.
Κατηγορία AMA Supercross
Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 16:14

AMA Supercross 2022 5ος αγώνας, Glendale

O Eli Tomac της Yamaha κέρδισε τον 5ο αγώνα της σεζόν στην Αριζόνα, μπροστά σε ένα κοινό 55.000 θεατών κι έγινε ο πρώτος οδηγός που κατακτά δύο συνεχόμενες νίκες φέτος. Στη Δυτική Περιφέρεια των 250SX ο Hunter Lawrence της Honda πανηγύρισε για πρώτη φορά φέτος από το ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Ο αγώνας στο Glendale της Αριζόνα ήταν ο πρώτος Triple Crown για τη φετινή σεζόν. Ένα ιδιαίτερο format αγώνα, στο οποίο ο Eli Tomac τα πηγαίνει περίφημα.

Έτσι δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ο οδηγός της Yamaha ξεκίνησε με αυτοπεποίθηση και έχτισε αμέσως μια διαφορά που άγγιξε τα τρία δευτερόλεπτα.

Πίσω του έγινε μια ωραία μάχη με πρωταγωνιστές τον Jason Anderson της Kawasaki, τον Malcolm Steward (Husqvarna) και τον Ken Roczen του HRC (Honda).

Τελικά ο τελευταίος έμεινε εκτός βάθρου, με τον Anderson να τερματίζει δεύτερος και τον Steward να παίρνει την τρίτη θέση.

Μετά από λίγα λεπτά ξεκούρασης, δόθηκε η εκκίνηση για τον δεύτερο αγώνα της κατηγορίας 450SX. Πρωτοπόρος ήταν και πάλι ο Eli Tomac με την Yamaha του.

Αυτή τη φορά κατάφεραν, έστω για λίγα λεπτά, να μείνουν κοντά του οι Anderson, Webb (KTM), Musquin (KTM) και ο Chase Sexton.

Λίγο αργότερα ο Steward κατάφερε να κερδίσει έδαφος και ν’ ανέβει στην τρίτη θέση, την ώρα που ο πρωταθλητής Webb έμενε πίσω για να τερματίσει τελικά μόλις 8ος.

AMA_Supercross_5os_agonas_okj2.jpg

Μπροστά ο Tomac έκανε και πάλι έναν αλάνθαστο αγώνα και γρήγορα έκανε και πάλι διαφορά από τους διώκτες του. Προς τα μισά του αγώνα ο Anderson πλήρωσε ένα λάθος υπολογισμό του σε άλμα και προκάλεσε ζημιά στη μοτοσυκλέτα του με αποτέλεσμα να μείνει εκτός δεκάδας.

Στον τελευταίο αγώνα της βραδιάς ήταν ο Chase Sexton αυτή τη φορά που κατάφερε να πάρει το προβάδισμα και γρήγορα να αποστασιοποιηθεί από τις μάχες πίσω του.

Ο Steward ήταν στη δεύτερη θέση και ο Tomac στην τρίτη, ενώ λίγο αργότερα ήρθε με φόρα και ο Jason Anderson για να έχουμε μια τριπλή μάχη για τη δεύτερη θέση.

Πέντε λεπτά πριν το τέλος ο Tomac κέρδισε τη δεύτερη θέση, όμως ο Anderson εντυπωσιακά τον κέρδισε στη συνέχεια κι άρχισε να προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά των 4.2 δευτερολέπτων από τον Sexton.

Αυτό δεν ήταν εφικτό, ωστόσο ο Αμερικανός πανηγύρισε την πρώτη του νίκη σε Triple Crown αγώνα. Όσο για τον Eli Tomac; Αυτός μετρά ήδη πέντε νίκες στα 9 TC που έχουν γίνει στο πρωτάθλημα!

450SX Βαθμολογία

  1. Eli Tomac, Cortez, Colo., Yamaha (111)
  2. Chase Sexton, Clermont, Fla., Honda (100)
  3. Jason Anderson, Rio Rancho, N.Mex., Kawasaki (96)
  4. Malcolm Stewart, Murrieta, Calif., Husqvarna (93)
  5. Justin Barcia, Greenville, Fla., GASGAS (89)
  6. Cooper Webb, Newport, N.C., KTM (88)
  7. Ken Roczen, Clermont, Fla., Honda (80)
  8. Marvin Musquin, Corona, Calif., KTM (80)
  9. Dylan Ferrandis, Tallahassee, Fla., Yamaha (75)
  1. Aaron Plessinger, Leesburg, Fla., KTM (67)

AMA_Supercross_5os_agonas_okj3.jpg

Γεμάτοι αγωνία ήταν και οι αγώνες των 250SX, εκεί που ο Hunter Lawrence αποδείχτηκε ο πιο σταθερός και με σκορ 2-1-2 στους 10λεπτους (+1 γύρος) αγώνες πήρε τη νίκη.

Από την άλλη, ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Christian Craig (Yamaha) κέρδισε τον 1ο και τον 3ο αγώνα με χαρακτηριστική άνεση, όμως  στάθηκε άτυχος στον δεύτερο.

Ήταν και πάλι αυτός που είχε την πρώτη θέση, όμως ο Vince Friese συγκρούστηκε μαζί του στο κομμάτι με την άμμο και τον έστειλε εκτός πίστας. Επέστρεψε στον αγώνα και κατάφερε να πάρει την 4η θέση κι έτσι να βρεθεί και αυτός στο βάθρο.

Ο επόμενος που ανέβηκε στο βάθρο μετά το τέλος των τριών αγώνων ήταν ο Jo Shimoda με τερματισμούς στην 5η – 3η – 3η θέση. Για τον Shimoda ήταν το πρώτο του φετινό βάθρο.

Το πρωτάθλημα θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα και πάλι στην Καλιφόρνια, με τον τρίτο αγώνα στο Anaheim. Αυτός θα είναι και ο τελευταίος αγώνας των 250SX που θα κάνουν ένα διάλειμμα 5 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχουμε την εκκίνηση του πρωταθλήματος της Ανατολικής Περιφέρειας 250SX.

Δυτική Περιφέρεια 250SX Βαθμολογία

  1. Christian Craig, Temecula, Calif., Yamaha (122)
  2. Hunter Lawrence, Wesley Chapel, Fla., Honda (114)
  3. Michael Mosiman, Minneaola, Fla., GASGAS (99)
  4. Jo Shimoda, Menifee, Calif., Kawasaki (87)
  5. Nate Thrasher, Livingston, Tenn., Yamaha (79)
  6. Vince Friese, Menifee, Calif., Honda (76)
  7. Robbie Wageman, Newhall, Calif., Yamaha (64)
  8. Carson Brown, Ravensdale, Wash., KTM (55)
  9. Carson Mumford, Simi Valley, Calif., Suzuki (55)
  1. Garrett Marchbanks, Coalville, Utah, Yamaha (54)
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 21:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon