.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2020 18:04

Ο Valentino Rossi θα αποκαλύψει το μέλλον του στο Mugello και δηλώνει: Θα πήγαινα και στην Petronas!

Πολλά βαριά συμβόλαια λήγουν στο τέλος του 2020, αλλά κανένα δεν πρόκειται να συζητηθεί περισσότερο από αυτό του Γιατρού.

Φέτος η χρονιά ήταν μάλλον υποτονική από πλευράς μεταγραφολογίας – αλλά και μεταγραφών στην ουσία. Ελάχιστοι αναβάτες βρίσκονταν στη λήξη των ισχυουσών συμφωνιών τους και ουδείς εξ αυτών ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του MotoGP.

Η “ξαφνική” απόσυρση του Jorge Lorenzo και η απρόβλεπτη πορεία του Johann Zarco μας απείλησαν με λίγο πιπέρι, έβγαλαν στην επιφάνεια πικάντικες ιστορίες και φιλόδοξες φημολογίες, αλλά στο τέλος μίλησε η λογική. Ο μικρός Marquez, Alex, γέμισε τη σέλα του Lorenzo, ενώ τη λυπητερή πλήρωσε ο Karel Abraham που αναγκάστηκε κακήν-κακώς να αφήσει την – από του χρόνου αναβαθμισμένη – Avintia Ducati του στον Γάλλο έκπτωτο της ΚΤΜ.

Δε θα συμβεί το ίδιο και με το 2020 όμως. Σχεδόν όλοι οι εργοστασιακοί αναβάτες και κάμποσοι δορυφορικοί τρέχουν την τελευταία χρονιά των συμβολαίων τους φέτος και αναμενόμενα επίκειται ένα γερό ανακάτεμα στα γκαράζ των ομάδων.

Φυσικά το πρώτο όνομα που συζητιέται είναι αυτό του μακράν γηραιότερου αναβάτη του πρωταθλήματος και εν ενεργεία πολυνίκη του θεσμού με 9 παγκόσμιους τίτλους. Μόνο που στις συζητήσεις περί Valentino Rossi το πιο σύνηθες ερώτημα δεν είναι το πού θα πάει, αλλά το πότε θα αποσυρθεί.

Σε ένα γκριντ γεμάτο 20χρονα, όπου οι Dovizioso και Marquez μοιάζουν ως βετεράνοι, ο 41 Μαΐων Rossi φαντάζει ως παππούς. Μόνο που είναι ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός παππούς παραμένοντας αποτελεσματικότερος από πολλούς φερέλπιδες και ταλαντούχους νεανίες.

“Θα ήθελα να έχω λίγο περισσότερο χρόνο,” δήλωσε ο Rossi σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Ιταλική εφημερίδα Gazzeta Dello Sport. “Δυστυχώς, σήμερα στα MotoGP όλα αποφασίζονται στην αρχή της χρονιάς. Θα χρειαστώ λίγο χρόνο για να καταλάβω, ως περίπου τα μέσα της σεζόν. Θα μιλήσω με τον Lin Jarvis και τη Yamaha για να δω τι σκέφτονται.”

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Rossi αναφέρεται στο θέμα αυτό. Έχει πολλάκις δηλώσει πως έχει όρεξη και θέληση να συνεχίσει αλλά πρώτα πρέπει να διαπιστώσει αν η Μ1 του 2020 είναι ανταγωνιστική ή όχι. Από την άλλη είναι μάλλον δεδομένο πως υπάρχει μια ευγενική πίεση από τη Yamaha προς την πόρτα της εξόδου.

Το ερώτημα λοιπόν πλέον είναι αν θα έχει τον χρόνο να αποφασίσει.

Ο Rossi ξέρει πολύ καλά πως από την αρχή του πρωταθλήματος θα γίνει ένα μπαράζ επαφών και πολύ γρήγορα θα αρχίσουν να γεμίζουν οι διαθέσιμες σέλες για το 2021. Η Ducati είναι δεδομένα στην πιάτσα για τουλάχιστον έναν αναβάτη πρώτης γραμμής και πολλά Ιταλικά ΜΜΕ προεξοφλούν πως ο εκλεκτός της είναι ο Maverick Vinales – χωρίς να είναι γνωστή η πρόθεση του Ισπανού αναβάτη ωστόσο.

Επίσης η Honda έχει υπογράψει τον Alex Marquez με μονοετές συμβόλαιο, οπότε αν ο μικρός δεν δικαιώσει τις προσδοκίες (ή αν επιβεβαιώσει τον Wayne Rainey που θεωρεί πως θα εξελιχθεί σε τροχοπέδη για τον αδελφό του) δεν αποκλείεται να υπάρχει και μια εργοστασιακή Honda που θα ψάχνει αναβάτη.

Σαφέστατα το δεύτερο όνομα που θα καμπυλώσει τη βαρύτητα γύρω του θα είναι αυτό του Fabio Quartararo, αν και πολλοί περιμένουν εναγωνίως να δουν αν θα έχει την ίδια εκτυφλωτική λάμψη για δεύτερη χρονιά. Αν ξεκινήσει τη σεζόν όπως το 2019, σε 1-2 αγώνες το τηλέφωνό του θα πάρει φωτιά και βρίσκεται επίσης ψηλά στη λίστα της Ducati.

Ο Γιατρός έχει ήδη δηλώσει πως θα πρέπει να είναι τρελοί στη Yamaha αν τον αφήσουν να φύγει, αλλά τι θα γίνει αν ανανεώσει τον Vinales και αποφασίσει να προάγει τον Quartararo;

“Δε βλέπω και μεγάλη διαφορά να πάω στην Petronas. Θα προτιμούσα να μείνω εδώ που είμαι, αλλά είμαστε τρεις για δύο θέσεις, οπότε πρέπει να σκεφτείς και την τρίτη εναλλακτική.

“Για μένα, ακόμη κι αυτή είναι η Petronas, δεν τη βρίσκω καθόλου κακή ομάδα. Ίσως ο Vinales να φύγει, ή ο Quartararo να αλλάξει μοτοσυκλέτα, ποιος ξέρει;”

Φαίνεται πάντως πως σε πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η Yamaha, παρά ο Rossi. Είναι ξεκάθαρο πως θέλουν τον Ιταλό πολυπρωταθλητή δίπλα τους ακόμη και μετά το τέλος της καριέρας του, όπως ακριβώς έχουν σφιχταγκαλιάσει τον έτερο Ιταλό θρύλο Massimo Agostini.

Ούτως ή άλλως ο Rossi θα είναι μονίμως παρών, αφού οι επαγγελματικές του διακλαδώσεις πια μετρούν είδη ρουχισμού MotoGP (VR46), αλλά και εμπλοκή με ομάδες Moto2, Moto3 και Ακαδημίες. Τι πιο λογικό από τη Yamaha να θέλει να τον έχει για πάντα ντυμένο στα χρώματά της; Ποιος δε θα ήθελε;

“Η Yamaha λέει πως δεν αισθάνεται όμηρος, πιστεύει στην ανταγωνιστικότητά μου. Αυτό είναι σημαντικό. Είναι μεγάλη τιμή και τεράστια πολυτέλεια για έναν αναβάτη να εγκαταλείπει όταν το αποφασίσει. Συνήθως σε αφήνουν ξεκρέμαστο.”

Οπότε;

Πολλά δημοσιεύματα έγκυρων μέσων από Ιταλία, Αγγλία και Ισπανία μεταδίδουν πως ο Rossi σκέφτεται να ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις στο Ιταλικό GP στο Mugellο – ή ως τότε. Ξανά, το ερώτημα είναι αν θα έχει την πολυτέλεια του χρόνου με το μέρος του. Αν αδειάσει η άλλη εργοστασιακή σέλα ή βγει από το κάδρο της Yamaha ο Quartararo, τότε δύσκολα θα αφήσει τη θέση του.

Σε ένα άλλο σενάριο, ωστόσο, όπου ο Vinales ανανεώνει με τη Yamaha και ο Quartararo βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από μια εταιρεία όπως η Ducati, τότε ίσως ο Lin Jarvis να είναι αυτός που θα βρεθεί με την καυτή πατάτα στα χέρια, καθώς θα πρέπει λογικά να εξασφαλίσει τον 21χρονο Γάλλο εις βάρος του 40άρη Ιταλού.

Και αυτό ο Rossi το ξέρει πολύ καλά και όλα δείχνουν πως το αποδέχεται. Γι’ αυτό και δεν έχει κανένα πρόβλημα να δηλώνει πως, εφόσον η Μ1 του 2020 είναι ανταγωνιστική, τότε θα δεχόταν να τραμπάρει θέσεις με τον Quartararo στη δορυφορική ομάδα.

“Ας σοβαρευτούμε, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Θα το ήθελα [να παραμείνω], αλλά πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί από πέρυσι, αλλιώς, θα ήταν καλύτερα να μη συνεχίσω. Και αυτό επίσης θα ήταν εντάξει με μένα.”

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon