.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 12:01

MotoGP – Το νέο «σχεδόν άμεσο» σύστημα ειδοποίησης πτώσης

Ήδη από τις αρχές της νέας σεζόν, το παγκόσμιο πρωτάθλημα θέλει να έχει υλοποιηθεί ένα νέο onboard σύστημα σχεδόν άμεσης ειδοποίησης για πτώση μέσα στην πίστα.

Τα τραγικά δυστυχήματα και οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν φέτος, σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει.

Το MotoGP αντέδρασε σε αυτά τα δυστυχήματα και θέσπισε νέα όρια ηλικίας αλλά και περιορισμούς στον αριθμό αναβατών στις μικρότερες κατηγορίες.

Τα παραπάνω εντάσσονται περισσότερα στην κατηγορία των παθητικών μέτρων, με το MotoGP να αναζητά και πιο ενεργούς τρόπους αποτροπής τέτοιων δυστυχημάτων.

Ένας από αυτούς είναι η άμεση ειδοποίηση όλων των οδηγών, όσο μακριά κι αν βρίσκονται από ένα συμβάν, ώστε να λάβουν τα μέτρα τους.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα νέο σύστημα onboard ειδοποίησης, πάνω στο οποίο οι υπεύθυνοι του πρωταθλήματος δουλεύουν τους τελευταίους μήνες, με στόχο να υλοποιηθεί πλήρως ακόμα και στο ξεκίνημα του νέου πρωταθλήματος!

Η λογική του είναι απλή, ωστόσο μπορεί να σώσει ζωές και να αποτρέψει τραυματισμούς.

Αρκεί να θυμηθούμε ένα πρόσφατο παράδειγμα, στο Grand Prix της Αυστρίας και στην επιστροφή στη δράση του Dani Pedrosa.

Ο Ισπανός, κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου του αγώνα, είχε μια πτώση και στη συνέχεια ήρθε από πίσω ο Lorenzo Savadori κι έπεσε και αυτός ύστερα από μια σφοδρή σύγκρουση.

Το θέμα είναι ότι ο Ιταλός ήταν πέντε ολόκληρα δευτερόλεπτα πίσω από τον Pedrosa όταν έπεσε ο Dani κι έτσι μ’ ένα τέτοιο άμεσο σύστημα ειδοποίησης, θα είχε κόψει και δεν θα τραυματιζόταν.

Φυσικά σε ένα άθλημα όπως το MotoGP με τις τρομακτικές ταχύτητες, ακόμα και αυτή η σχεδόν άμεση ειδοποίηση δεν θα βοηθήσει σε όλες τις περιπτώσεις.

Θα δώσει όμως σίγουρα χρόνο αντίδρασης στον οδηγό που θα δει την ειδοποίηση για να κόψει. Πολύ περισσότερο χρόνο από τη μέθοδο των κίτρινων σημαιών στην πίστα.

Ένα άλλο ζήτημα είναι το πως θα εντοπίζεται άμεσα το ατύχημα. Εδώ η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό.

Πλέον, σε όλες τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική η χρήση αγωνιστών φορμών που έχουν ειδικούς αισθητήρες που ανοίγουν αστραπιαία τους εσωτερικούς αερόσακους, όταν αντιληφθούν πτώση.

Αντίστοιχοι αισθητήρες θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στις μοτοσυκλέτες και να συνδεθούν με το αυτοματοποιημένο σύστημα που θα ειδοποιεί ταυτόχρονα όλους τους πιλότους μέσα στην πίστα για ατύχημα.

Ακριβώς το τι αισθητήρες θα τοποθετηθούν και πόσο ευαίσθητοι θα είναι (πχ θα ειδοποιούν και για έξοδο του οδηγού από την πίστα;) δεν είναι ακόμα γνωστό.

Βάση τους θα είναι σίγουρα οι αισθητήρες κλίσης που ήδη υπάρχουν στις μοτοσυκλέτες και σβήνουν τον κινητήρα όταν αυτή πέσει. Εδώ βέβαια μιλάμε για χιλιοστά του δευτερολέπτου, οπότε το να ενεργοποιηθεί το σύστημα αφού έχει βρεθεί στην άσφαλτο η μοτοσυκλέτα, ίσως είναι πολύ αργά.

Γι’ αυτό και θα χρειαστούν αρκετές δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, κυρίως κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών για να τελειοποιηθεί το σύστημα αυτό.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 12:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon