.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 13:09

Δείτε τον Jonathan Rea στα χρώματα της Pata Yamaha Prometeon WorldSBK

Ο εξάκις πρωταθλητής WorldSBK μεταπήδησε στην R1 για το 2024 και στο τεστ της Jerez είχε την πρώτη του επαφή με τη νέα του μοτοσυκλέτα.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbikes για το 2024 προμηνύεται πολύ ενδιαφέρον, με τον Alvaro Bautista να μένει στην πανίσχυρη Ducati Panigale V4R του και να δείχνει εκ προοιμίου ως φαβορί για τον τίτλο της επόμενης χρονιάς, αλλά το έργο του αναμένεται να είναι πιο δύσκολο από φέτος.

Ο Jonathan Rea πέρασε δύο δύσκολα χρόνια στη σέλα της Kawasaki ZX-10RR καθώς η εξέλιξή της δεν έπιασε τον ανάλογο ρυθμό των Ducati και Yamaha και στους περισσότερους αγώνες της φετινής χρονιάς περιοριζόταν σε ρόλο θεατή των μονομαχιών του Ισπανού της Ducati με τον Toprak Razgatlioglu της Yamaha.

Test Jerez WorldSBK 2023 Monday Rea G72 5058

Αυτό πιθανότατα θα αλλάξει το 2024, καθώς ο Βορειοϊρλανδός αναβάτης θα παραλάβει τη μοτοσυκλέτα του Razgatlioglu, ο οποίος με τη σειρά του μετακινήθηκε στη BMW για μια νέα πρόκληση με την Μ1000RR.

Έτσι ο Rea αναμένεται να έχει πιο δυναμικό λόγο στη μάχη του τίτλου, καθώς πλέον καβαλά μια μοτοσυκλέτα που αποδεδειγμένα μπορεί να κερδίσει αγώνες, ενώ ο Razgatlioglu θα έχει την ευκαιρία να βάλει τη BMW στο παιχνίδι των νικών και των τίτλων εφόσον κουμπώσει καλά με τη νέα του μοτοσυκλέτα.

Test Jerez WorldSBK 2023 Monday Rea DSC 5128

Σε αντίθεση με τον Razgatlioglu, που δεν είχε την ευκαιρία να καβαλήσει τη BMW στο πρώτο επίσημο τεστ που έγινε στη Jerez μετά τον τελευταίο αγώνα του 2023 καθώς δεν του το επέτρεψε η Yamaha, ο Rea είχε την άδεια της Kawasaki να δοκιμάσει άμεσα τη νέα του μοτοσυκλέτα.

Με τον καιρό να παίζει κόλπα την πρώτη μέρα του τεστ, Τρίτη 31/10, και να επιτρέπει μόνο 12 γύρους στον Rea, το βάρος έπεσε τη δεύτερη μέρα. Μετά από μια εξαντλητική δοκιμή με 68 γύρους στην πίστα, ο Rea έκλεισε τη γνωριμία του με την R1 γράφοντας τον τρίτο χρόνο της διοργάνωσης με 1:39.179, πίσω από τον ταχύτερο όλων Remy Gardner (Yamaha) που σημείωσε 1:38.448 και τον πρωταθλητή WorldSSP και rookie της μεγάλης κατηγορίας, Niccolo Bulega (Ducati) που γύρισε σε 1:38.726.

Test Jerez WorldSBK 2023 Monday Rea DSC 5191

Αξίζει να σημειωθεί πως ο χρόνος του Gardner θα του έδινε την pole position στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς που έγινε στη Jerez μερικές μέρες πριν το επίσημο τεστ.

Η επόμενη συνάντηση του Rea με την R1 θα είναι το διήμερο 20-21 Νοεμβρίου 2023, ξανά στη Jerez, όπου θα συνεχιστούν οι δοκιμές ενόψει της νέας σεζόν του 2024.

Test Jerez WorldSBK 2023 Monday Rea DSC 4436

Jonathan Rea:

“Οι πρώτες μου εντυπώσεις με αυτήν την ομάδα είναι φανταστικές από τότε που πήραν την απόφαση για τη μεταγραφή. Τόσο η ομάδα όσο και η Yamaha είναι εξαιρετικά φιλόξενες και κάνουν τα πάντα πιο εύκολα.

"Η πρώτη δοκιμή ήταν απλώς για να εξοικειωθώ με τη μοτοσυκλέτα και ήταν ένα μικρό σοκ για μένα, πολλές διαφορές απ' όσα είχα συνηθίσει - αλλά στη θετική κατεύθυνση! Η R1 είναι πολύ φιλική, όχι απαραίτητα εύκολη για να πας στο όριο ακόμη, αλλά ευκολοδήγητη. Βρίσκει πολλή πρόσφυση που σε ενθαρρύνει να πας πιο γρήγορα και εμπνέει εμπιστοσύνη. Μπορείς να επιτεθείς στο γκάζι και να χρησιμοποιήσεις τη δύναμή της, τώρα μπορώ να καταλάβω πώς ο Toprak οδηγούσε με τον τρόπο που οδηγούσε και γιατί ο Loka (σ.σ. Andrea Locatelli) ήταν τόσο ανταγωνιστικός φέτος. Ήταν μια όμορφη πρώτη επαφή με την ομάδα και τη μοτοσυκλέτα, περιμένω πως την επόμενη φορά θα μπορέσω να εμβαθύνω περισσότερο.

"Σήμερα δοκιμάσαμε διάφορα πράγματα, όπως ρυθμίσεις πιρουνιού και συνδυασμούς ελαστικών για να καταλάβω πως δουλεύει με διαφορετικές γόμες, καθώς από πριν έβλεπα πως η Yamaha μπορούσε να πάρει το μέγιστο από τα SCX λάστιχα. Ζήτησα κάποιες αλλαγές στο στήσιμο των ηλεκτρονικών, όχι όμως τίποτε δραστικό. Ως τώρα χρησιμοποίησα το "βασικό στήσιμο" της R1 και στην επόμενη δοκιμή θα αρχίσουμε να δουλεύουμε στην εξέλιξη.

"Ήταν μια πολύ θετική εμπειρία και τις δύο μέρες, η R1 αρχίζει να μοιάζει με δική μου μοτοσυκλέτα και ήμασταν τυχεροί με τον καιρό καθώς τη δεύτερη μέρα βγάλαμε περισσότερη δουλειά απ' όση περιμέναμε. Είμαι σίγουρος πως αύριο το πρωί θα βγάζαμε ακόμη καλύτερη απόδοση, αλλά πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες γι' αυτό.

"Ευχαριστώ πολύ όλους, πραγματικά το διασκέδασα!"

Μπορείτε να δείτε τις σημαντικότερες στιγμές της δοκιμής στη Jerez στο σχετικό βίντεο του WorldSBK, εδώ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 13:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon