.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2023 11:00

MX of Nations 2023, Ernée (Γαλλία)

Θρίαμβος για την οικοδέσποινα Γαλλία στη μεγάλη ετήσια γιορτή του παγκόσμιου Motocross.

Μια εβδομάδα μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP 2023, η γαλλική πόλη Ernée φιλοξένησε για τρίτη φορά την τελευταία εικοσαετία (2005, 2015 οι προηγούμενες) το ΜΧ των Εθνών ενώπιον ενός ενθουσιώδους κοινού 102,000 θεατών και με τους κορυφαίους αναβάτες του κόσμου να μάχονται για την τιμή της χώρας τους.

Η Γαλλία ήταν εξαρχής ένα μεγάλο φαβορί με ομάδα τριών παγκόσμιων πρωταθλητών: Romain Febvre (MX2, MXGP), Maxime Renaux (MX2) και Tom Vialle (MX2), ενώ οι Αμερικανοί που είχαν κατακτήσει την πρωτιά πέρυσι στο εντός έδρας MxoN 2022 στη Red Bud των ΗΠΑ κατέβασαν μια από τις ομάδες με τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας και τους έμπειρους Aaron Plessinger, Christian Craig και RJ Hampshire.

MXGP MX2 START MXoN F 20231

Σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αναβάτες του MXGP ήταν εκεί, με μόνη σημαίνουσα απουσία αυτή του Ολλανδού Jeffrey Herlings που ακόμη δε βρίσκεται σε άρτια φυσική κατάσταση, όπως και ο Σλοβένος Tim Gajser που αγωνίστηκε μεν, αλλά όχι ακόμη στη γνωστή φόρμα που μας έχει συνηθίσει ο παγκόσμιος πρωταθλητής MXGP 2021 και 2022.

Η εκπροσώπηση του αμερικανικού πρωταθλήματος ΑΜΑ ΜΧ δεν περιορίστηκε στους τρεις Αμερικανούς, καθώς και ο Vialle πλέον αγωνίζεται στις ΗΠΑ, επίσης η ομάδα της Αυστραλίας διέθετε δύο έμπειρους αναβάτες από το αμερικανικό πρωτάθλημα (Jett και Hunter Lawrence), ενώ η Γερμανία είχε ως πρώτο αναβάτη τον Ken Roczen, ο οποίος μάλιστα ήταν ο μόνος αναβάτης του MXoN που καβαλούσε Suzuki, μια εταιρεία που πλέον απέχει από το MXGP, συμμετέχοντας ωστόσο στο πρωτάθλημα της ΑΜΑ.

FEBVRE MXoN F 2023
Romain Febvre (Γαλλία, Kawasaki)

1ος αγώνας (MXGP + MX2)

Ο Jorge Prado (GASGAS, Ισπανία) ήταν αυτός που πήρε τη Holeshot και αποπειράθηκε να χτίσει με το καλημέρα διαφορά, κάτι που θα κατάφερνε αν δεν ήταν ο Romain Febvre (Kawasaki, Γαλλία) που τον ακολούθησε από κοντά και πίεσε εξαρχής για τη νίκη.

Ο Γάλλος και ο Ισπανός αντάλλαξαν αρκετές φορές θέση στο τιμόνι του αγώνα, με τον Febvre να βγαίνει εν τέλει νικητής προς τέρψη του καυτού κοινού των συμπατριωτών του που γέμισαν την πίστα. Δεύτερος τερμάτισε ο Prado, ενώ στην τρίτη θέση έφτασε ο Ken Roczen (Suzuki) μετά από δυνατή μάχη με τον Ελβετό Jeremy Seewer (Yamaha).

Πίσω του στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Aaron Plessinger (KTM, ΗΠΑ), ενώ η εξάδα έκλεισε με τον Jett Lawrence (Honda, Αυστραλία) που επικράτησε οριακά (περίπου για ένα δέκατο του δευτερολέπτου) του Tim Gajser (Honda, Σλοβενία).

RENAUX MXoN F 20231
Maxime Renaux (Γαλλία, Yamaha)

2ος αγώνας (MX2 + Open)

O Valentin Guillod (Honda, Ελβετία) έστριψε πρώτος στη Holeshot μα μια στροφή αργότερα ο Ruben Fernandez (Honda, Ισπανία) του πήρε τη μπουκιά μέσα από το στόμα και ανέλαβε να οδηγήσει.

Ωστόσο δύο Γάλλοι αναβάτες έρχονταν από λίγο πιο πίσω με πολλή φόρα. Ο Maxime Renaux (Yamaha) ήταν ο πρώτος που πέρασε τον Fernandez για να οδηγήσει τον αγώνα, ενώ λίγο αργότερα ο Ισπανός είχε μια πτώση που χάρισε τη δεύτερη θέση στον Tom Vialle (KTM) που ως τότε είχε φτάσει τρίτος.

Οι δύο Γάλλοι χάρισαν έναν ακόμη λόγο στο κοινό να παραληρήσει καθώς τερμάτισαν με αυτή τη σειρά στην κορυφή του αγώνα και επιβεβαίωσαν πως η ομάδα της χώρας τους είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, ενώ το τρίτο σκαλί του βάθρου έγινε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των Liam Everts (KTM, Βέλγιο) και Andrea Adamo (ΚΤΜ, Ιταλία), με τον Everts τελικώς να επικρατεί.

Πίσω από τον παγκόσμιο πρωταθλητή MX2 2023, Adamo, τερμάτισε πέμπτος ο Hunter Lawrence (Honda, Αυστραλία) και έκτος ο Guillod.

LAWRENCE J MXoN F 2023
Jett Lawrence (Αυστραλία, Honda)

3ος αγώνας (MXGP + Open)

Μπαίνοντας στον τρίτο και τελευταίο αγώνα του ΜΧοΝ 2023 η Γαλλία διέθετε ένα άνετο βαθμολογικό προβάδισμα από τη δεύτερη Αυστραλία και της αρκούσε μια προσεκτική αντιμετώπιση της μάχης για να εξασφαλίσει το μεγάλο τρόπαιο.

Οι Febvre και Renaux που συμμετείχαν εδώ ήταν εξαρχής πολύ προσεκτικοί και δεν έπαιρναν αδικαιολόγητα ρίσκα, κάτι που επέτρεψε στον Roczen να αναλάβει από νωρίς να οδηγήσει τον τρίτο τελικό.

Ο Γερμανός οδηγούσε ταχύτατα και χωρίς ιδιαίτερη πίεση με τον Renaux στο κατόπι του, ωστόσο ήταν ο Αυστραλός Jett Lawrence αυτός που στα μέσα του αγώνα γύριζε πιο γρήγορα απ’ όλους, πέρασε τον Renaux και στον έβδομο γύρο πέρασε άνετα και τον Roczen για να πανηγυρίσει μια σπουδαία νίκη για τη χώρα του.

Δεύτερος τερμάτισε ο Roczen, τρίτος ο Renaux και πίσω τους η πρώτη εξάδα γέμισε κατά σειρά με τους Prado, Gajser και Seewer.

Πλέον το κοινό των Γάλλων που είχε γεμίσει την Ernée είχε το ελεύθερο να σηκώσει την κόλαση με τους πανηγυρισμούς του, καθώς οι συμπατριώτες του είχαν σαρώσει το ΜΧοΝ 2023 κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο για ένατη φορά, ξεπερνώντας την Ολλανδία με την οποία μοιράζονταν από οκτώ νίκες ως τώρα.

Πίσω από τη νικήτρια Γαλλία η δεύτερη θέση του ΜΧοΝ 2023 πήγε στην Αυστραλία, ενώ τρίτη αναδείχθηκε η Ιταλία με τους Alberto Forato (KTM), Andrea Adamo (ΚΤΜ) and Andrea Bonacorsi (Yamaha).

PODIUM MXoN F 2023

Τελική κατάταξη ΜΧοΝ 2023, Top 10

1 – Γαλλία, 14 βαθμοί
2 – Αυστραλία, 34
3 – Ιταλία, 43
4 – Γερμανία 47
5 – Βέλγιο 55
6 – Ελβετία 55
7 – Ισπανία, 59
8 – ΗΠΑ, 65
9 – Σλοβενία 85
10 – Μεγάλη Βρετανία 89

Στην MXGP κατηγορία ο μεγάλος νικητής ήταν ο Γερμανός Ken Roczen, στην ΜΧ2 πρώτευσε ο Γάλλος Tom Vialle, ενώ στην Open ακολούθησε ο επίσης Γάλλος Maxime Renaux.

Το έπαθλο Ricky Carmichael Award απονεμήθηκε στον Βέλγο Lucas Coenen (Husqvarna) ως ο νεότερος αναβάτης που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς.

MXoN F 2023 RIDERS PRESENTATION 0013

Η ελληνική ομάδα

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από μια ομάδα τριών αναβατών:

MXGP: Ανδρέας Ανδρέου (Yamaha)
MX2: Δημήτρης Μπάκας (Yamaha)
Open: Αθανάσιος Αυγέρης (Yamaha)

Ουδείς εξ αυτών προκρίθηκε στους τελικούς της Κυριακής, με τον Ανδρέου να τερματίζει 30ός (από 36 συμμετέχοντες) στον προκριματικό της MXGP, τον Μπάκα 36ο (στους 37 συμμετέχοντες) στον προκριματικό της ΜΧ2 και τον Αυγέρη 30ό (στους 37) στον προκριματικό αγώνα της Open.

Η Ελλάδα έκλεισε το MX of Nations 2023 στην 37η και τελευταία θέση της κατάταξης των Εθνών.

Αναλυτικά αποτελέσματα και κατάταξη ΜΧοΝ 2023

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2023 12:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon