.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 12:03

MotoGP 2019, 3ος αγώνας, Circuit of the Americas (Η.Π.Α.)

Ο Rins έσπασε το ρόδι κερδίζοντας τον Rossi!

Πηγαίνοντας προς το Όστιν του Τέξας, εκεί δηλαδή που βρίσκεται η πίστα Circuit of the Americas (COTA), είχαμε ένα βασικό δεδομένο: στα έξι χρόνια που αυτή βρίσκεται στο πρόγραμμα των MotoGP, ο Marc Marquez μετρούτσε έξι νίκες από την pole position.

 lg85180.gallery full top fullscreen

Ξεκινώντας λοιπόν με άλλη μια εντυπωσιακή πρόκριση στην πρώτη θέση εκκίνησης, διαβάζοντας τα δημοσιεύματα προ του αγώνα, το βασικό ερώτημα ήταν ποιος θα είναι ο καλύτερος των υπολοίπων.

Διά του λόγου το αληθές, μόλις έσβησαν τα φώτα της εκκίνησης ο πρωταθλητής δεν άφησε την pole να πάει χαμένη και τέθηκε επικεφαλής από την αρχή. Στο κατόπι του, μόνο ο Valentino Rossi.

Για μερικούς γύρους φάνηκε πως ίσως και να έχουμε έναν αγώνα στα χέρια μας, ωστόσο πολύ γρήγορα φάνηκε πως ο ΜΜ93 είχε έναν δικό του ρυθμό που ουδείς μπορούσε να ακολουθήσει, έτσι πολύ γρήγορα η διαφορά από τον δεύτερο έφτανε στα 4 δευτερόλεπτα!

 dsc6917.gallery full top fullscreen

Στο μεταξύ ο Rossi, αντί να πλησιάζει τον προπορευόμενο, άρχιζε να νιώθει την πίεση του επερχόμενου Cal Crutchlow, ο οποίος ερχόταν με φόρα και πακέτο με τους Alex Rins και Jack Miller.

Ενόσω λοιπόν ο Marquez χανόταν από το οπτικό τους πεδίο, ο Crutchlow ασκούσε αφόρητη πίεση στον Rossi, αλλά εμφανώς πίεζε τη μοτοσυκλέτα του πολύ. Αυτό το πλήρωσε στον 6ο γύρο, όταν βγήκε εκτός μάχης πέφτοντας μόνος του.

Τρεις γύρους αργότερα ήταν η σειρά του Marquez να βγει εκτός μάχης από lowside. Παρότι η μοτοσυκλέτα του δε φάνηκε να έχει σοβαρή ζημιά, ο ίδιος δεν κατάφερε να την επανεκκινήσει και τελικά υπέκυψε ξεθεωμένος από τις προσπάθειες να ξαναβάλει μπροστά τον κινητήρα της RCV του.

 g028272 2.gallery full top fullscreen

Το δράμα της Honda ολοκληρώθηκε πολύ λίγο αργότερα με την εγκατάλειψη του Jorge Lorenzo από μηχανική βλάβη ενώ ήταν 12ος.

Δεν ήταν βέβαια όλα ρόδινα για τους άλλους, καθώς οι Maverick Vinales και Joan Mir τιμωρήθηκαν με ποινή διέλευσης από τα πιτς για αντικανονική εκκίνηση και ουσιαστικά τέθηκαν εκτός μάχης.

Κάπως έτσι το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη μάχη του Rossi με τον Rins, με τους δυο τους να αφήνουν πολύ πίσω τον τρίτο Miller - ο οποίος μετά δήλωσε πως έκανε λάθος να βάλει μαλακά λάστιχα, καθώς στο τελευταίο τρίτο του αγώνα δε μπορούσε να ακολουθήσει πια τους άλλους δύο με τις μεσαίες γόμες.

 dsc7800 0.gallery full top fullscreen

O Rossi αντιστάθηκε πολύ στην πίεση του Rins, αλλά ήταν προφανές πως η Suzuki του είχε στον συγκεκριμένο αγώνα το κάτι παραπάνω και τέσσερεις γύρους πριν το τέλος ο νεαρός Ισπανός έκανε την κίνησή του και άνοιξε αμέσως μια μικρή διαφορά. Ο Rossi πάλεψε αλλά ένα λάθος στα φρένα στον προτελευταίο γύρο τον άφησε 0.7 δευτερόλεπτα πίσω και εν τέλει αυτή η διαφορά αποδείχθηκε ανυπέρβλητη στον ένα γύρο που απέμενε.

 dsc7610.gallery full top fullscreen

Ο Miller κατάφερε να τερματίσει στο βάθρο πανηγυρίζοντας, αν και στο τέλος τον έφτασε ο Andrea Dovizioso που είχε κάνει μια κακή προκριματική διαδικασία και πέρασε κόσμο και κοσμάκη για να φτάσει μια ανάσα από το βάθρο.

 dsc2229.gallery full top fullscreen

Πίσω από τον Dovi, ο Franco Morbidelli παρέδωσε άλλη μια εξαιρετική παράσταση με την πέμπτη θέση που πήρε, χάνοντας μόνο στο τέλος του αγώνα από τον πολύ πιο έμπειρο συμπατριώτη του.

Στον αγώνα ξεχώρισε ακόμη η εμφάνιση του Fabio Quartararo στην έβδομη θέση, μία πίσω από τον Danilo Petrucci που δεν πολυφάνηκε σε όλον τον αγώνα.

Σπουδαίο αποτέλεσμα είχε και η ΚΤΜ, με τον Pol Espargaro στην όγδοη θέση που συνιστά τον καλύτερο φετινό τερματισμό της ομάδας. Όσο για τον Johann Zarco, η 13η θέση του τον φέρνει πολύ πίσω από τον ομόσταυλό του, αλλά ακόμη και από τον Vinales που έχασε πάρα πολύ χρόνο εξαιτίας της τιμωρίας του και παρόλα αυτά τον πέρασε.

img 0955 2.gallery full top fullscreen

Προφανώς οι τρεις διαφορετικοί νικητές από τρία διαφορετικά εργοστάσια στους πρώτους τρεις αγώνες συνιστούν το καλύτερο γευστικό άνοιγμα για το νέο πρωτάθλημα. Στο Τέξας σταμάτησε το ασύλληπτο σερί του Marquez, ενώ η δεύτερη συνεχόμενη δεύτερη θέση του Rossi σηματοδοτεί την επιστροφή της Yamaha στους διεκδικητές της νίκης - και ο εξαιρετικός ρυθμός του Vinales, παρά την ποινή του, υποστηρίζει το συμπέρασμα αυτό.

Φυσικά αυτό που ξεχωρίζει είναι η νίκη του Rins με τη Suzuki να δείχνει πολύ δυνατή σε όλα της. Ο 23χρονος Ισπανός γιόρτασε την πρώτη του νίκη στο υψηλότερο επίπεδο με την ψυχή του και δικαίως, μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει τις ικανότητές του σε σύγκριση με τους κορυφαίους της κατηγορίας. Το να το κάνει κερδίζοντας στα ίσια τον Rossi, είναι απλά ένα κερασάκι σε μια ήδη πλούσια τούρτα.

mgp3team photo

Ένας ακόμη μεγάλος κερδισμένος του Τέξας πάντως ήταν οπωσδήποτε ο Dovizioso, ο οποίος αντιμετώπιζε δυσκολίες με τη Ducati του όλο το τριήμερο και χρειάστηκε να επιστρατεύσει όλη την εμπειρία και το ταλέντο για να καταφέρει να φτάσει κοντά στους πρωτοπόρους. Οι πτώσεις και οι τιμωρίες προπορευόμενων αναβατών του έδωσαν πολύτιμες θέσεις και τελικά η νίκη του Rins στέρησε από τον Rossi τη δυνατότητα να περάσει πρώτος στη βαθμολογία.

Κάπως έτσι ο Dovi βρίσκεται πρώτος στην κατάταξη, 3 βαθμούς από τον Rossi, 5 από τον Rins και 9 από τον Marquez. Το πρωτάθλημα του 2019 είναι ορθάνοικτο.

Moto2

O Marcel Schrötter είχε πάρει μια εντυπωσιακή pole το Σάββατο, ωστόσο ο αγώνας ξεκίνησε με άφθονο δράμα. Αρχικά ήταν ένα τριπλό μελέ αναβατών που βρέθηκαν εκτός μάχης, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό, καθώς οι Joe Roberts και Fabio di Giannantonio συγκρούστηκαν και πήραν μαζί τους τον άτυχο Xavi Vierge, ενώ λίγο αργότερα ο Lorenzo Baldassari βγήκε εκτός μάχης χτυπώντας το πίσω μέρος του Jorge Martin. Όλα αυτά συνέβησαν μόλις στον πρώτο γύρο.

Στη συνέχεια και ο Schrötter έχασε επαφή με τους πρωτοπόρους όταν έχασε τα φρένα του στην πρώτη στροφή της πίστας και έτσι τον αγώνα βρέθηκαν να οδηγούν οι Thomas Luthi και Alex Marquez.

moto2 luthi

Οι δυο τους μονομάχησαν για μεγάλο μέρος του αγώνα, ώσπου στον 11ο γύρο ο Ελβετός καθάρισε με τον Ισπανό και ανέβασε ρυθμό για να οδηγήσει ως την καρό σημαία. Ο Marquez ακολούθησε δεύτερος και ο Schrötter συμπλήρωσε το βάθρο.

Ο Baldassari έφυγε με ένα στρογγυλότατο μηδενικό στο Όστιν, ωστόσο παραμένει στην κορυφή της κατάταξης με τις δύο νίκες που έγραψε στους πρώτους δύο αγώνες. Πλέον όμως έχει κόσμο και κοσμάκη στον σβέρκο του, καθώς ο Schrötter έφτασε 3 βαθμούς πίσω του και ο Luthi στους 5.

Moto3

Χαρές και πανηγύρια για τους Αμερικανούς θεατές της πίστας έφερε ο αγώνας της μικρής κατηγορίας, καθώς νικητής αναδείχθηκε ο συμπατριώτης τους Aron Canet (γιος του πρώην αγωνιζόμενου και δημοσιογράφου Don Canet). Ο δρόμος του για τη νίκη ωστόσο δεν ήταν εύκολος, ξεκινώντας από τη δεύτερη σειρά εκκίνησης.

Ως είθισται στη Moto3, οι νεαροί αναβάτες της έτρεξαν έναν αγώνα με πολλές ανακατατάξεις και προσπεράσεις, καθώς αρχικά ήταν ο Raul Fernandez πήρε πρώτος τον πρωτοπορία. Σύντομα έχασε την πρωτιά από τους Niccolo Antonelli και Gabriel Rodrigo, ενώ στον 6ο γύρο το μπαγκέτα του μαέστρου ανέλαβε ο Tatsuki Suzuki.

moto3 canet

Έξι γύρους πριν το τέλος ο Suzuki οδηγούσε και ο Canet είχε φτάσει αθόρυβα δεύτερος, αφήνοντας τον τρίτο αρκετά πίσω του, μα κάπου εκεί κατέφτασε φουριόζος ο Andrea Migno, ακολουθούμενος από τον Rodrigo.

Ο Ιταλός πέρασε τον Canet και άρχισε να κλείνει τη διαφορά από τον Suzuki, όταν ο Ιάπωνας έκανε ένα λάθος, έχασε το μπροστινό του και χαιρέτησε τον αγώνα.

Φτάνουμε στον προτελευταίο γύρο, όταν ο Canet κάνει την προσπέραση που τον έφερε πρωτοπόρο της κούρσας και πλέον πίσω του άρχισε να ξετυλίγεται ένα δράμα για την τελική κατανομή του βάθρου, με τους Rodrigi, Migno, Antonelli και Jaume Masia να βλέπουν βάθρο.

moto3 masia rodrigo

Ο Canet παρέμεινε ακαταμάχητος ως το τέλος, ενώ από τη μάχη πίσω του κερδισμένος βγήκε ο Masia στη δεύτερη θέση και ο Migno τρίτος, με διαφορά που φαίνεται στο φώτο φίνις στην παρασπάνω φωτογραφία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως από τη 2η ως και την 5η θέση οι αναβάτες χωρίζονταν από κάτι παραπάνω από ένα δέκατο του δευτερολέπτου!

Στη βαθμολογία ο Masia προηγείται αν και ισοβαθμεί με τον Canet στους 45 βαθμούς, με τον Lorenzo dalla Porta και τον Antonelli να ακολουθούν με 32.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία MotoGP 2019

Φωτογραφίες 1

Φωτογραφίες 2

Φωτογραφίες 3

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 12:10

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon