.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 10:35

MotoGP – Πολύ δύσκολα θα σπάσει η Ισπανική κυριαρχία…

Παραπάνω από το 1/3 του grid της μεγάλης κατηγορίας καλύπτεται από Ισπανούς, σε ένα πρωτάθλημα που θέλει να γίνει «περισσότερο παγκόσμιο». Την ίδια ώρα πάρα πολλοί είναι και οι Ισπανοί που κυριαρχούν στις μικρότερες κατηγορίες. Ένα «πρόβλημα» για το οποίο η Dorna αναζητά λύσεις.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα Junior, η κατηγορία Moto3 της Ισπανίας δηλαδή, από φέτος θα αλλάξει εκ νέου όνομα.

Σε μία προσπάθεια να μειωθεί η κυριαρχία των Ισπανών, το πρωτάθλημα θα μετονομαστεί σε JuniorGP.

Βέβαια αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν λύνεται τόσο εύκολα. Με την αλλαγή ενός ονόματος δηλαδή.

Είναι σαφές ότι οι Ισπανοί οδηγοί δεν κυριαρχούν απλά στη μεγάλη κατηγορία, όπου αποτελούν πάνω από το 1/3 του grid, αλλά έχουν και πολύ μεγάλη εκπροσώπηση στα πρωταθλήματα που τροφοδοτούν το MotoGP.

Παρόλα αυτά το 2021 είδαμε μόλις τρεις πιλότους από την Ισπανία να παίρνουν νίκες, ενώ στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οδηγοί από την Γαλλία, την Αυστραλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Νότιο Αφρική.

MotoGP-dyskola-spasei-kyriarxia-Ispanwn-ovw2.jpg

Αυτά στη μεγάλη κατηγορία, διότι στην μεσαία οι 8 από τους 18 αγώνες είχαν Ισπανό νικητή ενώ στην Moto3 οι 12 νίκες πήγαν επίσης σε οδηγό από την Ιβηρική χερσόνησο.

Οι Ισπανοί κυριάρχησαν και στα πρωταθλήματα της Moto3 Ισπανίας του Red Bull Rookies Cup αλλά και του European Talent Cup.

Και δεν είναι μόνο οι πιλότοι που κυριαρχούν, αλλά και η εταιρεία που κατέχει τα παγκόσμια δικαιώματα κυριαρχείται από Ισπανούς. Ή για να είμαστε περισσότερο συγκεκριμένοι, από Καταλανούς.

Είναι κάτι για το οποίο η Dorna έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από φιλάθλους διαφόρων εθνικοτήτων.

Από την άλλη όμως, στην πράξη η Dorna κάνει ό,τι μπορεί για να σπάσει αυτή η κυριαρχία.

Έχει δημιουργήσει μία σειρά από πρωταθλήματα σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο προσπαθώντας να αναδείξει τα επόμενα μεγάλα ταλέντα από μη παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου.

MotoGP-dyskola-spasei-kyriarxia-Ispanwn-ovw3.jpg

Τέτοια πρωταθλήματα είναι το Asia Talent Cup που είναι ίσως και το πιο επιτυχημένο μέχρι στιγμής, καθώς μας έχει δώσει αρκετούς οδηγούς από την Ιαπωνία, την Ινδονησία, και την Ταϊλάνδη, αλλά και το Βritish Τalent Ψup ή το Νorthern Τalent Cup.

Φέτος θα έχουμε το ντεμπούτο και ενός πρωταθλήματος στην Αμερική, με την Dorna να συνεργάζεται με την Aprilia για αυτό το νέο πρωτάθλημα, που θα διεξάγεται παράλληλα με το motoAmerica.

Σίγουρα λοιπόν η Dorna να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει το μακροχρόνιο μέλλον του αθλήματος.

Επιστρέφοντας όμως στην περίπτωση της Moto3 Ισπανίας, όπως γράψαμε και παραπάνω, μία απλή αλλαγή ονόματος δεν αλλάζει και πολλά.

Όπως κι αν το ονομάσει κάνεις το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, το γεγονός ότι κυριαρχείται από Ισπανούς δεν αλλάζει.

Επτά από τους οκτώ γύρους του θα διεξαχθούν στην Ιβηρική χερσόνησο δίνοντας σαφώς ένα μεγάλο πλεονέκτημα στους Ισπανούς αναβάτες.

MotoGP-dyskola-spasei-kyriarxia-Ispanwn-ovw5.jpg

Και αυτό το πλεονέκτημα δεν είναι μόνο η γνώση των πιστών σε σχέση με τους οδηγούς από άλλες χώρες, αλλά τους δίνει και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά στη γλώσσα και στα ταξιδιωτικά έξοδα.

Η κυριαρχία αυτή των Ισπανών τροφοδοτείται βέβαια και από τα ταλέντα του υπόλοιπου κόσμου, που σε πολλές των περιπτώσεων αποφασίζουν να μετακομίσουν από τη χώρα τους και να πάνε να ζήσουν στην Ισπανία.

Είναι δεδομένο πια και το γνωρίζουν όλοι όσοι θέλουν να παλέψουν για το όνειρό τους, ότι σε κάποια στιγμή της καριέρας τους θα πρέπει να περάσουν κάποιο χρονικό διάστημα στην Ισπανία.

Τα νούμερα εδώ είναι συντριπτικά, καθώς η ίδια η Dorna παραδέχεται ότι το 80% του grid της μεγάλης κατηγορίας και το 90% του grid της Moto3 έχουν περάσει από το Ισπανικό πρωτάθλημα.

Μία κατάσταση την οποία υποστηρίζουν και οι ομάδες του paddock, καθώς το βλέμμα τους είναι περισσότερο στραμμένο στην Moto3 Ισπανίας παρά οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Επομένως είναι έργο της Dorna να βρει έναν τρόπο ώστε το πρωτάθλημα να γίνει περισσότερο παγκόσμιο και το Paddock περισσότερο πολυπολιτισμικό παρά Ισπανικό.

Βέβαια κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 10:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon