.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 12:47

MotoGP 2018, 15oς αγώνας, Buriram (Ταϊλάνδη)

Marc Marquez και πάσα αρχή παυσάτω

Το πρωτάθλημα MotoGP έκανε το πρώτο πέρασμα από την πίστα Chang International Circuit στο Buriram της Ταϊλάνδης, όπου ένα μεγάλο πλήθος περίμενε πώς και πώς να δει από κοντά για πρώτη φορά τα ινδάλματά του.

Ο πρωταθλητής και πρωτοπόρος της φετινής κατάταξης, Marc Marquez, ξεκίνησε τις διαδικασίες με την πρώτη pole position της εν λόγω πίστας στα MotoGP, αν και το τριήμερο των δοκιμών φωτίστηκε επίσης από τρία άλλα γεγονότα.

Πρώτα ήταν η επιστροφή των Yamaha, με τους Valentino Rossi και Maverick Vinales, να βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη των χρονομέτρων από την πρώτη κιόλας μέρα.

99 jorge lorenzo esp dsc9326.gallery full top fullscreen

Έπειτα σημειώνουμε το τρομακτικό ατύχημα του Jorge Lorenzo, ένα ακόμη highside που πιθανότατα οφείλεται σε μηχανική βλάβη της Ducati του με αποτέλεσμα να κλειδώσει ο πίσω τροχός την ώρα που έμπαινε στη στροφή. Ευτυχώς ο Lorenzo δεν υπέστη νέο τραυματισμό στο ήδη ραγισμένο του πόδι (από την Aragon), αλλά μετά από τον νέο του τρομακτικό βρόντο αποφάσισε να μην τρέξει καν στην Ταϊλάνδη – μιας και πλέον δε διεκδικεί με αξιώσεις τίτλο.

Τέλος, το νέο τρελό ρεκόρ του Marquez, ο οποίος κατάφερε ένα ακόμη αδιανόητο: στις κατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου απέτυχε να προκριθεί στο Q2 απευθείας, οπότε μπήκε στο Q1, προκρίθηκε και μετά πήρε την pole! Έγινε έτσι ο πρώτος αναβάτης που πήρε την πρώτη θέση εκκίνησης προερχόμενος από το Q1 – στη σύντομη ως τώρα ιστορία αυτού του φορμά προκριματικών.

46 valentino rossi ita dsc9680.gallery full top fullscreen

Στον αγώνα η αρχή έγινε με μια εικόνα που είχαμε ξεχάσει εδώ και μήνες. Ο Marquez έφυγε καταδιωκόμενος από τον Rossi! Μάλιστα στα πρώιμα στάδια του αγώνα ο Ιταλός πέρασε τον Ισπανό και για λίγο οδήγησε το Grand Prix, ωστόσο σύντομα η τάξη αποκαταστάθηκε όταν τον πέρασαν τόσο ο Marquez όσο και ο Andrea Dovizioso, που ανέλαβε αυτός να οδηγήσει την κούρσα.

Με τους Maverick Vinales, Johann Zarco, Alex Rins, Cal Crutchlow και Dani Pedrosa στο κατόπι των τριών πρωτοπόρων, για αρκετή ώρα φαινόταν πως θα έχουμε μια μάχη οκτώ αναβατών για τη στελέχωση του βάθρου.

Λίγο αργότερα όμως οι κ.κ. Dovi και Marquez έριξαν κι άλλο τους χρόνους τους και άρχισαν να αποσπώνται από το τρενάκι. Μόνο οι δύο εργοστασιακές Yamaha μπόρεσαν να τους ακολουθήσουν, αν και όχι σε απόσταση άμεσης απειλής.

Ο Vinales πέρασε τρίτος και έδειχνε πως θα μπορούσε να απειλήσει τους πρώτους, την ώρα που ο Rossi έμενε σε κοντινή απόσταση και άφηνε επίσης τους υπόλοιπους πιο πίσω.

 dsc0512.gallery full top fullscreen

Ο αγώνας οδηγήθηκε σε ένα ακόμη αγωνιώδες φινάλε, με τους Dovizioso και Marquez να μάχονται με το μαχαίρι στα δόντια, γεγονός που έδινε την ευκαιρία στις δύο Yamaha να μένουν κοντά τους, παρότι ήταν εμφανές πως τόσο η Ducati όσο και η Honda είχαν τον ρυθμό να χαθούν στον ορίζοντα. Το μόνο που τους καθυστερούσε και κρατούσε τα μπλε Μ1 σε επαφή ήταν η μεταξύ τους κοκορομαχία, οι αλλεπάλληλες προσπεράσεις και οι αμυντικές γραμμές.

Ο νικητής του Ταϊλανδικού GP προέκυψε μόλις στην τελευταία στροφή, όταν ο Marquez έκανε το οριστικό και τελεσίδικο προσπέρασμα στον Dovi και το ολοκλήρωσε με μια αρχοντική σούζα στη γραμμή του τερματισμού, μόλις δέκατα μπροστά από τον αντίπαλό του.

Είναι σαφές πως ο Marquez δεν πολυκαταλαβαίνει από «έξυπνη οδήγηση», μόλις αρχίσει να βράζει το αίμα του θα βουτήξει στη μάχη ακόμη κι αν η δεύτερη θέση σχεδόν του δίνει το πρωτάθλημα στο χέρι. Όχι, αυτός θα προσπαθήσει να κερδίσει ανεξαρτήτως ρίσκου και στην πορεία θα μας χαρίσει ανεπανάληπτες στιγμές οδηγικής μαγείας.

img 7140.gallery full top fullscreen

Ο τερματισμός έφερε μετά από πολύ καιρό μια Yamaha στο βάθρο, αυτή του Vinales, ενώ ο VR46 ακολούθησε λίγο πιο πίσω. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν βάλσαμο για τη Yamaha, καθώς το να έχει τις δύο εργοστασιακές μοτοσυκλέτες της 1.5 δευτερόλεπτο από το βάθρο είναι ασύγκριτα καλύτερο από τα 14 και 15 δευτερόλεπτα μακριά που τερμάτιζε στους τελευταίους αγώνες.

Η άνοδος των Μ1 πιστοποιείται και από την πέμπτη θέση του Zarco, ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει του Rins. Έβδομος τερμάτισε ο Crutchlow, μπροστά από τις τρεις Ducati των Bautista, Danilo Petrucci και Jack Miller που συμπλήρωσαν την δεκάδα.

Επόμενο GP είναι σε δύο εβδομάδες στην Ιαπωνία, για έναν ακόμη κλασικό αγώνα που πέρυσι χαρακτηρίστηκε από τη μονομαχία Marquez-Dovizioso.

Αποτελέσματα αγώνα

Βαθμολογία MotoGP

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 12:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon