.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 06 Μαϊος 2019 12:14

MotoGP 2019, 4ος αγώνας, Jerez (Ισπανία)

Τα τελευταία δύο χρόνια ο βασικός ανταγωνισμός της Honda και του Marc Marquez φορούσε τα κόκκινα της Ducati και άκουγε κυρίως στο όνομα Andrea Dovizioso. Φέτος ωστόσο η χρονιά έχει ξεκινήσει αρκετά διαφορετικά.

Κατ' αρχήν, η Yamaha δείχνει πλέον ανεβασμένη. Μετά η Ducati, είναι μεν εκεί ψηλά και παίζει πάντα δυνατά με τον Dovi, αλλά όχι πια μόνη. Η, όχι και τόσο αναπάντεχη, έκπληξη της χρονιάς ως τώρα είναι δίχως αμφιβολία η Suzuki, κλέβοντας τις εντυπώσεις τόσο με τη μοτοσυκλέτα της που δε δείχνει να υστερεί πουθενά, όσο και με τον Alex Rins που βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης μετά τον θρίαμβό του στο Τέξας και παραμένει σε απόσταση 1 μόλις βαθμού από τον Marquez μετά και τη Jerez.

Απίθανα πράγματα, αρκεί κανείς να κοιτάξει ποιοι κοσμούν τις θέσεις της κατάταξης με θέα στην πλάτη του 23χρονου Ισπανού, που στην τρίτη του σεζόν στη μεγάλη κατηγορία πήρε την πρώτη του νίκη και ανέβηκε για 7η φορά στο βάθρο. Μετά την 5η θέση του πέρυσι στο πρωτάθλημα, ο Rins έχει αρχίσει να θέτει εαυτόν στους διεκδικητές του τίτλου, ασχέτως αν ο ίδιος λέει πως "δε σκέφτομαι τέτοια πράγματα, το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι ο επόμενος αγώνας".

Στο μεταξύ, τα τεκταινόμενα στη φρεσκοστρωμένη με νέα άσφαλτο Jerez ξεκίνησαν με μια άλλη μεγάλη έκπληξη, στην οποία οι δύο πρώτες θέσεις εκκίνησης καταλήφθηκαν από τις δύο Petronas Yamaha των Fabio Quartararo και Frankie Morbidelli, με τον πρώτο να παίρνει και το ρεκόρ γύρου της πίστας. Την ίδια ώρα ο Valentino Rossi έμενε εκτός Q2 - χάρη σε έναν ηρωικό γύρο του Pecco Bagnaia στο τέλος του Q1 - και έπαιρνε εκκίνηση 13ος.

 dsc3321.gallery full top fullscreen

Με την εκκίνηση του αγώνα ο Marquez έφυγε πρώτος, με τους δύο δορυφορικούς αναβάτες της Yamaha στο κατόπι του και τους Maverick Vinales και Dovizioso να κλείνουν το γκρουπ των πρωτοπόρων. Αυτό το τρενάκι κράτησε έτσι για αρκετούς γύρους, καθώς ούτε ο Marquez απομακρυνόταν, ούτε οι άλλοι τον πλησίαζαν.

Αυτά ως περίπου τον 10ο γύρο, όταν ο πρωταθλητής αποφάσισε πως αρκετά έπαιξε με τα άλλα παιδάκια, έριξε τα γυρολόγιά του και μέσα σε μερικούς γύρους είχε χτίσει μια διαφορά ενός δευτερολέπτου. Κανείς δε θα τον ξαναπλησίαζε ως το τέλος και αυτή το φορά δε θα ξανάπεφτε μόνος του. Αργότερα δήλωσε εμφατικά πως τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τα  ηλεκτρονικά της μοτοσυκλέτας του έχουν πλέον λυθεί. Όλοι οι υπόλοιποι, τρομάξτε ελεύθερα.

Φυσικά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη μάχη των υπολοίπων θέσεων του βάθρου, όπου το πρώτο θύμα ήταν ο εκπληκτικός κάτοχος της pole, Quartararo. Ατυχώς ο Γάλλος αναγκάστηκε σε εγκατάλειψη από μηχανική βλάβη στον 14ο γύρο και ενώ ήταν δεύτερος προς γενική έκπληξη, κρατώντας με άνεση πίσω του τους Morbidelli και Vinales - αμφότεροι με ανώτερων προδιαγραφών Μ1. Η οργή και το κλάμμα του στο pit box της ομάδας του ήταν ενδεικτικό του μεγάλου ενθουσιασμού του και κάτι μας λέει πως αυτή δε θα είναι η τελευταία φορά που τον θαυμάζουμε για τα κατορθώματά του. Η φετινή σοδειά έχει μερικούς εκπληκτικούς rookies.

Στη συνέχεια άρχισε και η οπισθοχώρηση του Morbidelli, προφανώς γιατί είχε ταλαιπωρήσει τα λάστιχά του για να μείνει τόση ώρα σε υψόμετρα βάθρου. Ταυτόχρονα όμως είχαμε μιαν άλλη ανοδική κίνηση, τον Alex Rins που ξεκίνησε μόλις 9ος και ανέβαινε αθόρυβα και διαρκώς.

 dsc3967.gallery full top fullscreen

Ο αναβάτης της Suzuki πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και έφτασε άνετα δεύτερος, όμως ως τότε ο Marquez βρισκόταν 3 δευτερόλεπτα μακριά. Παρόλα αυτά ο Rins δεν απειλήθηκε από κανέναν και τερμάτισε στη δεύτερη θέση ως απόδειξη πως η εμφάνισή του στο Τέξας δεν ήταν ούτε τύχη, ούτε φωτοβολίδα, αλλά μάλλον μια πρόγευση από τα μελλούμενα.

12 maverick vinales esp dsc3609.gallery full top fullscreen

Έτσι το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στη μάχη της τρίτης θέσης, όπου πλέον ο Vinales ένιωθε την πίεση δύο εργοστασιακών Ducati στον σβέρκο του για αρκετούς γύρους. Εξ αυτών ήταν ο Dovi αυτός που τον πίεσε περισσότερο, ενώ ο Danilo Petrucci περιορίστηκε σε ρόλο παρατηρητή, και στο τέλος ουδείς εκ των δύο μπόρεσε να βελτιώσει τη θέση του.

Στην 6η θέση τερμάτισε ο Valentino Rossi, πετυχαίνοντας ένα ακόμη εντυπωσιακό αποτέλεσμα δοθέντος πως ξεκίνησε 13ος και στο πρωινό warmup ήταν ακόμη πιο αργός, δείχνοντας πως δεν είχε βρει άκρη με τη μοτοσυκλέτα του στη Jerez. Ο Ιταλός άρχισε να βρίσκει ρυθμό μετά το μέσο του αγώνα και ενώ ήταν κολλημένος στη 10η θέση, έχοντας να επιδείξει ως τότε μόνο τις θέσεις που κέρδισε κατά την εκκίνηση, ενώ η αξία του αποτελέσματός του ενισχύεται από το γεγονός πως μόνο ο Quartararo εγκατέλειψε μπροστά του, όλους τους υπόλοιπους από τη 13η ως την 6η θέση τους προσπέρασε.

43 jack miller aus 46 valentino rossi ita dsc4065.gallery full top fullscreen

Δηλαδή έκανε το εντελώς αντίθετο από τη μεγάλη απογοήτευση του αγώνα, τον Jorge Lorenzo. Ο Ισπανός ήρθε εδώ με ελπίδες και δηλώσεις πως νιώθει ότι έρχεται η ώρα του, αλλά στον αγώνα ήταν παντελώς εξαφανισμένος. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ξεκίνησε 11ος, βρέθηκε 15ος στον πρώτο γύρο και ως το τέλος κέρδισε τρεις θέσεις, ουσιαστικά από ισάριθμους αναβάτες που εγκατέλειψαν μπροστά του - Fabio Quartararo, Joan Mir και Jack Miller.

Η πτώση του Miller ήταν περίεργη, καθώς ήρθε μετά από σύγκρουση με την Aprilia του Espargaro, όταν ο Ισπανός του έκανε ένα δύσκολο πέρασμα, πήγε να χάσει το μπροστινό του, αλλά τελικά το μάζεψε, ξαναμπήκε στη στροφή και συγκρούστηκε με τον Αυστραλό που εκείνη τη στιγμή προσπαθούσε να του μπει από την εσωτερική. Το συμβάν θεωρήθηκε "αγωνιστικό" και ουδείς τιμωρήθηκε γι' αυτό, πολύ σωστά κατά τη γνώμη μας.

Ο Aleix Espargaro με την Aprilia πάντως, όχι απλά δεν έπεσε, μα κατάφερε να τερματίσει και μια θέση μπροστά από τον Lorenzo! Ίσως αυτό να μην είναι τόσο τιμητικό για τον αναβάτη της Honda, αλλά σίγουρα δεν είναι εξίσου ντροπιαστικό με τις δύο θέσεις και 5 δευτερόλεπτα που "έφαγε" από τον Stefan Bradl, αναβάτη δοκιμών της Honda και wild card συμμετέχοντα στη Jerez. Αυτό πώς να το χωνέψει κανείς;

41 aleix espargaro esp dsc3509.gallery full top fullscreen

Καλή εμφάνιση σημειώνουμε για τον Morbidelli που τελικά είδε την καρό σημαία 7ος πίσω από τον Rossi, μάλλον αδιάφορη για τον Cal Crutchlow η 8η θέση. Ο Άγγλος έχασε κάπου στη μέση του αγώνα επαφή με το τρενάκι του βάθρου και στο τέλος έδωσε τη μάχη του με τον Takaaki Nakagami, για να τον κερδίσει για 2 δέκατα στην άτυπη μάχη των δορυφορικών Honda.

Αντίστροφα, σπουδαία δουλειά από τον Bradl που ακολούθησε τους άλλους δύο στην 9η θέση, εξίσου χαρούμενος πρέπει να ήταν και ο Aleix Espargaro που τερμάτισε μπροστά από ένα εργοστασιακό Honda στην 11η θέση.

Να σημειώσουμε πως στον αγώνα δεν έτρεξε τελικά ο Andrea Iannone, καθώς μετά από μια πτώση το Σάββατο οι γιατροί δεν του έδωσαν το ΟΚ να μπει στη μάχη της Κυριακής εξαιτίας χτυπήματος στο πόδι.

Αδιάφορη για μια φορά ακόμη η συμμετοχή των δύο ΚΤΜ, με τον Pol Espargaro ξανά πρώτο μεταξύ τους στην 13η θέση και τον Zarco μια θέση και 6.5 δευτερόλεπτα πίσω του.

 dsc4982.gallery full top fullscreen

Μετά από τρεις αγώνες με τρεις διαφορετικούς νικητές από ισάριθμα διαφορετικά εργοστάσια, ο Marquez έγινε ο πρώτος φέτος που ντουμπλάρει τις νίκες του και πλέον με 70 βαθμούς προσπέρασε τον Rins στην κατάταξη. Ο νεαρός της Suzuki πάντως δεν είναι μακριά, καθώς ακολουθεί με έναν βαθμό διαφορά (69 β.). Ο Dovi κρατά την τρίτη θέση (67 β.), δύο βαθμούς πίσω από τον δεύτερο και ο Rossi ολοκληρώνει την πρώτη τετράδα (61 β.), η οποία πλέον έχει αποσπαστεί από τον επόμενο, Petrucci, που μετρά 41 βαθμούς.

Moto2

Στη μεσαία κατηγορία, που δείχνει αναζωογονημένη με τις νέες μοτοσυκλέτες της Triumph, έχει αρχίσει να ξεχωρίζει ένα φαβορί και το όνομα αυτού, Lorenzo Baldassari. Ο Ιταλός αναβάτης της Flexbox HP 40 με πλαίσιο της Kalex έχει κερδίσει τους 3 από τους 4 αγώνες της χρονιάς, με την εξαίρεση του Τέξας όπου δεν τερμάτισε.

 dsc3131.gallery full top fullscreen

Στη Jerez ο αγώνας ξεκίνησε με δράμα, καθώς ένα high side του Remy Gardner στη δεύτερη στροφή προκάλεσε κομφούζιο στο μπουλούκι που μόλις είχε φύγει από την εκκίνηση, με τον Alex Marquez να είναι ο πιο άτυχος καθώς δεν είχε τρόπο να αποφύγει τη μοτοσυκλέτα του αντιπάλου του έπεσε μαζί του.

 dsc2443 2.gallery full top fullscreen

Αμέσως βγήκαν κόκκινες σημαίες και επανεκκίνηση 15 λεπτά αργότερα με μειωμένη διάρκεια, ενώ ο νικητής χρειάστηκε περίπου μισό αγώνα πριν αρχίσει να ξεχωρίζει από τους διώκτες του καθ' οδόν προς την τρίτη του νίκη φέτος.

Δεύτερος τερμάτισε ο Jorge Navarro και τρίτος ο ομόσταυλος του Baldassari, Augusto Fernandez.

 ds06906.gallery full top fullscreen

Στη βαθμολογία ο Baldassari έφτασε τους 75 βαθμούς, έχοντας τον Thomas Luthi δεύτερο με 58 βαθμούς και τον Marcel Schrotter τρίτο με 48.

Moto3

Πρέπει να ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που στο βάθρο της Jerez δε βρέθηκε ούτε ένας Ισπανός. Η σπουδαία νίκη του Niccolo Antonelli και η δεύτερη θέση του Tatsuki Suzuki σήμαναν χαράς ευαγγέλια για τη SIC58 Squadra Corse Moto3, ενώ ένας ακόμη Ιταλός, ο Celestino Vietti της SKY Racing VR46 γέμισε το βάθρο.

 dsc1335.gallery full top fullscreen

Είχε προηγηθεί ένας τυπικός αγώνας της μικρής κατηγορίας, με μια δεκαριά αναβάτες να ελπίζουν για κάθε δυνατό αποτέλεσμα ως τον τελευταίο γύρο, αμέτρητες προσπεράσεις και διαρκείς ανακατατάξεις στην κατανομή των θέσεων του βάθρου.

Χαμένος από τη μάχη βγήκε ο πρωτοπόρος της κατάταξης, Aron Canet, που τερμάτισε 4ος, αλλά σε απόσταση μόλις 4 δεκάτων από τον πρώτο! Ενδεικτικό του τι έγινε για μια φορά ακόμη στην κατηγορία με τα μονοκύλινδρα 250άρια των 50 ίππων είναι το γεγονός πως οι πέντε πρώτοι τερματίσαντες απείχαν μισό δευτερόλεπτο από τον 1ο ως τον 5ο!

 ds06773.gallery full top fullscreen

Στη βαθμολογία ο Canet εξακολουθεί να προηγείται με 58 βαθμούς, αλλά πλέον ο Antonelli τον έφτασε σε απόσταση ενός βαθμού. Στη συνέχεια μεσολαβεί ένα κενό 12 βαθμών ως τον τρίτο της κατάταξης, Jaume Masia (45 β.), ο οποίος έπεσε στη Jerez και προσέθεσε ένα μηδενικό στη συγκομιδή του.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία πρωταθλήματος MotoGP 2019

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Μαϊος 2019 12:39

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon