.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 17:43

Αδελφοί Rossi εναντίον αδελφών Marquez; Καυτά σενάρια για το μέλλον του Valentino Rossi

Η Yamaha ξεκαθαρίζει πως ο Ιταλός πρωταθλητής αν θέλει να μείνει και το 2021 θα έχει πλήρη εργοστασιακή υποστήριξη, καθώς τα σενάρια παίρνουν φωτιά.

Μέσα σε διάστημα τριών ημερών η Yamaha έκλεισε την εργοστασιακή της ομάδα με Maverick Vinales και Fabio Quartararo, ενώ σήμερα ανακοίνωσε και τον Jorge Lorenzo ως αναβάτη εξέλιξης για την ομάδα MotoGP. Καλά όλα αυτά, αλλά με τον Valentino Rossi τι μέλλει γενέσθαι;

Ανάμεσα στα δελτία Τύπου για τους Quartararo και Lorenzo, η Yamaha εξέδωσε άλλη μια ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου, στην οποία ξεκαθαρίζει πως η έλευση του Quartrararo στην εργοστασιακή ομάδα το 2021 δε συνεπάγεται τον αυτόματο παραγκωνισμό του Rossi.

Απεναντίας, η δήλωση λέει σαφέστατα πως, αν ο Ιταλός αποφασίσει να μείνει και μετά το 2020, τότε μια εργοστασιακή Μ1 με πλήρη υποστήριξη θα γράφει το όνομά του. Λογικό κι αναμενόμενο.

Αν παρακολουθείτε την αγωνιστική επικαιρότητα στο Bikeit θα γνωρίζετε ήδη πως ο Rossi προσέφερε σημαντική ανακούφιση στη Yamaha εξηγώντας πως δε θα είχε πρόβλημα να βρεθεί σε μια μοτοσυκλέτα της Petronas, ενώ το βασικό κριτήριο για το μέλλον του παραμένει η ανταγωνιστικότητα (ή μη) της Μ1 του 2020.

Με αυτόν τον τρόπο έδωσε πρακτικά το ελεύθερο στη Yamaha να “δέσει” τον Quartararo πριν της τον κλέψει η Ducati (ή κάποιος άλλος), γνωρίζοντας βέβαια πως ακόμη και στην ομάδα της Petronas η Μ1 του δε θα διαφέρει από τις εργοστασιακές παρά μόνο στα αυτοκόλλητα.

Είναι μάλλον αφελές να θεωρούμε πως η Yamaha αδιαφόρησε για τον Rossi ή τον εκβίασε να φύγει από την εργοστασιακή ομάδα ή ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να γεννήθηκε στο μυαλό των οπαδών του στη θέα τίτλων του στυλ “Ο Quartararo αντικαθιστά τον Rossi”. Ναι, τυπικά τον αντικαθιστά στη μοτοσυκλέτα δίπλα στον Vinales, αλλά ουδείς στη Yamaha θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να χαλάσει η σχέση της με τον Ιταλό αστέρα των GP.

Η πραγματικότητα είναι πως ο Rossi παραμένει τεράστιο κεφάλαιο για τη Yamaha, όπως και για το MotoGP γενικότερα, και μάλιστα συχνά-πυκνά διαβάζουμε πως υπάρχει έντονη πίεση από τη Dorna για να συνεχίσει να αγωνίζεται ο Γιατρός και μετά το 2020, καθώς ακόμη όλες οι πίστες βάφονται κίτρινες σε κάθε του εμφάνιση. Κόβει εισιτήρια, πουλάει τηλεοπτικό χρόνο, μαγνητίζει τα φώτα της δημοσιότητας ακόμη και μετά από δύο χρόνια χωρίς νίκη.

Δεν ξεχνάμε επίσης πως ο ίδιος έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε πολλές πλευρές των GP, ράβει επίσημα ρούχα με τη δική του μπράντα VR46, έχει αναλάβει ενεργό ρόλο σε ομάδες των μικρότερων κατηγοριών και βγάζει φρέσκο ταλέντο από τη VR46 Academy. Η διασύνδεση αυτών των δραστηριοτήτων με τη Yamaha είναι συχνά εμφανής, όπως λ.χ. όταν οι νεαροί αγωνιζόμενοι του θεσμού Yamaha bLU Cru φιλοξενήθηκαν για εκπαίδευση στον Motor Ranch του Ιταλού.

Αν δούμε πόσο στενά κρατά τους “δικούς της αναβάτες” ως τώρα η Yamaha, με πρώτο και καλύτερο τον Giacomo Agostini, μα και με άλλα παραδείγματα, όπως ο Kenny Roberts, αντιλαμβανόμαστε πως δεν υπάρχει περίπτωση να τον αφήσουν να φύγει εύκολα. Απεναντίας, τον φαντάζονται να φορά ρούχα Yamaha μέχρι τα βαθειά του γεράματα και πολύ καλά κάνουν.

rossi box

Όλα καλά μέχρι εδώ. Μόνο που ο Ιταλικός Τύπος κάνει πάρτι από τις αρχές αυτής της εβδομάδας – όταν ανακοινώθηκε πρώτος ο Vinales – μεταφέροντας κάθε πιστευτή και απίστευτη πληροφορία ή φήμη για το ενδεχόμενο μέλλον του Rossi.

Το πιο πικάντικο βγήκε από το GPOne και τον συνήθη ύποπτο, Carlo Pernat, έναν μάνατζερ που έχει περάσει δεκαετίες στο paddock του MotoGP. Αυτός λοιπόν αποκαλύπτει πως ένα σενάριο που υπάρχει στο μυαλό των ανθρώπων της Yamaha είναι μια ομάδα με τον Rossi και τον ετεροθαλή αδελφό του Luca Marini που αγωνίζεται στη Moto2 με την ομάδα SKY Racing Team VR46!

Ο Pernat λέει πως αυτό είναι “μόνο μια ιδέα”, αλλά δεν είναι και τόσο απίθανο σενάριο αν το καλοσκεφτούμε, ειδικά αν η Yamaha αποφασίσει να μην ανανεώσει με τον Franco Morbidelli στη δεύτερη μοτοσυκλέτα της Petronas.

Αποκαλύπτει δε ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο: ο Rossi δέχεται πίεση από την Aprilia και φέρεται να έχει ήδη συζητήσει μαζί τους το ενδεχόμενο να κλείσει την καριέρα του με την εταιρεία που τον πρωτόφερε στα GP το μακρινό 1996.

Το βρίσκουμε κάπως απίθανο, αλλά από τη στιγμή που αναφέρθηκε και μάλιστα σε έγκριτα μέσα, το μεταφέρουμε.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως μέχρι την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι του 2020 δύσκολα θα προκύψει κάτι σαφές. Από τη στιγμή που βρέθηκε η φόρμουλα για να πάρει η Yamaha τους αναβάτες που θέλει χωρίς να δημιουργηθεί θέμα με τον αστέρα της, το πλάνο συνεχίζει να εξελίσσεται όπως ακριβώς το ήθελε ο Γιατρός: να τρέξει τουλάχιστον μια εξάδα αγώνες ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμασι αν θα έχει το εργαλείο που θέλει για να συνεχίσει και μετά.

Ο ίδιος ήταν ξεκάθαρος: το πλάνο του είναι να συνεχίσει και μετά το 2021, αλλά θα εξαρτηθεί από τη μοτοσυκλέτα. Αν αυτή δεν είναι ικανή για βάθρα και νίκες, τότε θα θεωρούσαμε πιθανότερο να προτιμήσει να σταματήσει. Αν βέβαια το πάθος του να συνεχίσει να αγωνίζεται είναι τόσο μεγάλο, ακόμη κι αν οι πόρτες των Honda και Ducati είναι (θεωρητικά) κλειστές, υπάρχουν άλλοι τρεις κατασκευαστές που θα έκαναν τούμπες στην προοπτική του Rossi στα χρώματά τους – Aprilia, KTM, Suzuki. Ακόμη και στα 42 του, που θα κλείσει τον Φεβρουάριο του 2021.

Ως τότε πολλά μπορούν να συμβούν. Για παράδειγμα, η Ducati είδε τα αρχικά της σχέδια να αποτυγχάνουν, καθώς έχασε τους δύο αναβάτες που – κατά δική της ομολογία – στόχευε, οπότε αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι στη γωνία ενόψει 2021.

Ένα σοβαρό ενδεχόμενο είναι να στραφεί στον τρίτο της στόχο, Alex Rins, ο οποίος φεύγοντας θα αφήσει ένα μεγάλο κενό στη Suzuki και ποιος θα αναλάβει να το γεμίσει; Team manager εκεί είναι ο Davide Brivio, ο άνθρωπος που μαζί με τον Lin Jarvis είχε πείσει τον Rossi να αφήσει τη Honda για τη Yamaha

Η μεταγραφική περίοδος του MotoGP μόλις άνοιξε και έχει ακόμη πολύ ψωμί, πολλές σέλες περιμένουν να γεμίσουν για το 2021.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 19:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon