.
Τρίτη, 08 Αυγούστου 2023 21:11

Fabio Quartararo – Καλό το νέο φέρινγκ, το πρόβλημα παραμένει ο κινητήρας

Ξεκινώντας από την τελευταία θέση, ο Fabio Quartararo είχε να δοκιμάσει το νέο αεροδυναμικό πακέτο -και όχι μόνο- της Yamaha στον αγώνα της Κυριακής στο Silverstone.

Εκ των δοκιμαζομένων, το πιο προφανές ήταν το νέο, πιο επιθετικό φέρινγκ, με τα μεγαλύτερα μπροστινά φτερά και τους αεραγωγούς διαχύτη τύπου Ducati. Πέρα από αυτά που έβλεπε το μάτι όμως, ο Γάλλος αποκάλυψε επίσης δοκιμάστηκε ένα «διαφορετικό πίσω αμορτισέρ, διαφορετικό ψαλίδι… Μια μοτοσυκλέτα που δεν δοκίμασα ποτέ, βασικά. Είπα ότι πρέπει να το δοκιμάσουμε, ειδικά για να δούμε πώς χειρίζεται το φέρινγκ γιατί υπάρχουν πολλές αλλαγές κατεύθυνσης εδώ».

Στο Silverstone, ο Quartararo ένιωσε ότι - σε αντίθεση με τα προηγούμενα τρία σχέδια φέρινγκ που δοκίμασε - αυτή η εκδοχή έχει δυνατότητες. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2021 κέρδισε επτά θέσεις στον εναρκτήριο γύρο και είχε φτάσει στην έβδομη θέση προς το τέλος του αγώνα, όταν έπεφταν οι πρώτες σταγόνες βροχής. Στη συνέχεια όμως συγκρούστηκε με το Luca Marini καταστρέφοντας το εμπρός μέρος του φέρινγκ και καταλήγοντας στα pits.

«Το να έρθεις από την 22η στην 7η θέση νομίζω ήταν υπέροχο, μετά συνέβη αυτό που συνέβη και ήταν δύσκολο γιατί προσπερνάς έναν αναβάτη και μετά να σε προσπερνά ξανά στην ευθεία, οπότε είναι απογοητευτικό. Αλλά για μένα, ήταν ο καλύτερος αγώνας που μπορώ να κάνω. Δεν τερματίσα σε αυτή τη θέση [7ος], αλλά έφτασα και ο ρυθμός ήταν εκεί. Δεν μπορώ να είμαι πιο αισιόδοξος μόνο και μόνο επειδή κάνω αυτού του είδους τον αγώνα. Ξέρω πού είναι το πρόβλημα, αλλά δίνω το 100%, προσπαθώ να πολεμήσω. Νομίζω ότι αν η αρχική μου θέση ήταν λίγο καλύτερη, θα μπορούσα να είχα τερματίσει ίσως ανάμεσα στον Martin (6ος) και τα άλλα παιδιά. Αλλά για μένα το θέμα είναι όταν η πίστα είναι πολύ «λίγη» στο κράτημα, χάνουμε τόσα πολλά. Δεν είχα καμία ευκαιρία να παλέψω με τους κορυφαίους. Ο μόνος που μπορούσα πραγματικά να προσπεράσω ήταν Franco. Επειδή χρησιμοποιούμε την ίδια μοτοσυκλέτα στις ίδιες γραμμές με αυτόν. Αλλά όταν είσαι πίσω από όλα τις άλλες μοτοσυκλέτες, τις πιάνεις στα φρένα, φεύγουν με την επιτάχυνση. Δεν έχεις ποτέ την ευκαιρία να προσπεράσεις εύκολα.»

FQ20B.jpg

Ενώ ο Quartararo απέκλεισε το ενδεχόμενο να οδηγήσει ξανά με τόσο ακραίο αριθμό αλλαγών, το φέρινγκ ήταν από τις λίγες πρόσφατες εξελίξεις της Yamaha που έλαβαν τη σφραγίδα της έγκρισής του για το μέλλον:

«Δεν μπορούμε να πάμε από την κανονική μας μοτοσυκλέτα σε αυτή γιατί έχει τόσες πολλές αλλαγές και δεν ένιωσα πραγματικά καλύτερα. Στον αγώνα θα μπορούσα να προσπεράσω, μόνο και μόνο επειδή μπορούσα να πάρω περισσότερα ρίσκα ξεκινώντας από την τελευταία θέση. Αλλά νομίζω ότι το φέρινγκ που θα κρατήσουμε, είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον γιατί βλέπουμε ότι ο χειρισμός δεν ήταν πολύ κακός. Για το wheelie δεν γνωρίζουμε γιατί δεν υπάρχει αρκετή επιτάχυνση στο Silverstone, αλλά αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ίσως λίγο περισσότερη επιτάχυνση, θα είναι καλό για την Αυστρία. Οπότε πιστεύω ότι θα πάμε με τη στάνταρ μοτοσυκλέτα μας και το νέο φέρινγκ για το Red Bull Ring. Πρέπει να δοκιμάσουμε περισσότερες πίστες για να δούμε πραγματικά το όφελος αυτού του φέρινγκ. Αλλά αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν ήταν χειρότερο», πρόσθεσε ο Quartararo.

Το τελευταίο αεροδυναμικό πακέτο επιβεβαίωσε επίσης αυτό που λέει ο Quartararo εδώ και αρκετούς μήνες: Ο κινητήρας της Yamaha του 2023 μπορεί να έχει περισσότερη ισχύ, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πίσω από τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών κινητήρων. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι δύο αναβάτες της Yamaha χρειάζονται κάθετη δύναμη για να αποφύγουν να χάσουν ακόμη περισσότερο στις ευθείες, κάτι που στη συνέχεια τους βλάπτει στην επιτάχυνση και το κράτημα.

«Μόλις βγήκαμε από μια συνάντηση και για μένα, σαφώς, το νούμερο ένα θέμα είναι μακράν ο κινητήρας. Επειδή κάποιοι λένε «ναι, αλλά αν κοιτάξεις την ταχύτητα, δεν είσαι τόσο μακριά». Αλλά σήμερα με προσπέρασαν «έτσι εύκολα». Ίσως να είναι μόνο 10 χλμ/ώρα διαφορά, αλλά η αεροδυναμική χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές μοτοσυκλέτες είναι τεράστια. Αν κάναμε τα ίδια, θα είμαστε άλλα 5χλμ/ώρα πιο αργοί, οπότε θα ήταν 15χλμ/ώρα διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι ο κινητήρας είναι αργός. Επομένως, στο τέλος, ο κινητήρας είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ίδια σχεδίαση από την αρχή της σεζόν μέχρι το τέλος. Στη συνέχεια, αν θέλετε να προσθέσεις αεροδυναμικά βοηθήματα, να αλλάξεις το πλαίσιο, την εξάτμιση ή οτιδήποτε άλλο – μπορείς να το κάνεις κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αλλά ο κινητήρας είναι ο νούμερο ένα που πρέπει να διορθώσουμε, για να παλέψουμε για το 2024».

Για την ιστορία, μετά το pit stop του, ο Quartararo τερμάτισε μια θέση πίσω από το Morbidelli, στη 15η θέση, ο οποίος ήταν και ο αναβάτης με την υψηλότερη θέση πάνω σε ιαπωνική μοτοσυκλέτα.

Πηγή: crash.net

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2023 08:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon