.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020 15:59

MotoGP – H KTM ετοιμάζει ΄υπερ-κινητήρα΄, αθέμιτο ανταγωνισμό βλέπουν κάποιοι κατασκευαστές

Μια περίεργη απόφαση της Επιτροπής των MotoGP επιτρέπει στην ΚΤΜ να συνεχίσει την εξέλιξη του κινητήρα της προκαλώντας τη μήνη των άλλων εταιρειών.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς του MotoGP, οι εταιρείες που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να διακριθούν απολαμβάνουν κάποιων παραχωρήσεων (consessions) που, μεταξύ άλλων, προβλέπουν μεγαλύτερο αριθμό κινητήρων ανά αναβάτη για τη σεζόν, απεριόριστες δοκιμές με τους εργοστασιακούς αναβάτες και ελευθερία στην εξέλιξη των κινητήρων τους – σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που δεν επιτρέπεται να τροποποιήσουν τα ομολογκαρισμένα μοτέρ τους στη διάρκεια της χρονιάς.

Όπως προβλέπεται, κάθε κατασκευαστής διατηρεί το δικαίωμα των παραχωρήσεων αυτών μέχρι να συμπληρώσει έξι βαθμούς (consession points) – τρεις για κάθε νίκη, δύο για κάθε δεύτερη θέση και έναν για κάθε τρίτη – από το 2014 που τέθηκε σε ισχύ η συγκεκριμένη διάταξη.

Η ΚΤΜ είχε πάρει μια ιστορική τρίτη θέση στο τελευταίο GP του 2018 στη Valencia με τον Pol Espargaro, ωστόσο το 2019 δεν προσέθεσε κανέναν βαθμό σε αυτό το άθροισμα, έτσι συνέχιζε κανονικά να απολαμβάνει των ειδικών προνομίων, μόνη μαζί με την Aprilia.

Ωστόσο η φετινή τρελή σεζόν έφερε μια άμεση ανατροπή σκηνικού, καθώς η νίκη του Brad Binder στο Brno ανέβασε το άθροισμα των consession points της στους 4 και το γεγονός αυτομάτως άνοιξε τις συζητήσεις για την επερχόμενη απώλεια των προνομίων αυτών για την αυστριακή εταιρεία. Αρκούσε πλέον μια δεύτερη θέση για να φτάσει στο ορόσημο των 6 βαθμών που σηματοδοτούν την απώλεια των παραχωρήσεων.

Όπως αναφέρει το έγκυρο Autosport, η ΚΤΜ ζήτησε μετά το Brno σε συνεδρίαση της Ένωσης Κατασκευαστών (MSMA) να διατηρήσει τα προνόμιά της (άγνωστο με ποια αιτιολογία) και το αποτέλεσμα ήταν πως προέκυψε μια συμφωνία να συνεχίσει με τους δύο επιπλέον κινητήρες ανά αναβάτη που προέβλεπαν οι σχετικές παραχωρήσεις – αν και η απόφαση λέγεται πως δεν λήφθηκε ομόφωνα.

Η μη ομοφωνία σήμαινε πως η τελική απόφαση θα λαμβανόταν από την Επιτροπή των MotoGP, όπου συμμετέχουν όλες οι πλευρές: κατασκευαστές, Dorna και FIM. Στη συνεδρίαση αυτή στην Αυστρία ωστόσο η Επιτροπή είχε μια έκπληξη. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε μια μικρή τροποποίηση στον κανονισμό, σύμφωνα με την οποία: “Κάθε κατασκευαστής που είχε παραχωρήσεις το 2020 και θα ξεκινήσει το 2021 χωρίς αυτές, θα πρέπει να καταθέσει για ομολογκασιόν τους κινητήρες της από τον πρώτο αγώνα του 2021, όπου οι τεχνικές προδιαγραφές τους θα πρέπει να παρουσιαστούν στον Τεχνικό Διευθυντή.”

Αυτό εν ολίγοις μεταφράζεται σε διατήρηση όλων των προνομίων για την ΚΤΜ σε όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν και στους μήνες ως την έναρξη του πρωταθλήματος του 2021, κάτι που φέρεται να προκάλεσε την οργή αρκετών άλλων κατασκευαστών προς την ΚΤΜ.

Η (ανώνυμη) πηγή που επικαλείται το Autosport δήλωσε σχετικά:

“Πιστεύουμε πως η ΚΤΜ ετοιμάζει έναν υπερ-κινητήρα για το 2021. Σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους, θα μπορούν να ανοίγουν και να δουλεύουν στον κινητήρα τους χωρίς κανέναν περιορισμό. Στην ουσία, μπορούν να φτιάξουν και έναν ολοκαίνουργιο κινητήρα αν θέλουν.”

Ακολούθησε το GP of Styria, ο δεύτερος συνεχόμενος αγώνας στο Red Bull Ring όπου η ΚΤΜ πανηγύρισε μια ακόμη νίκη με τον Miguel Oliveira και είδε και τον Espargaro να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Πλέον σε μας τους εξωτερικούς παρατηρητές φαίνεται σα να υπήρχαν ανοικτά παράθυρα στην ερμηνεία των κανονισμών και το πότε ακριβώς παύουν να ισχύουν οι παραχωρήσεις για έναν κατασκευαστή που συμπληρώνει τους έξι consession points, με κάποιους να θεωρούν πως η ΚΤΜ έπρεπε να έχει ήδη χάσει αυτά τα προνόμια, αντιμετωπίζοντας πια τη συνέχιση της εξέλιξης του μοτέρ της ως αθέμιτο ανταγωνισμό.

Όπως είναι προφανές, βλέποντας την ΚΤΜ να διαθέτει μια μοτοσυκλέτα που δεν υστερεί πουθενά φέτος, οι άλλοι κατασκευαστές ανησυχούν πως με τα περιθώρια εξέλιξης που θα συνεχίσει να έχει θα μπορούσε να εμφανιστεί το 2021 αρκετά βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Το δε γεγονός πως στην κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής των MotoGP οι διοργανωτές φέρονται να παρουσίασαν τροποποιημένο τον κανονισμό με τρόπο που φαίνεται να εξυπηρετεί την αυστριακή εταιρεία οπωσδήποτε δεν καθησυχάζει τους ανταγωνιστές της.

Τονίζουμε πως οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται κυρίως από σχετικά ρεπορτάζ του Autosport, βασισμένα σε μαρτυρίες προσώπου που δεν κατονομάζεται, μα φέρεται να ήταν παρόν στις σημαντικές αυτές συνεδριάσεις.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon