.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 11:13

MotoGP 2018, 14ος αγώνας, Aragon (Ισπανία)

Κυρίαρχος Marquez, απογοητευμένος Dovi, σπασμένος Lorenzo

Καθώς το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών έχει μπει για τα καλά στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν του 2018, η επίσκεψη στην πίστα MotorLand στο Alcaniz της Αραγονίας για το Gran Premio Movistar de Aragon ξεχώριζε για τους τρεις συνήθεις υπόπτους, Marc Marquez, Andrea Dovizioso και Jorge Lorenzo.

Το Σάββατο χάρισε στο κοινό μια ακόμη απίθανη μάχη, με τον Lorenzo να κλέβει την pole position στο τέλος, ενώ ξεχώρισε επίσης με μια από τις χειρότερες προκρίσεις στην ιστορία του Valentino Rossi, ο οποίος απέτυχε να περάσει από το Q1 στο Q2 και περιορίστηκε μόλις στη 18η (!) θέση στη σχάρα εκκίνησης.

aragon18 lorenzo crash 2

Στον αγώνα ωστόσο η κορύφωση του όλου δράματος ήρθε μόλις στην πρώτη στροφή. Εκεί κατέφτασαν μπουλούκι όλοι οι αναβάτες και, ανάμεσά τους, οι Marquez από την εσωτερική και Lorenzo από την εξωτερική διεκδικώντας την πρωτιά. Ο Marquez στρίβει πρώτος αλλά έχει πολλή φόρα και ανοίγει τη γραμμή του, ο Lorenzo τον ακολουθεί επίσης με λίγη περισσότερη φόρα απ’ όση θα ήθελε καθώς πλασάρεται στην ουρά του #93 RC213V και … high side.

Ο Ισπανός της Ducati αποχωρεί από τον αγώνα με μηδέν βαθμούς, εξάρθρωση στο μεγάλο δάκτυλο και ρωγμώδες κάταγμα στο δεύτερο μετατάρσιο του δεξιού ποδιού. Στη συνέχεια δηλώνει ευθαρσώς πως φταίει ο Marquez, διότι μπήκε επίτηδες με περισσότερα απ’ όσα τον έπαιρνε και δεν του άφησε κανένα περιθώριο – και μάλιστα ισχυρίζεται πως του το έχει ξανακάνει κι άλλες φορές, τουλάχιστον δύο.

aragon18 lorenzo crash 5

Ο ίδιος, λέει, δεν καταθέτει καταγγελία στους αγωνοδίκες, διότι «στις φωτογραφίες δε φαίνεται κάτι το επιλήψιμο, αλλά ο Marc το ξέρει τι έχει κάνει και περιμένω να μου ζητήσει συγγνώμη».

Φυσικά, την ίδια ώρα ο Marquez αρκείται στη γλυκιά θαλπωρή μιας πολύ γνωστής μας ατάκας από το παρελθόν – that’s racing – ενώ γλεντάει μια πολύ σημαντική νίκη μέσα στην πατρίδα του που τον φέρνει ακόμη πιο κοντά στον τίτλο.

Για να φτάσει σε αυτή ο ΜΜ93 έπρεπε να παλέψει με τον Dovizioso, ο οποίος θα δήλωνε μετά τον αγώνα πως δυστυχώς αδυνατεί να πιάσει τον αντίπαλό του. Απογοήτευση ή ψυχολογική στρατηγική; Μόνο ο ίδιος ξέρει.

04 andrea dovizioso ita 93 marc marquez esp dsc3684.gallery full top fullscreen

Στον αγώνα, εκμεταλλευόμενος το συμβάν στην πρώτη στροφή, ο Dovi πήρε στην αρχή την πρωτοπορία, ακολουθούμενος από τον Marquez να κρατά τη δεύτερη θέση και πίσω του τα δύο Suzuki των Alex Rins και Andrea Iannone, τις δύο Honda των Dani Pedrosa και Cal Crutchlow, αλλά και την Aprilia του Aleix Espargaro.

Σύντομα ο Crutchlow έπεσε και χαιρέτησε την παρέα, ενώ ως τον δέκατο γύρο οι Pedrosa και Espargaro έχαναν επαφή με τους πρωτοπόρους.

Βρισκόμαστε στα μέσα του αγώνα και πλέον η μάχη αρχίζει. Marquez και Dovi ανταλλάσσουν μεταξύ τους την πρωτιά αρκετές φορές μέσα στον ίδιο γύρο, επιτρέποντας στον Iannone να τους πλησιάσει, αλλά η κίνηση που καθόρισε τον αγώνα ήρθε στον 21ο γύρο, με την τελευταία φορά που ο πρωταθλητής πέρασε τον Dovizioso.

 lg53383.gallery full top fullscreen

Το βάθρο συμπληρώθηκε από τον Iannone που κατάφερε να αφήσει τον ομόσταυλό του τέταρτο, ενώ η εξάδα συμπληρώθηκε από τον Espargaro που χάρισε στην Aprilia το καλύτερό της φετινό αποτέλεσμα.

 dsc4056.gallery full top fullscreen

Ο Rossi έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να ανέβει από τη 18η στην 8η θέση στον τερματισμό, καταφέρνοντας να περισώσει ότι βαθμούς μπορούσε, αλλά και να τερματίσει μπροστά από τον Maverick Vinales, ο οποίος είχε εκκινήσει αρκετά πιο μπροστά από αυτόν, στη 12η θέση. Ο Γιατρός όμως γνώριζε από νωρίς τι τον περίμενε, όταν πριν τον αγώνα δήλωνε ότι «για να κερδίσουμε φέτος θα χρειαστεί ένα θαύμα», ενώ μετά τον τερματισμό του έλεγε πως «η Yamaha έχει ανάγκη μια επανεκκίνηση».

29 andrea iannone ita 42 alex rins esp dsc3663.gallery full top fullscreen

Απομένουν πέντε αγώνες, ήτοι διαθέσιμοι 125 βαθμοί, και ο Marquez ήδη στρογγυλοκάθεται πάνω σε ένα μαξιλάρι 72 βαθμών. Πέραν ενός απροόπτου που θα τον άφηνε εκτός μάχης για κάποιο διάστημα, ειλικρινά δε βλέπουμε πώς θα μπορούσε να χάσει αυτόν τον τίτλο. Του αρκεί να μαζεύει μερικούς πόντους σε κάθε αγώνα για να είναι σίγουρος, αφού πρακτικά μόνο ο Dovizioso συνιστά απειλή για τον ίδιο πλέον.

Ο επόμενος αγώνας έρχεται στις 7 Οκτωβρίου στην Ταϊλάνδη, με ένα πρώτο ερώτημα να αιωρείται: θα είναι εκεί ο Lorenzo; Ο ίδιος έχει βάλει το πόδι στον γύψο και δηλώνει πως οι γιατροί θα τον βγάλουν σε 10 μέρες για επανεκτίμηση της κατάστασης. Μάλλον η απάντηση θα δοθεί οριστικά τις τελευταίες μέρες πριν τον αγώνα στο Chang International Circuit, όταν και θα δοκιμάσει την κατάστασή του ο Ισπανός αναβάτης.

14aragon18mgprepsol joc6723.gallery full top fullscreen

Δείτε ΕΔΩ την κατάταξη του αγώνα

Και ΕΔΩ τη γενική βαθμολογία

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 11:25

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon