.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 12:47

Supersport Next Generation – Αλλάζουν όλα στο WorldSSP με νέους κατασκευαστές

Νέες μοτοσυκλέτες διαφόρων κυβισμών έρχονται να εμπλουτίσουν τη μεσαία κλάση του WorldSBK που έχει λιμνάσει τα τελευταία χρόνια.

Εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία έχει καταστεί σαφές πως η πάλαι ποτέ σχολή των μεσαίου κυβισμού supersport μοτοσυκλετών πνέει τα λοίσθια. Τα τετρακύλινδρα σε σειρά 600άρια, σήμα-κατατεθέντα της κλάσης, έχουν μείνει πρακτικά χωρίς εξέλιξη από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, με την Suzuki να έχει σχεδόν εγκαταλείψει την κατηγορία, ενώ οι άλλοι τρεις Ιάπωνες απλώς αναβαθμίζουν και εκσυγχρονίζουν μοτοσυκλέτες που σχεδιάστηκαν πριν το 2010.

Στα πλαίσια της συνολική αναδιοργάνωσης του WorldSBK από τότε που πέρασε υπό τον ουσιαστικό έλεγχο της Dorna (διοργανώτριας και του MotoGP), σύσσωμος ο θεσμός πήρε μια κατεύθυνση απομακρυνόμενο από τα εργοστασιακά σπεσιαλάκια των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, κινούμενος προς μια λογική κοντινότερη στην παλιότερη Superstock 1000 σχολή, δηλαδή με περιορισμένες επεμβάσεις ως προς το μοντέλο που πωλείται στις βιτρίνες.

Αν όμως στη μεγάλη κατηγορία των Superbikes το αποτέλεσμα δεν έχει επιδράσει αρνητικά και το θέαμα διατηρεί το ενδιαφέρον σχετικά ψηλά, στα Supersport το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στα κόστη, όσο στην απροθυμία των κατασκευαστών να ασχοληθούν με την κατηγορία. Οι Ιαπωνικές μοτοσυκλέτες έχουν πρακτικά συρρικνωθεί στις Kawasaki ZX-6R και Yamaha YZF-R6, η Honda φρέσκαρε μεν όψιμα το CBR600RR το περασμένο καλοκαίρι (πιθανότατα ενόψει των νέων αυτών κανονισμών) αλλά μάλλον δεν θα δει άλλη αγορά πλην της Ιαπωνίας, η δε Ducati έχει χρόνια φύγει και ουδείς νέος κατασκευαστής επέδειξε ενδιαφέρον πλην λιγοστών συμμετοχών με τα τρικύλινδρα 675 των MV Agusta και Triumph.

Το νέο αίμα λοιπόν είναι το ζητούμενο για τους οργανωτές του WorldSSP και αυτό ακριβώς θέλουν να πετύχουν με τη Supersport Next Generation.

dcr62720 full
O Nicolo Bulega με τη Ducati Panigale V2 στο πρόσφατο Jerez Test του WorldSSP

Οι αλλαγές στους κανονισμούς πρωτοανακοινώθηκαν στα τέλη του περασμένο Νοέμβρη και μέσα στις γιορτές η FIM δημοσίευσε την πρωτόλεια μορφή του νέου κανονισμού.

Σε αυτόν η πρώτη σημαντική αλλαγή αφορά στους αναβάτες, καθώς το ελάχιστο όριο ηλικίας για τα Supersport ανέβηκε από τα 16 στα 18 έτη, με στόχο να συμμετέχουν αναβάτες πιο ώριμοι και έμπειροι.

Περνώντας τώρα στις νέες μοτοσυκλέτες, ο ευρύτερος κανονισμός του WorldSSP δεν έχει αλλάξει:

400 ως 600 cc – 4 κύλινδροι
500 ως 675 cc – 3 κύλινδροι
600 ως 750 cc – 2 κύλινδροι

Αυτό όμως εμπλουτίζεται από φέτος (σεζόν 2022) με μοτοσυκλέτες που μπορούν κατ΄ εξαίρεση να εγκριθούν για συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Αυτή είναι η Supersport Next Generation και για να λάβει μέρος μια μοτοσυκλέτα σε αυτήν θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή του WorldSBK και να προσαρμοστεί σε μια σειρά περιορισμών που έχουν ως στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας.

Ως τώρα οι μοτοσυκλέτες που έχουν εγκριθεί αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα, μαζί με το ανώτατο όριο περιστροφής του κινητήρα τους στο WorldSSP 2022.

rev limit 
(*) Supersport Next Generation
(**) 2023
(***) Υπό εξέταση

Ανάλογα ορίζεται το ελάχιστο επιτρεπτό βάρος, το οποίο έχει δύο όρια, το Σκληρό (Hard Maximum) και το Μαλακό (Soft Maximum). Εφόσον μια μοτοσυκλέτα ζυγίζεται ίση ή βαρύτερη από το Μαλακό όριο όλα είναι εντάξει, αν όμως πέσει πιο κάτω από αυτό στην περιοχή άνω του Σκληρού ορίου, τότε θα πρέπει να ικανοποιηθεί και το Συνδυαστικό Ελάχιστο Βάρος (Combined), στο οποίο προσμετρά το άθροισμα μηχανής και αναβάτη με όλον του τον εξοπλισμό.

Ο σχετικός πίνακας έχει ως εξής:

weight 

Η FIM εξηγεί πως οι παραπάνω περιορισμοί δεν είναι οι μόνοι, καθώς θα επανεξετάζονται διαρκώς με στόχο να διατηρήσουν την ισορροπία στο πρωτάθλημα. Αν κάποια μοτοσυκλέτα αποδειχθεί πως “κλέβει εκκλησίες” στην πίστα, τότε ενδέχεται να της επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί, όπως πρόσθετο βάρος, περιορισμός στο ανώτατο όριο στροφών κ.ά. Πάντα ο τελικός στόχος είναι να εξισορροπηθεί η απόδοση πολύ διαφορετικών μοτοσυκλετών στην πίστα.

Οι τυχόν προσαρμογές στους περιορισμούς της νέας γενιάς θα εξετάζονται ανά τρεις αγώνες με βάση τη συνολική απόδοση κάθε μοτοσυκλέτας σε όλες τις αγωνιστικές διαδικασίες, από τη superpole και τα αποτελέσματα στους αγώνες, ως τον αριθμό αναβατών που τρέχουν με το ίδιο μοντέλο.

Επίσης, αυτή η λίστα δεν είναι απαραιτήτως οριστική, καθώς μπορεί κάποιος κατασκευαστής να προσθέσει ένα νέο μοντέλο. Έτσι η παρουσία του Suzuki GSX-R750 σημειώνεται στον πίνακα με τρία αστεράκια, που σημαίνουν “υπό εξέταση”, καθώς πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που δεν διατίθεται πια σε Ιαπωνία και Ευρώπη, παρά μόνο στις ΗΠΑ και δεν πληροί έναν βασικότατο κανονισμό: δεν έχει ride-by-wire, υποχρεωτικό για όλες τις συμμετοχές στο νέο WorldSSP.

Ο κανονισμός δίνει το περιθώριο στους κατασκευαστές να διαθέσουν ένα αγωνιστικό κιτ που να λύνει την ασυμβατότητα με τον νόμο, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ως σήμερα στο GSX-R750, το οποίο ως έχει δεν μπορεί να αγωνιστεί.

Και μέσα σε όλα, η έγκριση σε ένα Kawasaki ZX-636R από το 2023 πρακτικά μας δίνει και μια είδηση για τις προθέσεις της ιαπωνικής εταιρείας να επιστρέψει στο μεσαίο Ninja με ένα νέο (‘η υπερκυβισμένο) μοντέλο του χρόνου.

DCR62430
Ο Bahattin Sofuoglu ετοιμάζεται για τους πρώτους γύρους με την MV Agusta F3 800 στο Jerez Test

Στην ουσία, το πνεύμα των κανονισμών εμπεριέχει και μια μορφή πίεσης προς τους Ιάπωνες κατασκευαστές. Ο κίνδυνος να μετατραπούν σε κομπάρσοι στο νέο WorldSSP είναι υπαρκτός και αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για να φτιάξουν νέες μοτοσυκλέτες. Το αν θα λειτουργήσει έτσι ή αν θα μετατραπεί σε ένα πρωτάθλημα για Ευρωπαίους κατασκευαστές θα φανεί μόνο στην πράξη.

Στο φετινό πρωτάθλημα έχουν ήδη ανακοινωθεί τρεις νέες συμμετοχές. Η Ducati θα έχει σίγουρα τρεις ομάδες με Panigale V2 (Aruba.it, Barni Racing και CM Racing) με τουλάχιστον τέσσερεις επιβεβαιωμένες μοτοσυκλέτες ως τώρα και μια ηχηρή άφιξη στο πρόσωπο του Nicolo Bulega (της ακαδημίας VR46, άρτι αφιχθείς από πέντε χρόνια σε Moto3 και Moto2). Οι Ιταλοί απείχαν από το Supersport από το 2007 και το 749R.

Η Triumph επίσης επιστρέφει με τη μόνη γυμνή μοτοσυκλέτα της παρέας, Street Triple 765 RS, η οποία θα ντυθεί με φέρινγκ εγκεκριμένο από τους διοργανωτές στα πρότυπα του κιτ που φορά η ανάλογη μοτοσυκλέτα της στο αγγλικό BSB (κεντρική φωτογραφία).

Τέλος, η MV Agusta έχει ήδη ανακοινώσει μια ομάδα δύο αναβατών με F3 800.

To Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WorldSSP 2022, με 12 αγώνες στο πρόγραμμά του, θα ξεκινήσει στις 8 Απριλίου με τον αγώνα της Aragon.

Διαβάστε αναλυτικά τον πλήρη κανονισμό του νέου WorldSSP στην ιστοσελίδα της FIM

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 13:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon