.
Κατηγορία Endurance
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 10:54

Παγκ.Π.Endurance 2015, 4ος αγώνας, Bol d’Or

 

Νίκη η Kawasaki, πρωτάθλημα η Suzuki!

 

 

Η ομάδα SRC της Kawasaki κέρδισε έναν από τους πιο αναγνωρισμένους και σημαντικούς αγώνες αντοχής, τον Bol d’Or στο Le Castellet της Γαλλίας.

Η Suzuki SERT όμως ήταν αυτή που με μια 3η θέση πίσω από την ομάδα της Yamaha GMT94 πήρε τους πολύτιμους βαθμούς και ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια EWC για το 2015.

Πρωταθλήτρια η Suzuki


Ο τελευταίος γύρος του παγκόσμιου πρωταθλήματος αντοχής Bol d’Or πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πίστα Paul Ricard.
Ο 24ωρος αγώνας επέστρεψε στην γενέτειρα πίστα του Le Castellet, αφού από το 1999 μέχρι και σήμερα, διεξαγόταν στην πίστα του Magny Cours.
Ο συγκεκριμένος αγώνας αντοχής έχει πολύ μεγάλη παράδοση (μιας και χρονολογείται από το 1922) συγκεντρώνοντας φέτος 74.000 λάτρεις της μοτοσυκλέτας.

Μετά από 24 ολόκληρες ώρες αγώνα, 684 γύρους και περίπου 3.900 χλμ πάνω σe μια ZX-10R , η ομάδα της Kawasaki SRC με οδηγούς τον Gregoire Leblanc, Matthieu Lagrive και Fabian Foret τερμάτισε 1η , γιορτάζοντας την πολυπόθητη νίκη και το τρόπαιο με τη μορφή ενός χρυσού κυπέλλου! (Εξού και η ονομασία Bol d’Or..)

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να εμποδίσει την ομάδα της Suzuki SERT με 7 λιγότερους γύρους να τερματίσει στην 3η θέση πίσω από την ομάδα της Yamaha GMT94 και να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια για το 2015.

“Θέλαμε πολύ τον 14ο τίτλο" δήλωσε συγκινημένος στο τέλος του αγώνα ο διευθυντής της ομάδας SERT, Dominique Meliand, για να συνεχίσει, "αυτό το Bol d’Or ήταν αρκετά δύσκολο και συνέβησαν πολλά απρόοπτα".

Νικήτρια η Kawasaki


Με αναβάτες τον Vincent Philippe, τον Anthony Delhalle και τον Etienne Masson η ομάδα της Suzuki είχε να αντιμετωπίσει εξίσου δυνατές ομάδες, όπως αυτή της Yamaha GMT94 με οδηγούς τον David Checa, τον Kenny Pokay και τον Mathieu Gines αλλά και της Honda Racing, με τους Julien da Costa, Sebastian Gimbert και Freddy Forey.
Στον πρώτο γύρο του αγώνα ο Checa είχε μία πτώση με την R1 του αλλά μετά από την άμεση και γρήγορη επισκευή της μοτοσυκλέτας από την ομάδα του, κατάφερε να ξαναμπεί στο, 4ο γύρο στην πίστα.
Οι τρείς αναβάτες της GMT94 στη συνέχεια παρουσίασαν μια εντυπωσιακή ανάκαμψη, η οποία και ανταμείφθηκε τελικά με την 2η θέση.
Η δεύτερη εργοστασιακή ομάδα της YART (YAMAHA Racing) με αναβάτες τους Broc Parkes, Max Neukirchner και Sheridan Morais μετά από μια πολύ καλή εμφάνιση και βρισκόμενοι στην 3η θέση, γύρω στις 05:00 το πρωί , αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μετά από μηχανική βλάβη στον κινητήρα της R1.

Η ομάδα της Honda είχε μια πολύ καλή πορεία σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, μέχρι να αντιμετωπίσει κάποιο μηχανικό πρόβλημα με τον πίσω άξονα του τροχού το βράδυ του αγώνα, έχοντας πτώση ενώ βρισκόταν στη μάχη σώμα με σώμα με την ομάδα της Kawasaki και της Suzuki.

Τέλος του πρωταθλήματος


Αυτό της στέρησε πολύτιμο χρόνο, χάνοντας οχτώ γύρους για την επισκευή της CBR 1000.
Κάπου στις 10:00 το πρωί εγκατέλειψε από σπασμένο ψυγείο και υπερθέρμανση του κινητήρα.
Δυνατή εμφάνιση έκανε και η γαλλική ομάδα της BMW με την S1000 R, η οποία μέχρι το ξημέρωμα είχε ανέβει στην 3η θέση.
Στάθηκε άτυχη όμως και αυτή αφού γύρω στις 10:00 το πρωί μια κομμένη αλυσίδα της στέρησε κάθε ελπίδα για μια θέση στο βάθρο.

Περίπου τέσσερις ώρες πριν τη λήξη του 79ου αγώνα Bol d’Or, οι θέσεις είχαν ήδη διαμορφωθεί χωρίς να καμία αλλαγή, με την SRC Kawasaki να περνάει 1η την γραμμή τερματισμού, την Yamaha GMT94 2η και την Suzuki SERT 3η.

Με το αποτέλεσμα αυτό έκλεισε και το πρωτάθλημα αντοχής, φέρνοντας τη Suzuki πρώτη στη βαθμολογία, να παίρνει τον τίτλο του EWC (endurance world champion) για το 2015, με δεύτερη την Υamaha GMT94 και 3η την SRC Kawasaki.

Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 10:55

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon