.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 18:32

Η μετακίνηση του Oliveira από την KTM στην Yamaha θα βόλευε όλες τις πλευρές

Το διαζύγιο του Maverick Vinales άνοιξε μια περιζήτητη θέση σε μια από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Μια θέση που θα μπορούσε, αν το ήθελε, να την καλύψει ο Miguel Oliveira της ΚΤΜ, χωρίς να δυσαρεστήσει κάποια πλευρά.

Το ξεκίνημα του Maverick Vinales στην Yamaha, το 2017, ήταν ελπιδοφόρο. Ο Ισπανός κυριάρχησε στα τεστ και ήταν νικητής στους τρεις από τους πέντε πρώτους αγώνες τη σεζόν.

Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και το μοτίβο του Vinales να είναι δυνατός Παρασκευή και Σάββατο, αλλά να χάνεται την Κυριακή, επαναλήφθηκε πολλές φορές.

Άλλωστε ακόμα και ο ίδιος – έστω και αργοπορημένα – μας αποκάλυπτε ότι είχε εκπλαγεί όταν η Yamaha του πρότεινε συμβόλαιο ανανέωσης της μεταξύ τους συνεργασίας, πριν ακόμα ξεκινήσει η περσινή αγωνιστική χρονιά.

Το συμβόλαιο υπογράφηκε και κάμποσους μήνες αργότερα έσπασε, με πρωτοβουλία του ίδιου του Ισπανού. Από τότε η Yamaha ψάχνει τον αντικαταστάτη του.

Το ψάξιμο θα μπορούσε να τελειώσει πολύ γρήγορα, αν ο Miguel Oliveira της ΚΤΜ αποδεχόταν την πρόταση που του έγινε, όπως αποκάλυψε ο ίδιος. Τι θα γινόταν αν έλεγε το ναι; Εδώ χωράνε μόνο εικασίες.

88-miguel-oliveira_gp_8166.gallery_full_top_lg.jpg

Η RC16 της KTM απαιτεί ένα ιδιαίτερο οδηγικό στυλ. Όχι τόσο επιθετικό όσο τα πρώτα χρόνια της παρουσίας της στα GP, αλλά ένα αρκετά ακραίο για να πιέζει ο οδηγός το μπροστινό μέρος.

Από την άλλη θα πρέπει να φροντίζει να είναι και ήπιος για να έχει δυνάμεις και λάστιχο στο τέλος. Ο Oliveira έχει αποδείξει, με μάχες στην τελευταία στροφή (αξέχαστος ο αγώνας στην Αυστρία πέρυσι), ότι μπορεί να το κάνει και αυτό.

Το ήπιο στυλ «αρέσει» στην M1 της Yamaha και εικάζουμε ότι η μετάβαση του Πορτογάλου από τη μια μοτοσυκλέτα στην άλλη δεν θα ήταν και τόσο δύσκολη.

Άλλωστε, πέρα από την πρώτη του νίκη στο Red Bull Ring πέρυσι, απέδειξε ότι μπορεί να είναι ομαλός στην οδήγησή του και στο GP της Πορτογαλίας (2020) και στο Mugello (2021).

Αλλά και στο γκαράζ της Yamaha θα ταίριαζε ο Πορτογάλος. Πρόκειται αναμφίβολα για μια μετρημένη και έξυπνη προσωπικότητα, που ξέρει να διαχειρίζεται καλά τους ομόσταυλούς του.

Το έκανε με τον Pol Espargaro, όταν ήταν εκεί για να τον συγχαρεί ή να ασκήσει κριτική, πάντα με μέτρο και χωρίς υπερβολές στις εκφράσεις του είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση.

88-miguel-oliveira_dsc3203.gallery_full_top_lg.jpg

Όσο για την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας; Ο Oliveira βοήθησε την KTM να βρει τα δέκατα που χρειαζόταν για να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. Στην Yamaha θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά, αφού εκεί λείπουν χιλιοστά πια, αλλά θεωρητικά δεν θα έχει τόσο δύσκολο έργο.

Από την άλλη, ούτε η ΚΤΜ θα ήταν χαμένη από την αποχώρηση του Πορτογάλου. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το εργοστάσιο που αυτή τη στιγμή έχει στις τάξεις του μερικά από τα μεγαλύτερα μελλοντικά αστέρια του MotoGP!

Και μια τέτοια κατάσταση δεν είναι «ξένη» για την KTM, αφού πριν από λίγα χρόνια έβαλε τον Brad Binder στη θέση του Johann Zarco, όταν ο τελευταίος ζήτησε να φύγει από την ομάδα.

Έτσι θα μπορούσε πολύ εύκολα να ανεβάσει τον Raul Fernandez στη μεγάλη κατηγορία, ή να βάλει τον Gardner στη θέση του Oliveira, ή ακόμα και τον Pedro Acosta σε μια πιο ριψοκίνδυνη κίνηση.

Κι εδώ υπάρχει προηγούμενο με τον Jack Miller που μεταπήδησε απευθείας από τη μικρή στη μεγάλη κατηγορία το 2015.

21-franco-morbidelli_lg61097.gallery_full_top_lg.jpg

Ενδεχομένως με τον Oliveira στην Yamaha να έμενε και στο MotoGP ο Danilo Petrucci, ο οποίος κοιτάζει πλέον, όλο και πιο έντονα, προς τα WSBK.

Στο σενάριο της μετακίνησης του Miguel Oliveira στην Yamaha, ο μεγάλος χαμένος θα ήταν ο Franco Morbidelli. Αλλά και πάλι ο Ιταλοβραζιλιάνος, δεύτερος στο πρωτάθλημα πέρυσι, δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος με τους μπλε.

Άλλωστε πέρα από τον τρόπο που του συμπεριφέρθηκαν πέρυσι και φέτος δείχνουν ότι δεν τον υπολογίζουν και τόσο πολύ, αφού βγήκαν στην αγορά ψάχνοντας για αντικαταστάτη του Vinales, ενώ ο Morbido (πρέπει να) είναι η προφανής τους επιλογή.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 18:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon