.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 04 Απριλίου 2011 23:08

MotoGP, 2ος αγώνας, Jerez

 

Καταιγιστικός Lorenzo

 

 

Του Χρήστου Σώκου

Ο βροχερός καιρός την ημέρα του αγώνα ήταν η κύρια αιτία για τις πολλές απρόβλεπτες εξελίξεις που διαδραματίστηκαν. Μέχρι και στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά φαινόταν ότι το δίδυμο της Honda, Stoner – Pedrosa, θα πρωταγωνιστούσε ξανά, ενώ έκπληξη προκάλεσε η ραγδαία βελτίωση της Ducati με τον Rossi να εμφανίζεται ιδιαίτερα ανταγωνιστικός.
Κανείς όμως δεν υπολόγιζε ότι στην βρεγμένη πίστα την ημέρα του αγώνα οι πτώσεις θα είχαν τον κύριο λόγο. Αυτός που ανταποκρίθηκε καλύτερα στις δύσκολες συνθήκες ήταν ο Jorge Lorenzo και ανταμείφθηκε με την πρώτη «βρεγμένη» νίκη της καριέρας του, μπροστά μάλιστα στο κοινό της πατρίδας του. Μπορεί όντως η συνάντηση που είχε με τον βασιλιά της Ισπανίας την Τετάρτη πριν τον αγώνα, να του έφερε τύχη, όπως ανέφερε!

Δοκιμαστικά


Μία από τα ίδια, όπως ακριβώς δηλαδή και στον πρώτο αγώνα, συνέβησαν στα δοκιμαστικά, αφού οι Stoner και Pedrosa ήταν ένα σκαλί πάνω από τους υπόλοιπους παίρνοντας τις δύο πρώτες θέσεις στην εκκίνηση. Βέβαια ο Pedrosa δεν ήταν το ίδιο άνετος με τον Stoner (που έκανε 1’38.757), γιατί ένιωσε την ανάσα του Lorenzo στην πλάτη του. Οι δύο αναβάτες είχαν διαφορά μόλις 0.003 sec!

Απογοήτευση για τον Rossi που με τον τρίτο καλύτερο χρόνο την Παρασκευή, ήλπιζε ότι θα ξεκινούσε μπροστά. Ένα λάθος όμως το Σάββατο είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση του. Μην έχοντας τον χρόνο να στήσει με τα ίδια δεδομένα την δεύτερη μοτοσικλέτα έμεινε δωδέκατος.

Ο αγώνας


Μπορεί ο Stoner να έστριψε πρώτος με τον Lorenzo να τον ακολουθεί από κοντά, όμως κανένας από τους δύο δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Marko Simoncelli που με εκπληκτικό θράσος πέρασε μπροστά και άρχισε μάλιστα να φτιάχνει και διαφορά ασφαλείας. Στο μεταξύ ο Rossi, παρά την εκκίνηση από τις πίσω θέσεις, είχε αρχίσει να αυξάνει ρυθμό και στον όγδοο γύρο έφτασε στον τροχό του Stoner.

Υπερεκτιμώντας όμως την κατάσταση στην πρώτη στροφή της πίστας, έκανε την κίνηση να προσπεράσει με αποτέλεσμα να γλιστρήσει, να πέσει από low siding και να παρασύρει και τον Stoner. Οι κριτές της πίστας έσπευσαν να βοηθήσουν τον Rossi, ο οποίος κατάφερε να επανεκκινήσει αλλά ο Stoner έμεινε εκτός αγώνα. Αυτό το γεγονός σχολίασε αρνητικά κατόπιν ο Stoner, ρίχνοντας την ευθύνη στους κριτές που μερολήπτησαν.

Η πρώτη στροφή απέβη μοιραία και για τον Simoncelli όμως, που παρά την διαφορά από τον Lorenzo έπεσε και αυτός χάνοντας την ευκαιρία για μία πιθανή πρώτη νίκη στην κατηγορία. Το αποτέλεσμα ήταν ο Lorenzo να τεθεί επικεφαλής και να παραμείνει εκεί ανενόχλητος μέχρι το τέλος του αγώνα.

Στην δεύτερη θέση ακολουθούσε ο Pedrosa αλλά ο Ben Spies μάζευε σιγά σιγά τα δευτερόλεπτα που τους χώριζαν, με αποτέλεσμα να περάσει τον Ισπανό! Και αυτός όμως μερικές στροφές μετά έπεσε θύμα της βροχής.
Έτσι ο Colin Edwards βρέθηκε προς στιγμήν τρίτος, αφού είχε την ίδια μοίρα στην πρώτη «γουρλίδικη» στροφή της πίστας.

Κερδισμένος από όλες αυτές τις πτώσεις βγήκε ο Nicky Heyden,  ο οποίος ανέβηκε στο βάθρο (για δεύτερη φορά στην καριέρα του με την Ducati).
Το καλύτερο προσωπικό του αποτέλεσμα στα MotoGP πέτυχε ο Hiroshi Aoyama παίρνοντας την τέταρτη θέση. Ο Rossi μπόρεσε να σκαρφαλώσει μέχρι την πέμπτη θέση, κάτι που τον χαροποίησε ιδιαίτερα με το δεδομένο της πτώσης.

Δηλώσεις


Casey Stoner: “ Έκανα μια καλή αρχή αλλά οδηγούσα λίγο κρατημένα γιατί η πρόσφυση από τα ελαστικά δεν ήταν καλή. Ο Rossi ήρθε από την εσωτερική αλλά το έχασε και με παρέσυρε. Είμαι πολύ απογοητευμένος γιατί πιστεύω ότι μπορούσα να πάρω ένα καλό αποτέλεσμα. Η κίνηση που έκανε ο Rossi να έρθει κατόπιν στα pits και να ζητήσει συγγνώμη ήταν ευγενική. Αυτό όμως δεν αλλάζει το σημερινό αποτέλεσμα.”

Valentino Rossi: “ Ήμουν πολύ γρήγορος στην αρχή στο βρεγμένο αλλά δυστυχώς έκανα ένα λάθος και έπεσα. Δυστυχώς παρέσυρα και τον Stoner και γι’ αυτό πήγα και του ζήτησα συγγνώμη. Είχα τη δυνατότητα να κερδίσω ή να βρεθώ στο βάθρο αλλά τελικά η πέμπτη θέση δεν είναι άσχημη.”

Jorge Lorenzo: “ Ήταν ένας από τους πιο υπομονετικούς μου αγώνες. Είναι μία σπουδαία νίκη που χρειαζόμασταν και νιώθω υπέροχα. Τώρα δουλεύουμε στο να βελτιώσουμε την μοτοσικλέτα και να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς στη συνέχεια.”

Ben Spies: “ Μόλις πέρασα τον Pedrosa ήξερα ότι είχα την δεύτερη θέση υπό έλεγχο. Σε κάθε στροφή κατόπιν, έκοβα ταχύτητα αλλά ξαφνικά βρέθηκα κάτω. Προφανώς ήταν λάθος μου, αλλά κοιτώντας τα δεδομένα της τηλεμετρίας πήγαινα πιο σιγά από ότι σε όλο τον αγώνα.”

Αποτελέσματα

 

1 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing Yamaha 141.0 50'49.046
2 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 140.1 19.339
3 Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 139.7 29.085
4 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini Honda 139.6 29.551
5 Valentino ROSSI ITA Ducati Team Ducati 138.2 +1'02.227
6 Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP Ducati 137.9 +1'08.440
7 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing Ducati 137.7 +1'14.120
8 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 137.4 +1'19.110
9 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP Honda 136.4 +1'42.906
10 John HOPKINS USA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 136.2 +1'48.395
11 Loris CAPIROSSI ITA Pramac Racing Team Ducati 136.0 +1'51.876
12 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda 133.6 1 Lap

 

Βαθμολογία

 

1 Jorge LORENZO Yamaha SPA 45
2 Dani PEDROSA Honda SPA 36
3 Casey STONER Honda AUS 25
4 Nicky HAYDEN Ducati USA 23
5 Valentino ROSSI Ducati ITA 20
6 Hiroshi AOYAMA Honda JPN 19
7 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 17
8 Hector BARBERA Ducati SPA 14
9 Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 13
10 Karel ABRAHAM Ducati CZE 12
11 Marco SIMONCELLI Honda ITA 11
12 Ben SPIES Yamaha USA 10
13 Colin EDWARDS Yamaha USA 8
14 Toni ELIAS Honda SPA 7
15 John HOPKINS Suzuki USA 6
16 Loris CAPIROSSI Ducati ITA 5

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 21:58

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « MotoGP, 1ος αγώνας, Qatar MotoGP, 3ος αγώνας, Estoril »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon