.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023 15:48

Ο Paolo Ciabatti για το συμβόλαιο του Marc Marquez και ποια Ducati θα καβαλά το 2024

Ο διευθυντής της Ducati Corse έριξε φως στο παρασκήνιο της μεταγραφής Marc Marquez στη Gresini Racing MotoGP.

Εδώ και μερικές μέρες η επισημοποίηση της πρόωρης μετακίνησης του Marc Marquez από τη Repsol Honda στη Ducati της Gresini Racing έχει βάλει φωτιά στην επικαιρότητα του MotoGP, μοιραζόμενη τις επικεφαλίδες ακόμη και εν μέσω της τιτάνιας μονομαχίας Pecco Bagnaia - Jorge Martin για τον τίτλο του 2023.

Η πρόσφατη συνέντευξη του διευθυντή της Corse, Paolo Ciabatti, στο ιταλικό GPOne.com έρχεται να ρίξει λίγο φως σε πτυχές αυτής της ηχηρής μετακίνησης.

Το πρώτο που σπεύδει να ξεκαθαρίσει ο Ciabatti αφορά την προσέγγιση του αναβάτη, η οποία φέρεται να έχει γίνει από τη Gresini και όχι από τη Ducati. Ο ίδιος λέει πως η ιταλική εταιρεία ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα όταν οι συνομιλίες της ομάδας με τον Marquez ήταν ήδη στην τελική τους ευθεία και δηλώνει έκπληκτος που "η Honda αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο έναν τόσο δυνατό αναβάτη την ώρα που ψάχνει τρόπο επιστροφής στις επιτυχίες".

Και επ' ευκαιρία ξεκαθάρισε οριστικά πως "εργοστασιακές μοτοσυκλέτες θα είναι οι δικές μας και αυτές της Pramac, δηλαδή οι αναβάτες που έχουν συμβόλαιο με εμάς".

Αυτό απλούστατα μας εξηγεί πως ο Marc Marquez του χρόνου δε θα καβαλά μια GP24, αλλά μια φετινή GP23, κάτι που αναφέρεται και στο αρχικό δελτίο Τύπου της Gresini Racing με την ανακοίνωση της συμφωνίας και τώρα επιβεβαιώνεται από τα πιο επίσημα χείλη.

Ο Ciabatti πιστεύει πως η προσθήκη του Marquez στο ρόστερ της Gresini θα λειτουργήσει ως επιπλέον κίνητρο για τους αναβάτες της Ducati ώστε να δείξουν την αξία τους, ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στην ανεξαρτησία των ιδιωτικών ομάδων, φέρνοντας ως παράδειγμα το Marco Bezzecchi που του έγινε πρόταση για μια εργοστασιακή GP24 στην ομάδα της Pramac του χρόνου, μα τελικά αυτός προτίμησε να ανανεώσει με τη Mooney VR46.

Επίσης απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες τις κακές γλώσσες που λένε ότι η Ducati δε χαίρεται με το ενδεχόμενο ο Martin να πάρει πρωτάθλημα καθώς δεν είναι εργοστασιακός αλλά αναβάτης ιδιωτικής ομάδας, ισχυριζόμενος εύλογα πως, αν ήταν έτσι, η Ducati θα φρόντιζε να μην έχει την ίδια μοτοσυκλέτα με τον Bagnaia.

Απεναντίας, εξήγησε πως στην ομάδα της Pramac εργάζονται επτά μηχανικοί της Ducati και ο Martin, όπως και ο Johann Zarco, παίρνει όλες τις αναβαθμίσεις που λαμβάνουν και οι εργοστασιακοί αναβάτες.

Αν μη τι άλλο πάντως, το γεγονός και μόνο πως ο Marc Marquez άφησε την εργοστασιακή ομάδα του μεγαλύτερου κατασκευαστή μοτοσυκλετών του κόσμου για να πάει σε μια δορυφορική ομάδα με "περσινή" μοτοσυκλέτα μάλλον δείχνει πως το γυαλί μεταξύ HRC και αναβάτη ράγισε οριστικά. Υπογραμμίζει επίσης αυτό που βλέπουμε σε κάθε αγώνα: πως οι "περσινές" Ducati είναι εφάμιλλες ή και καλύτερες από φετινές εργοστασιακές άλλων κατασκευαστών. Ρωτήστε και τον Bezzecchi επ' αυτού.

Τέλος, φανερώνει μια δόση απελπισίας από πλευράς Marc Marquez, ο οποίος οπωσδήποτε άφησε πολλά χρήματα στο τραπέζι προκειμένου να αλλάξει ομάδα. Δεν υπάρχει περίπτωση η Gresini να έχει τη δυνατότητα να πλησιάσει έστω το βασιλικό συμβόλαιο του HRC που απολάμβανε ο Ισπανός και η βεβαίωση του Ciabatti πως η Ducati δεν ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις προφανώς σημαίνει πως δεν υπήρξε οικονομική ενίσχυση από το Borgo Panigale.

Δεν είναι μυστικό πως ο Marquez είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση τα τελευταία χρόνια και αναζητούσε επειγόντως τρόπο να βγει από το τέλμα, καθώς ο αδελφός του αποκάλυψε πως ο Marc σκέφτεται να τα παρατήσει στο τέλος του 2024 αν δεν ξαναβρεί την απόλαυση στους αγώνες. Αν λοιπόν η Desmosedici μπορεί να τον ξαναφέρει στις μάχες κορυφής, τότε το κέρδος εξαπλώνεται και στο πρωτάθλημα και σε μας που το απολαμβάνουμε.

Βασικά, μόνο η Honda φαίνεται να βγαίνει χαμένη από αυτό το αλισβερίσι και, ειδικά τώρα που όλοι οι έμπειροι αναβάτες είναι κλεισμένοι, το ερώτημα ποιος θα είναι δίπλα στον Joan Mir του χρόνου μοιάζει με πολύ δύσκολο γρίφο. Κι αυτά πριν καν μπει στην εξίσωση το ερώτημα ποιος θα εξελίξει την RC213V από δω και πέρα...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023 15:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon