.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 20 Μαϊος 2019 16:23

MotoGP 2019, 5ος αγώνας, Le Mans (Γαλλία)

Ο Marc Marquez την πάτησε μια φορά φέτος, όταν στον τρίτο αγώνα της σεζόν στην πίστα Circuit of the Americas στο Τέξας έπεσε ενώ προηγείτο και φαινόταν πως πήγαινε σε μια άνετη νίκη με μεγάλη διαφορά. Προφανώς το μάθημά του το έμαθε και έκτοτε ήρθαν δύο αγώνες όπου ο πρωταθλητής δεν άφησε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία του.

Στη Γαλλία ο Ισπανός πήρε άλλη μια pole position, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των 55 εκκινήσεων από την πρώτη θέση που κατείχε ως τώρα ο τεράστιος Mick Doohan και πήρε εξαρχής ηγετική θέση ενόψει του αγώνα.

Είχε προηγηθεί ένα αγωνιώδες διήμερο δοκιμών, όπου το FP2 και το FP3 απέκτησαν ιδιαίτερη σημασία καθώς έγιναν σε στεγνές συνθήκες ενώ οι προβλέψεις έδιναν βροχή το Σάββατο και την Κυριακή. Μοιραία οι αναβάτες προσπαθούσαν να πιάσουν χρόνο απευθείας πρόκρισης στο Q2 από νωρίς, σε περίπτωση που ο καιρός δεν τους επέτρεπε το Σάββατο να βελτιώσουν τους χρόνους της Παρασκευής.

Ο αγώνας ευτυχώς (ή δυστυχώς για κάποιους άλλους) έγινε υπό την απειλή βροχής, αλλά χωρίς ποτέ αυτή να έρθει. Ο Marquez πρώτος πέρασε όλον τον αγώνα και πρώτος είδε την καρό σημαία.

93 marc marquez esp dsc4614.gallery full top fullscreen

Ο μόνος που προσπάθησε να τον πιέσει ήταν ο Jack Miller της Pramac Ducati, ενώ στο κατόπι του βρίσκονταν κατά σειρά οι Andrea Dovizioso, Valentino Rossi και Danilo Petrucci.

Φτάνοντας στα μισά του αγώνα είχε καταστεί σαφές πως ο Rossi αδυνατούσε να παίξει στον ρυθμό των υπολοίπων και αυτό έγινε πασιφανές όταν τον πέρασε ο Petrucci και αυτομάτως του άνοιξε διαφορά.

Το ίδιο όμως ίσχυε και για τον Marquez, ο οποίος απλά άνοιγε τη διαφορά του από τους διώκτες του, έτσι στο μεγαλύτερο μέρος του ο αγώνας έγινε μια διαδικασία οικογενειακής διαμάχης ανάμεσα στις τρεις Ducati που γέμιζαν τις θέσεις 2 ως και 4.

Από αυτή κερδισμένος βγήκε ο Dovi, που κατάφερε να κρατήσει τον επίμονο και απειλητικό Petrucci πίσω του, σε μια μονομαχία που κράτησε αρκετούς γύρους και ήταν ουσιαστικά το μοναδικό αξιόλογο θέμα συζήτησης από τον αγώνα αυτόν.

09 danilo petrucci ita dsc5252.gallery full top fullscreen

Ο Petrux θα πρέπει να είναι χαρούμενος με το τρίτο σκαλί του βάθρου, παρότι δεν κατάφερε να κερδίσει τον ομόσταυλό του και αυτό διότι αφενός πήρε το πρώτου βάθρο ως εργοστασιακός αναβάτης, αφετέρου γιατί κατάφερε να αφήσει πίσω τον εντυπωσιακό Miller που οπωσδήποτε θα τον έκανε να δείχνει “λίγος”αν τον κέρδιζε με τη δορυφορική Ducati – κάτι που έχει ήδη συμβεί δύο φορές φέτος και αποτελεί αιτία έντονης πίεσης για τον Petrucci.

Ο Rossi έτρεξε έναν σχετικά μοναχικό αγώνα, καθώς στη μεγαλύτερη διάρκειά του δεν έδωσε μάχες, δεν απειλήθηκε και μόνο στο τέλος βρήκε τον ρυθμό να πλησιάσει τον Miller, μα ήταν πολύ αργά για να προλάβει και να τον περάσει.

Το σπουδαίο αποτέλεσμα της ημέρας ήρθε πίσω από τον Ιταλό πολυπρωταθλητή, εκεί όπου βρέθηκε ο Pol Espargaro για το καλύτερο στεγνό αποτέλεσμα της ΚΤΜ – κάτι που πανηγυρίστηκε λες και είχε πάρει το πρωτάθλημα.

285525 Pol Espargaro KTM RC16 Le Mans 2019 029

Για τον Espargaro οι τελευταίες αναβαθμίσεις της ΚΤΜ, μεταξύ αυτών και ένα νέο ανθρακονημάτινο ψαλίδι, έκαναν τη διαφορά. Αυτό σίγουρα δε μπορεί να το πει ο Johann Zarco, που με το έτερο εργοστασιακό RC16 στον εντός έδρας αγώνα του (και μετά τα επεισόδια με τη λεκτική επίθεση του αφεντικού του, Stefan Pierer) απογοήτευσε για μιαν ακόμη φορά μένοντας 13ος και εν γένει αφανής όλο το τριήμερο του αγώνα.

Εξίσου αφανής παρέμεινε και ο Jorge Lorenzo, ο οποίος προκρίθηκε στην 8η θέση της εκκίνησης, αλλά στον αγώνα άρχισε ξανά να οπισθοχωρεί και είδε την καρό σημαία 11ος. Μάλιστα, ένα από τα highlights του αγώνα ήταν η προσπέρασή του από τον φοβερό και τρομερό Fabio Quartararo, τον έτερο Γάλλο που οδήγησε μαγικά τη Yamaha του.

Ο νεαρός είχε πάθει μεγάλο κάζο στον προηγούμενο αγώνα όταν εγκατέλειψε από μηχανική βλάβη έχοντας πάρει pole position και τρέχοντας στη δεύτερη θέση, και τώρα περίμενε να μετουσιώσει την καλή του φόρμα σε ένα εντός έδρας αποτέλεσμα. Ατυχώς για τον ίδιο, ένα λάθος στο qualifying τον άφησε 10ο στην εκκίνηση, ενώ και στον αγώνα ένα ακόμη λάθος τον άφησε πολύ πίσω, αλλά με συνεχόμενους πολύ γρήγορους γύρους άρχισε να μαζεύει κόσμο και κοσμάκη και έφτασε τελικά να κλείσει τον αγώνα στην όγδοη θέση. Απόδειξη της τρελής του απόδοσης είναι και το ότι αυτός έγραψε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα! Αργά ή γρήγορα ο εντυπωσιακός rookie θα πάρει και το αποτέλεσμα που τόσο ζητά στους τελευταίους δύο αγώνες, είναι απλά θέμα χρόνου.

63 francesco bagnaia dsc4402.gallery full top fullscreen

Στους άτυχους του αγώνα ξεχωρίζει ο Maverick Vinales, που βρέθηκε να κουτρουβαλά στα χώματα όταν έπεσε πίσω του ο Pecco Bagnaia στερώντας του την ευκαιρία να κάνει κάτι καλό και αφήνοντάς τον πολύ μακριά από την κορυφή στη βαθμολογία.

Ο μέχρι τώρα δεύτερος της κατάταξης, Alex Rins, θα θέλει να ξεχάσει το Le Mans όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η Suzuki του δεν βολεύτηκε ποτέ στη Γαλλική πίστα, έκανε κάκιστο qualifying και παρέμεινε μακριά από την καλή του απόδοση σε όλον τον αγώνα, τερματίζοντας 10ος.

04 andrea dovizioso ita 09 danilo petrucci ita 93 marc marquez esp ds02643.gallery full top fullscreen

Ο νέα, τρίτη συνεχόμενη καθολική επικράτηση του Marquez, σε συνδυασμό με τον κακό αγώνα του Rins, έδωσε στον πρωταθλητή μια ανάσα 12 βαθμών στην κορυφή της κατάταξης. Πίσω του πλέον είναι ένας γνώριμος αναβάτης, ο Doviziso, ενώ ο Rins υποχώρησε τρίτος στο πρωτάθλημα, άλλους 12 βαθμούς πίσω από τον Dovi και μόλις 3 μπροστά από τον Rossi.

Επόμενος αγώνας το θρυλικό Mugello στην Ιταλία, στις 2 Ιουνίου.

Moto2

5ng 9883.gallery full top fullscreen

O Lorenzo Baldassari, με τρεις νίκες στους πρώτους τέσσερις αγώνες, είναι μέχρι τώρα ο μεγάλος πρωταγωνιστής της μεσαίας κατηγορίας, ωστόσο στο Le Mans φρόντισε ο ίδιος να προσδώσει νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα.

Αυτό συνέβη μόλις στον δεύτερο γύρο του αγώνα, όταν ο Ιταλός έπεσε και εγκατέλειψε με βγαλμένο τον δεξιό του ώμο. Κάπως έτσι, ο Alex Marquez εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για να βρεθεί μπροστά σε μεγάλο μέρος του αγώνα και να φτάσει σε μια σπουδαία νίκη.

Πίσω του δόθηκε μια μάχη για τις υπόλοιπες δύο θέσεις του βάθρου, με τους Jorge Navarro και Augusto Fernandez να πίνουν στο τέλος σαμπάνιες μαζί με τον αδελφό του Marc Marquez.

Στη βαθμολογία ο Baldassari διατήρησε την πρωτοπορία του, με τον Thomas Luthi να ακολουθεί δεύτερος με 7 βαθμούς απόσταση – και έχοντας χάσει μια σπουδαία ευκαιρία να κλείσει κι άλλο την ψαλίδα στο Le Mans, καθώς τερμάτισε μόλις 6ος. Στο μεταξύ, οι Navarro, Marquez και Marcel Schrotter βρίσκονται κοντά στην δεύτερη θέση και πλέον απειλούν ευθέως τον έμπειρο Ελβετό.

Moto3

5ng 8584.gallery full top fullscreen

Πότε λέμε ότι ένα πρωτάθλημα είναι συναρπαστικό; Αν, ας πούμε, έχει 5 διαφορετικούς νικητές στους πρώτους 5 αγώνες του…

Όπως έγινε και στο Le Mans, όπου ο John McPhee πήρε μια σπουδαία νίκη, μόλις τη δεύτερη της καριέρας του μετά από έναν τρελό τελευταίο γύρο μπροστά από τον Lorenzo Dalla Porta.

Ο πρωτοπόρος της κατάταξης, Aron Canet, δεν ήταν μακριά, ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου και εξασφαλίζοντας πως θα παραμείνει πρώτος στο πρωτάθλημα.

Μετά και τον 5ο αγώνα λοιπόν, ο Canet συνεχίζει να οδηγεί τη μικρή κατηγορία, 14 βαθμούς μπροστά από τον Dalla Porta και 17 από τον Niccolo Antonelli.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία πρωταθλήματος MotoGP 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Μαϊος 2019 16:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon