.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 11:47

MotoGP 2020, Jerez test – Ημέρα 1η

Συνεχίζει να ξεχωρίζει η Yamaha με τις δύο πρώτες θέσεις και συνολικά τρεις αναβάτες στην ταχύτερη πεντάδα της πρώτης μέρας. Ταχύτερος όλων ο Maverick Vinales.

Η διήμερη δοκιμή της Valencia έγινε στις συνήθεις περίεργες συνθήκες, όπου οι μεν αναβάτες μόλις έχουν ολοκληρώσει μια μακρά αγωνιστική σεζόν και ξαφνικά καβαλούν τις νέες τους μοτοσυκλέτες για να ξεκινήσουν μια νέα διαδικασία στήνοντας τα πρωτότυπά τους από το μηδέν.

Η πρωτόλεια αυτή δουλειά που έγινε στην πίστα του τελευταίου αγώνα για το πρωτάθλημα του 2019, έρχεται να ωριμάσει τώρα στη δεύτερη επίσημη δοκιμή στη Jerez, όπου οι πρώτες εκτιμήσεις των αναβατών θα έχουν θεωρητικά μετουσιωθεί σε προσαρμογές στις μοτοσυκλέτες τους και τα βασικά πακέτα θα έχουν λογικά ήδη επιλεγεί.

Από κει και πέρα, οι δύο μέρες στη Jerez έχουν ως στόχο να προχωρήσουν οι αναβάτες βαθύτερα στο στήσιμο των μοτοσυκλετών τους, ώστε να έχουν δουλειά οι μηχανικοί στη διάρκεια της υποχρεωτικής διακοπής που ακολουθεί ως τις 7 Φεβρουαρίου, όταν και θα επιτραπεί ξανά στους υπογεγραμμένους αναβάτες να καβαλήσουν τα πρωτότυπά τους.

Τότε όμως θα απομένει ένας μήνας ως τον εναρκτήριο αγώνα, οπότε στη δοκιμή της Sepang στη Μαλαισία, υποτίθεται πως το αντικείμενο θα είναι το τελικό στήσιμο της μοτοσυκλέτας. Κοινώς, οι περισσότεροι πειραματισμοί καλό θα ήταν να έχουν τελειώσει επί Ισπανικού εδάφους και πριν μπει το 2020.

Τα εργοστάσια αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαφορετικό βαθμό ετοιμότητας. Πάμε να δούμε τι έκανε η κάθε εταιρεία στην πρώτη μέρα της Jerez.

20 fabio quartararo dsc5282.gallery full top fullscreen

Yamaha

Παρότι έχει νέο πλαίσιο και κινητήρα, δείχνει ταχύτατη και μόνο ο Valentino Rossi έχει αφήσει κατά μέρος τους χρόνους για να δοκιμάσει διάφορα πράγματα.

Εδώ η Yamaha έδωσε τον πρωτότυπο κινητήρα του 2020 και στους δορυφορικούς αναβάτες της Petronas, ωστόσο με διαφορετικά ηλεκτρονικά από τους δύο εργοστασιακούς και, λογικότατα, στην πρώτη αυτή επαφή τους δε θα μπορούσαν να πάνε τόσο γρήγορα όσο ο Maverick Vinales που έχει ήδη δουλέψει με τον νέο κινητήρα από τη Valencia.

Το ζητούμενο ωστόσο είναι σαφώς ο κινητήρας, καθώς και οι τέσσερεις αναβάτες της εταιρείας δε χορταίνουν να ζητούν κι άλλη δύναμη. Η απόστασή τους από τον ανταγωνισμό σε τελική ταχύτητα παραμένει και ο Rossi το φωνάζει σε κάθε περίσταση.

46 valentino rossi dsc5744.gallery full top fullscreen

“Η Yamaha δουλεύει σκληρά στον κινητήρα αλλά το ξέρουμε πως δεν είναι εύκολο,” δήλωσε ο Ιταλός. “Χρειάζεται χρόνο γιατί η διαφορά μας είναι αρκετά μεγάλη. Οι πίστες σε Valencia και Jerez δεν είναι και οι καλύτερες για να καταλάβουμε που βρισκόμαστε σε τελική ταχύτητα, αλλά ήδη νιώθουμε αρκετά. Αυτή τη στιγμή ο κινητήρας μου μοιάζει ίδιος με τη Valencia.

“Αν θες να βγάλεις περισσότερη δύναμη δεν είναι και τόσο δύσκολο. Το πρόβλημα είναι να έχεις σωστή απόδοση της δύναμης και σε αυτό δουλεύουμε με τη Yamaha γιατί θέλουμε την τελική ταχύτητα, αλλά πρέπει να πάμε καλύτερα στον τρόπο που βγαίνει η δύναμη στην πίστα.”

Στην πρώτη μέρα της δοκιμής ο Vinales έγραψε τον ταχύτερο γύρο, αφήνοντας δεύτερο τον Fabio Quartararo. Στην πέμπτη θέση γύρισε ο Franco Morbidelli, ενώ ο Rossi έγραψε τον 14ο χρόνο.
Suzuki

Έχοντας τους δύο αναβάτες της αγκαζέ στην τρίτη και τέταρτη θέση του πίνακα με τα γυρολόγια της πρώτης μέρας είναι ένα καλό σημάδι, σωστά; Έτσι ακριβώς το εκλαμβάνουν και στη Suzuki, όπου η δουλειά έχει επικεντρωθεί στον νέο κινητήρα που δοκιμάζουν οι Alex Rins, Joan Mir και ο αναβάτης εξέλιξης Sylvain Guintoli.

Ο νέος τετρακύλινδρος του GSX-RR επί του παρόντος ικανοποιεί τους αναβάτες και ο team manager της ομάδας Davide Brivio περιορίστηκε στο να προσθέσει πως η δουλειά στη Jerez αφορά τις δοκιμές διαφόρων εξαρτημάτων στον κινητήρα, τα οποία δοκιμάζονται με διαρκείς εναλλαγές από τα παλιά στα καινούργια κομμάτια ώστε να εξακριβωθεί άμεσα ποια δουλεύουν καλύτερα.

93 marc marquez dsc8542 0.gallery full top fullscreen

Honda

Με τον έκτο ταχύτερο χρόνο της ημέρας, ο πρωταθλητής Marc Marquez οδηγεί τους αναβάτες της Honda. Η ημέρα του περιελάμβανε άλλη μια γερή πτώση, από την οποία πήγε κατευθείαν για ιατρικές εξετάσεις πριν πάρει το οκ να επιστρέψει και να συνεχίσει τη δοκιμή του.

Με τρεις μοτοσυκλέτες στο γκαράζ του, δύο εναλλακτικές του πρωτοτύπου του 2020 και την περσινή του για σύγκριση, ο Marquez συνεχίζει να ψάχνει τον κινητήρα και το πλαίσιο που θα χρησιμοποιήσει του χρόνου.

Ανάλογη δουλειά κάνει και ο Cal Crutchlow που έγραψε τον έβδομο χρόνο, ελάχιστα πίσω από τον Marquez.

Όσο για τον rookie Alex Marquez, αφενός προσπαθεί να εξοικειωθεί με μια κατηγορία που μοιάζει με άλλον πλανήτη από τη Moto2 που γνώριζε, αλλά ταυτόχρονα πρέπει και να επιλέξει τη μοτοσυκλέτα του για τη νέα σεζόν δουλεύοντας στο γκαράζ του με μια νέα και μια περσινή RCV.

Ο Takaaki Nakagami παραμένει σε αποθεραπεία μετά την εγχείρισή του και δεν αναμένεται να οδηγήσει τη μοτοσυκλέτα του πριν τη Sepang.

44 pol espargaro dsc8272.gallery full top fullscreen

KTM

Με τον νέο κινητήρα και πλαίσιο που δοκιμάζουν στην Αυστριακή εταιρεία ο Pol Espargaro είναι εμφανώς χαρούμενος. Την πρώτη μέρα στην Ισπανική πίστα έγραψε τον όγδοο ταχύτερο χρόνο, ελάχιστα πίσω από τους δύο ταχύτερους αναβάτες της Honda, Marquez και Crutchlow, δοκιμάζοντας δύο εναλλακτικές εκδόσεις του RC16 για το 2020.

Πίσω του οι δύο rookies, Brad Binder και Iker Lecuona, συνεχίζουν τη διαδικασία εκμάθησης στις νέες πανίσχυρες μοτοσυκλέτες τους, παραμένοντας ακόμη μακριά από τους γρήγορους αναβάτες, αλλά ακόμη και κάτω από αναβάτες εξέλιξης με εμπειρία, όπως ο Guintoli της Suzuki.

Αμφότεροι δήλωσαν πως η πίστα στη Jerez τους έχει δυσκολέψει πολύ, περισσότερο από τη Valencia.

04 andrea dovizioso dsc5784 0.gallery full top fullscreen

Ducati

Στην Ιταλική εταιρεία οι αναβάτες συνεχίζουν το στήσιμο του νέου τους πλαισίου, με τον Andrea Dovizioso να θέλει να δει αν η δουλειά που έγινε στη Valencia μπορεί να αποδώσει καρπούς σε μια διαφορετική πίστα, όπως η Jerez.

Για τον Danilo Petrucci αυτή ήταν η πρώτη επαφή με τη μοτοσυκλέτα του 2020 καθώς στην προηγούμενη δοκιμή απείχε λόγω τραυματισμού, πάντως δε φάνηκε να μένει πολύ πίσω. Για την ακρίβεια, ολοκλήρωσε τη δουλειά της πρώτης μέρας με ελάχιστα καλύτερο χρόνο από τον ομόσταυλό του, καθώς οι δύο εργοστασιακοί αναβάτες της ομάδας πήραν τις θέσεις 9 και 10.

Ακριβώς πίσω τους ακολούθησε ο Jack Miller, ο οποίος θεωρητικά θα τρέχει με μια πλήρως ισάξια εργοστασιακή μοτοσυκλέτα.

Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι αναβάτες της εταιρείας ήταν μια τεχνική δυσκολία που προέκυψε στη μοτοσυκλέτα του αναβάτη εξέλιξης, Michele Pirro, και η οποία καθυστέρησε για κάποια ώρα τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να μη δοκιμάσουν όλα όσα είχαν προγραμματίσει.

Ο έτερος αναβάτης της Pramac, Pecco Bagnaia, παρέμεινε εκτός δράσης αναρρώνοντας από τραυματισμό.

41 aleix espargaro esp dsc4901.gallery full top fullscreen

Aprilia

Ουδέν νεότερο από το μέτωπο της Aprilia, καθώς οι δύο αναβάτες της Aleix Espargaro και Andrea Iannone μαζί με τον αναβάτη εξέλιξης Bradley Smith συνέχισαν να δουλεύουν με τη μοτοσυκλέτα του 2019.

Για την ιστορία, ο Espargaro έγραψε τον 12ο ταχύτερο χρόνο και ο Iannone τον 13ο.

JER TST Day1 MEYM 2019 SOCIAL RESULTS

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 11:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon