κόκκινη σημαία, ενώ ο ίδιος είχε κάνει ποινή long lap - για πρώτη φορά στην κατηγορία.

Ο Huertas ήταν στη μάχη των πρωτοπόρων όταν δέχτηκε την ποινή, μετά την έκτισή της ωστόσο είχε υποχωρήσει 10ος. Παρόλα αυτά πολέμησε σκληρά και έφτασε ως την πρώτη θέση της μάχης, στην οποία βρισκόταν όταν βγήκαν κόκκινες σημαίες μετά από ένα ατύχημα των Meikon Kawakami και Bahattin Sofuoglu, αμφότερων με Yamaha.

Έτσι ο Huertas πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη με διαφορά 4 χιλιοστών του δευτερολέπτου από τον Tom Booth-Amos (Kawasaki), ενώ τρίτος ήρθε ο Yuta Okaya (Kawasaki).

Στο δεύτερο σκέλος των 300 το δράμα δεν έλειψε, αλλά ευτυχώς δεν είχε διακοπές του αγώνα. Για μια φορά ακόμη ωστόσο η νίκη ήταν θέμα κλάσματος του δευτερολέπτου με σκληρές μάχες ως την καρό σημαία για την ανάδειξη του νικητή.

Αρχικά αυτός θα ήταν ο Unai Orrande (Yamaha), ωστόσο ο Ισπανός τιμωρήθηκε με υποβιβασμό μιας θέσης λόγω υπέρβασης των ορίων πίστας στον τελευταίο γύρο, έτσι η νίκη πήγε στον Booth-Amos που τον ακολουθούσε απο κοντά.

Ο δε τρίτος, Huertas, τερμάτισε μόλις 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον δεύτερο, ως δείγμα του πόσο σφικτή ήταν αυτή η μάχη.

Στη βαθμολογία ο Booth-Amos προηγείται με 45 βαθμούς, ακολουθούμενος από τον Huertas με 41 και τον Orrande με 33.

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες WorldSBK 2021

Επόμενος αγώνας είναι προγραμματισμένος για τις 11-13 Ιουνίου 2021 στην Ιταλία και την πίστα του Misano.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 31 Μαϊος 2021 15:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon