.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 13:43

MotoGP – Ένα ακόμα βήμα προς τον τίτλο ο Fabio Quartararo

Ο Γάλλος δείχνει ασταμάτητος φέτος και μόνο αν αρχίσει να βρέχει σε όλους τους αγώνες μέχρι το τέλος – όπως έλεγε αστειευόμενος ο Bagnaia – θα έχουν ελπίδες για τίτλο οι αντίπαλοί του!

Ο φοβερός Fabio Quartararo κατάφερε να πάρει την 5η φετινή του νίκη για το 2021 στο Silverstone, αυξάνοντας τη διαφορά του από τον δεύτερο της βαθμολογίας στους 65 βαθμούς.

Φέτος ο Γάλλος δείχνει πραγματικά ασταμάτητος, έχοντας βρεθεί πλέον στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha, αντικαθιστώντας το Θρύλο του MotoGP, Valentino Rossi.

Κάτι που, όπως έχει παραδεχτεί, τον γέμιζε πίεση αφού δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να πρέπει να αντικαταστήσεις έναν τόσο εμβληματικό πιλότο.

Ωστόσο ο Quartararo τα πήγε περίφημα και δεν έχει πάψει να μας εντυπωσιάζει όχι μόνο φέτος, αλλά από το 2019 όταν και ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία μετά από μέτρια παρουσία στις μικρότερες κατηγορίες του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Πάντως οι περγαμηνές που τον συνόδευαν από πολύ μικρή ηλικία ήταν εξαιρετικές.

Vima-Pros-Titlo-Fabio-yvs2.jpg

Είχε καταφέρει να κερδίσει την κατηγορία Moto3 της Ισπανίας (νυν παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων) σε ηλικία 14 ετών στην πρώτη του παρουσία, έναν άθλο που επανέλαβε και την επόμενη σεζόν.

Μάλιστα στα 15 του έκανε σχεδόν τέλεια σεζόν στην Ισπανία, κερδίζοντας όλους τους αγώνες με εξαίρεση μόνο δυο, στους οποίους όμως τερμάτισε στη δεύτερη θέση!

Η συνέχεια όμως στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και στις κατηγορίες Moto3 και Moto2 δεν ήταν ανάλογη, με τον Fabio να μετρά μόλις μία νίκη και τέσσερα βάθρα στα 4 χρόνια παρουσίας του στις μικρές κατηγορίες.

Το 2019 είχε στα χέρια του με Β’ προδιαγραφών μοτοσυκλέτα με περιορισμό στις στροφές, αλλά κατάφερε να αποδείξει σε όλους τους αμφισβητίες του το ταλέντο του.

Πήρε εφτά βάθρα και την 5η θέση στη βαθμολογία ως rookie, ενώ την επόμενη χρονιά του δόθηκε από την Yamaha εργοστασιακή μοτοσυκλέτα και ξεκίνησε υπέροχα με δύο νίκες στους πρώτους δύο αγώνες.

Vima-Pros-Titlo-Fabio-yvs3.jpg

Πρόσθεσε άλλη μία νίκη στην αγαπημένη του πίστα της Βαρκελώνης, όμως δυστυχώς γι’ αυτόν το βάρος της πίεσης του τίτλου τον υπερνίκησε και στους τελευταίους αγώνες της χρονιάς δεν απέφυγε τα λάθη.

Ακριβώς το αντίθετο έκανε ο παγκόσμιος πρωταθλητής Joan Mir, ο οποίος δεν σκεφτόταν το πρωτάθλημα και κοιτούσε τον κάθε αγώνα ξεχωριστά, με  αποτέλεσμα να δείξει μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα που του έδωσε και τον πρώτο του τίτλο στη μεγάλη κατηγορία.

Ο Fabio Quartararo από την πλευρά του κατρακύλησε στην 8η θέση της βαθμολογίας, απόρροια των πολλών λαθών του.

Για το 2021 όμως προετοιμάστηκε κατάλληλα. Ήξερε ότι έπρεπε να προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο τη χρονιά, έχοντας την επιπρόσθετη πίεση ότι πλέον είναι εργοστασιακός οδηγός.

Ο στόχος του ήταν ένας και μόνο ένας: το πρωτάθλημα. Για να μπορέσει να δείξει αυτό το πρόσωπο και να εντυπωσιάσει ακόμα και αντιπάλους του, επιπέδου ενός Marc Marquez, έπρεπε να κάτσει στην καρέκλα ενός ψυχολόγου για πολλές ώρες.

Vima-Pros-Titlo-Fabio-yvs4.jpg

Η καταστροφική για τον ίδιο πτώση της απόδοσής του στο τέλος του 2020 δεν έπρεπε να ξανασυμβεί και δούλεψε πολύ με το ψυχολόγο του για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πίεση του πρωταθλητισμού.

Φυσικά τώρα έχει κάνει και ο ίδιος τα πράγματα πιο εύκολα για τον εαυτό του, διότι είναι διαφορετικό να προσπαθείς να διαχειριστείς ένα προβάδισμα 65β και διαφορετικό να είσαι ελάχιστους βαθμούς μπροστά από τους αντιπάλους σου.

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Fabio Quartararo δεν έχει κατακτήσει παγκόσμιο τίτλο ούτε στην Moto3 ούτε στην Moto2, που ως ένα βαθμό σε προετοιμάζει και σε προϊδεάζει για το τι θα αντιμετωπίσεις στη μάχη του τίτλου για την MotoGP.

Η «έκδοση» του Quartararo του 2021 δείχνει πραγματικά ασταμάτητη, ασχέτως των δυσκολιών που εμφανίστηκαν στο δρόμο του.

Την ίδια ώρα οι άλλοι οδηγοί της Yamaha δυσκολεύονται. Δυσκολεύοντα τόσο πολύ, ώστε ο Maverick Vinales αποφάσισε να διακόψει το πλουσιοπάροχο συμβόλαιό του με την ομάδα και να πάει στην Aprilia.

Vima-Pros-Titlo-Fabio-yvs5.jpg

Στο Silverstone για παράδειγμα φάνηκε και πάλι η διαφορά του Γάλλου από τις άλλες Yamaha. Την ώρα που αυτός κέρδιζε, οι Crutchlow, Rossi και Dixon ήταν στις τελευταίες θέσεις.

Η δυναμική του φέτος είναι τέτοια, ώστε ακόμα και από το τέλος του πρώτου μισού της σεζόν να χαρακτηριζόταν από πολλούς ως το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο.

Κι αν τότε γράφαμε ότι είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί μια διαφορά 34 βαθμών, τώρα με την απόσταση των 65β. που τον χωρίζουν από τον δεύτερο, Joan Mir, απαιτείται… θεία παρέμβαση για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Ή τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο Pecco Bagnaia, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για να σταματήσει τη ξέφρενη πορεία του Γάλλου προς τον τίτλο: να βρέξει σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες της σεζόν!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 13:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon