.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 12:13

Το τέλος εποχής στα WorldSBK και τι σημαίνει αυτό για το MotoGP!

Μετά από 6 χρόνια κυριαρχίας στα WorldSBK, ο Jonathan Rea παρέδωσε τα σκήπτρα στον Toprak Razgatlioglu…

Ο Jonathan Rea ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος και ο αδιαμφισβήτητος «βασιλιάς» των WorldSBK τα τελευταία έξι χρόνια.

Από το 2014 έως και το 2021, κανείς δεν βρέθηκε να τον εκθρονίσει. Ούτε αναβάτες, όπως ο Scott Redding ή ο Alvaro Bautista, που ήρθαν από το MotoGP με αυτό το στόχο.

Αυτός που τα κατάφερε όμως ήταν ένας πιλότος που αρνήθηκε το MotoGP και έμεινε προσηλωμένος στα WorldSBK, με στόχο τον τίτλο, τον οποίο και κατέκτησε φέτος: ο Toprak Razgatlioglu!

«Στην αρχή της σεζόν ξεκίνησε πολύ καλά και ειδικά μετά το δεύτερο Γύρο, πολλές ομάδες και από το MotoGP, έδειξαν ενδιαφέρον γι’ αυτόν», έλεγε τότε ο πρωταθλητής Kenan Sofuoglu, που εκτελεί χρέη μάνατζερ για τον συμπατριώτη του.

«Όμως ο στόχος μας ήταν να γίνει ο πρώτος Τούρκος πρωταθλητής στα SBK. Ίσως να τα καταφέρουμε φέτος… για την ώρα θα μείνουμε στα WSBK κι αν είναι δυνατός και είναι πρωταθλητής, θα έχει ενδιαφέρον μια τέτοια ιδέα».

Τα λόγια τότε έγιναν πράξη και ο Razgatlioglu υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Yamaha που τον κρατά στην ομάδα ως το 2022. Μετά όμως;

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και πολλοί θέλουν να δουν τι θα μπορέσει να κάνεις ο 25χρονος Τούρκος στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το MotoGP.

Η ανταγωνιστικότητά του, αλλά και η επιθετικότητά του είναι σήματα κατατεθέν του Toprak και τα έδειξε σε πολλές περιπτώσεις φέτος, σε ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών.

Η αναγνωρισιμότητά του έχει αυξηθεί και είναι βέβαιο ότι και η Dorna (που είναι promoter τόσο στο MotoGP όσο και στα WSBK) θα θέλει να την εξαργυρώσει με την παρουσία του στο MotoGP, απευθυνόμενη με αυτόν τον τρόπο και σε μια άλλη μεγάλη αγορά όπως είναι αυτή της Τουρκίας.

Telos-Epoxhs-WorldSBK-MotoGP-ooe1.jpg

Ο τρόπος, αν επιτευχθεί συμφωνία, υπάρχει. Η νεοσύστατη WithU RNF έχει ως οδηγούς για το 2022 τον Andrea Dovizioso και τον Darryn Binder από την Moto3.

Και οι δυο τους είναι με μονοετές συμβόλαιο, που σημαίνει ότι το 2023 η ομάδα θα έχει δύο θέσεις κενές για να διαπραγματευτεί με μελλοντικούς πιλότους. Χώρος, λοιπόν, για τον Razgatlioglu υπάρχει.

Το ερώτημα είναι τι θα επιλέξει να κάνει ο Τούρκος. Ένας ακόμα τίτλος στα WorldSBK το 2022 και το δίλημμα για τον Toprak θα είναι μεγάλο: πρώτος στα WSBK ή ένας στους πολλούς στο MotoGP;

Επιπλέον, ο μάνατζέρ του, ο Kenan Sofuoglu, δεν έχει και τις καλύτερες αναμνήσεις όταν επιχείρησε να κάνει το βήμα στα GP το 2011. Πήγε στην Moto2 συγκεκριμένακαι η χρονιά του ήταν καταστροφική, τερματίζοντας μόλις στην 17η θέση.

Επιστρέφοντας στα SSP το 2012, ο Τούρκος ξεκίνησε και πάλι να γεύεται τη γλυκιά χαρά της νίκης.

Το βέβαιο είναι ότι ο Toprak Razgatlioglu, αν επιλέξει να έρθει στα GP, θα χρειαστεί να αποδεχτεί ότι θα πάρει ένα ρίσκο που ίσως δεν θα του βγει.

Ακόμα και από οικονομικής άποψης, θα πρέπει να δεχτεί τα σαφώς λιγότερα λεφτά που θα καταφέρει να αποσπάσει από μια δορυφορική ομάδα στο MotoGP, σε σχέση με το πλουσιοπάροχο συμβόλαιό του στα WSBK.

Πάντως στο παρελθόν έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι ακατόρθωτο για έναν οδηγό από το δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα, να τα καταφέρει στο MotoGP. Το έκαναν πιλότοι όπως ο Cal Crutchlow, ο Danilo Petrucci και πιο παλιά ο Ben Spies.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 12:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon